Sitemap

De hoofdmenu-onderdelen zijn vet en kastanjebruin. De submenu´s van deze hoofdonderdelen zijn om de leesbaarheid (wat hoort bij welke categorie) te bevorderen afwisselend rood en blauw; een kleurwisseling betekent dus een andere categorie. De onderdelen van het submenu blijven die kleur houden, ook al is het onderdeel verder verdeeld in ondermenu’s. Zo is Electra, als onderdeel van Gas, Water,Licht in de kleur rood, evenals het submenu-onderdeel Accu’s en 12V, ondermenu Accu’s daarvan en het sub-ondermenu Lood, Gel, AGM en LiFePO4. De links naar de pagina’s zijn onderstreept en aanklikbaar. Als je op “Meer” klikt krijg je een korte beschrijving van die pagina; deze info kun je ook weer verbergen.

 • Home
 • Gas, Water, Licht
  • Electra
   • Elektrische Energie in Balans  MeerÉén van de belangrijkste voorzieningen in de camper is de stroomvoorziening. Als het moet of kan, wil je ook zonder dat je “aan de paal” staat, altijd voldoende stroom aan boord hebben. Je kunt eenvoudig uitrekenen of jouw stroomvoorziening daar aan voldoet; met behulp van een invulbaar Excel-formulier kom je te weten of jouw elektrische energie in balans is. Is dat niet het geval, dan worden drie opties gegeven om dat te verbeteren.

   • Zonne-energie
    • Zonnepaneel, is dat wat? MeerAls je voortdurend stroom tekort komt om vrij te staan, zonder walstroom, dan is het uitbreiden met zonnepanelen misschien iets. Hier vind je daarover meer informatie.

    • Hoeveel levert mijn zonnepaneel? MeerAls je overweegt om een zonnepaneel te plaatsen dan hangt de grootte van dat paneel niet alleen af van jouw dagelijkse energie-verbruik, maar ook van de capaciteit van jouw accu. Hoe die verhouding precies is wordt op deze pagina uitgelegd.

    • Zelf zonnepaneel plaatsen MeerDit is helemaal geen lastig karweitje; aan de hand van 5 stappen laat ik zien hoe je dat doet.

    • De verschillende soorten zonnepanelen MeerEr zijn drie soorten panelen op de markt: glaspanelen, semi-flexibele en flexibele.  Wat zijn de eigenschappen van deze verschillende panelen, hun voor- en nadelen en welke zijn het meest geschikt voor een camper. Ook vind je hier de test van de NKC van zonnepanelen.

    • De solarlaadregelaar MeerOnder camperaars (maar ook in huishoudens met zonne-energie) wordt de accu gebruikt om de opgewekte energie uit het zonnepaneel op te slaan. Dit doen we met behulp van een laadregelaar. We willen immers niet onze kostbare accu opblazen omdat we hem “overladen”. Welke soorten er zijn, hoe je de solarlaadregelaar moet aansluiten en welke geschikt zijn voor jouw capaciteit zonnepanelen lees je op deze pagina.

   • Accu en 12V
    • Accu’s
     • Lood, Gel, AGM of LiFePO4? MeerGrofweg zijn er vier typen accu’s op de markt (start- , semi-tractie, tractie en start/stop) en van de semi-tractie-accu die in campers wordt gebruikt zijn er weer vier verschillende soorten. Wat zijn de verschillen, wat zijn de plus- en min-punten en waar moet ik op letten?

     • Lithiumaccu inherent onveilig MeerLithium-accu’s zijn krachtige energie-dragers en kunnen zonder schade heel ver worden ontladen. Ze hebben alleen één heel groot nadeel: ze zijn van zichzelf uit onveilig. Die onveiligheid wordt binnen de perken gehouden door ingebouwde software: het Battery Management System. Wat de wetenschap van deze accu’s vindt (en ook de luchtvracht-maatschappijen) vind je hier.

     • Een nieuwe Lion-accu MeerSinds kort is er ter vervanging van de LiFePO4-accu’s een organische Lithium-accu op de markt. Hij is nog experimenteel, maar Daimler=Benz werkt samen met de Israëlische maker aan verbeteringen. In 2019 loopt een test met kleine Liorg-accu’s voor smartphone’s.

     • Wat levert mijn accu maximaal?  MeerVeel camperaars overschatten schromelijk het vermogen van hun huishoud-accu. Wist je dat in een 100 Ah nog voor geen dubbeltje aan stroom zit? En als je een grootverbruiker bent, dan wordt de capaciteit van die accu nog kleiner ook door het zogenaamde Peukert-effect. Hier wordt dat alles op begrijpelijke wijze uitgelegd, ook voor leken dus.

    • Accu laadapparaten MeerVoor elk type accu is er een apart laadapparaat. Waar moet ik op letten als ik een nieuwe accu of een nieuw laadapparaat wil kopen. Wat zijn de valkuilen? Er wordt dieper ingegaan op de zogenaamde laadkarakteristiek van elk type lader en waarom de accu die nodig heeft.

    • Monteer een goede accubewaker MeerJouw accu in de camper is een kostbaar bezit en soms krijgt die het flink te verduren, vooral als je ook nog een omvormer 12v-230V hebt aangebracht; die willen nog wel eens flink wat stroom trekken uit jouw accu. Om jouw accu een lang leven te gunnen zijn er stelregels opgesteld, voor elk type accu (deep-cycle loodzuur, GEL of AGM).
     Cruciaal daarbij is dat de accu niet te ver wordt ontladen; daar kan een accubewaker voor zorgen.
     Belangrijk is dat je zelf, afhankelijk van jouw type accu en stroomverbruik kunt instellen wanneer de bewaker moet ingrijpen. Dan blijven er niet veel accu-bewakers over helaas.

    • Benut de dynamo voor 100%  MeerKom jij stroom tekort in jouw camper dan is het ten volle benutten van jouw dynamo misschien een optie, afhankelijk van jouw wijze hoe jij campert. Of dat iets voor jou is wordt hier uitgelegd. Ook vind je aanwijzingen als je dit zelf wilt aanleggen, maar pas op: er zijn maar drie manieren om het goed te doen en wel 3000 om het fout te doen!

    • De 12V stabilisator MeerJe hebt ongetwijfeld een paar kostbare apparaten in jouw camper die aan de stroomvoorziening van jouw accu zijn aangesloten: misschien is het de TV, de satelliet-ontvanger en ook de besturingseenheid van de automatische schotel. Dat zijn meestal 12V apparaten en jouw accu levert, afhankelijk van het type, wel tot 13,7V of zelfs 14,7V. Vooral dat laatste vinden die kostbare apparaten niet fijn. Het beste kun je die beschermen met een 12V voedingsstabilisator; zo’n ding kost maar een paar tientjes, een fractie van jouw TV en satellietschotel.

      

    • Tips voor de 12V-installatie MeerVeel mensen denken dat de 12V gelijk-stroomvoorziening in de camper ongevaarlijk is, omdat de spanning (12V) nu eenmaal laag is. Dat is niet juist. één van de belangrijkste elementen in elk 12Volt systeem is dat de apparaten , in tegenstelling tot het 230 V systeem, niet galvanisch gescheiden zijn.
     Ga je zelf aan het werk aan jouw 12V-installatie dan krijg je hier 10 tips hoe je dat veilig kunt doen.

      

   • 230V
    • Aggregaten/Inverters MeerEen tekort aan stroom kun je oplossen door een aggregaat aan te schaffen. Wat zijn de voor- en ook de nadelen van dergelijke apparaten? Welke je daarbij het beste kunt aanschaffen wordt hier besproken en ook krijg je een tip aan de hand van de test, uitgevoerd door kieskeurig.

    • Omvormers 12V-230V MeerVeel camperaars denken dat ze een omvormer nodig hebben (een apparaat dat de 12 V gelijkspanning van de accu omzet in 230 V wisselspanning zoals je die thuis uit het stopcontact krijgt). Vaak omdat ze de video-camera willen opladen, hun telefoon-oplader alleen geschikt is voor 230V of omdat ze hun Senseo mee willen nemen.
     Op deze site worden de twee meest gangbare typen (pure sinus en gemodificeerde sinus) besproken en welk type geschikt is voor welk soort apparaat.
     Ook wordt de vraag gesteld of je echt wel een omvormer nodig hebt en of er geen oplossingen zijn. Tenslotte krijg je tips waar je aan moet denken als je een omvormer wilt installeren.

    • Omschakelen tussen walstroom en omvormer MeerHeb je een omvormer geïnstalleerd en is jouw accu volledig afgestemd op jouw stroomverbruik? Dan kun je overwegen om een automatisch omschakelapparaat te installeren zodat je altijd 230V wisselspanning in jouw camper hebt, ook als je niet aan walstroom staat of die uitvalt. Hoe je dat op de juiste wijze aan kunt leggen wordt hier getoond.

    • Van 400V naar 230V CEE MeerOngetwijfeld heb je al een paar aansluitsnoeren in jouw camper liggen om bijvoorbeeld jouw CEE-stekker ook aan de Franse of de Italiaanse aansluitdoos te kunnen aansluiten. Toch kan ook dit extra aansluitsnoertje wel eens van pas komen: van 400 V krachtstroom naar 230V CEE. Hoe je dit zelf kunt maken? Volg de aanwijzingen op deze pagina.

    • Europese 230V aansluitingen MeerWij hebben allemaal wel onze vertrouwde CEE -stekker in onze bagage zitten en op heel veel camperplaatsen en campings kun je daar mee volstaan. Maar heel soms kom je op een camperplaats of camping waar ze hun nationale trots in de stroompaal hebben zitten, en moet jij hoognodig naar een verloopstekker op zoek. Hieronder heb ik de verschillende geaarde soorten die in Europa worden gebruikt op een rijtje gezet.

