Camper en Corona

Op deze pagina probeer ik de ontwikkelingen van de Corona-pandemie op de voet te volgen en te analyseren. Niet als medicus, want dat ben ik niet, maar wel op basis van mijn wiskundige achtergrond. Mijn doel: de vraag te beantwoorden of en zo ja wanneer we misschien weer met de camper er op uit kunnen trekken. Door de afname van de pandemie komen de cijfers nu niet meer tijdens de weekeinden ter beschikking; mede daarom heb ik besloten om voortaan nog maar één keer per week een update te doen: op elke dinsdag van de week, zodra de laatste cijfers beschikbaar zijn.

Laatste update: 7 november 2022.
De veranderingen in de pandemie

Na een in eerste instantie engiszins paniekerige reactie wijzen de eerste wetenschappelijke bevindingen van wetenschappers van de Universiteit van Frankfurt dat de antistoffen het Omikron-virus weliswaar niet goed kunnen vastpakken, maar dat de T-cellen en andere immuuncellen wel goed werken bij mensen die zijn gevaccineerd; de T-cellen werken zelfs beter bij mensen die al een besmetting met de Alpha- of Delta-variant hebben doorgemaakt.
Dat is wellicht ook de reden dat mensen die door de Omikron-variant worden besmet, niet ernstig ziek worden. De gevallen die tot dusver aan het licht kwamen, bestaan overwegend uit mensen met milde, verkoudheidsachtige klachten.

De beste graadmeter hoe het staat met de bestrijding van de pandemie is de toe- of afname van het aantal besmettingen over een periode van 2 weken in verhouding tot de 2 weken daarvoor. Daarmee worden dagelijkse schommelingen weg gefilterd. Hieronder voor Europa twee afbeeldingen: de eerste bevat het aantal nieuwe besmettingen per miljoen inwoners, de tweede afbeelding de toe- of afname van het aantal besmettingen over de twee-wekelijkse periode.

De nieuwe dagelijkse besmettingen in Europa

Hieronder de vergelijking tussen 15 landen in Europa voor wat de dagelijkse besmettingscijfers betreffen.

Klik op de afbeelding voor een vergroting
Het verloop van de pandemie in de tijd in Nederland en België

De eenvoudigste graadmeter om de ontwikkeling van de epidemie te zien is om te kijken naar de toe- c.q. afname-factor van het aantal zieken ten opzichte van de dag ervoor. Is deze factor (in de grafieken delta-factor genoemd) kleiner dan 1 dan neemt het aantal zieke personen af en is de besmetting op de terugweg. Het voordeel om de pandemie te bezien vanuit de invalshoek van aantal zieke personen is dat het er dan niet zo veel toe doet of je nu heel veel test (zoals Portugal) of alleen als daar directe aanleiding toe is (zoals Nederland) 1). In de grafieken van Nederland en België waarin de ontwikkeling van de epidemie wordt weergegeven, zie je die toe- c.q. afname van besmettingen weergegeven met een rode lijn. En om de laatste besmetting met de Omikron-variant even in een goed perspectief te plaatsen zie je onderstaan de ontwikkeling van het aantal zieke personen gedurende de periode 2020-2022. De laatste periode extreem hoog, maar het aantal ziekenhuisopnames blijft beheersbaar.

Situatie per 4 november 2022, 25.600 corona-zieke personen, een afname met 6.900 personen sinds een week geleden (zie ook de grafiek hieronder)
4 november 2022
Situatie per 7 november 2022 37.000 Corona-zieke personen, een afname met 20.800 personen sinds een week geleden.
7 november 2022