Franse Camper en Satelliet-ontvangst

Je koopt een uit Frankrijk geïmporteerde 2e hands camper die volledig voorzien van alle toeters en bellen zoals een luifel, airco en satelliet-schotel. De verkoper wijst je er op dat als je Nederlandstalige TV wilt ontvangen je een abonnement moet nemen bij CanalDigitaal (TVVlaanderen voor onze Belgische vrienden). Dat doe je heel netjes en je krijgt jouw ci-module netjes thuisgestuurt. Goed gemutst ga je het volgende weekende op stap en je wilt de vriendschappelijke wedstrijd dames Nederland – Duitsland op NPO 3 kijken. Helaas, géén beeld. Wat is er aan de hand?

Het Franse systeem

Frankrijk heeft op het gebied van TV en andere elektronica altijd al een uitzonderingspositie ingenomen. Vonden bij ons in overig West-Europa de TV-uitzendingen plaats onder het PAL-BG systeem, de Fransen hadden het Secam-L systeem. Meer horzintale lijnen per beeld, met als gevolg dat je met een TV van thuis in Frankrijk géén TV kon kijken. Je had een Franse TV nodig of een TV die meerdere systemen aan kon.
Dit verschil dreigde weg te gaan toen satelliet-TV in opkomst kwam: die nullen en énen van de digitale TV maken géén onderscheid tussen Nederlandse en Franse zenders. En dat blijkt: ga je nu naar Frankrijk dan kun je met een DVB-T2-tuner (Digital Video Broadcasting) de lokale franse zenders gewoon netjes ontvangen en dat is goed voor jouw taalontwikkeling. Binnen het eigen grondgebied (want DVB-T2 is alleen lokaal, binnen het bereik van de zendmast te ontvangen) vonden ze het gratis ontvangen van de franse zenders niet erg, maar in het buitenland…… dat wilden ze toch graag voorkomen. Daarvoor hebben ze Fransat ontwikkeld: een bijzondere codering van de uitgezonden beelden. Tevens hebben ze een speciale satelliet-ontvanger laten bouwen, die met die codering overweg kon. Om TV te kunnen kijken via de satelliet (Eutelsat 5 West) had je dan een Fransat satelliet-ontvanger/decoder nodig én een Fransat smartcard. Helaas kan de sat-ontvanger/decoder niet overweg met onze codering van TV-zenders en kun je met die franse installatie géén gecodeerde Nederlandse zenders ontvangen.

Je kunt met die installatie wel ongecodeerde zenders ontvangen. Op Astra 1 zijn dat de meeste Duitse zenders (ARD, ZDF, WDR, Sat 1, RTL+ etc.) en de zender BVN (Beste van Nederland, een compilatie van NPO 1, 2 en 3); zie voor hun programmering https://www.bvn.nl

Ook op astra 2 vind je veel ongecodeerde zenders: BBC 1 en 2, ITV, en nog veel meer.

De oplossing

Er is maar één oplossing: de satelliet/tuner-decoder die in jouw camper hangt en speciaal is gemaakt voor de fransat-decodering zul je moeten vervangen door een reguliere satelliet-decoder, geschikt voor CanalDigitaal of TVVlaanderen. De schotel kan je gewoon laten zitten; die is niet gevoelig voor de franse codering en kan alle signalen ontvangen.

Oorspronkelijk opgesteld: 8 april 2023