Op wintersport

Wij zijn jarenlang in de winter met de camper naar de wintersport gegaan. De koudste omgeving hebben we gehad op een camping op 1000 m hoogte, waarbij het ’s nachts een enkele keer -35 gr. Celsius heeft gevroren (en dus meer dan mijn standaard koelvloeistof met “nederlandse” antivries aan kon; het gevolg was een stuk gevroren radiator!)

De NKC heeft aan winterse omstandigheden met de camper een pagina gewijd; ik ga het wiel niet opnieuw uitvinden dus lees die pagina en bekijk dit filmpje van de NKC:

Wil je een checklist op papier die je eenvoudig kunt afvinden? Download die dan hier.

Ter aanvulling nog een paar tips:

  1. Gebruik de ingebouwde ringverwarming en ga NIET op de bezuinigingstoer door een elektrisch kacheltje als verwarming te gebruiken. Die ringverwarming zorgt er namelijk ook voor dat jouw waterleiding niet bevriest, omdat de verwarmingsbuizen langs de waterleiding ligt.
  2. Laat ’s nachts de kastjes open en de verwarming aan (kan wel een paar standjes lager, maar uit zeker niet). In de winter hangt er altijd meer waterdamp in de camper dan in de zomer omdat je de neiging hebt om alles zo gesloten mogelijk te houden: het tocht anders zo. Maar daardoor is er ook sprake van een hogere condensatie en worden koude oppervlakten nat (ramen, maar ook wanden).
    Hymer campers en die uit Scandinavië zijn uitermate geschikt en ingericht om de sneeuw op te zoeken. Franse en Italiaanse campers laten hier en daar dan wel eens een steekje vallen. Bij mijn Autoroller (Italiaans/Frans) moet ik ’s nachts de keukenkastjes open laten omdat anders de waterleiding bevriest!
  3. Doe de winterkapjes op de ventilatie roosters van de koelkast; dit helpt ook om het bevriezen van de waterleiding te voorkomen en de koelkast heeft nauwelijks koeling nodig in de winter.
  4. Zet de camper bij aankomst op vier houten plankjes. Door condenswater dat van het dak af naar beneden loopt, maar onmiddellijk bevriest zodra het de grond raakt, raken jouw banden ingevroren en loop je als je weg wilt te zeulen met warm water om ze vrij te krijgen. Als je ze op plankjes zet, raken alleen de plankjes ingevroren.
  5. De vuilwatertank is bij de meeste campers niet vorstvrij; de inhoud bevriest dus. Zet de tank open en een emmer er onder voor de opvang van het vuilwater. Dagelijks leeg maken is dan wel geboden, maar je zult zien dat je zeker niet de enigste bent.
  6. Een kleine wintertent biedt ook meer comfort. Niet alleen wordt de toegangsdeur daardoor beschut en waait de sneeuw niet naar binnen als je die open doet, maar je hebt ook meer ruimte om winterjassen en dergelijke aan te trekken. Onze sneeuw boots en ski’s stonden ook altijd in de wintertent. We moesten daar wel een extra geleiderail (ja hoor, net zo een als aan caravans voor hun tent) bevestigen, maar dit kan met Sikaflex, zodat je niet hoeft te boren.
  7. Als je een elektrisch trapje hebt, gebruik die niet. Je hebt grote kans dat het trapje vastvriest en dan krijg je hem bijna niet meer ingetrokken. Ik heb er op een gegeven moment na een uur föhnen de brui aan gegeven en hem naar binnen geschopt (met als resultaat een defect mechanisme)
  8. Als je lang stil blijft staan (een week of langer) start dan een keer de motor en laat hem op temperatuur komen.
  9. Meestal heb je niet genoeg gas bij je. Waar je in de zomer makkelijk vier weken met een 11 kg propaan uit komt, heb je die in de winter al na twee dagen verbruikt. Op bijna alle wintercampings in Duitsland en Oostenrijk ruilen ze DIN-flessen om. Let wel op: in Duitsland en Oostenrijk hebben ze een omruilsysteem (geen vulsysteem zoals wij in NL). De overjarige flessen worden wel uit circulatie gehaald maar dat gebeurt bij een jaarlijkse controle. Je zou dus een overjarige fles terug kunnen krijgen. Achteraf reclameren helpt niet (weet ik uit ervaring). Ook bieden veel wintercampings de huur van grote cilinders propaangas (33 kg) aan. Een 33 kg -fles is ruim genoeg voor een week.
En hoe zit het met het gas?

