Tips Onderhoud

DastyKrassen op ruitKrassen verwijderenHars verwijderen
Kitnaden reinigenVochtvlekkenGele kunststof weer witGat tafel repareren
Nano polishVlekkenmiddelTear-AidCraquelé repareren
Beschermpkap lampSticker plakkenInlegbies krimptInlegbies vervangen
Vuilwatertank reinigenKrakende verduisteringInsecten verwijderenEindkap luifel vervangen

Pas op met Dasty

Waarschuwing in de Facebookgroep Camper en Techniek: Al jaren wassen we onze caravans met Dasty. Nou…. niet meer dus. Van een strak in de lak Hobby, naar een niet-zo-strak-in-de-lak Hobby… Dasty heeft dus de lak van de camper naar de eeuwige kampeervelden geholpen. Vandaag wat mensen bij elkaar getrommeld (thanx schatten) en opnieuw in de verf gezet. Grijs bleek compleet de verkeerde kleur, maar Hey.. ik ben er blij mee! Dasty is een sterke ontvetter, en werkt perfect, thuis in de keuken, daar waar hij thuis hoort. De laklaag van een caravan/camper is vele maal dunner dan dat van een auto. En een aantal lak soorten kunnen niet tegen die sterke ontvetter, vooral de wat oudere Hobby’s. Hou het bij 123 products, dat speciaal voor caravan/camper gemaakt is, en het is safe voor je lak. Volgens de veiligheidsinformatiebrief, die bij dit produkt hoort en dat je hier kunt inzien, is het hoofdbestanddeel kaliumfosfaat en is de oplossing sterk basisch (pH-waarde 11). Je kunt het vergelijken met natronloog. En als je het toch wilt gebruiken: verdun het dan door op 1 deel Dasty 4 delen water te gebruiken.

Krassen op de ruit

Het komt vaker voor dat de ruiten van jouw camper bekrast raken omdat je vlak lang een heg bent gereden of het zonnescherm tegen de ruit aan heeft gestaan. Deze krassen kun je uitstekend verwijderen met koperpoets. Koperpoets is een heel fijn polijst middel: gebruik voor het aanbrengen en uitwrijven een zachte doek. Je wilt immers geen nieuwe krassen meer aanbrengen!

Krassen verwijderen!

Krassen op je camper laten verwijderen kan een dure grap zijn, zeker als je voor een kleine kras al naar een autoschadebedrijf moet. Gelukkig hebben we hier een goedkope en makkelijke oplossing voor gevonden. Haal ze weg met het middeltje dat iedereen wel in huis heeft: WD-40. Het kost vrijwel niets en is erg eenvoudig toe te passen. WD-40 is een bekend middel dat vooral wordt gebruikt om dingen zoals sloten soepel te houden. Je haalt er zelfs de meest hardnekkige vlekken mee uit het tapijt, maar wie had gedacht dat je er ook krassen op je auto mee kon verwijderen?! Mocht je lak schade hebben, dan is dit de tip waar je naar op zoek bent.

Hars verwijderen

Je kent het wel: sta je net op een leuk plekje onder een plataan, druipt er vervolgens hars op jouw dak en zonneluifel. Hoe krijg je die er weer snel en netjes van af? Het beste gaat dat met alcohol: in Frankrijk is dat als acool à brûler makkelijk te verkrijgen. Ook onze Nederlandse spiritus gaat, maar wel iets minder omdat daar meestal veel meer water dan acohol/spiritus in zit. Tenslotte zal het ook lukken met ruitensproeier antivries (omdat ook daar alcohol in zit).

Kitnaden schoonmaken

Op een gegeven moment beginnen jouw kitnaden zwart te worden. Nu is dat boven op het dak niet zo erg (althans je ziet het nauwelijks) maar aan de wanden is dat een vervelend gezicht. Je kunt deze kitnaden weer perfect wit/grijs krijgen met wasbenzine! Een klein beetje op de punt van een poetsdoekje en je wrijft er in geen tijd het vuil vanaf. Voor je het weet heb je weer prachtige kitnaden. Je moet ze wel nadien grondig naspoelen met water (of afnemen met een druipnatte spons). Als je dit éénmaal per jaar doet, samen met de grote wasbeurt is het zo gepiept.

