Website

Deze website wordt gehost door Yourhosting in Zwolle, al waar ik 30 GB op de server ter beschikking heb. Voor mijn twee grootste hobby’s heb ik een website actief: deze voor Camper Tools en ook nog één voor Genealogie. Op die laatste site staan de genealogieën van mijn stamvader en die van mijn eega als ook de kwartierstaat van onze kinderen (dat zijn al hun – en dus ook onze – voorvaderen). In totaal staan daarmee de gegevens van ruim 300.000 personen van 800 tot heden in een database op het net.

WordPress als CMS

Voor beide site’s is gebruik gemaakt van WordPress als CMS (Content management systeem). In eerste instantie (sinds midden jaren 80 van de vorige eeuw) deed ik het gewoon zelf met HTML, maar door de opkomst van vooral mobiele apparaten die een andere scherm-layout vergen ben ik uiteindelijk overgestapt op een CMS. De keuze is daarbij gevallen op WordPress, nadat ik ook Jimdo, Joomla en Drupal had uitgetest. Ik moet toegeven dat WordPress bij mij al een voorsprong had omdat mijn wandelblog “Van huis naar ……” ook al met WordPress werd beheerd en dit programma mij dus niet onbekend was.

Plugins

Voor Camper Tools maak ik daarnaast gebruik van de volgende plugins: Advanced Tiny MCE (block editor), Akismet Anti-Spam, Autoptimize (om de site sneller te maken), Cookie Notice (de verplichte Cookie aanduiding volgens de AVG), Code Snippets (voor wijzigingen in de standaard css), Table of Contents (de inhoudsopgave van de pagina’s in de rechterkolom), Google XML (voor SEO op Google), Fixed Widget, Simpel SSL, Collapse-Expand (tekst in- en uitklapbaar maken), To Top, WP Statistics en WPForms. Een hele lijst, dat geef ik toe.

Blokkade voor bepaalde landen

Om een einde te maken aan de verzoeken van bedrijven om reklame-banners op mijn site te mogen zetten heb ik besloten dat vanaf 1 september 2021 bezoekers vanuit de Verenigde Staten, Rusland, India en China op mijn site worden geweerd, behalve Google; ik had nl. wel graag dat de site’s in hun zoekmachine terecht komen. Maar Bill Gates (met uitzondering Bing) heeft helemaal niets op mijn site te zoeken aangezien ik helemaal niets van hem hier in werking heb en ik vroeg mij wel af wat hij met een gemiddelde van ruim 150 pogingen per dag wel niet allemaal op mijn site zoekt. Mijn Statistiek-programma legt netjes elke aanroep-poging van een ip-adres vast en op basis daarvan kan ik besluiten om nog meer (of minder) domeinen uit te sluiten. En als je tot de verboden landen of de geblokkeerde ip-adreessen behoort en je wil mijn site bezoeken, dan zie je dit:

Prestaties

Op GTMetrix kun je laten vaststellen hoe snel jouw website laadt. Hieronder de gegevens van de drie sites Camper Tools, Fotoboek en Genealogie:

Statistieken

63% van de bezoekers van de website doen dat via hun smartphone of tablet, 37% via een PC of laptop.

In de genoemde aantallen zijn spiderbots, zoekmachines e.d. niet meegenomen. Ter indicatie: alleen al vandaag (21 maart 2020) zorgden die voor ruim 700.000 hits die aldus buiten de statistieken blijven (en terecht!). Nu zeggen aantallen bezoekers en bezochte pagina’s niet zo heel veel; veel betekenisvoller is hoelang de bezoekers gemiddeld op de site blijven. Één op de twintig bezoekers blijft tussen de 30 minuten en 1 uur op de site en één op de vijfentwintig bezoekers verblijven zelfs langer dan een uur!
Tot slot: in 2021 heeft een beperking van de bandbreedte plaatsgevonden door compressie van afbeeldingen en het inschakelen van caching, waardoor ongeveer 10% bandbreedte is bespaard en de toegang tot de site ook sneller is geworden.

(Oorspronkelijk opgesteld: 1 september 2021) Laatstelijk bijgewerkt:30 september 2023