Cabine-stoel verwijderen

In de meeste Fiat Ducato Campers zit de huishoud-accu of het Elektroblok onder één van de stoelen in de cabine. Als je de huishoud-accu moet vervangen zul je die stoel moeten verwijderen omdat je er anders niet bij kunt. Vaak ook zijn die stoelen draaibaar en juist het draai-plateau is heel lastig te verwijderen als je niet weet hoe je dat moet doen. Vandaar deze handleiding. En mocht je geen draaibare stoelen hebben maar die toch willen installeren: aan het eind van deze pagina zie je een Engels Youtube filmpje waarop het uit de doeken gedaan wordt.

Maak de stoel los van de geleiderail

Zet de stoel zo ver mogelijk naar voren. Aan de onderkant van de geleiderail zijn nu twee TORX-bouten zichtbaar. Die kun je losdraaien met een torx-sleutel T40. Heb je ze beide verwijderd, zet dan de stoel ze ver mogelijk naar achteren. Nu kun je de beide Torx-bouten aan de achterzijde van de geleiderail verwijderen. Bij sommige typen zit de stoel op de geleiderail vast met gewone moeren op boutjes die in de geleiderail verankerd zijn. Deze moeren draai je vanaf de bovenzijde van de geleiderail los. Maar als je de stoel in de voorste positie hebt staan zie je vanzelf welk type jij hebt.

Je kunt nu de stoel uitlichten.
Het draaiplateau verwijderen

Door nu het bovenste deel van het draaiplateau lichtjes te verdraaien zie je dat de bouten waarmee het onderste deel op het stoelframe staat zichtbaar worden. In totaal zijn het zes bouten, waarvan je er vijf op die manier kunt losdraaien. Nu zit er nog één bout vast die tevens dient als aanslag voor het bovenste deel van het plateau. Deze bout zie je in eerste instantie helemaal niet zitten; in het bovenste plateau zit een gat dar schijnbaar nergens toe dient, maar draai je het plateau langzaam dan wordt op enig moment de zesde bout zichbaar door dat gat en kun je hem losdraaien. Zie de afbeelding hiernaast.

Nu kun je heel makkelijk bij de accu
Zelf de stoel draaibaar maken

Zijn jouw stoelen niet draaibaar dan kun je dat eenvoudig zelf maken. Je hebt dat wel een draaiplateau nodig voor jouw type voertuig. Hieronder het Youtube-filmpje van een engelsman die dat zelf doet en de nodige aanpassingen ook zelf uitvoert.

Laatstelijk bijgewerkt: 12 maart 2020