Vochtvlekken verwijderen

Soms heb je vochtvlekken gekregen omdat er vocht binnendrong of gewoon omdat je de was toen het regende in de garage hebt laten drogen en niet daarna niet goed hebt opgelet. Je kunt dit soort vlekken te lijf met azijn of ammonia (wel goed verdunnen!). Helpt dat niet dan kun je jouw toevlucht nemen tot Vanish Oxi Action, te verkrijgen in een spuitfles (dus niet de poedervorm die je bij de witte was doet). Licht inspuiten en afdeppen (nooit wrijven) met wc-papier of een katoenen doek.

Oude vergeelde kunststof weer wit maken

Je kunt vergeelde kunststofdelen, voornamelijk in de badkamer, weer wit krijgen met waterstofperoxide (H2O2), ook bekend onder de handelsnaam Retr0bright. Waterstofperoxide is in Nederland alleen te krijgen in een sterkte van 3%. Retr0bright is sterker dan die 3%. En omdat H2O2 net zo vloeibaar is als water is het moeilijk aan te brengen, Retr0bright is gel en dus makkelijker aan te brengen. Je kunt ook blondeer-middel (voor jouw haren) gebruiken; kijk even hoeveel % H2O2 daar in zit (meestal tussen de 6 en 12%). Je kunt het proces versnellen met een UV-licht gezichtsbruiner. Alsof je in de zonnestudio zit.

Nu is Retr0Bright een vrij duur goedje. Je kunt het ook zelf maken. Benodigd is 500 ml waterstofperoxide H2O2 in een sterkte van 10-15% (verkrijgbaar bij de kapperszaken), 2 eetlepels Xanthaangom (verkrijgbaar bij o.a. de Albert Heijn), een theelepeltje glycerine (verkrijgbaar bij de drogist zoals Kruidvat) en een mespuntje Oxi-Vanish (in het schap in de supermarkt bij het waspoeder, de roze pot). Voeg de waterstofperoxide en de xanthaangom bij elkaar en roer (of mix) die stevig door elkaar gedurende 5 seconden. Voeg daarna de glycerine toe en roer/mix het geheel wederom 5 seconden. Laat het mengsel 10 minuten rusten en mix/roer het dan weer stevig gedurende 5 seconden. Als je het goed gedaan hebt, dan heb je nu een gladde gel-achtige substantie die je heel lang goed kunt houden in een donkere, afsluitbare fles. Wil je dit mengsel gebruiken, dan voeg je vlak voor gebruik aan de gewenste hoeveelheid een mespuntje Oxi-Vanish toe en roer je dat er door heen; vanaf nu blijft het middel nog een dag werkzaam en smeer je het te bewerken oppervlak met deze gel in. Zet het in de zon (of onder de UV-lamp) en je krijgt een keurig resultaat.

Gat in formica campertafel opvullen

Heb je een gat in het formicablad dan kun je dat heel eenvoudig opvullen met twee componenten lijm. Maak voldoende lijm aan, vul daarmee het gat, verwijder de overtollige lijm en plak er een cellotape overheen. Laat de lijm uitharden en haal de volgende dag het tape weg. Heb je geen twee componentenlijm bij de hand dan kun je in plaats daarvan ook gewoon siliconenkit gebruiken. En tot slot: er zijn bij de camperdealer ook speciale vulmiddelen te koop, maar voor onderweg zijn de bovengenoemde tips overal toe te passen.

