Buitenlandse TV-zenders thuis

Heb je thuis kabel-TV of zelfs glasvezel-TV dan zijn jouw buitenlandse TV-zenders beperkt tot het aanbod van de kabelaar: meestal worden naast de nederlands-talige (NL en BE) de duitse zenders wel doorgegeven, krijg je TV5 Monde ook wel aangeboden, en af en toe geven kabelaars ook de BBC nog door. Andere buitenlandse zenders zijn een uitzondering. Via internet kun je thuis natuurlijk wel die buitenlandse zenders ontvangen en thuis heb je meestal geen last van data-bundels: daar is jouw data meestal echt onbeperkt.

Geoblocking

Bijna alle Nationale zenders worden ook via internet doorgegeven. Nu hebben die nationale zenders afspraken gemaakt met de auteursrechthebbenden om die uitzendingen te beperken tot het nationale grondgebied. Dus wil je Franse zenders via internet ontvangen dan moet je in Frankrijk zitten, Zweedse SVT zenders zijn alleen in Zweden te ontvangen enzovoorts. In principe kun je dus buitenlandse zenders in Nederland niet via internet ontvangen, want door middel van “Geoblocking” worden de signalen geblokkeerd en meestal krijg je ook zulk een mededeling te zien.
Zodra jouw computer op het internet aangemeld wordt ontvang je van jouw provider een uniek adres, het IP-adres: iets in de trend van 145.128.188.115 Dat nummer wordt in alle verkeer van en naar jou toe meegezonden; dat moet ook wel want zonder dat adres komt geen enkel (data)pakketje goed aan. Vergelijk het met jouw echte postadres: als dat niet of niet goed vermeld staat, krijg je geen ook geen enkel (besteld) pakketje binnen. En net zoals de postbode aan jouw adres kan zien waar jouw huis staat, zien de internet-providers wereldwijd waar jouw IP-adres gehuisvest is. In dit geval Ede (zie afbeelding). Voor de buitenlandse TV_zender is het nu een koud kunstje om aan jou die signalen niet door te geven, omdat je niet in het juiste land gevestigd bent.

Geoblocking en VPN

Nu heb ik al een pagina gewijd aan het VPN (Virtual Private Network), vooral om in het buitenland via zulk een beveiligde, versleutelde VPN-verbinding jouw bankzaken te kunnen afhandelen. Ben je onderdeel van zulk een VPN, dan kun je in principe van elke server in dat netwerk een IP-adres krijgen; daartoe is wel vereist dat het netwerk zelf die mogelijkheid biedt. Dus als ik TF1 (de Franse Nationale TV-zender 1) thuis zou willen ontvangen dan kan dat als ik via VPN een frans IP-adres kan krijgen. Op die manier kun je van elk land ter wereld de geoblocking omzeilen.

Gratis VPN en Chrome

Nu heeft de internet-browser Chrome de mogelijkheid om een gratis VPN-verbinding op te zetten: standaard gebeurt dit via Urban VPN (gratis, onbeperkt data, servers beschikbaar in 81 landen, die je allemaal zelf kunt kiezen). Maar er zijn nog wel meer VPN aanbieders die een add-on voor Chrome hebben; zelf gebruikte ik ook FreeVPN daarnaast die servers heeft in Duitsland, Engeland, Frankrijk, Polen, Italië, Oostenrijk, Tsjechië, Ukraïne, Zweden, Zwitserland, Verenigde Staten, Canada, India, Japan en Rusland. Helaas is deze server opgeheven en ik zoek op dit moment nog een tweede. Waarom dat is zie je in de volgende alinea.
Ga naar de VPN van jouw keuze en installeer de add-on in jouw Chrome-browser. Na installatie moet je jezelf aanmelden met een geldig email-adres (ik gebruik een tijdelijk gmail-adres voor dit soort dingen: mocht jouw email-adres dan “misbruikt” worden voor reclame dan heb je er geen last van. Vaak wordt op dat adres wel een toegangscode verstrekt voor de VPN zodat het wel een echt e-mail-adres moet zijn. Het adres jan-janssen@ziggo.nl gaat dus niet werken). In het vervolg staat er in de adresbalk rechts een extra icoontje waarmee jouw land kunt kiezen waar jij virtueel jouw PC even neerzet om TV te kunnen kijken.

