Camper en Corona

Op deze pagina probeer ik de ontwikkelingen van de Corona-pandemie op de voet te volgen en te analyseren. Niet als medicus, want dat ben ik niet, maar wel op basis van mijn wiskundige achtergrond. Mijn doel: de vraag te beantwoorden of en zo ja wanneer we misschien weer met de camper er op uit kunnen trekken. En als bijwerking misschien ook een einde te maken aan de misvattingen die rond het thema “Maatregelen gewenst” bij voortduring de kop op steken en mensen te helpen bij hun oordeel over landen die het in hun ogen helemaal verkeerd doen. Op twee momenten per dag komen de cijfers binnen: rond 15.30 uur van Nederland en vroeg in de morgen, rond 09.00 uur de gegevens van de overige landen. Zodra die beschikbaar zijn worden de gegevens verwerkt op deze pagina.

De veranderingen in de pandemie

De beste graadmeter hoe het staat met de bestrijding van de pandemie is de toe- of afname van het aantal besmettingen over een periode van 2 weken in verhouding tot de 2 weken daarvoor. Daarmee worden dagelijkse schommelingen weg gefilterd. Hieronder voor Europa twee afbeeldingen: de eerste bevat het aantal nieuwe besmettingen per miljoen inwoners, de tweede afbeelding de toe- of afname van het aantal besmettingen over de twee-wekelijkse periode.

De Europese Unie geeft daarnaast dagelijks kaarten uit waarin het risico om een besmetting met het Coron-virus op te lopen wordt weergeven. Hoe donkerder de kleur hoe groter de kans op een besmetting.

13 november 2021
De kleurcode van het ECDC

Elke 14-dagen stelt het ECDC (European Centre for Disease Control) een kaart op van de EU met daarop de kleurcodering per land gebaseerd op de combinatie nieuwe besmettingen, het aantal uitgevoerde test per inwoner en het aandeel positieve uitslagen in die tests. Een land kan dan op 15 verschillende manieren groen, oranje, rood of donkerrood kleuren. De meeste landen gebruiken deze kaart onder andere voor hun nationale maatregelen op toeristen vanuit die landen (zoals noodzakelijke PCR-test tot zelfs 14-dagen in quarantaine). Hieronder zie je de laatst gepubliceerde kaart.

Nederland kleurt nog steeds rood op de kaart van ECDC

De prognose’s aan de hand van de delta-ziekte-factor

De eenvoudigste graadmeter om de ontwikkeling van de epidemie te zien is om te kijken naar de toe- c.q. afname-factor van het aantal zieken ten opzichte van de dag ervoor. Is deze factor (in de grafieken delta-factor genoemd) kleiner dan 1 dan neemt het aantal zieke personen af en is de besmetting op de terugweg. Het voordeel om de pandemie te bezien vanuit de invalshoek van aantal zieke personen is dat het er dan niet zo veel toe doet of je nu heel veel test (zoals Portugal) of alleen als daar directe aanleiding toe is (zoals Nederland) 1). In de grafieken per land waarin de ontwikkeling van de epidemie wordt weergegeven, zie je die toe- c.q. afname van besmettingen weergegeven met een rode lijn. Voor een onderlinge vergelijking tussen de landen is de ontwikkeling per 1 miljoen (of 100.000) inwoners handiger. Zo zie je hoe een land het doet in zijn bestrijding van verdere besmettingen.
In de grafiek hieronder is de ontwikkeling van het aantal besmettelijke (zieke) personen per miljoen inwoners weergegeven, waardoor de landen onderling te vergelijken zijn.

De sterke daling in de lijn van België is het gevolg van het feit dat Sciensano, het Belgische instituut dat voor de verzameling en doorgifte van de cijfers zorgt, de laatste tijd niet elke dag meer rapporteert bij gebreke aan juiste cijfers. Door de John Hopkins Universiteit wordt het aantal besmettingen op die dag dan op 0 gesteld en ja, dan daalt het 7-daags gemiddelde enorm.

Hierboven zie je de ontwikkeling van de dagelijkse besmettingen per 1 miljoen inwoners in Europa. Nederland zit nu weer ruim boven het Europees gemiddelde. Overigens vertonen de meeste landen in Europa een stijgende lijn in het aantal dagelijkse besmettingen.

Hier de tabel van aantal toegediende vaccinaties in procenten van de bevolking in de onderscheidenlijke landen per genoemde datum (niet alle landen hebben op die datum gegevens verstrekt, zodat de lijst niet volledig is). Gelukkig hebben we de aan het begin opgelopen achterstand volledig ingelopen.