   • Storingen
    • Mijn accu loopt leeg MeerHet zou normaal moeten zijn dat als je geen enkele verbruiker aan hebt staan jouw accu het wel maanden uit moet kunnen houden voordat hij merkbaar aan capaciteit inlevert. Merk je dat de spanning van jouw accu terugloopt zonder dat er verbruikers aan zijn dan is er iets anders aan de hand: of jouw accu is stuk, of je hebt onbedoelde sluipverbruikers. Dat laatste zijn verbruikers die ongemerkt toch stroom verbruiken, zonder dat jij denkt dat ze aan staan. Hoe je dit probleem kunt oplossen probeer ik hier uit te leggen.

    • Mijn 230V werkt niet   MeerStoringen in de electriciteitsvoorziening komen redelijk vaak voor. Het nadeel is dat je dat niet direct door hebt. Valt jouw 230V voorziening uit dan schakelt de koelkast met een A(utomatische) E(nergie) S(electie) automatisch over op gas of 12V en de verlichting blijft ook gewoon branden.
     Hoe je te werk moet gaan om een storing in de 230V op te lossen kun je hier lezen.

   • Tips
    • Fietsaccu laden MeerVeel camperaars hebben een elektrische fiets bij zich en de meesten willen ook vrij staan, dus niet aan de paal. Kan ik mijn fietsaccu laden vanuit de accu is dan ook een veel gehoorde vraag op fora en facebook.
     Eigenlijk kan dat nooit. Waarom niet kun je hier lezen, maar er is een oplossing voor!

      

    • Led dimmen  MeerJe hebt net al jouw halogeenlampen vervangen door LED-verlichting maar bij de keuze van het aantal Lumen (vroeger deden we dat in Watt) heb je je deerlijk vergist; die led-lampjes geven nu veel te veel licht. Wel handig als je net jouw postzegelverzameling wilt bijwerken maar in normaal gebruik zou het misschien wel wat minder mogen, vooral als een wat gezelliger sfeer in de camper wilt creëren gedurende de langere winter-avonden.Hoe je dat met een dimmer kunt doen en welke je dan nodig hebt wordt hier uit de doeken gedaan.

    • Tips Elektriciteit MeerMeer dan een dozijn handige tips voor jouw elektriciteitsvoorziening in de camper; van de maximale lengte van jouw kabel op jouw haspel tot het oplossen van kleine storingen in de laadregelaar vind je hier.

  • Gas
   • LPG
    • Gasfilter, een verkooppraatje? MeerOp veel camperfora zie je het voorbij komen: een filter voor jouw gasinstallatie. Dit zou vooral nodig zijn bij LPG om vervuilingen die in het gas zouden zitten tegen te houden. Wat is hier van waar? Of is het om andere redenen aan te bevelen om een dergelijk filter te gebruiken?

    • LPG voor koken/koelen, legaal of illegaal?  MeerHet gebruik van LPG in plaats van propaan of butaan in caravans en campers is in opmars. Als de camper in Nederland geregistreerd staat dan zeg ik niet doen, als je hem vult bij een tank-station ben je in overtreding.
     Er is in Nederland geen keuringsregiem voor “losse” LPG-installaties en dat is ook de reden dat de wetgever het verzoek van de NKC om het vullen bij brandstof-tankstations mogelijk te maken, heeft afgewezen. Maar er is veel meer aan de hand als je toch vult bij een tankstation, ook al heb je een zogenaamde buitenvuller. Meer hierover lees je hier.

    • Roetvorming bij gebruik van LPG MeerHoewel LPG gewoon een mengsel is van propaan en butaan (inclusief n-butaan en i-butaan), buteen, ethaan en ethyleen en soms ook nog andere lichtte en brandbare koolwaterstofffen. (en de mengverhouding afhangt van het land waar je tankt en de periode van het jaar) geeft dit mengsel bij kachels/boilers en koelkasten soms problemen. Op internetfora kom je vaak klachten tegen die te maken hebben met overdadige roetvorming. Op deze pagina wordt daar een antwoord op gegeven.

    • De voor en nadelen van LPG t.o.v. propaan MeerOpvallend is dat LPG-ers zo snel geraakt zijn als je nadelen van het gebruik van LPG opnoemt; het is gelijk India, waar je ook niets ten kwade over de heilige koe mag zeggen.
     Ook valt op dat LPG-ers al hel snel roepen “wij gebruiken al 15 jaar LPG, en we hebben nooit problemen!”. Raar is dat; iemand die propaan gebruikt zal dat nooit als aanbevelend element gebruiken. Kortom, elke gebruiker wil de voordelen van “zijn” gas maar al te graag benadrukken en geen kwaad weten van de nadelen..
     Maar wat zijn nu echt de voor- en nadelen van LPG? Hier worden beide gassen tegen elkaar afgewogen. En neen, ik heb geen belang bij LPG, noch bij propaan.

   • Keuring & Gebruik
    • Herkeuring van gasflessen MeerIn Europa hebben we afgesproken dat gasflessen met propaan of LPG mogen worden gevuld als de laatste keuring niet meer dan 10 jaar geleden is uitgevoerd. Hoe zit het als die termijn is verstreken? Kan ik de fles laten herkeuren en wat kost dat?

    • Duitse G607 gaskeuring MeerWie met zijn caravan of camper naar Duitsland reist, kan het zomaar overkomen. Bij het aanmelden bij de beheerder van een camping wordt gevraagd naar het logboek van de gaskeuring. Doorgaans leidt dit tot verbaasde blikken bij de eigenaar van de caravan of camper indien hij / zij niet in Duitsland woonachtig is.
     De semi-overheidsorganisatie TÜV is in 2010 begonnen met ook inspecties en keuringen uitvoeren in Nederland; inmiddels heeft de BOVAG een groot aantal van haar leden zodanig opgeleid dat ook zij die Duitse keuring mogen uitvoeren.
     Naast uitleg wat die Duitse G607-keuring inhoudt, vind je op deze pagina ook de lijst van alle in Nederland bevoegde (camper)bedrijven die de G607-keuring mogen uitvoeren. Een enkele kun je zelfs in België vinden.

    • Werking gasdrukregelaar MeerIn jouw camper hangt een gasdrukregelaar die er voor zorgt dat de druk uit de gasfles of -tank van rond de 7 bar op het niveau komt waar jouw apparaten (kooktoestel, koelkast, kachel, boiler en dergelijke) mee overweg kunnen.
     Hoe de gasdrukregelaar werkt kun je hier lezen. Daarbij passeert ook even het gebod om alleen gasdrukrgelaars met een afblaasventiel in de camper te gebruiken: andere typen zijn niet toegestaan, iets waar veel camperaars niet bij stil staan als ze de regelaar op vakantie vervangen.

    • Gasverbruik per dag MeerNiets meer en niet minder dan wat de titel al aangeeft: hier vind je het gemiddelde gasverbruik per apparaat (kookvuur, boiler, verwarming en absorptie-koelkast) per dag, zowel in de zomer als in de winter.

   • Engels flessengas een drama MeerTraditie hebben de Engelsen hoog in het vaandel geschreven staan. Niets mis mee en wij vinden dat leuk.  Diezelfde traditie zorgt er ook voor dat ze de oude gasflesmaten en aansluitingen zijn blijven behouden in Engeland, samen met hun type aansluitingen. Daardoor kent Groot-Brittanië, ondanks het feit dat ze nog maar twee gasleveranciers kennen (op een paar hele kleintjes na) nog steeds – schrik niet – 62 soorten gasflessen met 11 verschillende aansluitingen.
    Het grote probleem is eigenlijk dat de grootste leverancier, Calor Gas UK, drie dochtermaatschappijen heeft die ieder werkzaam zijn in een afgebakend gebied: UK voor Engeland, Schotland en Wales, NI voor Noord-Ierland en IE voor de Republiek Ierland. Ik heb ze alledrie een mailtje gestuurd met de vraag of ze elkaars gasflessen omruilen. Het antwoord was éénduidig “neen”.
    Uiteindelijk heb ik wel een keuze kunnen maken uit een fles van de andere aanbieder – Flogas – die zowel in Noord-Ierland als in de Republiek Ierland valt om te ruilen. Mijn relaas kun je op deze pagina lezen.

   • Camper gas in Europa MeerCamperaars die nog met flessen “zeulen” zoals veel LPG-ers (camperaars die op LPG koken, koelen en verwarmen) dat noemen, moeten zich ook goed voorbereiden op het feit dat niet in alle landen de gebruikte systemen voor het flessen-gas hetzelfde zijn als in Nederland of België.
    LPG-ers moeten zich overigens ook goed oriënteren. Niet overal is LPG te verkrijgen (Finland bijvoorbeeld, tenzij je zelf Fin bent) en daar waar het wel is, mag je dat niet altijd tanken voor huishoudelijk gebruik (Italië bijvoorbeeld) of moet je aan speciale vereisten voldoen (Duitsland en Oostenrijk). Ook de aansluiting is niet in alle landen hetzelfde. Wil je in heel Europa goed terecht kunnen, dan heeft de LPG-gebruiker 4 adapters nodig.
    Welke adapter voor welk land (zowel voor LPG als voor de gasfles propaan) je nodig hebt vind je op deze pagina. Tevens vind je hier een complete lijst van alle landen in Europa met het door hen gebruikte propaangas-systeem (vullen of omruilen), de gangbare aansluiting (ook voor LPG) en de vraag of het zelf vullen van LPG aan het tankstation is toegestaan. Kortom een hele lijst en niet voor niets is dit al jaren de meest populaire pagina op de site.

   • Storingen en Onderhoud
    • Kookplaat werkt niet MeerIn de kookplaat (met meestal drie kookpitten) zitten maar heel weinig onderdelen die stuk kunnen gaan: het thermokoppel is daar de meest voorkomende oorzaak. En heel soms zitten de leiding geheel of gedeeltelijk verstopt. Ik behandel op deze pagina de twee meest voorkomende verschijnselen: één of meerdere gaspitten werken niet op vol vermogen en één van de gaspitten gaat steeds weer uit.

