Tips Gas

Gas-stop Linkse of rechtse draad?
Omnia oven Vouwbare oven Coleman
wijzig nooit drukregelaar LPG tanken
Inhoudsmeter voor de gasfles Ombouw aardgas naar propaan
Dopjes panhouder  

Gas-Stop, tevens gasmeter

Heb je nog geen slangbreukbeveiliging op jouw (hoge druk) slang? Dan is dit een handig hulpmiddeltje. Deze gas indicator beschermt tegen plotselinge lekkage en detecteert micro lekken in het gassysteem. Het ventiel heeft een breuk- en een thermische beveiliging. Bij een slang breuk of brand slaat dit veiligheidsventiel direct dicht zodat geen gas uit de fles kan stromen. De indicator geeft tevens het drukniveau aan van uw propaan / butaan of LPG fles, zo krijgt je een indicatie wanneer de fles leeg raakt. Dit veiligheidsventiel is zeer eenvoudig te installeren tussen de gasslang (gasdrukregelaar) en de fles. Hij is te koop bij de ANWB in hun webwinkel of bij https://www.camperpassie.nl/gas/gasmeters-melders/lpg-anti-lek-gasmeter.html en kost € 39,- (maart 2018) Zie hieronder de video. Maar wel een opmerking: in deze video wordt de montage gedaan met behulp van een sleutel om de moeren/wartels aan te draaien. Nooit doen! Al onze gassystemen zijn zo gebouwd dat je de aansluitingen slechts hand-vast hoeft aan te draaien. Doe je het met een sleutel dan slijt de afdichting en gaat het op den duur lekken!

Maar pas op: heb je wel een slangbreukbeveiliging in jouw slang zitten, dan werkt de gasstop niet! Die twee kunnen niet samenwerken. Heb je hem toch gekocht en je leest nu pas deze waarschuwing: je kunt proberen door iemand de kraan op de gasfles langzaam open te draaien en jij met beide handen én de gasstop ontgrendelen en met de andere hand de slangbreukbeveiliging op de fles. Het schijnt dat iemand dit na een aantal malen proberen voor elkaar heeft gekregen.

Linkse draad of rechtse draad?

Weet jij ook niet wanneer een moer linkse of rechtse draad heeft? De meeste aansluitingen hebben een rechtse draad (vast met de klok mee, los tegen de klok in), maar gas meestal een linkse draad (vast tegen de klok in, los met de klok mee). Je kunt dat zien aan de moer zelf! Heeft de moer inkepingen halverwege de moer zelf, dan is het linkse draad, anders rechtse draad. Op de afbeelding hiernaast zie je heel duidelijk de inkeping halverwege de moer en deze heeft dus een linkse draad

Omnia: een handige oven op de gaspit!

De Omnia camping oven heeft een roestvast onderstel en een bakvorm van aluminium. De campingoven gebruikt de warmte van een kooktoestel of gasstel, maar is geschikt voor producten die u ook in een normale oven klaar kunt maken. Het oventje heeft een cakevorm met een opening in het midden. De vorm staat op een stalen onderstel die de warmte verspreidt langs de gehele onderzijde. Door de opening in het midden stroomt de warmte omhoog en door het deksel verspreidt de warmte zich aan de bovenkant. Het deksel heeft verschillende ventilatieopeningen die zorgen voor de ontluchting. Vergeet ook niet het ovenrooster er bij te bestellen om voorgebakken broodjes probleemloos te kunnen afbakken. Daarnaast is er ook nog een siliconen=bakvorm bij te krijgen om het aanbranden van bak-gerechten (cake, appeltaart e.d.) te voorkomen. Afmeringen: hoogte 14 cm (met deksel), doorsnede 25 cm. Te koop bij elke Outdoor-shop, kampeerwinkel enz. Prijs € 38,95

Opvouwbare oven van Coleman

Coleman, specialist in Outdoor accessoires en fabrikant van onder andere benzine-branders heeft een opvouwbaar oventje in zijn assortiment. Opgevouwen is het 30 x 30 x 8 cm groot, uitgeklapt 30 x 30 x 35 cm. Het heeft een temperatuurmeter in graden C en F. Standaard is de oven voorzien van één rooster maar er kunnen er twee in. Perfect om brood in de bakken (of af te bakken), pizza’s te maken en zelfs ovenschotels. Je zet hem op het vuur, even wachten en temperaturen tot 220 ? C zijn goed mogelijk. Je hebt wel een ovenhandschoen nodig, maar geen stroom om de oven te gebruiken.

Wijzig nooit de capaciteit van de drukregelaar!

Er zijn van die Handige Harries die als ze een nieuwe drukregelaar er in zetten geen rekening houden houden met de oorspronkelijke druk van de oude regelaar. Je hebt ze in 30 mBar en in 50 mBar. En er zijn zelfs types die een 50 mBar koelkast inbouwen in een 30 mBar systeem. Dat overkwam ook Sandra die er vervolgens, toen de koelkast maar niet op gas wilde werken, daar achter kwam en de drukregelaar verving door een 50 mBar exemplaar. Als niet ook de andere apparatuur op 50 mBar is afgestemd, kun je enorme problemen verwachten. De inspuiters en het mengsysteem zijn op elkaar af gestemd. Met een 50mb drukregelaar op een 30 mBar installatie voer je meer gas toe maar de hoeveelheid lucht blijft het zelfde. Daardoor krijg je lucht ondermaat met onvolledige verbranding tot gevolg waarbij koolmonoxide ontstaat en iedereen weet dat dat levensgevaarlijk is. Het 2e probleem is dat het vermogen groter word en sommige apparatuur kan daar slecht tegen en zal dus veel korter mee gaan. Meerdere redenen om de drukregelaar af te stemmen op alle apparatuur. Denk hier niet te licht over.

