Omnia-pan versus Coleman oven

De ovenpan is niets nieuws. In Nederland kennen we al lang de wonderpan om te kunnen bakken zonder oven en in Zweden wordt al minstens sinds de jaren 60 de Mini-ugn (mini-oven) gebruikt. Op rommelmarkten kun je nog wel eens een ovenpan tegenkomen uit deze tijd, toen outdoor-merk Optimus ze maakte. Die versie is ongeveer een kwart kleiner en heeft geen rood, maar een blauw deksel. Toen Optimus fuseerde met Alde (een bedrijf dat centrale verwarming voor campers en caravans maakt), verhuisde de Omnia-oven mee. En sinds 2005 is Omnia Sweden onderdeel van Koala Marketing uit Malmö.

Hoe werkt de omnia-ovenpan?

De campingoven van Omnia ziet er een beetje uit als een aluminium tulbandvorm met deksel. Alleen zit er ook nog een RVS onderstel bij, waarmee je hem op een gasstel kunt zetten (dus ook op een kampeergasstelletje). De warmte wordt dan gelijk verdeeld, waardoor een het effect van een oven ontstaat. Maar dan dus gewoon op de camping in je tent, caravan of camper. De ‘ovenpan’ is makkelijk mee te nemen, want hij is licht (ongeveer 0,5 kilo) en met een doorsnee van 25 cm en een totale hoogte van 14 cm kleiner dan een ‘echte’ kampeeroven.
Op de website van Omnia Sweden staan recepten om te maken met de ovenpan. Zo kun je er ovenschotels, hartige taarten en gepofte aardappelen mee maken, maar ook zelf brood bakken of broodjes afbakken. Handig als je elke ochtend verse broodjes wilt, of bijvoorbeeld alleen glutenvrij brood eet.

Accessoires voor de ovenpan

Zelf heb ik geen ervaring met het gebruik van de ‘wonderpan’ van Omnia (en die zal ik ook niet krijgen: ik heb de Coleman oven). Om aanbakken van de inhoud aan de wand van de pan te voorkomen kun je er een siliconen binnenvorm bij kopen. Op die manier komt alles er makkelijk uit en ze zijn ook nog eens makkelijk schoon te maken. Verder is er een rooster verkrijgbaar om afbakbroodjes op te leggen. Er is zelfs een speciaal Omnia-kookboek, maar er zijn ook Facebook-groepen waar mensen recepten delen, zoals de Facebook-groep Omnia Nederland. Oven, siliconen-bakvorm en rooster kosten samen € 68,-

De Coleman opvouwbare oven

Een andere manier om broodjes af te bakken,, een pizza te bereiden of echte ovenschotels te bereiden is het gebruik van de opvouwbare oven van Coleman. Ook dit apparaat zet je op het kookvuur en op die manier maak je de inhoud/oven warm tot heet. De oven is 33 cm breed, hoog en diep en daarmee wel iets groter dan de Omnia-pan. Hij weegt ook meer want is 3,2 kilogram zwaar. Opgevouwen meet hij 33 x 33 x 5 cm en is daarmee dan weer een stuk kleiner dan de pan, die je immers niet kunt opvouwen. Aan accessoires heeft de oven zelf een rooster, dat je ook los er bij kunt kopen; de oven zelf biedt plaats voor twee roosters. Verder kun je in deze oven de gebruikelijke bakblikken en dergelijke gebruiken. (Foto van Coleman)
Het grote voordeel ten opzichte van de omnia-pan is dat deze oven een temperatuur-aanduiding in de vorm van een thermometer in de deur heeft. Je kunt de oventemperatuur eenvoudig aflezen en hiermee voorkom je een te hete oven en hoef je het niet allemaal op gevoel te doen. De oven met rooster kost € 87,75 en is te bestellen bij Qvist

Helaas was de Coleman een tijdlang niet meer in Europa te verkrijgen (gelukkig nu – mei 2023 – wel weer, zie Qvist), wegens te weinig vraag was de export vanuit de VS gestopt. Er is ook een vervanger met een kijkraampje: de Winnerwell Fastfold Oven, in gebruik bij de prep-gemeenschap. Deze kun je onder andere hier bestellen voor de prijs van € 119,-

Winnerwell Fastfold Oven
Verschillen in een notedop
  Omnia Coleman
Afmetingen 25 cm rond bij 14 cm 33cm x 33 cm x 33 cm
Temperatuur geen aanduiding thermometer
Gewicht 0,5 kg 3,2 kg
Prijs compleet € 68,- € 87,75
En toch een waarschuwing

Een mede-kampeerder had op zijn kampeertocht de Omnia oven mee en deze heel vaak gebruikt. Na 3 weken vakantie zag de kookplaat er zo uit:

(Oorspronkelijk opgesteld: 29 oktober 2019) Laatstelijk gewijzigd: 08 mei 2023