    • Onderhoud gasinstallatie MeerGas in uw camper zorgt voor de nodige comfort. Door gas wordt de kachel verwarmt, de koelkast blijft koel en door het gebruik van gas kun je koken in jouw camper. Dat werkt alleen maar goed als je jouw gas-installatie (gasslangen, drukregelaar e.d.) in goede conditie houdt.
     De gas-installatie bestaat doorgaans uit vier onderdelen, te weten de gasdrukhouders (meestal gasflessen), gasslangen, gasdrukregelaar en de vaste leidingen. Hoe dat moet onderhouden vind je op deze pagina.

   • Tips gas MeerHier vind je een half dozijn tips over gas in jouw camper: van een Gasstop tot een inhoudsmeter voor de gasfles.

  • Water
   • Drinkwatervoorziening MeerWater is één van de eerste levensbehoeften. Zonder vers water kunnen wij niet voortleven, hoewel het meestal niet de eerste grote zorg is van veel camperaars; je kunt immers bijna altijd wel aan drinkwater komen, desnoods in flessen in de supermarkt. Alle campers hebben schoonwatertanks, in grootte varierend van 60 liter tot wel 180 liter.
    Met deze tips heb jij de juiste middeltjes om de schoonwatertank te vullen, te legen, te ontkalken en en schoon te houden!

   • Vuilwaterafvoer elektrisch  MeerDe vuilwatertank van jouw camper moet je regelmatig legen. Vooral wanneer het warm is in de zomer is het aan te raden om dat regelmatig te doen om vervelende geurtjes te voorkomen. Vaak is het openen van de afsluiter onder de tank een vervelend klusje.
    Soms kun je er niet goed bij en dan is het elektrisch openen van de vuilwaterafvoer een uitkomst. Op deze pagina zie je zulk een bouwprojectje.

   • Storingen
    • Storing in de watervoorziening  MeerHet is heel vervelend als jouw drinkwatervoorziening in de camper niet goed werkt. Nu heeft de drinkwatervoorziening maar weinig onderhoud nodig, maar desondanks krijg je nog wel eens met een storing te maken. Op deze pagina worden er vijf behandeld, van weglopend water onder de camper tot een kraan die sputtert.

    • Vuilwatertank MeerDe vuilwatertank is het rioolputje van de camper; al het gebruikte water wordt hierin verzameld en qua omvang is die meestal iets kleiner dan de schoon-watertank. Logisch, want een deel van het schoon water verdampt bij het koken of wordt gewoon geconsumeerd. Vooral in de zomer en onder het rijden wil het wel eens gebeuren dat je de vuilwatertank ruikt: een echte rioollucht komt dan de camper binnen. Wat kun je er aan doen als dat bij jou het geval is.

   • Tips Water MeerHier vind je een dozijn tips met betrekking tot water: van een putdekselhaak tot een lekkend aftapkraantje.

     

 • Techniek
  • Toilet
   • Cassette-toilet MeerIn de meeste campers (en ook caravans overigens) zit een Thetford cassettetoilet. Je hebt grofweg 3 verschillende types: C2(of C3/C4, verschillend in grootte), C400 en C250. Bij goed gebruik en regelmatig onderhoud gaan deze cassette-toiletten jaren mee; slechts zelden is het noodzakelijk om de tank te vervangen.
    Op deze pagina komt het onderhoud van het toilet aan de orde, de te gebruiken toiletvloeistof en wat je kunt gebruiken als noodoplossing als die ver van de bewoonde wereld ineens op raakt. Tenslotte passeert ook een aardig hulpmiddeltje om jouw toilet-pot schoon te houden de revue.

   • Reparatie cassettetoilet MeerHet cassette-toilet is nagenoeg onderhoudsvrij; regelmatig leeg gieten, even spoelen dat is alles. En regelmatig het afsluitrubber van de cassette inspuiten met siliconenspray. Maar heel af en toe heb je met een storing te maken. Is dat zo, kijk dan even op deze pagina. Hier worden de acht meest voorkomende storingen besproken en hoe je die op kunt lossen.

   • Tips Toilet MeerHier vind je een half dozijn tips voor het gebruik van het toilet.

  • Verwarming
   • Truma Combi MeerIn veel campers wordt de Truma Combi-kachel ingebouwd. Door Truma zelf wordt aangegeven dat deze kachels/boilers onderhoudsvrij zijn (maar helaas; er is een hele lange pagina op deze site met mogelijke storingen en hoe je deze kunt verhelpen). Er zijn drie verschillende soorten Combi-kachels: De C-serie en de nieuwere 4- en 6 series. Allemaal werken ze volgens hetzelfde principe; die werking wordt hier nader uitgelegd.

   • Webasto en andere MeerFunctioneert jouw kachel niet meer en ben je aan vervanging toe? Grijp dan niet automatisch naar de Truma, maar kijk ook eens naar andere merken. Om je te helpen heb ik er hier vier op een rijtje gezet. De bijbehorende teksten zijn van de producenten zelf, dus als het gevoel bij je opkomt dat er reclame wordt gemaakt, dat kan dan kloppen. Ik heb geen voorkeur.

   • Werking van de dieselverwarmingMeerVeel camperaars met een dieselverwarming komen tijdens wild staan in “stroomnood”: hun verwarming blijkt een elektrische energie-slurper te zijn. Hoe komt dat? Deze pagina legt de vinger op de zere plek en laat zien hoe dat komt.

   • Verwarming werkt niet MeerDe Truma, de meest verkochte verwarming/boiler in camperland is een Trauma. De oude verwarmingen van Truma deden het nog uitstekend maar in die nieuwere zitten zoveel beveiligingen dat de kachel om de haverklap in storing valt. Op deze pagina worden vier gevallen van storing besproken: te weinig stroom, te weinig of geen gas, storing in de software en tot slot 8 beveiligingsstoringen (van een  “open-raam-sensor”  tot een “los zittende ringverwarming”). Nu kent Truma voor elke storing een code (hetzij knipperend weergegeven door een ledje, hetzij als getal in het Inet-display). Ook de complete lijst van die storingscodes vind je op deze pagina.

  • Koeling
   • Help de koelkast een handje MeerAls je in de zomer naar Zuid-Europa gaat met temperaturen van soms ver boven de dertig graden en je hebt een zgn absorptie-koelkast, dan wil die met dergelijke temperaturen nog wel eens moeite hebben om de koelkasttemperatuur laag te houden. Hoe dat komt vind je uitgelegd op deze pagina, maar het blijft niet alleen bij een uitleg. Ook vind je hier wat je er aan kunt doen. Heb je die oplossing toegepast, dan is er bijna geen verschil meer in koeling met een compressor-koelkast.

   • Koelkast werkt niet (goed) MeerHet apparaat dat het grootste deel van de storingen in de camper voor zijn rekening neemt is ongetwijfeld de (absorptie)koelkast. Als je op fora zoekt naar “koelkast werkt niet” wordt je bedolven onder de resultaten: deze opdracht leidt in Google tot bijna 10 miljoen resultaten!
    Op deze pagina worden de 10 meest voorkomende storingen behandeld en voorzien van een oplossing.

   • Reparatie van de koelkast MeerZolang de koelkast brandt kun je er beter niet aan zitten; het enige wat je éénmaal per jaar kunt doen is het stof en vuil achter de koelkast met een stofzuiger en een zachte (meubel)borstelmondstuk wegzuigen. Naast eenvoudige klusjes, zoals de afvoer van condenswater verbeteren, komen ook de iets moeilijkere handelingen aan de orde: het schoonmaken van de schoorsteen, de brander, het vervangen van de brander en de sproeier en tot slot de gasregelklep vervangen.

   • Welk type koelkast MeerAls je een nieuwe koelkast in jouw camper moet plaatsen sta je al snel voor de moeilijke keuze welk systeem je wilt gebruiken. Een compressor of een absorptie koelkast. Het is één van de duurste apparaten (op de verwarming/boiler combi na) in jouw camper en je kunt jouw zuur verdiende geld maar één keer uitgeven. Om de keuze misschien iets makkelijker te maken heb ik ze hieronder vergeleken. Maar eerst wil ik een veel gehoord misverstand wegwerken. ik weet niet waar de verhalen van maximaal 20 graden koeling voor een absorptie-koelkast vandaan komen, maar die zijn onjuist! Die 20⁰ C geldt voor een peltier-element die vaak in koelboxen 12V gebruikt worden. Tussen een absorptie-koelkast en een compressor-koelkast zit qua koudewerking bijna geen verschil. Het enige verschil is dat de kringloop bij een compressor-koelkast met behulp van een compressor aan de gang wordt gehouden en bij de absorptiekoelkast doet dat de zwaartekracht. Qua koeling doen ze nauwelijks voor elkaar onder.

   • Airco of Maxxfan MeerWat is nu in wezen het verschil tussen een Airco en een Maxxfan?. Welke voldoet het beste? Camperaars die overwegen om een Maxxfan te plaatsen vragen zich dit vaak af. De airco zorgt voor verkoeling; vaak is de temperatuur instelbaar en dus als het buiten 33 ⁰C is, kun je het binnen 25⁰C. maken (hoewel dat niet aan te bevelen is; experts zeggen niet meer dan 3 – 5 ⁰ koelen anders is het verschil biologisch gezien te groot)
    De Maxxfan is een ventilator; die koelt de lucht dus niet, maar blaast koelere lucht van buiten naar binnen of desgewenst de warme lucht van binnen naar buiten. Om hen een handje te helpen bij hun keuze heb ik deze vergelijking opgezet.

   • Moet ik de airco bijvullen? MeerModerne campers hebben veelal een air-conditioner, kortweg airco, aan boord. Er zijn bedrijven die adverteren met het bijvullen van de dakairco’s op campers. Is dat echt nodig? Er wordt onderscheid gemaakt tussen de airco die op de motor in ingebouwd en de airco die op het dak of onder de bank van jouw camper zit.

   • Aircooler, werkt het? MeerJe staat op het punt om naar het diepe Zuiden te vertrekken en dan bedenk je dat het daar wel erg heet is. En dus ga je nog als last-minute op zoek naar verkoeling. Een normale ventilator blaast jouw zweetdruppels niet weg dus je gaat voor het grotere werk: je ziet een advertentie van een aircooler, maar wat is dat eigenlijk? en hoe werkt ie? En tot slot: werkt het ook echt?

