Gas

Hoewel de eerste camper zonder gas, dus ook hier “De Camper van het gas af”, dit jaar de weg op komt, kunnen wij vooralsnog niet zonder. We gebruiken het hoofdzakelijk om te koken en te koelen en in veel campers is een Truma Combi ingebouwd die de camper verwarmd en voor heet water kan zorgen. Hierboven vind je dus alles wat maar met gas te maken heeft.
Let op: ik wil een misverstand de wereld uit helpen. Veel camperaars denken dat ze de verbinding tussen de fles en slang (of, indien van toepassing de gasdrukregelaar) met een tang moeten vastdraaien. Niet doen!! Je schroeft de aansluiting handvast op de fles. Met een tang draai je de afdichting stuk en dan mag je dat controleren met zeepsop. Dat is één van de redenen waarom ik eigenaarsflessen heb (dan weet ik hoe ze behandeld zijn geweest).

Waarschuwing

Er zijn twee typen gasslangen in gebruik in campers en je moet die twee absoluut niet met elkaar verwisselen. Helaas weet niet iedere camperaar dat, vandaar dat ik er hier expliciet op wijs:
1. Hoge druk-slangen: geschikt voor 10 Bar tot wel 360 Bar. Kenmerk: ze hebben aan beide zijden aangekrompen wartels met moeren en bovendien staat de maximale werkdruk er op. Op de afbeelding hieronder zie je een hogedrukslang.
2. lage druk slangen: tot 300 mBar (0,3 Bar). Kenmerk: worden meestal met slangenklem bevestigd.
Als je een lagedrukslang rechtstreeks op de fles aansluit zet je 8 Bar op een slang die maximaal 0,3Bar aan kan; driemaal raden wat er – vaak weliswaar niet onmiddellijk – gebeurt!!

Oorspronkelijk opgesteld: 12 februari 2022