Tips Comfort

Rammelende glazen Opstapmatje Cabine warm Kruidenpotje
Opbergdoosje Wasmachine Waston Flex waslijn
Waslijn Schapjes in kast Antislip matje Hangende schoenenzak
Vuilniszakhouder Australisch koelen Koffiezetter Hangend nachtkastje
Automatisch toiletlicht Aanpassing opbergvak Sleutelkluis Smartphone als pasjeskluis
Rammelende flessen Inklapbare ophanghaken 350 Watt heater Raam/luikafdekking
Side-table Handpresso koffie Hooimadam Getordeerde satellietschotel
Condens winter Wasknijper aan haak Stoommandjes Verbeterde roede in hangkast
Slechte ontvangst FM_zenders Hou Facebook schoon Bialetti It. espresso Dog-sitter voor de hond

Geen rammelende glazen meer

Rammelende glazen in een kastje, een doorn in het oog en oor. Vanaf nu kun je daar makkelijk een einde aan maken. Neem een stuk hard schuim (of gecoat tempex); snij daar met een 7-gatenboor grote gaten in met verschillende diameter (die je tevoren even aan de hand van jouw glazen hebt opgemeten). En klaar is kees.

Opstapmatje houd de vloer schoon

Je kent dat wel: sta je op een leuke plek in het groen, gaat het regenen. Niets aan de hand, alleen vaak loop je dan met natte schoenen naar binnen en wordt de vloer smerig. Dit kun je voorkomen door een droog-loopmat van de Acton op maat te knippen, er vier metalen ogen in aan te brengen en deze op het opstapje te bevestigen met twee oude veren van een campingstoeltje. Zo blijft het droog-loopmatje strak op het opstapje zitten.

Houdt de cabine ‘s winters warmer

In de winter voelt de cabine-ruimte bij een alkoof- of half-integraal-camper vaak koud aan. Dit komt omdat er koude lucht via de ventilatieopeningen boven het dashboard en opzij bij de deur binnendringt. Veel camperaars werken daar dan met doeken om die tocht te stoppen. Vaak is de oorzaak echter veel makkelijker te verhelpen. In de nieuwere Fiat Ducato’s zit de mogelijkheid om de luchtverversing op interne circulatie te zetten, waardoor de klep van de ventilatieopeningen naar buiten gesloten wordt!

Tic-tac kruidendoosjes

Je kent ze wel, die kleine plastic doosjes waar de mint-snoepjes in zitten. Tic-Tac pepermunt. Deze doosjes sluiten goed af en je kunt er makkelijk de inhoud mee uitstrooien. Ideaal dus als kruidenpotjes en ze nemen veel minder plaats in dan de originele. Als je de naam van het specerij op de bovenkant zet hoef je niet te zoeken. Wanneer je je aanwent om thuis na-vul verpakkingen te kopen ben je helemaal klaar!

Opbergdoosjes met deksel

Bij de Action en Ikea hebben ze opbergdoosjes in heel veel verschillende maten, met of zonder deksel, in prijzen vanaf € 0,29. Vooral voor al die kleine dingen die je bij voortduring kwijt bent: oplaadsnoertjes voor de smartphone’s, afstandbedieningen, batterijen, oortelefoons, usb_sticks, SD-kaartjes en dergelijke, maar ook naaigerei, elastiekjes, punaises en vul zelf maar verder in.

Kleine wasmachine

Bij de kampeerzaken kun je een kleine wasmachine kopen van het merk Mestic. Hij is geschikt voor 2 kg was. Er zit geen verwarmingsspiraal in dus je moet hem vullen met water (max. 50 °C), mede daardoor verbruikt de wasmachine maar 180 Watt en omdat de was na 15 minuten draaien kan worden gespoeld, verbruikt dit apparaat slechts 90 Wh in totaal. Op de foto de Mestic MW-100, te koop voor € 47,50 bij Obelink Helaas moet je wel een omvormer aansluiten, want de voedingsspanning is 230 Volt (of met de camper “aan de paal” gaan staan)

Wassen in de ton

In plaats van de hierboven aangegeven wasmaschine, kun je ook jouw was doen door gebruik te maken van de bewegingen van de camper. Koop een waterdichte ton met schroefdeksel (beschikbaar als voerton voor paarden in de dierenwinkel en op Internet); je hebt deze tonnen in maten van 4, 6, 26 en 54 liter (die van 26 liter is wel het makkelijkst). Doe daar jouw vuile was in, bijvullen met warm water van de juiste temperatuur en het waspoeder er in. Deksel dichtschroeven en laten staan. Na het rijden kun je hem open maken, spoelen en de was is klaar. Kost geen enkele moeite!