  • Veiligheid
   • Camper-alarm MeerIk heb, na de (poging tot) inbraak in de camper in 2016 in Zweden, mijn eigen camper-alarm ontwikkeld.Inbraakpogingen veroorzaken vaak nog flinke schade en wat ik met dit camper-alarm probeer te bewerkstelligen is dat een potentiële inbreker zich gaande het proces bedenkt. De meeste beveiligingssystemen laten een alarm afgaan als er al is ingebroken en de dief is zijn buit dan zeer nabij. Mijn systeem reageert vele malen eerder nl op het moment dat de inbreker de camper nadert. Vanaf dat moment weet hij dat hij in de gaten wordt gehouden, dat zijn bewegingen worden geregistreerd en dat die stickers op de ramen en deuren er niet voor niets zitten.
    Je vindt op deze pagina een uitvoerige beschrijving en een complete handleiding met bouwbeschrijving en project-software is te downloaden.

   • Bearlock/Construct versnellingsbak-slot MeerDe meest effectieve mechanische beveiliging tegen diefstal is, zo wordt algemeen erkend, een versnellingsbak-slot. Er zijn twee merken op de markt: Bearlock en Construct. Lees meer op deze pagina, hoe het werkt en wat het kost.

   • SCM Wielkelem MeerNu het dievengilde ook over de nodige apparatuur beschikt om startblokkeringen binnen 2 minuten elektronisch op te heffen, over de noodzakelijke gps- en gsm jammers beschikken om een eventuele gps-tracker en gsm-alarmen onschadelijk te maken (zie afbeelding links: op internet te koop voor $ 335,-), en er de laatste tijd weer veel berichten verschijnen over gestolen campers, heb ik ook mijn toevlucht gezocht tot de aloude fysieke methode van een wielklem om het dievengilde dwars te zitten.

   • GPS-tracker inbouwen MeerEen GPS tracker is een apparaatje dat gebruik maakt van het GPS/GSM/GPRS-netwerk om de locatie te bepalen en bekend te maken. GPS trackers zijn meestal erg klein, zodat je ze makkelijk kunt plaatsen of inbouwen. Op elk gewenst moment kunt je de locatie van de gps tracker opvragen. De trackers zijn meestal nauwkeurig tot op vijf meter en om jouw camper terug te vinden lijkt me dat ruim voldoende. Ze zijn al voor nog geen tientje te koop bij Aliexpress en is er dan  één van het type GT02A die heel wijd verbreid beschikbaar zijn. Samen met een SIM-kaartje van KPN voor € 2,50 ben je voor nog geen € 15,- klaar. Hoe je hem moet inbouwen kun je op deze pagina vinden.

   • Koolmonoxide-melder MeerJe ziet vaak vragen voorbij komen over gasmelders, rookmelders, trigasmelders en dergelijke. En ook: waar moet je die hangen/bevestigen? Mijn eerste advies: lees de handleiding. Vaak hebben die het bij het rechte eind. Dit geldt voor enkelvoudige melders, melders die dus één soort gas detecteren (bijvoorbeeld koolmonoxide, of brandbaar gassen zoals propaan en butaan). Wordt een melder gecombineerd dan is het verhaal anders. Hier vind je enige uitleg over detectie-apparaten en weet je precies waarom de ene op vloerhoogte moet hangen, de ander op ademhoogte en een derde tegen het plafond.

   • Narcosegas, Broodje Aap MeerTrigas-melders. Je komt ze vaak tegen in advertenties van kampeerwinkels e.d. Zelfs zeer gerenommeerde bedrijven als Obelink in Winterswijk en De Wit in Schijndel bieden ze aan. Ze beschermen tegen koolmonoxide (zeer nuttig), propaan en butaan (kan nuttig zijn) en narcosegas. Maar waarom narcosegas? Een anesthesist, werkzaam in een Nederlands ziekenhuis en tevens ook camperaar, merkt op:”Men heeft hele grote hoeveelheden nodig om een persoon, zonder gebruik te maken van professionele apparatuur, in “slaap” te maken. Mijn verbazing is groot als boefjes dit soort middelen gebruiken voor een paar pasjes. Graag zou ik met die mensen in contact willen komen die dit daadwerkelijk hebben meegemaakt.”
    Dus: laat je niet bang maken. Dievenbendes die zijn uitgerust met narcosegassen bestaan niet. Dievenbendes zelf wel, dus bekijk tevoren waar je wilt gaan staan en volg ter plekke jouw gevoel.

   • Brandstofklep als dievenverjager MeerEr zijn veel mogelijkheden om het de dief die wat van jou wil stelen moeilijker te maken. Een alarm, bearlock, pedaalklemmen, wielklem zijn maar een paar middelen die hem er van moeten weerhouden om de camper te stelen. Nu wordt het dievengilde hoe lange hoe beter: de standaard startblokkering van de Fiat Ducato stelt hem al helemaal niet meer voor raadsels. Een ander eenvoudig hulpmiddel kwam ik tegen op Camperforum, maar ik kende het al van de wat duurdere auto’s in Oost-Europa: onder de motorkap zit in de brandstofleiding een magneetklep ingebouwd, die er voor zorgt dat er geen brandstof naar de brandstofpomp gaat. Die magneetklep is open te zetten door een serie handelingen te verrichten nadat je het contactsleuteltje hebt omgedraaid of de motor hebt gestart. Doe je dat in de juiste volgorde dan wordt de blokkade opgeheven. Doe je het niet, dat houdt de motor er mee op na 200 meter.
    Als je dan ook de claxon nog elke 10 seconden even laat afgaan, blijft geen enkele dief nog rustig achter het stuur zitten!

   • Geschikte Brandblussers MeerEr zijn vele soorten brandblusmiddelen beschikbaar: de poederblusser, de CO2-blusser, de blusdeken en natuurlijk ook water. Maar welk is het meest geschikt?

  • Voertuig
   • Regulier onderhoud MeerHeb je een tweedehands camper gekocht, zit er geen onderhoudsboekje en geen handleiding bij. Jammer (eigenlijk moet je daar bij de aankoop om vragen, wil je wat minder het risico lopen om een kat in de zak te kopen), maar hoe zit dan nu met de reguliere vervanging van onderdelen? Wanneer is dat bij jou aan de beurt? Dit verschilt per motor/uitvoering dus een éénduidig antwoord is daar niet op te geven. Het enige wat je hier op deze pagina aantreft zijn richtlijnen, gemiddelden.

   • Motor tunen? MeerChiptuning is de laatste jaren een belangrijke manier van opvoeren geworden. Wat wordt er met chiptuning bedoeld? Het motormanagement systeem van de auto is voorzien van een digitaal geheugen waar tabellen en rekenregels in zijn opgeslagen. De rekenregels bepalen het functioneren van het injectiesysteem, en de benodigde gegevens daarvoor staan in de tabellen. Door het ‘lezen’ van het toerental en de motorbelasting (meestal de gasklep stand of luchthoeveelheid) wordt de ontsteking (bij een benzinemotor) en de injectietijd van de motor bepaald. Door het meten van onder andere de aanzuiglucht- en de motortemperatuur worden er correcties op bovenstaande waarden uitgevoerd.
    Het grootste nadeel is het onmiddellijk vervallen van de garantie (welke dan ook). Lees hier meer informatie over het tunen van de motor.

   • Is de km-stand verzet? MeerAls je een tweedehands camper wilt kopen en je gaat wat snuffelen op de markt dan zie je heel veel campers tussen de 10 en 15 jaar oud die rond de 100.000 km hebben gelopen; je ziet bijna geen uitschieters naar boven. Dat valt op en als ik naar mijn camper kijk van 10 jaar oud met 130.000 km op de teller dan heeft een 15-jarige met 100.000 km op de teller wel verbaasd weinig gelopen. Al snel komt het vermoeden op dat de kilometerstand is teruggedraaid. Hoe kom je daar achter en wat is er tegen te doen?

   • Even een koplanpje vervangen MeerAf en toe zou je de constructeurs van automobielen wel wat aan willen doen. Gaat jouw groot-licht lampje stuk dan ben je volgens de europese regelgeving verplicht om dat zelf, aan de kant van de weg, te kunnen verhelpen. Daartoe worden netjes reserve-lampen verstrekt. Normale handeling: beschermkapje eraf, twee veertjes los maken, stekkertje er af, lampje eruit, nieuw lampje erin en alles weer in omgekeerde volgorde vastmaken. Een handeling van nog geen twee minuten. Helaas. Niet bij deze Fiat Ducato. Hoe dan wel lees je hier.

   • Condens in de koplampMeerCondens in je koplamp is een probleem van alle tijden. Maar met die oude glazen koplampen viel het altijd minder op. Nu met de moderne kunststoffen koplampen is dit veel beter zichtbaar en dat kan bij de APK tot afkeur leiden. Hier vind je tips om je koplampen mooi droog te maken en te houden.

   • Wat betekent dat ledje? MeerBij de eerste campers bestond het dashboard uit niet veel meer dan een kilometerteller, snelheidsmeter, brandstofmetertje en een temperatuurmetertje. Tot slot zat er ook nog een indicatielampje voor de clignoteur, de richtingaanwijzer op, maar dan hield het toch schoon op. Met de komst van de elektronica werden ook de aanduidingen op jouw dashboard talrijker. Standaard zijn er nu 64 en wat betekenen die allemaal?

   • Wateroverlast in de Fiat Ducato MeerRegenwater komt vanaf de voorruit en de motorkap de motorruimte van bijna elke auto binnen. Om dat goed af te voeren is een watergoot, parafan genaamd, aangebracht onder de voorruit. Deze is afgedekt met een kunststofplaat waarop de ruitenwissers zichtbaar zijn. In deze parafan bevinden zich afvoerkanalen zodat het regenwater weg kan stromen. Zijn deze afvoerkanalen door vuil en bladeren verstopt dan zal het water in de bak stijgen waardoor de kans op lekkage naar de binnenkant van de auto toe zal nemen. Door de stijging van het water in de parafan kunnen er ook problemen met de aanwezige elektronica zoals relais en ECU ontstaan.
    Nu is het bij de Fiat Ducato schering en inslag en juist bij dit type is het heel erg vervelend. Hier vind je de handleiding om dit te verhelpen.

