Waarom een Bente schotel?

Camperaars die overwegen om een satelliet-systeem aan te schaffen, of het nu een handbediend systeem is of een vol-automatisch, grijpen heel vaak naar de bekende merken Triax of Maxview (bij handbediend) en Oyster, Alden, Teleco en Telesat bij automatische systemen. Slechts zelden wordt gekozen voor een puur Nederlands produkt: de Bente. Ik probeer mijn site reklame-vrij te houden en dat lukt heel aardig. Maar een paar merken hebben toch echt mijn voorkeur en die steek ik dan niet onder stoelen en banken, zoals onder andere Victron en NDS. Voor wat satelliet-schotels is dat de Bente, niet op gevoel maar op de praktijktesten gebaseerd en niet op de laatste plaats door eigen ondervinding. En om verwarring te voorkomen: de schotel wordt qua afmeting soms met 65 cm en soms met 68 cm aangeduid. Dat komt omdat de schotel licht ellipsvormig is: 65 cm breed en 68 cm hoog. En om de verwarring nog groter te maken: het merk staat bekend als Bente, Bente B&R en soms afgekort tot B&R.

Het productie-proces

Normale schotels voor de consumentenmarkt (dus tot een grootte van 120 cm) worden koud geperst tussen twee stempels in. Het metaal wordt daarbij vervormd en door de wijze van persen blijft het metaal onder spanning staan. Bij temperatuurverschillen heeft het de neiging terug te willen naar zijn oorspronkelijke vorm en dat wordt door het gebruik van twee lagen bij het persen voorkomen. Dat lukt niet helemaal en door het veelvuldig wisselen van temperaturen in zomer en winter vervlakt de schotel, weliswaar niet zichtbaar voor ons als mensen, maar wel meetbaar. En een hele kleine afwijking van de parabool heeft grote gevolgen voor de ontvangst van de satelliet, die immers op 38.000 km van de schotel staat.
De Bente schotel wordt ook geperst tussen twee stempels alleen worden de spanningen in het metaal tijdens het persen er uit gehaald; Bente schotels willen dan ook niet terug naar oorspronkelijke toestand bij temperatuurverschillen. De parabool blijft een zuivere parabool en de ontvangst verslechtert niet bij het verstrijken van de tijd.

Hoeveel beter is de Bente dan?

Er zijn verschillende tests uitgevoerd tussen de Triax 64 cm en een Bente schotel in Lagos en Albufeira in Zuid-Portugal. Daarbij is afgestemd op de satelliet Eutelsat omdat de Triax 64 cm de satelliet Astra 3 niet kon ontvangen. Met de kleine Bente schotels (43 cm en 53 cm) en deze Triax was dit het resultaat:

Zoals je ziet komen resultaten van de Bente 53 cm aardig overeen met die van de veel grotere Triax 64-schotel.
Daarnaast is de Bente 65 cm schotel daar in Zuid-Portugal ook getest op het ontvangen van CanalDigitaal op Astra 3, iets wat met de Triax 64 cm totaal onmogelijk is. Uiteraard zijn daarbij alle drie de Canal Digitaal transponders gemeten. Zie ook deze post op Camperforum over de kwaliteiten van de ontvangst in de Algarve in Portugal. De metingen zijn in drie groepen te verdelen: Een signaalsterkte meting waarbij gekeken wordt naar de totale opbrengst van de schotel en LNB. De signaal ruis verhouding C/N en als laatste is een BER meting gedaan waarbij te zien is wat de schotel met de digitale inhoud van het signaal doet. Deze Bit Error Rate meting laat zien hoeveel foute bits in het signaal zitten. De signaal opbrengst van de schotelantenne valt direct op. Een signaal sterkte van maar liefst 77 dBµV tot 78 dBµV op alle Nederlandse transponders. Ook de C/N waarde valt in positieve zin op. De gemeten signaal ruisverhouding zit tussen 9.8dB en 11.4dB, en dat is voor DVB-S2 8PSK (de modulatie van de NL-zenders op Astra 3) uitstekend. Bij de meting van de BER blijkt dat alle fouten gecorrigeerd kunnen worden behalve op de SBS transponder. De BER meting levert bij SBS het slechtste resultaat op van 8.7E-5. Al met al zijn de meetresultaten dus dik voor elkaar!