Flexibele waslijn

Er zijn elastische waslijnen te verkrijgen waar de wasknijpers vast aan zitten. Wij hebben er één die 1,5 meter lang is, maar uit te rekken tot bijna 5 meter. We kunnen hem precies tussen de uiteinden van de zonneluifel over de gehele lengte spannen. Erg handig als je niet een wasrekje wilt opbouwen en toch enig wasgoed wilt drogen.

Handige waslijn

Op een aantal camperplaatsen is campinggedrag niet toegestaan. Daar kun je dus geen wasmolen of wasrek buiten zetten. Dan is er toch nog een mogelijkheid om jouw kleine wasje te drogen met deze handige waslijn. Hij bestaat uit twee speciale zuignappen met daartussen drie nylon draden. De zuignappen zijn voorzien van een hevel waardoor de zuignappen extra vast hechten op iedere vlakke ondergrond. Zo is de waslijn te gebruiken op de zijwand of ruiten van jouw camper. Verkrijgbaar bij bijna elke kampeergoederenzaak en hij kost nog geen € 10,- (prijspeil 2018).

Bovenkastjes opdelen

In onze camper waren in de bovenkastjes geen extra legplankjes aangebracht, waardoor het kastje uit één vak bestond van wel 35 cm hoog. Zo hoog stapel je misschien de kleren nog wel op maar serviesgoed, glaswerk en dergelijke niet. Van 2 mm hardhouten triplex kun je prachtige “plankjes” maken en door glaslatjes aan de zijkant binnenin het kastje tegen de wand aan te lijmen kan het plankje daar op rusten. Een afdek-latje aan de voorkant voorkomt dat de inhoud naar voren schuift en onmiddellijk uit het kastje valt. Bovendien geeft zo’n klein afdek-latje de illusie dat je een dikke legplank hebt gebruikt.

Leg anti-slip-matjes in de kastjes

Als je na een bochtig bergweggetje aangekomen op de camperplaats jouw kastje openmaakt moet je oppassen dat je niet de halve inhoud over je heen krijgt. Om dat te voorkomen kun je de anti-slip-matjes, die je bij elke zaak in huishoudelijke artikelen kunt kopen, op maat knippen en die in de kastjes vastzetten met punaises. Als je nu niet nadenkend het kastje opent krijg je in ieder geval geen hoofdpijn meer.

Hangende schoenenzak in de hangkast

Bij de Xenos en bij kampeerartikelenwinkels hebben ze hangende schoenenzakken in enkele of dubbele uitvoering. Je hangt hem aan de beugel in de hangkast. Reuze praktisch! Jouw schoenen zijn degelijk opgeborgen, slingeren niet rond in de camper en er is ook nog plaats voor andere kleine voorwerpen. Neemt heel weinig ruimte in beslag. Het exemplaar op de foto is 78 x 35 x 17 cm (hxdxb) en kost nog geen € 17,- Wij hebben gekozen voor de dubbele uitvoering omdat we in onze hangkast daarvoor ruimte genoeg hadden.

Vuilniszakhouder aan het kastje

Er zijn keukenzak- en vuilniszakhouders voor aan een keukenkastje of – lade te verkrijgen. De minimale zakopening is 20 x 10 cm en daarin kun je heel eenvoudig deze zak in ophangen. Ook onder het rijden blijft die op zijn plaats. Ze zijn ook te verkrijgen met een dekseltje en de prijs is ……. € 1,34 bij Aliexpress. Zie deze link: https://nl.aliexpress.com/item/1005005737124007.html

Australisch koelen

Heb je geen airco in de camper en is het veel te heet? Dan kun je de camper koelen zoals ze dat in Centraal Australië doen bij temperaturen van rond de 42? C. Doe alle ramen en deuren dicht, maar doe de dakluiken open, zo mogelijk geblindeerd. Span een waslijn door de camper en hang daar drupvrije natte badhanddoeken op: drupvrij, dus net niet zo nat dat ze gaan druppen! Bij deze zogenaamde adiabatische koeling wordt voor de verdamping van het aanwezige water, de benodigde warmte onttrokken aan de omringende lucht. De verdampingswarmte van het water wordt gebruikt om de temperatuur van de lucht te laten dalen, waardoor de lucht wordt afgekoeld. Voor deze afkoeling wordt dus geen elektrische of thermische energie toegevoerd. De temperatuur in de camper zal 3? tot wel 5? dalen. ‘s Avonds zet je even alle ramen en deuren open, want de luchtvochtigheid is inmiddels wel wat gestegen in de camper door al het verdampte water.

