Camper waterpas zetten

Sommige camperaars hebben het liefst dat hun camper waterpas staat, anderen vinden het niet erg om een beetje scheef te staan. Voor een goede werking is waterpas staan niet nodig. Je hoort wel eens dat de koelkast het niet goed doet als je niet waterpas staat, maar dat is onjuist. De koelkast voor in de camper zijn juist zo gemaakt dat ze het blijven doen, ook al staat de camper een beetje (veel) scheef. Dometic en Thetford koelkast doen het nog bij een scheefstand van 5% en als jouw camper zo scheef staat blijft jouw glas wijn amper nog op tafel staan en rol je ‘s avonds uit jouw bed. Voor sommige camperaars is waterpas staan een absolute noodzaak: denk aan oudere camperaars met versleten gewrichten; wanneer hun bed niet recht staat worden ze ‘s morgens geradbraakt wakker of slapen de hele nacht niet. Nu zijn er een aantal hulpmiddelen die het voor jou makkelijker maken om de camper waterpas te zetten. Ik noem ze even van goedkoop naar duur:
– waterpas of de waterpas-app op de smartphone;
– kunststof oprijblokken:
– verstelbare steunpoten en (pot)krik;
– opblaasbare flat-jacks;
– mechanische levelsystemen;
– hydraulische levelsystemen.

Waterpas (app)

Natuurlijk kun je een waterpas in jouw camper leggen, maar waarom installeer je niet de waterpas-app op jouw smartphone? Die app weegt niets en de smartphone heb je gewoonlijk bijna altijd bij je. Hij is er zowel voor het Android-toestel als de Iphone/Ipad. Zelf gaat mijn voorkeur uit naar de Bubble-level, omdat je die niet hoeft te draaien (zoals een waterpas) om te zien of de camper in alle richtingen waterpas staat.
Voor android-toestellen is er nog een andere app: de Camper Leveler De app geeft aan hoeveel je elk wiel moet ophogen om volledig waterpas te komen staan. En het leuke is dat je de app kunt kalibreren op elke ondergrond: die hoeft niet vlak te zijn! Dus als je gewend bent om jouw telefoon op het schuine dashboard te leggen dan kan dat. Om het ophogen te kunnen berekenen moet je wel éénmaal de wielbasis en de spoorbreedte inbrengen van de camper.

Kunststof oprijblokken

De minst kostbare methode om jouw camper waterpas te zetten is om gebruik te maken van oprijblokken. Sommige Handige Harries maken ze zelf van 18 mm watervaste multiplex (dat heb ik in de jaren negentig ook gedaan), maar de meesten kopen ze in de kampeerwinkels. Kijk wel even goed of je de juiste koopt, namelijk voor campers, want je hebt ze ook voor caravans en die hebben beduidend minder draagvermogen. De meest verkochte merken zijn Thule, Fiamma en Milenco. Ik heb jaren achtereen FIamma oprijblokken tot 11 cm hoogte gehad en die éénmalige aanschaf van rond de € 25,- zijn meer dan 20 jaar meegegaan; je moet wel opletten bij het neerleggen dat ze niet op een steen of stevige tak liggen want dan is de kans groter dat ze breken als je daar met de camper op gaat staan.

Verstelbare steunpoten en (pot)krik

Met oprijblokken is het een heel gedoe om de camper redelijk waterpas te krijgen. Iets makkelijker wordt dat met verstelbare steunpoten en een (pot)krik. Met de krik zet je de zijde omhoog en met de verstelbare steunpoten zet je de camper vast. Het nadeel van deze methode is wel dat je bijna onder de camper moet gaan liggen om de steunpoten op de goede plek neer te zetten. De bekende uitdraaipoten die onder caravans ziet hangen kun je voor een camper alleen gebruiken om de camper te stabiliseren; die uitdraaipoten zijn te zwak om het gewicht van de camper volledig te dragen en dat is nodig als je de camper waterpas wilt zetten. Een steunpoot kost rond de € 10,- en je hebt er vier nodig. Een (pot)krik zul je ongetwijfeld in jouw camper hebben liggen om zelf een band te kunnen verwisselen.

