Gasverbruik per dag

Of je nu propaan, butaan of LPG in jouw camper gebruikt om te koken, koelen of verwarmen, de hoeveelheid die je gebruikt verschilt niet zo veel; alle drie de gassoorten zijn ongeveer even efficiënt. Wel is de calorische waarde enigszins verschillend, waarbij vreemd genoeg LPG, als mix van propaan en butaan, de laagste waarde heeft en butaan de hoogste.
Daarnaast wordt LPG meestal gemeten in liters (omdat dat ook op de pomp bij het tankstation staat) en propaan / butaan in kilogram (want dat staat op de afrekening). Ik reken alles in kilo’s. Één liter LPG van 20⁰ C. weegt 0,510 kg en daarom bevat een volle fles van 10,5 kg 21 liter aan LPG. Gebruik jij LPG en wil je de hoeveelheden toch in liters: deel de genoemde waarden dan door 510 en je hebt de uitkomst in liters.

Het lijstje:

Omdat niet elk apparaat voortdurend brandt zijn de verbruikscijfers per uur anders dan per 24 uur (een dag). Bij de cijfers per uur zijn de verbruikcijfers als de brander een volledig uur zou branden.

Nu koken wij in de zomer veelal buiten op een Coleman benzinebrander. Die verbruikt 300 cl (ja in liters,’t is benzine hè) per uur en met een jerrycan van 5 liter (€ 8,25 prijspeil november 2018) doen we ruim 15 dagen. Als we elke dag op de Coleman zouden koken doen we ruim een week langer met één gasfles.

laatstelijk gewijzigd: 18 november 2018