Koffiezetter op 12V

Voor een Senseo koffiezetter heb je al gauw een aardige pure sinu-omvormer van 1500 Watt nodig en zo’n capaciteit is als je niet op past een sloper voor jouw accu. Beter is het om over te schakelen naar een 12V machine. Voor koffiepads zijn die rijkelijk te krijgen, maar onlangs stootte ik op deze van Waeco. Een koffiezetter op 12V met kan voor 5 kopjes aan boord op 12V! Deze koffiezetter verbruikt 170 Watt en zet in 10 minuten 5 kopjes koffie. Totaal verbruik is dan 30 Wh oftewel 2,5 Ah. Hij is te koop bij boottotaal en kost (augustus 2018) € 29,95

Hangend nachtkastje

Naast het bed in de camper heb je meestal geen nachtkastje waar je een glas water op kunt zetten, jouw telefoon kwijt kunt en – als je daar behoefte aan hebt – jouw wekker, bril e.d. Om toch de noodzakelijke attributen binnen handbereik te hebben als je in bed ligt, hebben wij een hangend nachtkastje gemaakt aan de wand. De zakjes op de juiste grootte gemaakt voor waterflesje, zakdoeken, telefoon/wekker e.d. en aan een roetje opgehangen. Heel makkelijk zelf te maken en reuze handig.

Automatisch Toilet-licht

Vind jij het ook zo lastig dat als je ‘s avonds naar het toilet moet het licht in die kleine ruimte zo fel is? De Action heeft daar een oplossing voor: een lichtgevoelige led-lamp op batterijen met bewegingsmelder. Als je overdag het toilet bezoekt gebeurt er niets, ga je in het donker naar toilet dan springt automatisch het licht aan. Met drie AA-batterijen doe je een heel seizoen!

Aanpassing opbergvak

Met dank aan Jan Piet de Jong van de Fiat Ducato Campers Facebook-groep die deze aanpassing uitvond. Wij vonden de portier bakken van onze Ducato een beetje onhandig… Onze analoge navigatie, lees “kaarten” bleven niet mooi rechtop staan. Vandaar dat we naar een oplossing hebben gezocht en gevonden. Een elastiek gemonteerd in beide bakken die de boeken/papieren netjes in het gelid laten staan. Bakken gedemonteerd, vier gaatjes geboord van 6mm en elastiek erdoor heen. (Gekocht bij campingwinkel, verkrijgbaar vd rol) misschien een idee voor anderen

Monteer een sleutelkluis onder de camper

Als je ooit de sleutels in de camper hebt laten liggen terwijl je het portier dichtklapte dan ken je het gevoel: alles op slot en de reservesleutels liggen binnen in de kluis. Voor dit soort gelegenheden is het handig om buiten de camper een sleutelkluisje te monteren. Je kunt dat op een heel onopvallende plek onder de camper doen (als het goed is hoef je er nooit meer bij te kunnen!), verscholen achter de draagbalk waar het kluisje ook op gemonteerd is. Doe er de sleutel van de camperdeur in, geen andere. Mocht het je nu overkomen dan kun je, wel met wat moeite, toch bij een sleutel om de deur te openen. En een dief zal niet zo zo snel onder de camper kruipen op zoek naar verborgen sleutels in een verborgen sleutelkluisje.

Rammelende flessen

Je hebt ze allemaal wel eens, rammelende flessen in jouw kastje, opbergvak of ladenkastje. Er is een probaat middel tegen en nog handzaam ook: zet een toiletrol op de hals van de flessen en het gerammel is afgelopen, Je hebt tevens een plekje voor jouw toiletrol gevonden!.

Smartphone als pasjeskluis

Er is een app voor smartphones waarin je al jouw pasjes kunt bewaren inclusief de barcode. Wordt naar jouw pasje gevraagd dan toon je de afbeelding op jouw smartphone en de barcode daaronder die ze kunnen inlezen. Is geldig voor alle winkels in Nederland (AH, Bever, M7S, etc.). Ik heb al mijn camperkaarten (ASCI, CCI, Natuurkampeerterrein, SVR e.d.) ingescand en nog geen problemen ondervonden. Op de afbeelding mijn ASCI-kaart (en voor al die grapjurken die er misbruik van wilden maken: de barcode en het nummer is ongeldig!)