Probeer een keer nano polish & coat

Met de 2in1 Nano Polish & Coat creëer je een onzichtbare beschermlaag. De coating is duurzaam en bewezen effectief en is ook nog eens gemakkelijk aan te brengen en biologisch afbreekbaar. Olie en vetten alsmede vliegen en andere vervuiling hecht zich stukken minder en laat zich daardoor veel makkelijker verwijderen en kan daarnaast geen schade toebrengen aan oppervlak. (denk aan invreten vogelpoep). Deze coating is daarmee dan ook uitermate geschikt voor trucks, tractoren, auto’s, campers, caravans en ook boten. Een enorm voordeel is dat de zwarte strepen die ontstaan door de verouderende raamrubbers e.d. zich vanaf nu heel makkelijk laten verwijderen. Het middel biedt tot zeker 3 jaar beschermende werking. (afhankelijk of je agressieve middelen gebruikt voor schoonmaak) 100% milieuvriendelijk (Silicium Based) en biologisch afbreekbaar. Het middel werkt het beste en mooist als je eerst de camper grondig schoonmaakt. Het opbrengen en uitwrijven gaat veel makkelijker dan met bijvoorbeeld vaste was.

Probaat vlekkenmiddel

Heel af en toe kom je een paar vlekken tegen waarvan je niet weet hoe je die weg kunt krijgen. Zo had iemand last van vlekken in de spoelbak die maar niet weggingen; telkens nadat ze schoon gemaakt waren, keerden ze terug. Voor dit soort vlekken is een bijzonder probaat middel, dat misschien – als je puberende kinderen hebt – wel in jouw koelkast staat. Energie-drank! Zie hier een video, waaruit de kracht van het middel blijkt.

Universeel Reparatiemiddel: Tear-Aid

Tear-Aid is een uniek transparant reparatiemiddel waarmee u scheuren en gaten in praktisch alle materialen eenvoudig dicht. Het is ongekend sterk en elastisch. Tear-Aid is geen tijdelijke oplossing. Het is een permanent reparatieproduct dat een vaste plek verdient in uw outdoor- én indooruitrusting.
Tear-Aid repareert onder andere: tentdoek, rubber (opblaas-) boten, zonne- en regenschermen, jassen en tassen. Maar ook producten van aluminium, roestvrij staal, polyester en meer. Tear-Aid is verkrijgbaar in type A en type B. Beide typen hebben dezelfde unieke kwaliteiten maar zijn toepasbaar op verschillende materialen. Kijk hier voor de overzichtslijst.

Craquelé in polyester repareren

Craquelé is ouderdoms-schade aan polyester die te herkennen is aan de vele kleine scheurtjes. Het heeft zelfs wat weg van een mozaïek. Je kunt dit op een vrij eenvoudige wijze repararen in 4 stappen, als kost het wel wat tijd en handigheid.

  1. Begin met het reinigen van het polyester. Dit gaat het beste met een hogedrukreiniger, hiermee worden de scheuren goed gereinigd en worden loszittende stukjes verwijderd.
  2. Schuur vervolgens het hele oppervlak met schuurpapier met een korrel 180. Controleer of dit goed gedaan is, want dit is noodzakelijk voor een goede hechting van de gelcoat.
  3. Ontvet het geschuurde oppervlak met aceton. Zorg er voor dat je nitril handschoenen draagt om je handen te beschermen.Breng epoxy plamuur aan op de plekken waar de gelcoat is losgekomen. Schuur deze plekken vervolgens weer.
  4. Breng daarna eem laag gelcoat aan. Zorg er ook hier weer voor dat je nitril handschoenen draagt.Als de coating is uitgehard dien je deze nog even licht na te schuren met een heel fijne korrel (320).

Als het goed is zijn de scheurtjes nu gevuld. Het oppervlak kun je nog afgelakken met een polyurethane aflak. Voor het aanbrengen hiervan kan je een schuimroller gebruiken.

Beschermkap lamp verwijderen

Als je een verweerde beschermkap van de buitenverlichting wilt verwijderen heb je grote kans dat het breekt op het moment dat je hem met een schreoevendraaier iets wilt indrukken om het lipje los te maken. Je kunt het geheel iets soepeler maken door het in te spuiten met WD-40.

