Mobiel TV kijken in Europa onder de loep

Het bedrijf Open Signal voert wereldwijd voortdurende wetenschappelijke analyses uit over de mobiele bereikbaarheid en beschikbaarheid. Het laatste rapport daarover verscheen begin 2021. Daarin hebben ze een analyse uitgevoerd over het streamen van bewegende beelden via het mobiele netwerk (Facetimen/Skypen), dus meestal via 4G; in totaal hebben ze bijna 90 miljard metingen uitgevoerd bij 8 miljoen apparaten en hun bevindingen neergelegd in een rapport. In 2019 (rapport gepubliceerd begin 2020) hebben ze een soortgelijke analyse uitgevoerd voor het streamen van TV-beelden; voor de bevindingen maakt dat nauwelijks verschil met Skypen/Facetimen. Voor het rapport uit 2020 klik dan hier, terwijl je het rapport uit 2023 hier kunt downloaden. Een samenvatting van het onderzoek 2021 geeft het volgende beeld:

En hieronder hetzelfde onderzoek uit 2023 (maar dan alleen voor Europa en Centraal Azië)

Een opmerking vooraf is echter wel op zijn plaats. De gegevens uit dit onderzoek hebben allemaal betrekking op gemiddelden per land. Vaak is de mobiele verbinding in grote steden veel beter dan op het platteland en in toeristische gebieden ook weer beter dan in niet toeristische gebieden. Wanneer, zoals uit bovenstaand lijstje blijkt dat de verbinding in Frankrijk het slechtst is, dan wil dat niet zeggen dat je op de camping in het Bois de Bologne in Parijs géén TV kunt kijken op jouw mobiel; waarschijnlijk zal het daar nog wel gaan, maar in de Morvan toch zeker niet.

A-categorie:
Uit de analyse blijkt dat de top 7 landen (Noorwegen, Nederland, Denemarken, Zweden, Finland, Zwitserland en Oostenrijk) in de kwaliteit uitstekend vallen. Daar mag je er op vertrouwen dat je ongestoord TV kunt kijken of Facetimen/Skypen, zonder blokvorming en/of stilstaande beelden.
B-categorie:
Slowakije, Estland, Slovenië, Kroatië, Bulgarije, Lithouwen en Macedonië scoren ook nog een voldoende (50 of meer op een schaal van 1-100) maar daar moet je toch al rekening houden met af en toe een stilstaand beeld.
C-categorie:
In de rood gekleurde landen is TV-kijken op jouw mobiel soms een uitdaging . Je zult vooral in landelijke gebieden vaker geconfronteerd met stilstaande beelden terwijl het geluid doorloopt en het beeld even later verspringt. Ook komt het voor dat alles even stil staat en je moet wachten om jouw buffer weer te vullen. TV-kijken via de mobiele verbinding is hier niet aan te raden (behalve in toeristische gebieden waar de sterkte van de 4G/5G-verbinding en de bandbreedte wel voldoende kunnen zijn).
D-categorie:
In de donkerbruin en zwart gekleurde landen is de kwaliteit van de mobiele verbinding zo slecht dat je eigenlijk geen TV kunt kijken via die verbinding. Griekenland eindigt in dit rijtje als vakantieland absoluut laatste. Wil je het hele rapport lezen? Voor het rapport uit 2020 klik dan hier, terwijl je het rapport uit 2023 hier kunt downloaden.

(Oorspronkelijk opgesteld: 16 januari 2020) Laatstelijk bijgewerkt: 11 april 2024