Opblaasbare flat-jack

De producent zegt het zo: “Met de flat-jack Camper Plus bandenkussens kunt u uw camper of caravan perfect nivelleren dus waterpas zetten (levelen) op de camping (of buiten de camping) als de ondergrond erg ongelijk is, want met de flat-jack kunt u hoogteverschillen tot wel 12 cm (!) overwinnen. U laat met het tweede out-ventiel van de flat-jack Camper Plus de lucht zover ontsnappen uit de flat-jack totdat uw camper tot op de millimeter waterpas staat. Erg eenvoudig en supersnel. U staat met de flat-jack exact waterpas op de camping binnen 5 minuten!” Het prijskaartje begint nu al wel wat op te lopen, want één opblaasbare flat-jack kost iets meer dan € 100,- en je hebt er minstens 2 (maar liever nog 4) nodig.

Hulpluchtveren

Er zijn campers waarin zogenaamde luchthulpveren zijn aangebracht om de stabiliteit te verbeteren, de remweg te optimaliseren en de camper minder gevoelig te maken voor zijwind. Sommige van deze systemen kennen tevens de mogelijkheid om de camper daarmee waterpas te zetten, doordat tot 13 cm hoogteverschil kan worden overbrugd. Zie voor meer info daarover de pagina “Aanbrengen van hulpluchtvering“.

Mechanische levelsystemen

Op de markt van de mechanische levelsystemen is in Nederland alleen nog Tesa Autolift actief. Het systeem bestaat uit automatisch in- en uitklapbare poten die met behulp met een motortje (één per poot) de poten uitdraaien. Het levelsysteem kan gemonteerd worden onder de meeste typen campers. Indien de hoogte van het chassis tot de grond 34cm of meer is, is installatie bijna altijd mogelijk. Voor de meest gebruikte chassis-typen, zijn standaard adapters beschikbaar om de installatie eenvoudig te maken. Aan elektriciteit vraagt het systeem ongeveer 150 Watt en 4 mechanische levellers inclusief montage kosten rond de € 3500,- Met één druk op de knop zet je de camper hiermee waterpas.

Hydraulische levelsystemen

Tot slot de duurste variant: het hydraulisch levelsysteem. In West-Europa zijn op dit vlak vele merken actief en de meest bekende zijn E&P, HPC en MA-VE. Het systeem is bij alle drie hetzelfde: door middel van een drukpomp wordt een hydraulische cilinder in beweging gebracht en op die manier wordt de camper waterpas. Ook hebben alle drie de mogelijkheid om meerdere programma’s uit te voeren, zoals scheefstand om de vuilwatertank te legen. De kosten van dit systeem liggen bij allemaal rond de € 5400,- en de gewichtstoename tussen de 45 kg (HPC) en 60 kg (E&P). Sommige systemen hebben een afstandsbediening, andere bedien je via de smartphone. Allemaal hebben ze een extra bedieningspaneeltje in de camper.
Bij sommige systemen heb je geen krik meer nodig, want mag je het systeem ook gebruiken om een band te verwisselen.

Noodprocedure hydraulische levellers

Het nadeel van hydraulische levellers is dat als ze om de een of andere reden niet meer werken je niet even handmatig de leveller kunt intrekken! HPC heeft daarom als noodprocedure de levellers gekoppeld aan de handrem: handrem los, levellers omhoog.
E&P heeft dat ook, maar dan moet het display nog wel werken. En soms (bij een bepaalde editie van het display) blijft die “hangen”. Het display ‘bevriest’ bij het scherm waarbij je handmatig of automatisch kunt levelen.
Welke functie je ook indrukte, het scherm en de poten reageerden niet. Na overleg met een erkende EP dealer, gaf hij een noodprocedure door:
1. Verwijder het display;
2. In de grondplaat zijn twee gaatjes zichtbaar: achter het rechter gaatje zit een micro-switch die de levellers omlaag laat gaan, en achter het linker gaatje zit een micro-switch die de poten weer in trekt. Gebruik een ballpoint of paperclip om de micro-switch in te drukken.
De dealer gaf aan dat hij in korte tijd 8 displays had moeten vervangen. De storing was inderdaad verdwenen met een nieuw display.

(Oorspronkelijk opgesteld: 12 november 2019) Laatstelijk bijgewerkt: 9 oktober 2021