  • Camper
   • Banden voor campers MeerEr doen veel verhalen over banden de ronde op fora: speciale banden voor campers, maximum leeftijd, stalen ventielen, winterbanden enzovoorts. Om een beetje eenheid in die verhalen te krijgen is de volgende informatie wellicht nuttig.

   • De grotere camper met B-rijbewijs MeerDe campermarkt is aan het verschuiven. Steeds meer “gepensioneerden” gaan over tot de aanschaf van een camper en die hebben kennelijk “behoefte” aan meer luxe, maar ook ruimte. Hier vind je een overzicht van de nieuwe, maar tevens lichtste campers in 2018 voor 2-, 4- en 6-personen. Daar blijkt dat 6-persoons met een B-rijbewijs niet tot de mogelijkheden behoort, hoewel de camperfabrikant die wel als zodanig aanprijst!

   • Belading achter de achteras MeerDe nieuwere campers zijn allemaal een stukje langer geworden omdat er een vast bed achterin geplaatst is. Vaak zie je ook nog eens een chassis-fietsendrager omdat de camperaar zijn elektrische fietsen ook wil meenemen en die zijn wat zwaarder dan de gewone fietsen; wel net zo makkelijk om die dan laag bij de grond op de drager te kunnen zetten. Dit lijkt allemaal leuk maar de gemiddelde camperaar is er zich niet van bewust dat hierdoor gevaalrijke situaties kunnen ontstaan. Juist doordat de vergrote bergruimte zich achter de achteras bevindt, tellen de aldaar geplaatste goederen dubbel zo zwaar mee voor de last op de achteras.
    Hier vind je wat daar het gevolg van kan zijn en tevens kun je de grotere asbelasting zelf uitrekenen met de formule op deze pagina.

   • Storingen aan de luifel MeerAls het zonnescherm er al een aantal jaren hangt of hij heeft een paar flinke opdoffers gehad door een paar rukwinden, dan kan het zijn dat hij niet helemaal goed meer oprolt. Hij gaat scheef en soms sluit de cassette aan een kant dan helemaal niet meer waardoor de luifel min of meer los hangt. Het oprolmechanisme loopt stroef, waardoor hij scheef oprolt. Hier vind je een paar tips hoe je dit oplost.

   • Reparaties
    • Cilinderslot vervangenMeerIs jouw cilinderslot stuk omdat vandalen hebben geprobeerd in te breken en het slotje hebben geforceerd met een schroevendraaier? Of gaat het slot door slijtage minder makkelijk meer open en dicht? Dan zul je de cilinder moeten vervangen. Natuurlijk kun je dit laten doen, maar je kunt het ook zelf proberen. Moeilijk is het niet als je over het juiste gereedschap – pardon – sleuteltje beschikt.

    • Douchebak MeerBijna overal worden in campers, caravans, boten en stacaravans kunststof douchebakken gebruikt zonder vezelversterking. Door veroudering kunnen deze bakken gaan scheuren, waardoor lekkage ontstaat.
     Vervangen van de bak is vaak geen eenvoudige klus, waarvoor soms zelfs wanden moeten worden verwijderd. Het is echter ook mogelijk de douchebak te repareren. Hoe je dat kunt doen wordt hier beschreven.

    • Hordeur MeerÉén van de meest voorkomende gebreken aan een plissé hordeur is het breken van het koord. Dit kun je verhelpen, afhankelijk van het soort hordeur. Ik heb twee gebruikshandleidingen gevonden voor “normale” plissé hordeuren.

    • Verduisteringsgordijn MeerRolcombi’s (het verduisteringsgordijn en horrengaas in één) zijn moeilijk schoon te maken; insecten worden soms “geplet” omdat je het horrengaas opgerold hebt zonder de insecten eerst te verwijderen, er komt stof in het oprolmechanisme en mede daardoor rolt de combi niet goed meer op. En tenslotte: niets heeft het eeuwig leven en dus ook rolgordijnen en horrengaas gaat soms stuk. Daar is maar één remedie tegen: er af halen, schoonmaken c.q. vervangen, opnieuw oprollen en weer terug hangen. Maar ja, hoe doe je dat?

    • Verende vloer MeerDat een camper- en caravanvloer veert, is tot op zekere hoogte normaal. Maar ontstaat op de meest belopen plek in het interieur een duidelijk te voelen en zichtbare kuil, dan is er meer aan de hand. De lijm is los en het isolatiemateriaal flink ingeklonken. Repareren veroorzaakt een kleverige bende, maar blijkt betrekkelijk eenvoudig. Zo doet de vakman dat. Dit is een link naar de pagina van de ANWB.

      

  • Tips Techniek  MeerBijna dertig tips over techniek, van het aanbrengen van een Tyre Pressure Monitoring System tot het verwijderen van Butylkit.

 • Media
  • Internet
   • Internet in de camper MeerHet is 2018 en waar zouden we zijn zonder Internet. Even Facetimen of Skypen met de (klein) kinderen, de post doornemen, bankzaken regelen, allemaal reuze makkelijk…….. als er internetverbinding is.
    Internet is bijna tot de eerste levensbehoeften gaan behoren. Hoe kun je dat ook in jouw camper overal regelen?

   • TV en Internet  MeerAan TV kijken via internet heb ik al een paar pagina’s gewijd: “TV kijken met IPTV” en “Chromecast TV kijken”. Op fora zie je heel vaak voorbij komen dat camperaars overwegen hun schotel de deur uit te doen omdat TV kijken via internet zo makkelijk is; je hoeft niet op te letten waar je jouw camper neerzet om er voor te zorgen dat jouw schotel vrij zicht heeft op de satelliet. Even aankoppelen op het internet, de CanalDigitaal-, ZIggo- of KPN-app starten en hopla, je kunt TV kijken. Maar ja, opeens stopt het streamen en kijk je naar een zwart schermpje: data-limiet bereikt! En vervolgens krijg ik allemaal mailtjes met vragen of daar wat aan te doen is.

   • MiFi MeerOp mijn site geef ik aan dat ik zelf een MiFi van Huawei heb met daarin een KPN Prepaid kaartje om daarmee in het buitenland op het internet te kunnen surfen, mijn e-mail in te zien, ook nog eens wat tijd op Facebook door te brengen en eenvoudig te kunnen whatsappen, zonder dat het in de papieren loopt. Maar ja, ondertussen krijg ik wel heel veel berichten in mijn mail-box van camperaars die het niet voor elkaar krijgen om het geheel werkend te krijgen. Vandaar deze kleine uitleg over wat een MiFi is, wat het doet en hoe je het installeert.

   • Jouw tracks op internet MeerVelen hebben de blogs op internet ontdekt en zijn zelf heel actieve bloggers geworden. Nu willen ze ook vaak hun gereden route op het Internet zetten. Daarvoor zijn verschillende sites en apps beschikbaar, zoals Pindat en Polarsteps. Het nadeel van die apps en sites is dat je gebonden bent aan hun format en je dus jouw vrije geest niet de loop kunt laten. Wil je dat wel, dan heb je wel enige handigheid nodig in het maken van pagina’s op het Internet. Het kan via Google Maps op een eenvoudige manier en op een heel moeilijke manier (enige kennis van HTML die verder reikt dan de basale HTML-kennis is dan wel vereist!). Welke manier je ook wil, hoe je dat kunt doen wordt hier beschreven.

  • Smartphone
   • Gebruik mobiel in het Buitenland MeerSinds 15 juni 2017 kunnen EU-burgers die binnen de EU reizen, zonder extra roamingskosten bellen, tekstberichten kunnen versturen en zich toegang kunnen verschaffen tot het internet met hun mobiele telefoons. Maar als je denkt dat het gebruik nu vrij is, dat je dus nooit met extra kosten of beperkingen te maken krijgt of kunt krijgen, dan kom je bedrogen uit.
    In deze Europese Verordening zijn plafonds vastgelegd om ervoor te zorgen dat mobiele telefonieaanbieders worden beschermd tegen misbruik door consumenten. Welke regels dat zijn komen je hier te weten.

   • Data gebruik in het Buitenland MeerIn de EU kunnen consumenten kostenvrij hun telefoon in het buitenland (EU) gebruiken en mogen de providers zoals KPN, Vodafone, Tele2 enzovoorts geen roamingskosten in rekening brengen. Zelf doen ze dat onderling wel, omdat zij immers geen consument zijn en zij hun netwerk niet gratis voor Jan en Alleman ter beschikking willen stellen. Dus als jij met jouw KPN abonnement in Frankrijk via het netwerk van SFR naar huis belt, stuurt SFR een rekening van dat gebruik naar KPN.
    KPN heeft daarom besloten om geen bundels meer aan te bieden waarmee je onbeperkt in het buitenland kunt surfen. De toon die KPN heeft gezet begint nu navolging te krijgen. Beperk daarom jouw data-verbruik in het buitenland.

  • Electronica
   • Raspberry Pi 4 MeerDe Raspberry Pi is een mini maar tegelijkertijd een zeer complete computer ter grootte van een creditcard die je voor veel verschillende zaken kunt gebruiken. Het is interessant om een Raspberry Pi in je netwerk te hebben hangen, je kunt er bijvoorbeeld een Accesspoint, Media Center, Webserver, Plexserver, VPN server, etc van maken. Hier laat ik je zien wat die Raspberry allemaal kan, hoeveel die kost, waar je hem kunt kopen en hoe je de Raspberry voor het eerste gebruik inricht.

