Lijst van reserve-onderdelen

5
(2)

Omdat wij al meer dan 25 jaar met een camper door Europa rijden hebben we ook al veel dingen gehad die niet meer werkten en die we onderweg op moesten lossen. Door schade en schande word je wijs en inmiddels hebben we een setje reserve-onderdelen bij ons die, licht in gewicht en weinig plaats innemend, uitermate handig zijn. Hier is ons lijstje:


Heel vaak gaat er onderweg een zekering stuk en daarom heb ik een hele set (van 2A tot 35A, maar zie ook hier onder!) bij me. Van de meest voorkomende (5A, 10A en 15A) meerdere exemplaren.


In de accukabel zit een hoofdzekering verwerkt (een zogenaamde kabelzekering); krijg je kortsluiting dan begeeft deze zekering het en vliegt niet jouw camper in brand. Nu zijn deze zekeringen niet te koop bij een bouwmarkt maar slechts bij een automaterialenhandel en als je in Hongarije staat is daar een beetje moeilijk aan te komen. Kijk tevoren even welke waarde die heeft (de waarde varieert van 50A tot wel 125A) en koop een reserve thuis.


Onder jouw kookvuur zitten hittebestendige pakkingen die, zodra je de brander afneemt breken. Elke keer als je de brander er afneemt (om welke reden dan ook), moet je de pakking vervangen. Ze kosten iets meer dan één Euro per stuk, maar zonder doet jouw brander het niet.


Kijk even welke gordijnhaakjes bij jou in de camper zijn gebruikt; deze zijn vaak heel moeilijk aan te komen. Heb je ze gevonden, stop dan een paar reserve bij je.


In jouw Thetford toilet-cassette zit voor de afdichting een rubberen ring, lip-seal genaamd. Ze zijn er in twee soorten: van vóór 2000 en van daarna. Als deze gaat lekken gaat het aardig stinken; je kunt het nog even verhelpen met olijfolie maar op den duur helpt ook dat niet meer. Vandaar dat ik een reserve-exemplaar bij me heb.


Zowel propaan als LPG-gebruikers hebben er mee te maken: een verloopstuk dat lekt (of je nu Gimeg adapters hebt of een Euronozzle). Daarom heb ik een extra rubberen gas-afdichtingsring bij me; ze zijn er voor elke aansluiting.


Steek reserve led-lampjes bij je, minstens één van elke soort die in jouw camper zit. Ze gaan altijd op de meest ongelukkige momenten stuk, hoewel ze meer dan 10.000 branduren hebben.


Heb je een dompelpomp in jouw camper? Steek dan een reserve-exemplaar in jouw voorraad-kistje. Ze gaan nog wel eens stuk en dan ben je voorzien, ook in The Middle of Nowhere. Toen ik nog een dompelpomp in mijn camper had heb ik tweemaal een mede camperaar kunnen helpen. Zelfs nu nog, terwijl ik een drukpomp heb, ligt er een reserve-exemplaar in mijn kistje.


Zijn in jouw camper snelkoppelingen (uniquick) gebruikt voor de waterleiding, neem dan twee reserve koppelingen mee: één gewone en één zogenaamd T-stuk. Ze zijn lang niet overal te verkrijgen en een lekkende waterleiding is heel vervelend.


Eén van de onderdelen die heel vaak sneuvelen bij het inparkeren op camperplaatsen onder bomen zijn de eindkappen van de luifel. Maar hoe ouder jouw luifel is, hoe groter de kans dat de produktie van die zogenaamde eindkappen is gestaakt; op den duur liggen die dan ook helemaal niet meer op voorraad. Op dit moment is dat zo voor de Omnistore luifels 5000 en 5100.
Omdat een volledig setje ongeveer € 20,- kost, raad ik je aan om zulk een setje aan te schaffen, enkel en alleen voor het geval je een keer onzorgvuldig jouw camper terug zet!
Dus zoek even of die van jou nog ruimschoots te verkrijgen is; zo niet, dan wordt het tijd om een setje te bestellen!


Heel handig is ook een klein opbergdoosje voor (in mijn geval) 17 sd-kaartjes. Op die sd-kaartjes heb ik alle handleidingen van de apparaten staan, als ook die van de camper en de Fiat Ducato zelf. Daarnaast de reserve kaarten voor mijn wandel-gps (Garmin Etrex 20) en de complete besturing, inclusief navigatie van mijn iGO Primo navigatie en nog veel, veel meer. Totaal gewicht: 17 gram en de grootte in papier: een hele boekenkast vol!


Ga je naar Engeland, Wales of Schotland? Heerlijk, dat land van de voeten en duimen met hun van het vasteland van Europa afwijkende maten en gewichten. Ach zo erg is het niet totdat ……. jouw brander van de koelkast niet meer werkt. En ja hoor, de lokale camperboer kan jou wel aan een nieuwe helpen, maar ……. hun STANDAARD is 37 mBar in plaats van 30 mBar en durf je dat risico aan? Ik niet en daarom heb ik een reserve bij me, netjes voorzien van een 30 mBar sproeiertje. De lokale camperboer kan hem er zo in zetten (of misschien jij zelf ook wel). Voor nog geen € 50,- loop ik geen risico. Overigens, de beide Ierlanden hebben ook standaard 37 mBar op hun gasdrukregelaar.

laatstelijk gewijzigd: 1juli 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.