Inklapbare haakjes

Je kent het wel, het gevoel dat je te weinig opbergruimte hebt en je soms niet meer weet waar je het allemaal moet laten. Soms is het ook maar tijdelijk, moet je even een natte jas kwijt in de doucheruimte. Nu bestaan er opklapbare haakjes die je dan op weg kunenn helpen. Ingeklapt zitten ze niet in de weg, uitgeklapt doen ze uitstekend hun werk. Bij de zweedse meubelwinkel Ikea te verkrijgen, ze heten BJÄRNUM en kosten € 9,99 per 3 stuks.

350 Watt Heater

Heb jij ook een 350 Watt heatertje die je bijna niet op jouw wandcontactdoos van 230V kunt aansluiten omdat de ruimte te klein is? Of wil je hem ergens anders plaatsen maar daar zit geen wandcontactdoos? Neem een plankje van populieren-mutiplex, zaag daar een gat in als uitsparing voor de ventilatie-opening onderin de heater en zet dat plankje op pootjes (ik heb gewoon 4 cm lange duveltjes gebruikt). zaag een stukje multiplex in de vorm van de voorkant van de heater en klem zo, met een opstaand randje aan de achterkant, de heater vast. Ik gebruik ook nog een bandelastiek om hem vast te zetten. (klik op de foto voor een vergroting) Je hebt nu een mobiele kleine verwarming die je overal kunt neerzetten (zolang jouw verlengsnoer maar lang genoeg is). Je mag hem niet gebruiken als je gaat rijden, maar zo’n ding van 350 Watt zet je toch zeker niet op een omvormer of wel dan?

Raam- en Luik-afdekking

Als het ‘s zomers erg heet wordt buiten en je hebt niet de beschikking over een airco, wat kun je dan doen om de hitte buiten te houden. Het meest effectief is: zorg dat de ramen en dakluiken afgedekt zijn, geef met andere woorden jouw camper een zonnebril! Je kunt ze zelf maken, maar voor de ramen zijn ze ook kant en klaar te koop. Voor het dakluik zijn die er niet, dus dan moet je achter de naaimachine klimmen om ze zelf te maken. Het scheelt echt!

Side-table zelf maken

Een handig klein tafeltje, vast te maken aan de stoel in één beweging; dit kun je zelf heel eenvoudig maken. De afmetingen staan hieronder:

Handpresso Espresso Koffie

Handpresso brengt het zetten van een perfecte espresso of ristretto terug naar de basis, zonder gebruik van elektriciteit of ingewikkelde apparatuur. Klein, handzaam, simpel en elegant. Met de Handpresso Pump en de accessoires van Handpresso kun je overal genieten van een perfecte espresso met een prachtige crema. Het even ingenieuze als simpele druksysteem creert een druk van maximaal 16 Bar en is één van de revolutionaire eigenschappen van het gepatenteerde Handpresso-systeem.
De prijs? Niet echt klein: rond € 80,-

Hooimadam

Een Hooimadam is een soort katoenen omhulsel, dat gevuld is met wol. Deze materialen samen, zijn enorm isolerend. Het principe van een hooimadam is geen rocket science. Kampeerders gebruiken voor dit principe gewoon hun slaapzak. Zet een hete pan eten in deze zak, en het blijft nog uren warm! Op deze manier maak je superlekker suddervlees, dat lang behoort te garen. En de grootste plus? Het kost geen extra energie van je kookplaat of fornuis. De vuistregel: het eten in de hooimadam is na 1 uur nog 70 ºC, na 2 uur nog 54 ºC en na 3 uur nog 38 ºC. Kook het eten (bijvoorbeeld aardappelen) dat je in de hooimadam wilt laten garen, eerst een paar minuten goed door zodat alles goed, door en door heet is. Zet de pan met het deksel erop in de hooimadam. Vouw het wol-katoenen omhulsel dicht en trek het koortje aan. Reken ongeveer 1/3 kooktijd meer (bijvoorbeeld 40 minuten, i.p.v. 30 minuten voor zachte aardappelen).
Eentje kopen kost rond de 30 euro, maar ben je goed in DIY en naaien? Een hooimadam maken is ook niet zo moeilijk.