Wil je weten wat het blad Totaal TV in 2017 van de Bente vond? Zij schreven: “We kunnen stellen dat de B&R 42cm een geschikte schotelantenne is voor gebruik op campings in de Benelux en bijvoorbeeld het noorden van Frankrijk. Ook voor vrachtwagenchauffeurs is deze schotel vanwege de combinatie van klein formaat en goede ontvangst een prima keuze. Wie een ongestoorde ontvangst wil hebben van de door Canal Digitaal gebruikte Astra3-satelliet, kan beter voor het grotere 68cm model van B&R kiezen. Dat geldt natuurlijk ook voor Joyne-abonnees die prijs stellen op een grotere regenreserve bij de Eutelsat 9B-satelliet. In beide gevallen bleven we zelfs bij een forse stortbui ontvangst van zenders behouden. De B&R 68cm is ook aan te bevelen voor recreanten die bijvoorbeeld in Portugal of Spanje met vakantie gaan. Veel gebruikers van andere schotels ervaren daar problemen met ontvangst van het zenderaanbod van Canal Digitaal. Bij een goed uitgerichte B&R 68cm verdwijnen deze problemen als sneeuw voor de zon. De maker van het EISS-systeem dat we eerder getest hebben (zie http://www.totaaltv.nl/tests/quantis-eiss-in-vijf-minuten-tv-op-de-camping/), adviseert voor deze doelgroep dan ook gebruik van de B&R 68cm schotelantenne met Inverto Black Ultra LNB.
Conclusie: De B&R schotels hebben zeker enkele minpunten: lastige installatie, een beperkte elevatiehoek en een wat hogere aanschafprijs. (Opmerking Camper Tools: in de latere versies van de Bente zijn die problemen verholpen, zelfs aan de wat hogere aanschafprijs is gewerkt) Maar die verbleken naast het grote pluspunt van deze schotels: de ontvangst van satellietsignalen is significant beter dan bij de meeste andere schotels van gelijke diameter.”

De proef op de som thuis:

Thuis in Nederland heb ik mijn Bente natuurlijk ook getest en vergeleken met de Triax van mijn buurman. Op nagenoeg elke satelliet gaf de Bente een 15% betere ontvangst en in satelliet-termen is dat een enorm verschil. Bij een kwaliteit vanaf 54% heb je een ongestoorde ontvangst, maar een regenbui laat de kwaliteit onmiddellijk met 10-15% dalen. Daarom ook wordt geadviseerd om te proberen een kwaliteit te halen van 70%, want dan heb je een aardige “regen-reserve” van 16% en kun je bij een regenbui ongestoord TV blijven kijken. De Triax 64 haalde voor NPO2 bij mij op de oprit een kwaliteit van 69% en de Bente dook niet onder de 84%. Ik ben niet voor niets al jaren uiterst tevreden over de Bente.

Mijn eindconclusie: de Bente 65cm kun je vergelijken met de gebruikelijke 80-85 cm schotel van Oyster, Telesat, Triax e.v.a. en ga je over tot de aanschaf van de 80 cm Bente dan heb je een ontvangst gelijk aan de 120 cm grote ‘normale’ schotel!

Varianten van de Bente en de kosten

Nu zijn er twee varianten van de Bente: de handbediende exemplaren zijn van tweezijdig staal of zoals de automatische uitvoering van staal en aluminium, de volautomatische schotels zijn van aluminium (voorkant) en staal (achterkant), waardoor er een gewichtsbesparing mogelijk is. Mijn volledig stalen 65 cm Bente op statief weegt in totaliteit nog geen 4 kg, de volautomatische versie op het dak van de camper weegt 12 kg.

Een kleine rondgang langs de verschillende schotel-verkopers leert dat je een handbediende stalen Bente 65 cm kunt kopen voor € 39,- en een half stalen/half aluminium Bente voor € 69,-. De volautomatische variant is te koop voor € 1250,- exclusief montage.
Wil je ook een EISS-statief? Dan is dit de aanbieding: https://www.cardwriter.nl/eiss-65cm-schotel.html en mocht die uitverkocht zijn, probeer het dan eens bij de fabrikant: https://rian-bv.nl/

(Oorspronkelijk opgesteld op 23 april 2021) Laatstelijk gewijzigd: 6 april 2022


Voor diegenen die het naadje van de kous willen weten, maar vooraf: er zijn géén afspraken gemaakt over de gebruikte termen Kwaliteit, Signaal, Level, Quality etc. Die zorgen dus nog wel eens voor verwarring. Gelukkig is dat niet het geval bij  MER, BER, C/N en RF level.
Kwaliteit ( ook Level genoemd) van het signaal heeft een relatie met de BER (Bit-Error-Rate); dit laatste geeft aan hoeveel bits er ‘fout’ zijn. Bij een BER van 0 hoort een kwaliteit van 100%. Je hoeft je bij een BER van 100 per 100.000 (10 E-5) nog geen zorgen te maken.
Sterkte (soms aangeduid als Signal of Quality; don’t blame the messenger over die onduidelijkheid en verwarring) geeft de sterkte van het signaal weer en 40 % is genoeg om een goed, vloeiend beeld te hebben. Maar pas op: dat geldt bij een kwaliteit van 100%, dus zonder fouten. Neemt het aantal fouten toe, dan zal ook de sterkte moeten toenemen om nog ongestoord beeld te krijgen. Bij 90% kwaliteit zal de sterkte al 45% moeten zijn, bij 80% kwaliteit wordt het ongeveer 50% etc.
Nu neemt de sterkte van het signaal ook af naar mate de kabel, waar het signaal door moet groter wordt. Zou je jouw decoder onmiddellijk aan de LNB kunnen hangen dan had je genoeg aan een kwaliteit van 100% (geen enkele fout) en een signaal van 10%: de data komen dan weliswaar op een lage sterkte binnen maar zijn allemaal ongestoord, vrij van fouten en je hebt dus ‘gewoon beeld’. Maar elke meter kabel gaat voor storing zorgen, jouw sterkte verder doen dalen en uiteindelijk heb je geen beeld meer.
Klik hier voor meer details.