Camperplaatsen zoeken

Met de camper op stap is zo populair geworden dat er al talloze mogelijkheden zijn om een camperplek te zoeken. Het is begonnen met boekwerken (zoals Facile en Route) en uitbreidingen van de bekende ACSI-gidsen. Later kwamen daar allemaal website’s voor. Op deze pagina laat is de grootste website’s en hun mogelijkheden de revue passeren; al deze website’s hebben ook apps voor op de smartphone. Daarnaast schenk ik ook nog aandacht aan specifieke vormen van camperplaatsen, zoals bij de boer, in de natuur e.d.

Algemene websites.
Meinwomo

Meinwomo is de grootste onder alle camperwebsites voor Europa. Deze van oorsprong Duitse website heeft echter ons allemaal een paar jaar geleden als verdienmodel gezien: je moest je nu als Premium-gebruiker aanmelden met een abonnement. Dit is kennelijk niet goed bevallen want onlangs hebben ze de site weer toegankelijker gemaakt. Je moet je eerst aanmelden (maar dat is kostenloos) en dan vervolgens inloggen. Ga dan op de startpagina iets naar beneden tot je links onder “Highlights” EasyMap ziet staan. Klik daarop en is het de eerste keer, dan gaat hij de database inladen. Daarna krijg je de kaart van jouw omgeving met de gevonden standplaatsen in prictogrammen; je kunt ook zoeken op plaatsen en dan krijg je de kaart van die plaats met omgeving. Dubbelklik op een pictogram en je krijgt aanvullende informatie.

Park4Night

Van oorsprong een Franse site, opgezet voor heel de wereld. Deze site heeft inmiddels meer dan 120.000 camperplaatsen gerangschikt. Je kunt op land of plaats zoeken. (voor de vergelijking hier ook Poitiers ingevoerd)

Je ziet in één oogopslag de camperplaatsen (betaald en kostenloos), campings en boerencampings. Er is een app beschikbaar die je ook vervolgens de weg wijst naar de gekozen camperplaats. Als je op de symbolen klikt opent een nieuw venster met alle info. Deze is volledig en up-to-date.

NKC: campercontact

Campercontact (een Nederlandstalige site) met iets meer dan 30.000 camperplaatsen in 51 landen heette vroeger naar eigen zeggen de grootste camperplaatsensite te zijn, maar hebben dat toen ze werden gewezen op de hierboven bestaande site gewijzigd in “de meest up-to-date website voor alle camperplaatsen van Europa”; of het waar is kan ik niet beoordelen. Je kunt zoeken op plaats of inzoomen op een kaart:

Op het kaartje wordt onderscheidt gemaakt tussen Camperplaatsen, Campings en Service-plaatsen voor campers. Als je op het pictogram van jouw keuze klikt verschijnt er in het kort meer informatie (naam van de plaats, richtprijs, aantal beschikbare plaatsen en openingstijden) en kun je doorklikken naar een nieuwe pagina met de volledige informatie van de camperplek.

Bij de gevonden camperplek zijn foto’s beschikbaar:

Voor deze site is ook een app beschikbaar. De app functioneert ook offline, waardoor roamingkosten in het buitenland geen rol spelen. Je kan gratis de proefversie van de app via de app store van Apple en via Google Play downloaden. In deze gratis versie is een deel van de volledige database toegankelijk. Op deze manier kan je testen of de app aan jouw wensen voldoet voordat je de volledige versie aanschaft. De volledige versie van de app kost € 9,99 per jaar. Voor NKC-leden is het gratis.

Er zijn daarnaast ook nog talloze andere algemene websites waarop je kunt zoeken naar camperplaatsen. Helaas kunnen die allemaal niet tippen aan de drie hiervoor genoemde sites en andere sites hebben een beperking tot een land of streek (bijvoorbeeld Camperplaatsen in Nederland en Campingcar-info voor Frankrijk) De vierde in de lijst van grote algemene websites is die van Promobil, maar dan zie je ook onmiddellijk het verschil: hieronder het kaartje van dezelfde omgeving rond Poitiers van Promobil.