Kromme satellietschotel?

Soms krijg je met jouw schotel geen ontvangst meer nadat je met een omhoog staande schotel tegen een tak bent aangereden. In bijna alle gevallen is de schotel dan ontzet, hetzij in het draaimechanisme, maar ook kan het zijn dat de schotel zelf getordeerd is. Is dat laatste het geval dan holt de ontvangstkwaliteit met grote stappen achteruit en dat kun je meestal alleen verhelpen door een nieuwe schotel te plaatsen. Hoe kun je nu zien of de schotel verbogen is? Neem daarvoor zwart garendraad. Je spant dat van boven naar beneden en van links naar rechts over de schotel en zet de draadjes met plakband vast aan de schotelrand aan de achterzijde. Het beste is om ook nog 2 draadje kruislings te spannen. Alle 4 de draadjes moeten elkaar in het midden juist raken. Staan ze enkele millimeters van elkaar, dan is de schotel getordeerd. Let op, het zou kunnen dat je denkt, ze raken elkaar precies maar haal het laatste draadje wat je spant dan eens onder het eerst gespannen draadje door i.p.v. er overheen. Dat kan een heel verschil geven.

Condens in de Winter

In de winter heb je al heel snel last van condens op de binnenkant van de ramen, vooral ‘s morgens vroeg. ‘s Nachts lig je in bed en vindt er weinig ventilatie plaats in de camper; per persoon verdamp je in één nacht 1,5 liter water en die waterdamp condenseert op de koude ruiten. Je kunt dit verminderen door twee maatregelen:
1. breng een buitenisolatie aan op de cabine-ramen (die zijn het koudst, namelijk van enkel glas). Daardoor wordt de zogenaamde koudebrug verkleind en treedt er al beduidend minder condensvorming op.
2. Ventileer overdag even goed (even de kachel uit en ramen en deuren een kwartiertje open, behalve als het 35⁰ vriest) en zet ook ‘s nachts het dakluikje een heel klein eindje open. Standaard zit er wel een zgn. dauerluftung (constante ventilatie) in het dakluikje maar dat is maar heel weinig.
Je zult zien dat de condensvorming een heel stuk minder is tot helemaal niet meer optreedt. En wil je op maat gemaakte ‘winterdekens’ voor jouw ramen? Neem dan een kijkje op deze site: https://www.rvmasters.se/sv-SE/nederlands-32454123

Wasknijper aan haak

Soms moet je een paar dingen even te drogen ophangen en wil je geen waslijntje spannen. Voor die gevallen hebben wij een verstelbare douchestang in de douche tussen de wanden geklemd waar je de befaamde wasknijper aan haak kunt aanhangen. Een perfecte oplossing. Ze zijn bij de kampeerwinkels te koop maar ook bij Ali. Bij eerstegenoemde 2 stuks voor € 7,-, bij laatstgenoemde 12 stuks voor € 8,-

Stoommandjes

In Azië is het heel gebruikelijk: op de markt zie je rijen stoommandjes liggen die mensen zelf maken. Op straat zie je het Streetfood ook gedeeltelijk klaar gemaakt worden in stoommandjes. Stomen wordt al eeuwenlang gedaan. Niet alleen behouden ingrediënten hierdoor veel beter hun smaak dan bij bijvoorbeeld koken, ook vitaminen verdwijnen minder snel en het is ook onwijs makkelijk. Pak een wok (met een holle bodem waar water in blijft staan) en doe zoveel water in de wok dat het stoommandje een duimbreed onder water staat. Belangrijk is wel dat het mandje niet volledig in het water staat, want dan ga je niet stomen maar koken en dat er nog ruimte zit tussen de bodem van het mandje en het water, om stoom te ontwikkelen. Daarbij moet het dekseltje op het mandje blijven liggen, zodat de stoom goed zijn werk kan zijn en niet gelijk weg vliegt. Het kan handig zijn om een stukje bakpapier in het mandje te leggen zodat de te garen producten niet blijven plakken. Zet het vuur aan en het stomen kan beginnen! Stoommandjes koop je het beste bij de Aziatische supermarkt. Hier kost een middelgroot mandje van 15 cm doorsnee€ 1,49, en een grote rond de € 5,-.
Betaal nooit meer dan 5 euro voor een kleine of € 10,- voor een grote. Bij de Aziatische supermarkt of toko kosten ze maximaal een paar euro en alles wat daar boven wordt gevraagd is voor de handel.