Stickers plakken

Stickers kun je heel makkelijk zonder belletjes er onder op de camper plakken als je de camper eerst even licht nat spuit, vernevelen, met water waarin één druppeltje afwasmiddel in gedaan is. Sticker er op plakken en met een zachte doek het water er onder uit wrijven. Succes verzekerd!

Inlegbies krimpt

In de loop van de tijd verweren de inlegbiezen in de afdekstukken van kozijnen; daardoor worden ze niet alleen stug maar ze lijken ook te krimpen. Je kunt dit ‘tijdelijk’ oplossen door ze te verwarmen met een föhn en terug te duwen. De tijd echter dat ze op hun plaats blijven zitten wordt elke keer korter. Op een gegeven moment zul je toch aan vervanging moeten denken. Nu kost dat laatste absoluut geen fortuin: voor nog geen € 0,80 per meter kun je ze bij elke kampeerwinkel/caravanonderdelenwinkel kopen. (Foto van Katjes Kat uit Facebook-groep Camper Praat en Treffens).

Inlegbies vervangen

Als je jouw inlegbies moet vervangen is dat een vervelend klusje: de bies krijg je wat lastig in de rail en als je over ruim 20 meter moet doen heb je op een gegeven moment wel zere vingers. Er is een tamelijk makkelijke manier voor: snij een spuitmondje van een kitflacon op de juiste dikte af, zodat het spuitmondje net iets kleiner is dan de rail. Duw de inlagbies door het spuitmondje en je zult zien dat hij al automatsich bol gaat staan. Door nu het uiteinde even vast te houden kun je met het spuitmondje de bies zo in de rail trekken.

Vuilwatertank reinigen

De vuilwatertank hoef je eigenlijk niet te reinigen gedurende het jaar. Aan het eind van het seizoen even goed doorspoelen is genoeg. Tenzij je een sensor ingebouwd hebt die niet langer de juiste stand van de vuilwatertank meer weergeeft. In dat geval is de sensor vervild, maar ja hoe kom je daar bij? Dat hoeft niet: gooi twee vaatwastabletten in de afvoer, laar er ruim heet water over heen lopen en vervolgens bijvullen met oud water tot jouw vuilwatertank half vol zit. Dan een kilometer of 10 over een bochtige weg gaan rijden en een halve dag wachten. Wanneer je nu de vuil;watertank leegt zul je zien dat de sensor schoon is en weer werkt.

Krakende verduistering en vliegengaas

Na enige tijd hoor je de verduisteringsgordijnen en mogelijk ook het vliegengaas kraken in de sponning van de ramen. Tijd om ze te smeren. Dat doe je niet met olie (dat trekt vuil aan en maakt het alleen maar erger) maar met Siliconenspray. Eénmaal per jaar de sponning heel licht inspuiten en je bent weer van het probleem af.

Insecten van de lak/wand verwijderen

De meeste camperaars weten het al wel: insecten (vooral vliegen) verwijder je het beste met een oude nylonkous/panty. Je haalt hem even door het water met auto-shampoo en wrijft moeiteloos de geplette insecten van de lak, voorruit en andere delen van de camper. Je laat daarmee geen kras achter! Voor het genak kun je de spons even in de panty doen, dat werkt wat eenvoudiger en heb je meer houvast.

Eindkap van de luifel vervangen

De eindkap van jouw luifel moet je soms vervangen omdat er een uitstekende tak tegen aan gekomen is bij het achteruitrijden of simpelweg omdat die door de jaren heen verweerd is geworden en barsten vertoont. De meeste eindkappen zitten er in geklikt (met “haakjes en lipjes”). Meestal volstaat on de eindkap aan weerszijden licht in te drukken en hem er dan af te trekken. Maar sommige typen hebben nog een extra schroefje (bijvoorbeeld de Thule 6502). Daarvan moet je natuurlijk eerst het schroefje losdraaien. Hiernaast zie je de 6502 eindkap; als je er op klikt vergroot je de afbeelding en zijn de lipjes aan de weerszijden goed zichtbaar alsmede de plaats van het schroefje.

Inswelaatstelijk gewijzigd: 14 juni 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.