   • VPN verbinding MeerStel je bent op vakantie in Spanje, je zit gezellig op een terras met gratis WiFi enje wilt even een excursie boeken (en online betalen). Niet doen op een openbare WiFi; voor je het weet krijg je allemaal mailtjes van zogenaamd lieve meisjes uit het voormalige Oostblok of, erger nog, heeft een hacker jouw bankrekening geplunderd.Kun je dit voorkomen? Jazeker, door te zorgen dat je via een nederlands IP-adres over een beveiligde verbinding op het internet surft.
    Met behulp van een Virtual Private Network (VPN) kun je een versleutelde verbinding opzetten met je thuisnetwerk en vandaar uit veilig surfen over het internet met het IP adres van je vaste aansluiting. Je kunt dit voor elkaar krijgen met een Raspberry op de thuisbasis, zodat jouw desktop PC gewoon uit kan blijven.

     

   • GPS-tracker op de Raspberry MeerAls je de mini-computer Raspberry Pi 3B al in jouw camper geïnstalleerd hebt (als media-player of iets dergelijks), dan kun je hem ook inzetten als GPS-tracker. Hij legt dan van de door jouw gereden route de GPS coördinaten vast, maar ook de snelheid en de hoogte. Met een klein beetje software kun je die dan weer uitlezen en , als je dat wilt, op Google Maps laten weergeven.Hoe je dat doet lees je hier.

  • TV
   • TV algemeen MeerNog niet zo heel lang geleden kon je TV kijken met een antenne op jouw dak of aan jouw camper, even de TV afstellen en hopla, je had beeld. Weliswaar alleen de lokale zenders, maar het was goed voor jouw taalontwikkeling en er werden ook veel meer spelletjes gedaan. Nu is de keuze veel groter geworden (de beschikbaarheid van 500 TV-kanalen op vakantie is niet meer uitzonderlijk) maar je hebt wel veel meer attributen bij je.
    TV kijken kan nu op drie manieren: via internet, via satelliet en via DVBT. Ze passeren hier alledrie even de revue.

   • Internet-TV MeerOp verschillende fora zie je nog wel eens voorbij komen dat een aantal camperaars in hun camper TV kijken via internet. En daarmee bedoel ik niet via de apps van Ziggo, CanalDigitaal of KPN, maar IPTV. IPTV is een techniek waarbij het televisie signaal niet op de traditionele manier via bijvoorbeeld satelliet, coax- of glasvezelkabels wordt verzonden, maar via het IP protocol.
    Naast de legale IPTV worden streams van TV-zenders ook door legio enthousiastelingen op internet uitgezonden. Omdat er zoveel hobbyisten zijn, wemelt het op het internet van illegale IPTV-streams; in het begin vaak de stream van betaalzenders (HBO, Film 1, FOX Sport e.d.), maar als je nu even zoekt vind je ook gewoon de populaire TV zenders van RTL, SBS en Veronica naast de publieke zenders van NPO.Deze vorm is hoogst illegaal.Meer info vind je hier.

   • DVBT MeerDVBT (Digital Video Broadcasting Terrestrial) is de vorm van digitale televisie die via zendmasten op de grond (terrestrial) wordt doorgegeven. Sinds 2006 maakt men in Nederland voor uitzendingen van de Publieke Omroep alleen nog maar gebruik van DVB-T. Voor ontvangst van DVB-T moet de signaalsterkte voldoende zijn. Van ruis, zoals bij het analoge systeem nog het geval kon zijn, heeft DVB-T geen last. Wat je nodigt hebt voor DVBT en wat het kost vind je hier.

   • DVBT per land MeerIn Europa hebben de TV- en Radiozenders (op last van de EU) afgesproken om de analoge zenders te vervangen door digitale straalzenders, en daarbij gekozen voor het DVB-T2 systeem. De stand nu is bijna 500 TV-kanalen in 51 landen. Er is maar één nadeel: het zijn allemaal “lokale” zenders, dus in de taal van het land waar je bent. Maar ach, ook dat is betrekkelijk. Spanje en Zweden bijvoorbeeld zenden films in de oorspronkelijke vorm uit, dus niet zoals Duitsland doet, nagesynchroniseerd. Robert Redford praat daar gewoon Engels en geen Zweeds of Spaans. Hier vind je het overzicht van alle Europese landen, hoeveel zenders FTA (Free-To-Air) en dus vrij te ontvangen zijn zonder decoder per land.

   • Chromecast MeerTot iets meer dan een jaar geleden had je twee mogelijkheden om op vakantie of tijdens jouw toertocht TV te kijken: ontvangst via schotel met satelliet-ontvanger/decoder of via DVB-T (in Nederland bekend als Digitenne). Sinds het najaar van 2017 kun je ook TV kijken op de smartphone of tablet via de apps van CanalDigitaal, Ziggo en KPN (On-Line).
    Nu hebben die apparaten echter kleine schermpjes: rond de 10 inch voor een tablet en de gemiddelde smartphone tussen de 4 en 5,5 inch. Als je dat afzet tegen een gemiddelde TV van 20 inch in een camper en meer dan 30 inch thuis, tja, dan zit je wel op een heel erg klein schermpje te turen en samen TV kijken wordt dan heel moeilijk. Hoe krijg je nu jouw beeld van de tablet/smartphone op jouw TV? Wel, door middel van de Chromecast.

   • Card-sharing MeerDe nieuwste telg van illegaal TV-kijken is card-sharing via internet. CanalDigitaal is al jaren bezig om zogenaamd card-sharing onmogelijk te maken. Dat is het principe van een smart-card kopieëren en met zijn tweeën op basis van diezelfde smart-card naar de gecodeerde zenders kijken. Om dit onmogelijk te maken, leveren ze sinds 2019 alleen nog maar CI+modules of – nog erger – alleen decoder met geintegreerde smart-card uit.
    Nu zijn er chinese Handige Harries die daar een oplossing voor hebben bedacht. Zij hebben servers ingericht waarop de geldige codes voor de verschillende decoders op staan. Daarnaast heeft Dreambox een decoder ontwikkeld die deze codes via internet op kan vragen.Is het legaal? Nee, natuurlijk niet. Meer informatie vind je hier.

  • Satelliet
   • Werking
    • Wat is satelliet-TV MeerWanneer je in het buitenland TV wilt kijken naar jouw vertrouwde zenders ben je welhaast aangewezen op het ontvangen van jouw zenders via de satelliet. Om via de satelliet TV te kunnen kijken heb een schotel nodig, LNB (de ontvangstkop) en een ontvanger/decoder nodig. Hoe dat in zijn werk gaat wordt hier uitgelegd.

    • Skew, wat is dat? MeerBezitters van een handbediende schotel weten maar al te goed wat Skew is, maar helaas ontbreekt die kennis nog al eens bij bezitters van een volautomatische schotel. Die worden in Spanje of Italië ineens geconfronteerd met het fenomeen dat ze wel NPO 1 en NPO 3 kunnen ontvangen, maar geen NPO 2, wel SBS 6 maar geen RTL 4. Er lijken zo maar opeens zenders weg te vallen en de schotelbezitter denkt onmiddellijk aan een storing in zijn apparatuur. Niets van dat alles: de Skew staat niet goed! Wat jew daaraan kunt doen? Hier vind je de oplossing.

    • Losse schotel uitrichten MeerLosse schotelbezitters – dus niet diegenen die een vol-automatische schotel op hun dak hebben – kennen het ritueel maar al te goed. Minutenlang, tot soms wel kwartieren lang, proberen jouw schotel uit te richten zodat je een goede ontvangst hebt. En soms, heel soms, geef je er de brui aan, omdat het gewoonweg niet lukt. Er zijn drie handige hulpmiddeltjes in de handel, die jou hier heel erg goed bij kunnen helpen: een satelliet-pieper of -peiler, een satelliet-app op jouw smartphone/tablet en een schaalbaar statief.

    • Automatische schotel MeerOp deze pagina wordt een poging gedaan om uit te leggen hoe de automatische schotels op campers te werk gaan om de juiste satelliet te vinden. Er zijn talloze camperaars wier schotel als een pannenkoek op hun dak stond te draaien en die niet weten wat daar de oorzaak van is. Vaak is het probleem eenvoudig te verhelpen, maar soms ook niet omdat je de juiste middelen (zoals een windows-computer) niet bij je hebt.   • Hardware
    • Schotel updaten MeerHeb je een automatische schotel en hij vindt de gevraagde satelliet niet meer? De kans is dan groot dat de besturingseenheid moet worden geupdate, omdat er transponders gewijzigd zijn waarop de schotel de satelliet zoekt. En als die transponders (zenders) er niet meer zijn, tja, dan vindt jouw schotel de satelliet niet. Hoe je midden in Spanje jouw schotel kunt updaten wordt hier uitgelegd.

    • Coax MeerSommige doe-het-zelvers krijgen het niet voor elkaar om een storingsvrije verbinding te krijgen tussen hun schotel/LNB en de ontvanger. De meest voorkomende fout: een verkeerde coax-kabel. Welke je moet hebben voor satelliet-TV vind je hier.

   • Handleidingen
    • Sathero SD-100HD Satellietpeiler MeerDe Sathero Satfinder SH-100HD is een semiprofessionele satfinder die het accuraat uitrichten van een satellietschotel tot een simpel klusje maakt. Ideaal dus voor op de camping!
     Het is de kleinste en snelste Digitale satfinder op de markt met functies die normaal gesproken alleen in dure, professionele satellietmeters te vinden zijn. Hoe je deze peiler moet inrichten (tja, alleen als je hem op Aliexpress koopt) en moet gebruiken lees je hier.

    • Fastcan of Blindscan? MeerOp heel veel satelliet-receivers/decoders en TV-tuners zit de mogelijkheid om een Fastscan te doen, maar je kunt ook kiezen voor een Blindscan. Wat is het verschil tussen een Fastscan en een Blindscan?

   • Joyne versus CanalDigitaal MeerSinds 2017 is er op de satelliet-markt een tweede provider bij naast Canal Digitaal: Joyne. Wat zijn de verschillen tussen deze twee, zowel wat betreft aanbod, prijs als ontvangstmogelijkheden. Om een eventuele keuze wat makkelijker te maken zijn ze hier op een rijtje gezet.

