Home

Introductie

Sinds 1976 ben ik bezig met het onderzoek naar de voorouders van mijn vrouw, Janny Selten. Na circa tien jaar heeft dit geleid tot een genealogie van Selt Lamers (1610-1674). In de jaren daarna is deze genealogie uitgebouwd tot een parenteel, zijnde alle nakomelingen van het echtpaar Selt Lamers en Heijltje Aerts. In 2006 echter werd diens grootvader Selt Aerts (1530-1590) gevonden en hij is dus de oudst bekende stamvader van het geslacht Selten; de parenteel werd daarom uitgebreid naar die van Selt Aerts.

Omdat de families vrij honkvast zijn gebleken – zelfs in deze eeuw nog woonden ruim 80% van alle gezinnen met de geslachtsnaam Selten binnen de driehoek Mill-Wanroy-Haps, een oppervlakte van circa 25 km² – heeft dit onderzoekswerk als bijproduct een digitale Doop- Trouw en Begraafregister van de RK Mill & St. Hubert opgeleverd. Zoek je iemand in Mill of St. Hubert (Noord-Brabant), dan kan ik jou misschien verder helpen. Wil je zelf kijken: klik Doopboek RK Mill (1656-1799) of Trouwboek RK Mill (1655-1799)

Selten

Rond 1530 werd Selt Aerts geboren in Mill (Noord-Brabant). Zijn kleinzoon Selt Lamers is de naamgever van het geslacht Selten geworden. Tot op heden ben ik nog geen Selten tegengekomen die niet op de een of andere manier afstamde van deze Selt Lamers. De gegevens kunt u hieronder inzien aan de hand van de Index op naam.

Indien bij personen afbeeldingen (foto’s, copieën van acten e.d.) beschikbaar zijn, kun je deze ook op jouw scherm zichtbaar maken; de afbeelding wordt eerst in zijn geheel geladen en pas daarna getoond. Omdat de afbeeldingen in grootte variëren van 4 tot 90 kB kan dit enige tijd in beslag nemen.
Heb je aanvullingen of wijzigingen op mijn gegevens, laat het mij dan weten via het Feedback-formulier.

Selten in boekvorm

In 2010 is de Genealogie Selten in boekvorm uitgegeven. Naast de namen, data en bijzonderheden van onze voorouders tot de nazaten in onze huidige tijd, worden er, voornamenlijk voor de periode vóór 1800, ook tijdsbeelden bij gegeven; deze tijdsbeelden hebben betrekking op de plaatsen waar onze voorouders woonden (voornamelijk Mill, Haps, Wanroy, Beers en St. Anthonis/Oploo). Helaas zijn beide delen geheel uitverkocht en niet meer beschikbaar. Als het goed is liggen ze nog wel in de bibliotheek van het Verenigingscentrum van de Nederlandse Genealogische Vereniging ter inzage.

Zwiebel

Sinds enkele jaren ben ik bezig met het onderzoek naar mijn eigen voorouders. Tot op heden zijn vier takken ontdekt allen afkomstig uit de Franse Elzas: één bestaande uit de nakomelingen van Friedrich Schweiffel, die rond 1650 vanuit Frankrijk naar Den Haag verhuisde (van hem ben ik een rechstreekse afstammeling), een tak bestaande uit de afstammelingen van het echtpaar Zwiebell-Barbe aan het begin van de 17e eeuw, een tak bestaande uit de nakomelingen van Jacob Zwiebel, geboren aan het begin van de 18e eeuw en een laatste tak ontstaan in West-Duitsland aan het begin van de vorige eeuw. Deze laatste is door naamsaanneming ontstaan en wordt door mij niet verder onderzocht.