In de winter gebruik je veel, heel veel gas. Wij doen in de zomer ongeveer 3-4 weken met een gasfles van 11 kg, in de winter jagen we die er door heen in 3 dagen! Op zich geen probleem: bijna alle Duitstalige wintercampings en wintercamperplaatsen bieden een gasfles-omruil-service met DIN-flessen of je kunt er grote flessen (33 kg) huren. Franse wintersportcampings hebben het Franse systeem: de omruilflessen van Antargaz, Finagaz etc.; daar is het wat lastiger want jij zult waarschijnlijk geen Franse gasfles hebben maar meestal is een omruil- c.q. verkoopstation wel om de hoek. En Franse stalen gasflessen zijn niet duur: voor € 10,- heb je er wel één. En tot slot zijn er de zeer luxe XL-campings die een gasleidingnet hebben liggen: als je daarop aangesloten wilt worden dan kijken ze naar jouw installatie (30 mBar of 50 mBar), kijken welke aansluiting je hebt (DIN, POL, G2, G57 etc.) en nemen dan de juiste adapter uit hun kistje en sluiten jou aan. Dat mag je (en kun je) niet zelf doen. Je betaalt dan bij vertrek het verbruikte gas. Zo onder andere bij

Winterbanden en sneeuwkettingen

Als je op wintersport gaat zijn winterbanden onontbeerlijk (en verplicht!). In Noorwegen, Duitsland, Slowakije en Italië zijn winterbanden verplicht in winterse omstandigheden, in Zweden, Finland, Estland, Letland, Litouwen, , Wit-Rusland, Oekraïne, Tsjechië, Oostenrijk, Slovenië, Kroatië, Bosnië-Herzegovina, Servië, Macedonië, Roemenië en Turkije in bepaalde jaargetijden en op bijzondere plaatsen (aangegeven met borden). En ja, het klopt, je ziet Zwitserland en Frankrijk niet in dit rijtje. In Zwitserland wordt het met borden aangegeven als het nodig is.

(Embedded foto van Autobedrijf Nieuwendijk


Voor Frankrijk geldt vanaf 1 november 2021 dat:
1. jouw banden te allen tijde geschikt moeten zijn voor de wegomstandigheden;
2. de prefecten van de zgn Berg-departementen ( in de regio’s Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) kunnen besluiten om in de winterperiode van 1 november tot 1 maart winterbanden verplicht te stellen, maar je kunt volstaan om sneeuwkettingen bij je te hebben (zie kaartje hieronder stand 1 november 2021);
3. die verplichting geldt als het door middel van bebording is aangegeven. Dit kan zijn bij elke toegangsweg tot de geldende zone, dus zal niet worden herhaald!

(Embedded foto van Caradisiac)

En sneeuwkettingen? Die zijn verplicht als je dit bord ziet!
En wees niet zo eigenwijs als een medecamperaar was in Langenfeld Ötztal op de camping aldaar die stond te lachen toen ik de sneeuwkettingen op mijn camper deed. Hij kwam vragen waarom ik dacht dat het nodig was, want we hadden toch allebei winterbanden. Ik antwoordde hem dat de helling van uitrit van de camping naar de weg mij iets te veel leek en dat ik veiligheidshalve daarom de kettingen er maar op legde. Beetje te veel voorzorg dan geen voorzorg. Nou, hij had die niet nodig, zei hij. De volgende morgen ging hij op weg, nam de helling tot halverwege, kwam niet verder, gleed terug van de oprit af in het talud aan de zijkant en kwam op zijn zij te liggen. Er was geen houden meer aan. Ik heb wijselijk mijn mond dicht gehouden, maar dacht er wel het mijne van.

(Oorspronkelijk opgesteld: 2 februari 2018) Laatstelijk bijgewerkt: 29 september 2021