Bijzondere websites

Naast deze algemene websites wil ik nog negen andere onder jouw aandacht brengen (klik op de afbeelding om naar de betreffende site te gaan):

France Passion: Weg van de gebaande paden biedt de France Passion Gids 9.200 gratis camperstandplaatsen in 91 Franse departementen. France Passion is opgericht in 1993. Het is een netwerk van wijnboeren en landbouwers die bij hen thuis, in heel Frankrijk, graag camperaars een overnachtingsadres aanbieden. In heel Frankrijk verwelkomen 1.850 boeren, wijnbouwers, veehouders, ambachtelijk producenten en eigenaren van boerderij-herbergen camperaars die op zoek zijn naar het ‘echte’ Frankrijk met een gratis standplaats, waar men kan genieten van gastvrijheid, rust en heerlijk eten!
De enige voorwaarden om gebruik te kunnen maken van dit bijzondere netwerk van camperstandplaatsen zijn:

  • Dat u reist met een selfsupporting camper (water, toilet, afvalvoorziening);
  • Dat u in het bezit bent van de Gids met overnachtingsadressen van het lopende jaar (alléén voor leden!);
  • dat u zich houdt aan de “Gouden Regels” van France Passion (laat weten dat u bent aangekomen of weer vertrekt, laat de camperplaats schoon achter enz.).

De overnachting en ook de eventuele voorzieningen (toilet, water, enz.) zijn altijd gratis voor een verblijf van 24 uur. Indien gewenst kunt u ter plaatse producten van het bedrijf kopen. De adressen zijn makkelijk bereikbaar, want ze worden goed aangegeven, en u vindt er gegarandeerd natuur en rust doordat er niet meer dan 5 standplaatsen zijn per adres.
Je moet lid worden van “France Passion”; de lidmaatschapskosten zijn € 30,- per jaar (eerste maal aanmelding € 30,-)


Britt Stops: Dit is de Engelse variant van France Passion: een verscheidenheid aan gastheren (pubs, wijngaarden, boerderijen, boerenwinkels, brouwerijen, etc.) nodigen leden van Brit Stops uit om in een veilige omgeving te overnachten, voor een maximum periode van 24 uur. Dit zonder enige betaling! Zodra je je registreert als een lid van Brit Stops, ontvangt je als campereigenaar een Brit Stops voorruit sticker, samen met de Brit Stops gids. Deze vermeldt alle gegevens van de vele plaatselijke pubs, boerderijen, wijngaarden, brouwerijen en andere interessante locaties van Brit Stops gastheren. De enige kosten die u maakt om te genieten van deze aantrekkelijke overnachtingen in het Verenigd Koninkrijk (en ook dit jaar voor de eerste keer, Ierland!) is de aanschaf van de Brit Stops gids.
Het lidmaatschap kost £28,- per jaar (€ 33,20 incl. verzendkosten) en daarvoor krijg je de sticker en het boek.

Landvergnügen: Hetzelfde principe als France Passion en Britt-Stops, maar dan in Duitsland. Met de kampeergids van Landvergnügen en het bijbehorende vignet mag iedereen 24 uur lang zijn camper, kampeerbus of caravan neerzetten bij boerenbedrijven in heel Duitsland, van de Noordzeekust tot aan de Allgäu, van de Nederlands-Duitse grensstreek tot aan de grens met Polen. Landvergnügen neemt je mee naar plaatsen die niet aan de bekende toeristische routes liggen en waar je ongestoord kunt genieten van de rust en de natuur. Met de kampeergids van Landvergnügen kom je op verborgen, idyllische plekjes en maak je kennis met een grote verscheidenheid van regionale landbouwproducten. Weg van de gebaande toeristische paden, een nachtje kamperen in een wijngaard, tussen de fruitbomen of op het erf met uitzicht over de grazende koeien. Neem een kijkje achter de schermen bij de producenten van regionale landbouwproducten en ervaar hoe ze actief bijdragen aan het behoud van het platteland. Meer dan 585 boerenbedrijven, verdeeld over heel Duitsland, doen mee: groente- en fruittelers, wijnboeren, brouwers, imkers, koffiebranders, bakkers, olieslagers, kaasmakers, viskwekers en fokkers van schapen, geiten en waterbuffels. Het lidmaatschap kost € 49,90 per jaar.