Één opmerking wil ik nog wel maken: de twee genoemde VPN zijn echt vrij. Je hebt dus geen abonnement nodig. Nadeel van die zogenaamde free VPN is wel dat soms de server-capaciteit beperkt is. In “drukke” tijden stopt de doorgifte van beelden eventjes. Daarom had ik naast Urban VPN ook Free VPN; bij laatstgenoemde komt het bijna niet voor. Wil je een andere? Dat kan natuurlijk, Google is jouw grote vriend: free vpn geeft 21 miljoen zoekresultaten! Let wel even op of ze geen maximum stellen aan data-overdracht per maand (je komt alles wel tegen, van 500 MB tot 50 GB), of ze reklame-vrij zijn (als je dat belangrijk vindt) en meer van die ongein. Veel succes.

France 2 op 15 januari 2020, 11.30 uur Full HD
Lijst van buitenlands zender-aanbod
Denemarken
DR1
DR2
https://www.dr.dk/drtv/kanal/dr1_20875
https://www.dr.dk/drtv/kanal/dr2_20876
Duitsland
ARD
ZDF
https://live.daserste.de/
https://www.zdf.de/live-tv
Engeland
BBC
Kijk-vergunning ad £154.50 ingevoerd!
Estland
ETV1/2/3
https://etv.err.ee/
Finland
YLE TV1
YLE TV2
https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv1#autoplay=true
https://areena.yle.fi/tv/suorat/yle-tv2#autoplay=true
Frankrijk TF1/TMC/TFX/LCI
TF2/3/4/5/Ô
https://www.tf1.fr/tf1/direct
https://www.france.tv/france-2/direct.html
Griekenland
ERT1
ERT2
Verzamelpagina
https://webtv.ert.gr/ert1-live/
https://webtv.ert.gr/ert2-live/
https://webtv.ert.gr/ klik op Live
Ierland
RTE1/2/news/etc.
https://www.rte.ie/player/onnow
Italië
RAI 1
RAI 2
RAI 3
RAI 4 etc.
https://www.raiplay.it/dirette/rai1
https://www.raiplay.it/dirette/rai2
https://www.raiplay.it/dirette/rai3
https://www.raiplay.it/dirette/rai4  etc.
Letland
LTV1/7
https://ltv.lsm.lv/lv/ltv1/
Litouwen
LRT
LRT Siandien
https://www.lrt.lt/mediateka/tiesiogiai/lrt-televizija
https://www.lrt.lt/mediateka/tiesiogiai/lrt-lituanica
Noorwegen
NRK1
NRK2
NKR3
https://tv.nrk.no/direkte/nrk1
https://tv.nrk.no/direkte/nrk2
https://tv.nrk.no/direkte/nrk3
Oostenrijk
ÖRF1/2/3/Plus
https://tvthek.orf.at/live
Polen
TVP
https://vod.tvp.pl
Portugal RTP1
RTP2
https://www.rtp.pt/play/direto/rtp1
https://www.rtp.pt/play/direto/rtp2
Slovenië
RTVSLO1
RTVSLO2
RTVSLO3
https://www.rtvslo.si/tv#tv.slo1
https://www.rtvslo.si/tv#tv.slo2
https://www.rtvslo.si/tv#tv.slo3
Slowakije
RTVS1/2/3
https://www.rtvs.sk/televizia/live-2
Spanje
TVE1/2/TDP/24h
http://www.rtve.es/directo/la-1/?pais=NL
Tsjechië
CT1/2/24/sport/art
https://www.ceskatelevize.cz/ivysilani/podle-data-vysilani/
Zweden
SVT1
SVT2
https://www.svtplay.se/kanaler/svt1
https://www.svtplay.se/kanaler/svt2
Zwitserland SFR alle zenders https://www.srf.ch/play/tv/live
     
in rood VPN noodzakelijk  
in blauw vrij te bekijken  

laatstelijk bijgewerkt: 15 januari 2020