   • Storingen in schotelontvangst
    • Help Joyne werkt niet MeerOver het algemeen zijn de ervaringen met Joyne goed. Beter is het om te zeggen dat de ervaringen met uitzendingen van de Eutelsat 9B satelliet goed zijn, want daar gaat de meeste mensen om. Met een schotel(tje) een goede ontvangst in heel Europa. Joyne heeft wel één groot nadeel: ze zijn voor de consument niet bereikbaar en hebben geen helpdesk; als je geen ontvangst hebt kun je ze geen vragen stellen, alles moet via de verkoper/detailhandelaar. En ja, die is niet 24 op 7 bereikbaar!
     Een aantal problemen die inmiddels door camperaars al zijn ondervonden zijn hier in kaart gebracht, tesamen met de mogelijke oplossing.

    • Storing in de automatische schotel MeerBezitters van automatische schotels hebben er soms last van: hun schotel blijft rondjes draaien op het dak en vindt de satelliet niet. Wat is er aan de hand? Daar wordt geprobeerd op deze pagina een antwoord op te geven. Getracht is het zo eenvoudig mogelijk te houden en daarom is de werking en principes sterk vereenvoudigd, zodat de materie behapbaar blijft. Soms wordt de werkelijkheid geweld aan gedaan, maar anders werd het al snel te ingewikkeld.

      

 • Tips
  • Tips voor beginners MeerOp camperfora en Facebook-groepen voor campers kom je ze regelmatig tegen: beginnende camperaars met vragen die ik vroeger ook had. Of met gemaakte fouten en die nu niet weten hoe ze dat moeten herstellen. Of het nu gaat om techniek in de camper, hoe vind ik een geschikte camperplek of welke toiletvloeistof moet ik gebruiken, soms zitten beginnende camperaars echt met hun handen in het haar. Hier vinden ze speciaal van hen tips, aanwijzingen en truuks.

    

  • Tips Comfort MeerHier vind je meer dan 20 tips die het gebruik van de camper aangenamer kunnen maken; de tips varieren enorm, van rammelende glazen tot een hangend nachtkastje.

    

  • Tips Nut MeerMeer dan 30 nuttige tips, van een flexibele douchestang tot een lasnaad uit de fles.

  • Tips Onderhoud MeerMeer dan zestien tips om jouw camper makkelijker te onderhouden: van kitnaden reinigen tot het vervangen van een inlegbies.

    

 • Route
  • Camperplaatsen zoeken MeerMet de camper op stap is zo populair geworden dat er al talloze mogelijkheden zijn om een camperplek te zoeken.Op deze pagina passeren de grootste website’s en hun mogelijkheden de revue. Daarnaast wordt er aandacht geschonken aan specifieke vormen van camperplaatsen, zoals bij de boer, in de natuur e.d.

  • Gratis camperplaatsen aan de grens MeerHier een link naar een document dat de gratis Duitse camperplaatsen met voorzieningen (die dan wel betaald zijn, zoals stroom en water en soms douches e.d.) aan de grens tussen Nederland en België enerzijds en Duitsland anderzijds. Deze camperplaatsen liggen dus allemaal in Duitsland.

  • Onze routes MeerAl onze grotere route’s die we sinds 1994 hebben gemaakt kun je hier inzien op de kaart van Google Maps of downloaden in gpx-formaat. Daarnaast kun je via deze pagina elke route apart op een hoog detailniveau inzien; het opbouwen van de kaart gaat evenwel razendsnel omdat dat op de server zelf gebeurt en niet op jouw computer.

 • Nut
  • Lijst van reserve-onderdelen MeerHier vind je een nuttig lijstje met reserve0nderdelen, samengesteld op basis van 25 jaar ervaring met het camperen.

  • Apparaten
   • Test van navigatie-systemen MeerDe meest gehoorde vraag bij beginnende camperaars: zijn er navigatiesystemen speciaal voor campers en zo ja, welke is dan de beste.Geen enkel navigatiesysteem voldoet aan hetgeen de aanbieders beloven. Ondanks al het fraais aan techniek kan je absoluut niet blind vertrouwen op de navigatieaanwijzingen bij viaducten en smalle wegen. Het zou de aanbieders van camper-navigatie sieren om hier duidelijker voor uit te komen, want het feilloos verwerken van iets flexibels als wegbreedte en doorrij-hoogte is voor de huidige generatie softwareschrijvers nu eenmaal heel lastig
    Dit blijkt zowel uit de test van NKC in 2016 als die van de Nederlandse Consumentenbond in 2018; een samenvatting van die beide tests vind je op deze pagina.

   • Vier manieren om te koken MeerIn onze campers koken we bijna allemaal op gas (propaan of LPG) en sommigen doen dat ook buiten (al dan niet met een buitenaansluiting). Een skottelbraai of iets dergelijks, een barbecue (als dan niet op gas) of zelfs een houtvuurtje (in Scandinavië) zijn ook alternatieven. Maar het kan ook nog anders: op diesel, benzine, spiritus/acohol en zelfs op zelfgemaakte brandertjes van cola-blikjes!

   • Coleman benzienbrandersMeerJe hebt een Coleman bezinebrander, maar welke brandstof is daarvoor het beste? Het anwoord staat op deze pagina.

   • De vuile was doen MeerSta je op een camping dan is dat meestal niet de vraag: je gebruikt de wasmachine (en bij regen ook de droger) van de camping. Maar hoe doe je dat als je bijna nooit op een camping staat?

  • Huishoudelijk
   • Geld opnemen in het buitenland MeerAls je in het buitenland geld opneemt met jouw creditcard of pinpas zal de geldautomaat jou een aantal keuzes voorleggen. Vaak weet je alleen niet wat voor jou de juiste keuzes zijn, wat natuurlijk erg frustrerend is. Uit onderzoek is gebleken dat 70 procent van de Nederlanders niet precies weet wat hij/zij moet doen bij een geldautomaat. Zij worden daarom soms onnodig geconfronteerd met extra kosten.
    Om je een klein beetje op weg te helpen doorlopen we de vragen die meeste geldautomaten aan jou stellen, waarbij we voor het Engels als taal kiezen. Kent de automaat ook Nederlands, dan zul je met de keuze’s meestal niet direct moeilijkheden ondervinden.

   • Pas op met blauwe leds MeerAl lang weten we dat kleuren invloed hebben op onze gemoedstoestand: van rood licht raken we opgewonden (vandaar de zogenaamde “Red Light Districts” in de grote steden) en groen licht is rustgevend. Blauw licht kan jouw slaapritme ernstig verstoren.

   • WD40, Teflon of Siliconenspray? MeerDe een zweert er bij, de ander gooit het produkt het liefst in de prullenbak. Wat is het verschil tussen WD40, Teflonspray en Siliconenspray en welk produkt kun je wel voor iets gebruiken en welke niet?

  • Op Stal
   • Wat te doen met de camper op stal MeerWe zetten bijna allemaal onze camper in de wintermaanden voor een tijdje op stal. Op internet doen de wildste verhalen de ronde over wat je wel en niet moet doen. Daarom heb ik maar even op een rijtje gezet welke acties wij ondernemen voor dat de camper op stal gaat.

   • Vochtvreters tijdens de stalling? MeerJe zet de camper tijdens de wintermaanden in een overdekte, gesloten stalling. Zou je er dan vochtvreters in moeten zetten? En als je hem buiten onder een afdak stalt, zijn vochtvreters dan nuttig? Vragen die veel camperaars zich stellen.

  • Diversen
   • 2e hands camper kopen MeerVeel camperaars, vooral beginnende, kopen hun eerste camper op de tweede hands-markt. Begrijpelijk, want een nieuwe camper is een rib uit je lijf, als je je het al kunt veroorloven. Waar moet je op letten bij de koop van een tweede hands camper?

   • BPM, aangifte en berekenenMeerOp motorvoertuigen met een Nederlands kenteken rust een bijzondere belasting: de Belasting op Personenauto’s en Motorvoertuigen. kortweg BPM genaamd. Bij het importeren van een auto moet je altijd BPM aangifte doen, of je nou BPM moet betalen of niet, de aangifte is altijd verplicht. Zonder BPM aangifte krijg je geen NL-kenteken. In sommige gevallen moet je ook BPM aangifte doen voor een auto die reeds op Nederlands kenteken staat. Bijvoorbeeld als je van een bedrijfsbus een camper of personenbus maakt. Hoe je dat moet doen vind je op deze pagina.

   • Op wintersport MeerDe NKC heeft aan winterse omstandigheden met de camper een brochure gewijd; de link naar die brochure vind je op deze pagina. Ter aanvulling vind je hier ook nog een paar tips.

 • Juridisch
  • Camper en Verkeer
   • APV en het ongeldige parkeerverbod MeerDit is de meest juridische pagina en voor leken dan ook tamelijk ingewikkeld. Hier wordt aangetoond dat de verschillende APV bepalingen die het parkeren van campers verbieden ongeldig zijn wegens strijd met een hogere wetgeving.

   • Wild camperen MeerSinds de intrekking van de Wet op de Opelnucht Recreatie in 2008 is het overnachten in een camper op de openbare weg in principe toegestaan. Voor veel gemeenten was dat een doorn in het oog en die hebben dat in hun plaatselijke verordening weer verboden (op 28 gemeenten na die op deze agina worden genoemd). Hoe het in de andere landen van Europa is gesteld met het wild camperen vind je ook op deze pagina.

   • Verkeersregels in de EU MeerHelaas verschillen de verkeersregels zowel wat betreft de maximum snelheid als ook de verplichte attributen zxoals brandblusser, veiligheidshesje en sleepkabel in Europa enorm. Hier vind je ze allemaal op een rijtje voor elk land in Europa.

   • Camper en personenauto MeerCampers zijn er in vele maten en gewichten. Maar wat is een camper nu juridisch? Nu blijkt dat de wetgever daarin zeer onzorgvuldig is geweest.

   • Tolheffing in Europa MeerEr zijn in Europa per land veel verschillen in de wijze van Tolheffing, voor welke wegen en voor welke camper. Een overzicht per land vind je hier.