Bauernleben: Gratis overnachten bij ruim 300 aangesloten boerenbedrijven & wijnhuizen verspreid door heel Oostenrijk!
De Oostenrijkse boeren & gastheren/-dames zijn trots op hun levenswerk en kunnen niet wachten om jou te verwelkomen op hun privéterrein. De campergids laat naast de adresgegevens, ook zien wat je op locatie kan verwachten. je ontdekt op deze wijze Oostenrijk zoals je dat nog niet eerder deed. Een lidmaatschap van Bauernleben kost € 39,90 en loopt van december t/m 31 maart bijna anderhalf jaar verder. Het lidmaatschap wordt niet automatisch verlengd. De campergids is alleen verkrijgbaar in een Duitstalige uitgave!
Let op: de overnachtingslocaties betreffen geen camperplaatsen en/of campings, je overnacht hier echt bij de gastgevers op hun privéterrein. Het kan dus voorkomen dat er geen/weinig voorzieningen zijn op locatie. Wat je wel kunt verwachten op locatie, dat duidelijk aangegeven in de gids. Je mag op iedere locatie, indien er plek is, maximaal 24 uur overnachten zonder enige (financiële) verplichting tot aankoop op locatie. Een vriendelijke ‘Guten Tag’ bij aankomst en ‘Auf Wiedersehen’ bij vertrek wordt zeer gewaardeerd!
Bauernleben is aangesloten bij dezelfde organisatie als o.a. France Passion, Espana Discovery, Brit Stops & Pintrip.

España Discovery: Wil je Spanje met jouw camper ontdekken, ver weg van massatoerisme en over-volle campings? Dan is de España Discovery gids echt iets voor jou! Het is de Spaanse variant op France Passion, Britt Stops en Landvergnügen. Het geeft informatie over parkeerplaatsen en veilige overnachtingsmogelijkheden (voor max. 24uur) op interessante plekken buiten de gebaande paden.
Meer dan 250 locaties, verdeeld over heel Spanje, maken deel uit van het netwerk en daar word je van harte welkom geheten op wijngaarden en boerderijen, waar je de lokale gastronomie of wijn-productie kunt ontdekken. Hier vind je zonder twijfel mooie souvenirs van Spanje. Tevens biedt het uitgebreide informatie over meer dan 800 camper service-plaatsen, die aangegeven staan op de bijgeleverde kaart. Het lidmaatschap kost € 24,- per jaar.

Pintrip Dansk: De volgende in de rij van landen waar logeren bij de boer, wijnhuizen, brouwerijen en herbergen mogelijk is: in Denemarken is Pintrip is een vorm van reizen die veel wordt gebruikt. Het concept is simpel: koop de Pintrip-gids voor 225,- DKK (ongeveer € 25,-) en krijg toegang tot enkele honderden haltes in het Deense land.Bij de gids krijg je een jaar lidmaatschap van Pintrip en gratis toegang tot alle haltes van onze gastheer. We zijn niet alleen een gids, we zijn ook uw ticket voor de vele mooie en unieke ervaringen in het hele land.
Boerenwinkels, wijnhuizen, brouwerijen en herbergen zijn slechts enkele van de plaatsen waar lokale gastheren hun plaats verwelkomen. Klik op de afbeelding om naar de site te gaan.

Swiss Terroir: SInds twee jaarbestaat deze loot aan de boom van Camperen bij de (wijn)boer: de Zwitserse organisatie Swiss Terroir. Het principe is hetzelfde als France Passion en Landvergnügen. Omdat de organisatie nog heel jong is (2018) zijn er nog niet veel plekken. Aanmelden (en betalen) via de site, waar je ook de aangesloten boerenbedrijven kunt vinden.

Swiss Terroir is aangesloten bij dezelfde organisatie als France Passion, Bauernleben Oostenrijk, Espana Discovery, Brit Stops & Pintrip Dansk. Gelukkig komen er steeds meer (zoals Bauernleben in Oostenrijk in 2020).

CamperStops Belgium het platform waar wijnbouwers, landbouwers, horeca-uitbaters, ambachtslieden en andere lokale ondernemers of gezinnen camperaars uitnodigen om te overnachten op hun accommodatie. CamperStops Belgium is eenvoudig: een verscheidenheid aan campergastbedrijven (wijngaarden, boerderijen, hoevewinkels, brouwerijen, restaurants, …) en campergastgezinnen nodigen aangesloten leden van CamperStops Belgium uit om privé in een veilige omgeving te overnachten op hun accommodatie, voor een maximumperiode van 24 uur. Dit zonder enige betaling of aankoopverplichting. Je moet wel lid worden voor de prijs van € 34,- per jaar (prijspeil 2022)

Agri Camper Italia is de nieuwste loot aan de boom van Kamperen bij de Boer en geschoeid op dezelfde leest als de vorige zes genoemde organisaties. Ze is pas begonnen en telt op dit moment (2022) nog maar slechts 225 aangesloten boerenbedrijven. Het lidmaatschap bedraagt € 34,90 Wil je meer weten? Klik op het kaartje hiernaast en dat leidt jou naar hun nederlandstalige startpagina. Ook hier gelden de gulden regels:

  • Dat u reist met een selfsupporting camper (water, toilet, afvalvoorziening);
  • Dat u in het bezit bent van de Gids met overnachtingsadressen van het lopende jaar (alléén voor leden!);
  • dat u zich houdt aan de “Gouden Regels” van Agri Camper Italia (laat weten dat u bent aangekomen of weer vertrekt, laat de camperplaats schoon achter enz.).