Situatie per 12 november 2021, 106.300 Corona-zieke personen, een toename van 5.700 personen sinds gisteren (zie ook de grafiek hieronder)

Het aantal zieke mensen gedurende de eerste golf zal ongetwijfeld een stuk hoger zijn geweest; we kennen dat aantal minder precies dan bij de volgende dieptepunten omdat de registratie toen in hoge mate onvolledig is geweest. Het aantal zieke (besmettelijke) personen werd tot 9 juli voortdurend geijkt tegen het gepubliceerde aantal personen door het RIVM. Laatste ijk-moment: 28 juni 2021 had het RIVM 10.941 besmettelijke personen en mijn model had toen 10.805 besmette personen. Helaas publiceert het RIVM geen data meer over het aantal besmettelijke personen.

Prognose bijgesteld op basis van de jongste cijfers.
Overigens gaat deze prognose er vanuit dat vrijdag 12 november a.s. conform het OMT-advies een gedeeltelijke lock-down wordt afgekondigd (géén evenementen, bioscopen en theaters dicht, horeca vroeger sluiten e.d.)
12 november 2021
12 november 2021
Situatie per 13 november 2021 251.300 Corona-zieke personen, een toename met 6.000 personen sinds gisteren (zie ook de grafiek hier boven).
12 november 2021
De QR-code eisen helpt!

Er is een tendens gaande om de bevolking te splitsen in een gevaccineerd deel en een ongevaccineerd deel, nu blijkt dat er op dit moment in de ziekenhuizen vooral (voor 95%) ongevaccineerde patiënten worden opgenomen met Covid. De gevaccineerde zieken worden bijna nooit zo ziek dat ze worden opgenomen. Maar vast staat wel dat gevaccineerden het virus kunnen oplopen en dan anderen kunnen besmetten. Waarom houden we dan toch zo vast een de QR-code: die voorkomt toch niet dat we besmet raken?

Het antwoord op die vraag ligt in het gegeven dat gevaccineerden minder andere personen besmetten en dat de tijd die ze daarvoor hebben aanzienlijk korter is dan bij ongevaccineerden: door hun getrainde afweersysteem worden de virusdeeltjes sneller overwonnen en zijn ze dus minder lang actief. Laten we dat op basis van de op dit moment bekend staande wetenschappelijke studies uit Engeland en Nederland aan de hand van een voorbeeld toelichten.
Stel we laten een bus met 50 passagiers, allen besmet het Corona-virus, deelnemen aan een feestje in een dorp. Als het feestje plaatsvindt in een volledig ongevaccineerd dorp, besmetten die 50 feestgangers ook 50 andere feestgangers en die daarop in de gezinssituatie thuis nog eens aanvullend 100 personen besmetten. Er worden uiteindelijk dus 150 nieuwe besmettingen geconstateerd en daarvan belanden er uiteindelijk 2 tot 5 in een ziekenhuis.
Zou het dorp volledig gevaccineerd zijn, dan zouden slechts 10 andere feestgangers besmet raken, die op hun beurt slechts 2 huisgenoten zouden besmetten. In totaal dus 12 personen besmet (tegen 150 in het andere, ongevaccineerde dorp) en geen enkele besmette persoon zou worden opgenomen in het ziekenhuis.
Daarom heeft een QR-code zin: het reduceert het aantal besmettingen met 82%.

Op grond van deze bevindingen kan ik me voorstellen dat ter beteugeling van de pandemie op plekken waar veel mensen in een besloten ruimte bijeen komen een QR-code verplicht gesteld wordt. Dat helpt enorm om het aantal besmettingen terug te dringen.

Uitvoeringsrichtlijn Covid19-vaccinatie

We hebben in Nederland zo’n beetje alles in regeltjes vastgelegd. Nu bepaalde de uitvoeringsrichtlijn Covid18 vaccinatie dat je, was je eenmaal besmet geweest en had je de infectie doorstaan, je aan één vaccinatie genoeg had. Deze richtlijn nu is aangepast: als je wilt kun je vanaf 25 oktober 2021 een tweede prik aanvragen. Ik heb gisteren, 5 november 2021, gebeld met de landelijke GGD (die over de vaccinatieplanning gaat 0800 – 7070) en heb vanmorgen, dus één dag later, mij tweede prik kunnen halen.


1)Er is nog een reden om minder algemeen te testen, maar alleen als er reden toe is, dus als er een vermoeden van besmetting bestaat op basis van klachten (hoe summier ook): begin april was de uitslag van de tests in 30% van de gevallen positief, in de eerste week van mei bleek dat slechts bij 7,3% van de gevallen zo te zijn. <terug>

Deze pagina wordt dagelijks meerdere malen bijgewerkt.