   • Verkeersboetes uit het Buitenland MeerVroeger toen de grenzen nog dicht waren werd er aan de grens jouw paspoort gecontroleerd en al naar het geheugen van de douane-ambtenaar werd jouw naam opgezocht in een grote lijst met openstaande boete’s of nog erger.Sinds maart 2015 hebben de landen in de EU in principe afgesproken om elkaars boetes te innen.

  • Camper en Gebruik
   • Camper en wegenbelastingMeerHier vind je antwoord op de vragen over wegenbelasting, het schorsen van jouw kenteken en de gevolgen daarvan, onder andere voor de APK.

   • Langer dan 8 maanden onderweg MeerZodra we met pensioen zijn gaan wij lekker lang met de camper weg. Dat nemen veel camperaars zich voor; het lijkt ze heerlijk om ongeremd rond te kunnen trekken en je geen zorgen meer te hoeven maken over werk en dergelijke. Maar aan een langer verblijf in het buitenland zitten een paar heel vervelende haken en ogen.

   • Wat is campinggedrag? MeerJe ziet het soms staan op camperplaatsen: “Campinggedrag niet toegestaan” en je komt het vaak tegen in gemeentelijke Algemene Plaatselijke Verordeningen. Helaas staat er dan geen definitie bij en wordt er niet uitgelegd wat daar onder wordt verstaan.

   • Hoe raak ik mijn afval kwijt? MeerAls je “wild” staat of vaak op camperplaatsen zonder voorzieningen, hoe raak je dan jouw afval kwijt? Zie het relaas van Richard uit Twente.

   • Mijn camper is een oldtimer MeerIs jouw camper ouder dan 30 jaar dan is hij een oldtimer. Welke voordelen dat kan bieden wordt duidelijk op deze pagina.

   • Regels omtrent drone-gebruik MeerAan het gebruik van een drone zijn wettelijke voorschriften verbonden. Hoe dat in Nederland zit wordt hier uiteen gezet. Ook komen de regels in andere landen in Europa summier aan de orde.

   • Ik wil mijn camper verhuren MeerOp fora kom je regelmatig de vraag tegen van iemand die zijn eigen camper wil verhuren gedurende de tijd dat hij hem niet gebruikt. Wat zijn de gevolgen en wat moet je allemaal regelen om dat mogelijk te maken.

     

   • Verzekeringskwesties MeerEr zijn nog al wat misverstanden over de bonus-malus regeling, het aantal schadevrije jaren, als je een camper koopt en die wil verzekeren. Stel je hebt 12 schadevrije jaren met jouw auto, want je bent een oplettende bestuurder. Logisch toch, dat die 12 schadevrije jaren ook gelden voor jouw camper, nietwaar? Neen, niet waar!

     

  • Camper en Kenteken
   • Wat weegt dat nu allemaal? MeerDe veiligheid op de weg wordt door de overheden in Europa hoe langer hoe serieuzer genomen. Één van de onderdelen daarbij is het gewicht van de voertuigen. Kwam je vroeger zelden een inspectie aan de weg tegen die voor campers en caravans een weegbrug in bedrijf hadden (ja voor vrachtwagens had je die wel eens), het lijkt dit jaar wel schering en inslag te zijn. Op deze pagina wordt elke onderdeel van mijn camper op de weegschaal gelegd om jou een idee te geven wat het allemaal weegt. Doe er je voordeel mee.

   • Overbelading, hoe zit dat? MeerWat is overbelading, welk effect heeft dat op mijn rijbewijs en hoe hoog zijn de boete’s in Europa. Vragen die hier beantwoord worden.

   • Laadvermogen verhogen MeerWat moet ik doen om het laadvermogen van mijn camper te verhogen (situatie in Nederland)

   • Gordelplicht MeerEen gordelframe in de dinette weegt ruim 40 kg; als ik hem nooit gebruik kan die er dus wel uit. Maar mag dat ook en heeft dat gevolgen bij de APK?

   • Inrichtingseisen camper in de EU MeerDankzij de Europese Unie gelden de nationale eisen waaraan de camper moet voldoen van het land van registratie ook in alle andere landen van de Europese Unie. Voor wie het echt wil weten, dit is op basis van de Kaderrichtlijn 2007/46/EG van het Europees Parlement en de Raad van 5 september 2007 tot vaststelling van een kader voor de goedkeuring van motorvoertuigen en aanhangwagens daarvan en van systemen, onderdelen en technische eenheden die voor dergelijke voertuigen zijn bestemd. Wat valt daar alemaal onder?

  • Milieu
   • Milieuzone’s in de EU MeerOveral in Europa zijn milieuzone’s vastgesteld, soms alleen in de grote steden, op andere plaatsen zelfs in hele regio’s. Hier een overzicht van de belangrijkste milieuzone’s.

   • Milieuzoneś in Nederland MeerHier vind je een overzicht van alle in Nederland ingestelde milieuzone s en voor welke voertuigen die gelden.

     

   • Schonere diesels kunnen, maar …..MeerDe autoindustrie heeft sinds de invoering van de milieuzone’s niet stil gezeten en er zijn allerlei middelen uitgevonden om jouw diesel schoner te maken. Helaas jeeft dat niet altijd gevolgen voor jouw milieusticker en blijft de oude vervuilende categorie op jouw camper van toepassing.

   • De waterstofcamper komt MeerDat we van de fossiele brandstof zoals benzine, diesel, CNG (aardgas) en zelfs LPG af moeten staat vast. De huidige normering voor uitstoot van brandstofmotoren ligt weliswaar vast tot 2030 in Europa, maar daarna gaat het heel hard bergafwaarts en wordt de normering strak aangehaald, zo is de verwachting. Je moet er niet van op kijken als halverwege de jaren 30 het gebruik van fossiele brandstof geheel uit gebannen zal zijn, en dat is al over ongeveer 15 jaar.
    Met het oog daarop hebben de grote automerken Audi, BMW, Daimler, GM, Honda, Hyundai, Great Wall Motor en Toyota een consortium gesloten om andere energiebronnen in hun voertuigen te gebruiken. Waterstof is daarbij een goede kandidaat.

   • WLTP, wat is dat nu weer? MeerEen nieuwe loot aan de boom van het milieu. WLTP, wat is dat?

  • Privacy Reglement MeerHier vind je het Privacy Reglement dat sinds de AVG van de EU verplicht is voor alle sites die iets te maen hebben met de data van personen. Deze site geeft jou de mogelijkheid om te reageren en die reacties, die de gegevens bevatten die je zelf opgeeft, behoren daartoe. Vandaar.

 • Diversen
  • His Masters Reset als Wondermiddel MeerSoms raakt de software van apparaten in jouw camper helemaal de weg kwijt. Wat dan nog rest om die weer in het gareel te krijgen is een algehele reset. Hoe je dat doet wordt hier uitgelegd.

  • Misleidende camperbouwers MeerHeel veel camperbouwer doen er alles aan om te verdoezelen dan hun camper-uitvoering eigenlijk niet geschikt is voor een B-rijbewijs. Wat ze daar allemaal al niet voor doen wordt duidelijk op deze pagina.

  • Fabeltjes onder camperaars MeerOp camperfora gaan veel verhaaltjes rond die ik naar het rik der fabelen wil verwijzen. Een tiental daarvan heb ik ter lering ende vermaak hier opgenomen.

  • Probeer Linux eens MeerAls je vaak met de camper voor lange tijd weg bent dan wil je toch graag enkele geneugten van huis uit ook meenemen. Één daarvan zou nog wel eens een redelijke snelle laptop kunnen zijn. Thuis heb je misschien een Personal Computer met een zeer snelle i9 9700k processor, maar dat ding sleep je niet het halve continent over. Wel heb je nog een oude laptop met Windows 7 erop liggen, maar dat ding is zo verschrikkelijk traag dat je het scherm al een jaar niet meer opengeklapt. Als je de aan/uit knop hebt omgezet kun je nog wel ontbijten voordat je het startscherm van Windows ziet. Is dit bij jou het geval dan zit je op de juiste pagina, want hier gaan we Linux op die oude laptop zetten.

  • Help een marter in mijn camper MeerOf het nu door ons natuurbeheer komt of door het feit dat er hoe langer hoe meer campers komen, maar sinds dit millennium komen er hoe langer hoe meer klachten voor over marters (een beschermde diersoort!) die de bekabeling van de camper aanvreten. En heeft een marter zich tegoed gedaan aan jouw kabels en leidingen dan heb je zo maar een schadepost die tot boven de € 1000,- kan oplopen. Om dit probleem te voorkomen zijn er een heleboel zogenaamde middeltjes op de markt gebracht. Maar welk middel werkt nu echt?

  • China Export of CE  MeerJe hebt een GSM-oplader bij de Action gekocht die het na een paar keer al begeeft. Je vraagt je af: “Hoe kan dat nou? Er staat toch een CE-keurmerk op?”. En dat zou toch moeten betekenen dat het product voldoet aan de eisen die wij als consument daaraan mogen stellen? Nou, dat is niet helemaal waar! Het CE-keurmerk blijkt in de praktijk zelf niet zo veel bescherming te genieten: je kunt eenvoudig op het verkeerde been worden gezet. Hoe dat zo komt, zal ik hier uit leggen.

    

  • Smaad op Facebook MeerProblemen met een pas aangeschafte camper? Er zijn bedrijven die zo boos worden als klanten daarover op internet uit de school klappen dat ze intimiderende mails sturen om de tekst er weer vanaf te krijgen. Ze worden dan al gauw beticht van smaad. Kan dat zomaar?

  • De camper van het gas af MeerEr komt een einde aan de beschikbaarheid van aardgas en dus wil onze Regering (samen met de andere EU-staten) ons allemaal van het gas af hebben. Uiterlijk 2050 zouden alle huishoudens in hun woning geen gas meer mogen gebruiken en een flinke stap moeten we in 2030 al hebben gezet.
   De eerste fabriekscamper waarop dat ook van toepassing is. is zojuist van de lopende band af gekomen: de RollerTeam Zefiro Plus.

 • Sitemap
 • Contact

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.