Kookplaat werkt niet

In de kookplaat (met meestal drie kookpitten) zitten maar heel weinig onderdelen die stuk kunnen gaan: het thermokoppel is daar de meest voorkomende oorzaak. En heel soms zitten de leiding geheel of gedeeltelijk verstopt. Ik behandel op deze pagina de twee meest voorkomende verschijnselen: één of meerdere gaspitten werken niet op vol vermogen en één van de gaspitten gaat steeds weer uit.
Als geen van de gaspitten het doen dan is de meest voor de hand liggende oorzaak: er komt geen gas bij de kookpit. Controleer dan even de gasfles en is die nog gevuld, en de keuzekraan in het kraanblok in het aanrechtkastje staat open voor de kookpitten dan is de meest waarschijnlijke oorzaak een defecte gasdrukregelaar.

Eén of meerdere gaspitten werken niet op vol vermogen.

Als alle gaspitten maar klein branden dan is de oorzaak een defecte gasdrukregelaar. Een gasdrukregelaar bevat een menbraam dat op den duur niet meer kan functioneren. De maximale leeftijd van zo’n drukregelaar is meestal 10 jaar, daarna moet die vervangen worden. Als je tevens de verwarming/gasboiler niet meer aan kunt doen, dan weet je het zeker: de gasdrukregelaar werkt niet meer.

Doen de andere gaspitten het wel goed, dan is meestal de oorzaak dat een bij of wesp een nestje heeft willen maken in één van de gasuizen onder het gasfornuis. Daardoor kan er onvoldoende gas, gemengd met lucht door de buis stromen en brandt de pit maar op halve kracht. De remedie is de bovenkant van het gasfornuis er af halen, de buis kun je dan oplichten en met een rager of doekje aan een ijzerdraadje schoon poetsen. Daarna brandt hij weer als een zonnetje.

De werking van het thermokoppel!

De meest voorkomende oorzaak is een niet goed werkend thermokoppel. Hoe een thermokoppel precies werkt wordt op deze pagina heel duidelijk uitgelegd aan de hand van wat praktische tekeningen.

De werking van het thermokoppel; als het thermokoppel afkoelt, valt hij af en sluit de gasaanvoer af.

In nieuwe kookplaten en gasbranders van bijvoorbeeld verwarming/boiler zit vaak geen thermokoppel meer, maar een ionisatiepen. Het verschil zit hem alleen in de gebruikte inwendige techniek, het resultaat is hetzelfde: en wordt een stroompje gegenereerd ten teken dat de vlam brandt. De ionisatiepen werkt alleen veel sneller: enkele milliseconden tegenover om en nabij een seconde bij het thermokoppel.

En wat als het thermokoppel niet meer werkt?

Soms werkt het thermokoppel niet meer en moet je de knop vasthouden om de vlam aan te houden; sommige camperaars doen er dan een plakbandje over of zetten er een houtje tussen zodat die ingedrukt blijft, maar dat is niet de bedoeling. Dan hef je namelijk de beveiliging op. Er kunnen een paar oorzaken zijn:

(Embedded foto van caravan-forum.nl
  1. de knop wordt niet ver genoeg ingedrukt waardoor de stift van het thermokoppel niet ver genoeg wordt ingedrukt en de thermokoppel niet wordt geactiveerd. Je kunt dit verhelpen door de knop er af te halen, in de opening een papiertje te plakken met plakband (om te voorkomen dat die er in blijft zitten) of een kogeltje te doen en de knop er weer terug op te zetten. Nu kan de stift iets verder ingedrukt worden en kan het zijn dat het thermokoppel nu wel juist wordt geactiveerd.
  2. het thermokoppel is vervuild. Wat dan nog wel eens wil helpen is het licht opschuren van de warme las van het thermokoppel, dus het pinnetje dat direct in de vlam staat. Helpt dat niet, dan is het thermokoppel aan vervanging toe. Ze kosten maar een tientje, maar vaak is het een heel karwei om de kookplaat los te maken; je moet nl aan de onderkant zijn. Als voorbeeld: kijk hier voor de montagehandleiding voor een hele serie Dometic kookplaten.
  3. Door het thermokoppel wordt een elektrische stroom opgewekt: de plus gaat naar de magneetklep, de min gaat meestal via het metaal van de kookplaat terug. Soms vertoont de kookplaat daar roest en dat zorgt voor een slechte verbinding. Die kan zo slecht worden dat het thermokoppel niet meer schijnt te werken (eigenlijk doet die het nog goed, alleen de stroom wordt geblokkeerd door die slechte verbinding). Even het thermokoppel van de kookplaat verwijderen, de ondergrond licht opschuren en het thermokoppel weer aanbrengen. Soms ook maakt de plus contact met het frame en dan valt het stroompje ook weg, waardoor de magneetklep dicht valt.
  4. Soms is de aansluiting van het thermokoppel naar de gasmagneetklep slecht geworden. Een de stekkertjes losnemen, met een koperborsteltje schoonmaken en de stekkertjes weer terugzetten lost het probleem op (zie afbeelding hierboven).
  5. Weer andere kookplaten hebben een thermokoppel waaruit twee koperen draden komen en waarbij dus niet het metaal van de kookplaat als min-toevoer wordt gebruikt. Dit was bij mijn kookplaat het geval en mijn thermokoppel werkte ook niet meer van één gaspit. Bij mij raakten die twee draden elkaar, zodat de door het thermokoppel opgewekte stroompje onmiddellijk weer werd teruggeleid en bijgevolg de magneetklep niet kon bedienen. Nu heb ik ze zo geleid (verbogen) dat ze elkaar niet meer kunnen raken en het thermokoppel werkte weer als vanouds.
NKC-Video: de gasvlambeveiliging oftewel het thermokoppel
De piëzo-ontsteking werkt niet

Er zijn kookplaten van Dometic/Cramer en Thetford die een zogenaamde piëzo-ontsteking hebben. Sommige met een apart schakelaartje voor alle kookpitten en sommige meer intelligent die gaan werken als je de gasknop indrukt en omdraait zodat er gas naar de kookpit stroomt. Net zoals bij de thermokoppel zijn de draden naar de piëzo-ontsteking niet geisoleerd. De reden: het wordt warm/heet onder de kookplaat en eventuele isolatie zou kunnen gaan smeulen en zo brand kunnen veroorzaken. De meest voorkomende oorzaak dat de ontsteking niet werkt is dat die blanke voedingsdraad het metalen chassis van de kookplaat raakt en dan komt de stroom nooit bij de ontsteking zelf. Om dat echter te ontdekken zul je de kookplaat los moeten maken en helaas, ook heel vaak dan de gasleiding eveneens.
Een andere oorzaak is dat het stekkertje is los geschoten door het schudden van de camper tijdens de rit. Ook daarvoor moet je onder de kookplaat zijn en deze dus losmaken.

(Oorspronkelijk opgesteld: 16 november 2018) Laatstelijk bijgewerkt: 23 maart 2024