Verbeterde roede in hangkast

Heb jij daar nu ook zo’n last van: de kleerhangers in de hangkast springen onder het rijden van de roede af en jouw kleren liggen vervolgens op de bodem van de kast. Dit kun je heel eenvoudig voorkomen door isolatieschuim voor de cv- buizen, verkrijgbaar bij de plaatselijke bouwmarkt, om de roede te bevestigen. Deze dempen het “springen” van de kleerhangers, waardoor ze niet meer van de roede los raken.

Slechte ontvangst FM-zenders

In veel campers is er sprake van een slechte ontvangst van de traditionele FM-zenders. Daar zijn twee oorzaken voor aan te wijzen:
1. jouw camper is goed geïsoleerd, zowel de ramen als de wanden. Deze isolatie weert ook de HF-signalen van de FM-zenders en dus ontvangt jouw buitenantenne, die meestal op de deurstijl is aangebracht alleen maar de signalen van die zijde van de camper. Oplossing: een degelijke dak-antenne monteren
2. Heel veel campers zijn voorzien van ‘goedkope’ led-verlichting van chinese makelij; deze led-verlichting veroorzaakt veel ruis op de FM-frequenties, welke ruis overheerst in de ontvangst waardoor het lijkt alsof je ontvangst heel slecht is. Hetzelfde geldt overigens voor de laders van smartphones, tablets; ook die zijn, als ze van goedkope chinese makelij zijn, niet goed ontstoort. Oplossing: vervang de goedkope led’s en laders door exemplaren die wel degelijk zijn ontstoort (en dus voorzien zijn van het CE-keurmerk; zie daarvoor echter ook deze pagina )

Hou Facebook schoon

Heb je ook schoon genoeg van al die reklame-berichten in jouw tijdlijn van Facebook, de “mensen die je misschien kent”, “uitgelicht voor jou” en nog veel meer van die onzin? Hier is een uitbreiding voor jouw browser (Firefox, Chrome, Safari, Opera, Brave en Maxthon) waarmee je die berichten onzichtbaar kunt maken en nog veel meer handige toepassingen (zoals sorteren)! En nu je toch bezig bent: installeer dan eerst Brave, de nieuwe browser die standaard trackers blokkeert als ook vervelende advertenties op alle websites die je bezoekt. En de cookies die u van website naar website volgen? Die worden ook geblokkeerd door Brave.

Bialetti Italiaanse espresso

Sta je niet aan walstroom en je wilt toch makkelijk lekkere koffie? Sommige camperaars gebruiken dan een omvormer of een koffiezetter op 12V om koffie te maken. Het gebruik van hoog vermogen vragende apparaten, zoals waterkoker, koffiezetters en verwarmingselementen is minder gunstig voor jouw huishoud-accu. In een 95 Ah accu zit voor slechts 600 Wh aan energie en daarvan heb je al éénderde nodig voor de elementaire behoeften zoals verlichting, waterpomp en dergelijke en de rest gaat meestal op aan het opladen van tablets, smartphones, naar de radio luisteren of TV kijken. Water koken voor twee koppen koffie kost 50 Wh, evenveel als 1,5 uur TV kijken. Omdat in jouw 11 kg propaan gasfles voor 150.000 Wh aan energie zit, kun je er beter voor kiezen om water op gas aan de kook te brengen. En wil je echt lekkere koffie? Neem dan jouw toevlucht tot de Bialetti, een echte Italiaanse koffiemaker! En die kun je gewoon op het gas zetten.

Dog-sitter voor de hond

Heb je een hond en wil je die vastleggen aan een riem maar er is geen mogelijkheid om een pen in de grond te slaan, dan kan deze “dog-sitter” van Linnepe je wellicht helpen. Het is een roestvrij stelen bodemanker, waar je de camper op rijdt en aan het kabeloog kun je de hondenriem vastmaken. Je hoeft dan niet meer bang te zijn dat de hond er tussenuit knijpt.

(Oorspronkelijk opgesteld: 19 september 2019) Laatstelijk bijgewerkt 12 juli 2023

1) Voor Duitsland was het langere tijd onzeker, maar door een uitspraak van het Bundesgerichtshof van 15 mei 2018 is daar nu duidelijkheid in geschapen. Zie hier de volledige uitspraak