Hoe herken ik een officiële camperplaats in NL

Je hebt Camperplaatsen in alle soorten en maten: zonder enige voorziening, maar ook met alle voorzieningen zoals water, loosput voor afvalwater, loosmogelijkhgeid voor chemisch toilet, stroompunten en tenslotte zelfs met douches, toiletvoorziening en wasmachines. Velen gebruiken apps zoals Campercontact, Park4Night of andere om een camperplaats te vinden, maar helaas worden daar soms ook plaatsen op vermeld die in feite in het geheel geen camperplaatsen zijn. En in landen waar je niet wild mag overnachten (zoals in grote delen van Nederland) is dat heel vervelend: je kunt dan zo maar tegen een boete aanlopen. Hoe herken je nu of de plaats waar jij wilt gaan staan een officiële camperplaats is.

Welke voorzieningen zijn aanwezig?

Een duidelijke indicatie is het aantal voorzieningen dat aanwezig is. Kun je jouw cassette-toilet legen, het vuilwater lozen en drinkwater innemen, dan mag je er vanuit gaan dat je op een officiële camperplaats staat. Dat wordt al helemaal bevestigd als er ook nog eens (betaalde) stroomaansluitingen zijn. Op de afbeelding de gemeentelijke camperplaats in Hardenberg waar al deze voorzieningen aanwezig zijn en je per nacht € 10,- standplaatsgeld betaalt . Het wordt lastiger als die voorzieningen er niet zijn. Dan resteert eigenlijk alleen nog maar de aanduiding van de (weg)beheerder: staat er een bord?

De camperplaats met aanduiding

Laat ik beginnen met de aanduiding dat het juist géén camperplaats is! Deze tref je veelal aan in Engeland/Schotland. Dit laat niets aan jouwverbeelding over: het overnachten op deze parkeerplaats is niet toegestaan en dus is het geen camperplaats. Maar wat dacht je van dit bord dat je in Arnhem kunt vinden? Ja, je mag er parkeren, maar mag je er ook overnachten? Is overnachten wel toegestaan, dan treft je in Europa een veelheid van borden aan, maar ze hebben allemaal gemeen dat er duidelijk een camper op staat. Zo heeft de gemeente Dalfsen voor de volgende aanduiding van haar camperplaatsen gekozen:

Humor in Duitsland / Duidelijkheid in Frankrijk

Waren ze allemaal maar zo duidelijk! In Nederland hebben gemeenten in hun Algemene Plaatselijke Verordening (APV) over het algemeen opgenomen dat het overnachten in een kampeermiddel buiten de kampeerterreinen op de openbare weg verboden is. Maar ook is daarbij de bepaling opgenomen dat er speciale plaatsen kunnen worden aangewezen waar dat in een camper dan weer wel is toegestaan; je raadt het al, dat zijn de camperplaatsen. En dan wordt in zo’n besluit ook vaak aangegeven dat die plaatsen voorzien zijn van het bord E08n van het RVV. Het bord, zoals dat hiernaast is weergegeven. Als de gemeente het dan goed doet, dat hangt ze er ook nog een onderbrodje aan, waarop duidelijk staat aangegeven dat het een camperplaats betreft. Daarvan zijn voorbeelden te over :

Maar als ze dat nalaten wordt de verwarring helaas alleen maar groter: bord E08n betekent namelijk volgens het RVV niets anders dan “Parkeergelegenheid alleen bestemd voor voertuigcategorie, of groep voertuigen, die op het bord is aangegeven”, dus “parkeerplaats voor campers”. En dus kun je ‘in het veld’ zelfs nog dit tegen komen:

Koog aan de Zaan

Desalniettemin neem ik in Nederland altijd wel de gok: staat er een bord dat campers er mogen parkeren, dan ga ik er vanuit dat je er ook mag overnachten. De NKC heeft een brochure gemaakt voor gemeenten waarop zij de inrichting en aanwijzing van camperplaatsen kunnen baseren en in de bijlage 2 van die brochure staat “Het aangeven van de camperplaatsen met bord model E08N kan (..) een goede, wettelijke maatregel zijn, zeker als het parkeerterrein een openbare status heeft.”.
Ik heb in de documentatie bij mijn camper ook de staatscourant van 26 juli 2018 nr. 43.162 liggen, waarin de gemeente Maassluis de 10 camperplaats bij de veerstoep aanwijst en daarbij uitdrukkelijk bepaalt dat die worden aangeven met bord E08n. Dan kan ik die aan een BOA overhandigen als die vindt dat het géén camperplaats is. Je kunt toch slecht van elke camperaar verlangen dat hij de bijna 300 vastgestelde APV’s van de verschillende gemeenten doorworstelt om te kijken of hij op deze “Parkeerplaats speciaal voor campers” wel of niet mag overnachten, temeer daar tientallen gemeenten hun camperplaatsen met dit bord aanduiden? Ik heb ze maar even verzameld (stand augustus 2022): Alphen-Chaam, Apeldoorn, Boekel, Borne, Dantumadeel, Deurne, Ferweradeel, Franekeradeel, Gemert-Bakel, Gilze-Rijen, Goirle, Haaksbergen, Hardenberg, Heerlen, Hilversum, Hollands Kroon, Hoorn, Kampen, Kollumerland en Nieuwkruisland, Land van Cuijk, Laren, Leeuwarden, Littienseradeel, Lochem, Loon op Zand, Losser, Meerssen, Midden-Drenthe, Oosterhout, Oostzaan, Sittard-Geleen, Ten Boer, Tilburg, Tubbergen, Utrecht, Voerendaal, Wassenaar, Weesp, Woerden, Wormerland en Zoeterwoude.

(Oorspronkelijk opgesteld op 19 augustus 2022) Laatstelijk gewijzigd: 27 augustus 2023