Camping Car Park is een franse organisatie van camperplaatsen die veilig zijn en prachtig zijn aangelegd op de mooiste plaatsen in Frankrijk en Spanje. Inmiddels zijn er meer dan 100 locaties. Je kunt te voren “lid” worden via de site (klik op het logo hier links) of ter plekke bij zo’n locatie (kosten € 4,-) waarmee je een smartcard krijgt. Jouw plek voor een dag blijft vrij en m.b.v. die smartcard kun je onbeperkt in- en uitrijden die dag. Tevens kun je een plek via de site reserveren, waardoor je gegarandeerd plaats hebt. De volledig verzorgde plaatsen kosten tussen de € 7,30 en € 15,- per dag, afhankelijk van de locatie en de extra voorzieningen.

Kamperen bij de boer kan als je jezelf aansluit bij òf de SVR (Stichting Vrije Recreatie; donateurschap tenminste € 10,- per jaar of meer naar vrije keuze) òf bij Vekabo (Vereniging Kampeerboeren; geen lidmaatschap want het is de verenging van de kampeerboeren zelf). Op een SVR-camping voel je je meteen ‘gast’: kopje koffie bij aankomst en tarieven waaraan je meteen ziet dat deze boer alleen zijn koeien melkt en niet zijn gasten. Zo betaalt een kamperend echtpaar met camper of auto met caravan of tent € 12.00 tot € 15.00 per overnachting in Nederland. Dit geldt dan voor 2 personen met camper, auto en caravan/ gezinstent of vouwwagen, elektra en milieukosten; douche niet altijd inbegrepen. De tarieven bij de Vekabo zijn overeenkomstig.

Op de Natuurkampeerterreinen geniet je van rust, ruimte en buiten zijn. Als je houdt van het échte kamperen midden in de natuur, dan ben je bij de Natuur-kampeerterreinen aan het juiste adres. Er zijn 137 Natuurkampeerterreinen in Nederland en inmiddels ook dertien in Frankrijk! Al deze natuurcampings liggen op bijzondere landgoederen, in eeuwenoude bossen, maar ook in knusse boomgaarden en op idyllische plekjes aan het water. Kantines en animatieteams zul je er niet tegenkomen, maar wel goed sanitair met toilet, stromend water en (op één terrein na) minstens een warme douche. Je voelt je hier helemaal vrij! Ontdek de voordelen van kamperen midden in de natuur. Het lidmaatschap kost € 14,95 per jaar.

Voor camperen in Engeland is een Facebook-groep actief “The Friendly Open All Year Under £15 Sites” die camperplekken en campings als onderwerp heeft waarbij je dus voor een all-in prijs van minder dan £15 kunt staan. Ook heeft een lid daarvan 672 gratis of minder dan £10 kostende camperplaatsen in een pdfje gezet (maar pas op: dit bestand is 50 Mb groot en het duurt dus even voordat je het gedownload hebt). Tot slot staan die goedkopere camperplaatsen op deze site. Een echte aanrader als je naar Engeland of Schotland gaat.

De Scottish Motorhome and Wildcampers Club (een Facebook-groep) heeft voor haar groepsleden een kaart samengesteld met de plaatsen waar je in Schotland mag gaan staan. Reuze handig als je naar Schotland wilt.
De Ierse Total Motorhome Ireland heeft een pagina met allemaal informatie over camperplaatsen (stopovers en Laybys) Motorhome Friendly Pubs, Campsites en nog veel meer. Als je naar Ierland gaat zijn deze maps een echte uitkomst.

De engelse site Search for Sites heeft een database met ongeveer 45.000 campings en camperplaatsen waarin je kunt zoeken. Aanmelden is gratis en dan krijg je de bijzonderheden van elke gevonden en gekozen plaats. Ga je naar het Verenigd Koninkrijk of Ierland, dan is deze site een absolute aanrader.

En tot slot: Wild staan met de camper

Ook bestaat tenslotte nog de mogelijkheid om wild te gaan staan met de camper. Daarover heb ik twee afzonderlijke pagina’s gemaakt: één voor Nederland en één voor de rest van Europa.

Veel plezier en een heleboel veilige kilometers toegewenst!

(Oorspronkelijk: 20 juni 2018) laatstelijk gewijzigd: 12 februari 2024