LPG tanken

Heb jij één of meerdere LPG-gasflessen aan boord die je (met een buitenvulling) bij een tankstation vult? Denk er dan aan dat je, voordat je gaat tanken, de verwarming en, als jouw koelkast ook op gas werkt, de koelkast tevoren uit zet. Vervolgens draai je de gaskraan op de fles dicht. Doe je alleen dit laatste, dan geeft de piezo-ontsteking vonkjes, die een eventuele vrijkomend LPG bij het vullen tot ontbranding kan brengen. En de kraan draai je ook dicht om jouw gasontspanner (gasdrukregelaar in het Nederlands) te beschermen. Met name de Truma Duocontrol kan er niet goed tegen als je de fles vult terwijl die gasdrukregelaar in open contact staat met de fles; hij gaat dan eerder stuk!

Inhoudsmeter voor de gasfles

Het is bij een stalen fles altijd lastig om te weten hoeveel er nog in zit; vaak ontbreekt een metertje op de fles (alhoewel, de Gasstop, zie hierboven, heeft dat wel) en dan moet je jouw toevlucht nemen tot andere middelen. Ik heb een speciale pagina gemaakt over de gaslevel control die hier kunt inzien. Maar op deze plaats wil ik er drie noemen, de goedkoopste, de duurste en die daar tussen. De goedkoopste is een rubberen magneet indicator die op basis van het temperatuurverschil tussen het vloeibaar gas en het gas in dampfase de hoogte van de vloeistof-fase bepaalt. Je koopt hem voor nog geen € 1,50 bij ALiexpress. De duurste, is de level-check van Truma. Dit apparaatje werkt op basis van ultra-sone geluidsgolven en bepaalt op die wijze waar de vloeistof ophoud. Het voordeel van de level-check is dat die altijd werkt. De vloeistof-indicatie met het matje werkt alleen als er gas wordt afgenomen, want dan ontstaat dat – minieme – temperatuurverschil. De level-check kost ruim € 80,- En dan de level-check die mijn voorkeur heeft, de Mopeka inhoudsindicator. Deze werkt op dezelfde manier als de level-check van Truma (op basis van geluidsgolven), maar heeft als voordeel dat je hem onder de gasfles “magnetisch plakt” en je op de app op de smartphone (Android of IPhone) de stand kunt aflezen. Heb je geen stalen fles, maar kunststof of aluminium, dan moet je iets verzinnen om de magnetische sensor onder de fles te plakken (ductape kan of, bij een eigenaarsfles een klein stukje metaal op de fles lijmen). De sensor zelf werkt op een knoopcel batterijtje die, afhankelijk van het gebruik, tot twee jaar meegaat. Één sensor kost € 60,- maar voor € 80,- heb je er twee!

Ombouw aardgas naar propaan

Stel je zag op de markt, marktplaats of in de opruiming een prachtige kookplaat, drie- of tweepits, voor een heel schappelijk prijsje en je hebt hem gekocht. Thuis kom je er achter dat het een aardgas kookplaatje is en niet op propaan. Goede raad is duur, want nu branden de pitten absoluut niet in jouw camper. Nou Toptool.nl heeft de oplossing. Meet even de diameter van de sproeiers op en bestel bij deze firma de vervanger voor propaan; succes verzekerd!

Vervanging van de rubberen dopjes bij de panhouders kookplaat

De panhouders op de kookplaat zitten met een rubberen dopje verbonden; zo staan ze trillingsvrij en rammelen ze niet tijdens het rijden. Die dopjes raken versleten. Bij de officiële kanpeerwinkels (Obelink en De Wit) zijn ze te koop voor € 2,50 per stuk. Ali heeft ze ook: 30 stuks voor € 13,-
Maar je kunt ook blindklinkmoeren M5 toepassen als noodoplossing (bij de ijzerwarenwinkel te koop 20 stuks voor € 5,00). Daarmee zitten ze tijdelijk goed vast, maar op den duur gaan die door uitzetten/krimpen onder invloed van de gasvlam wel weer los zitten en omdat ze van metaal zijn (rvs of aluminium) rammelt het dan.

Je kan ze echter ook vervangen door metalen rivets, gewoon te koop bij de bouwmarkt (Rivet nuts M5)
Als je de schroefdraad er even met een boortje uit boort dan past de pannendrager er precies in. 100 stuks kosten € 11,- en dan kun je de hele camperplaats er van voorzien. Het zit er zo strak in dat ze niet rammelen maar toch makkellijk met de pannendrager meekomen om de kookplaat schoon te houden.

(Oorspronkelijk opgesteld: 18 september 2018) laatstelijk bijgewerkt 29 oktober 2022