4K Ultra HD: zin of onzin?

Voor veel apparaten is 4K Ultra HD de nieuwe standaard en als je overweegt om een nieuwe TV in jouw camper te hangen, dan word je al snel door de verkopers onder dit soort termen bedolven. Wat betekenen ze echter in de praktijk en is het zinvol om in een camper over te schakelen naar 4K Ultra HD, op die vragen zal ik proberen hier een antwoord te geven. Wil je een 4K afbeelding bekijken, klik dan op de afbeelding afkomstig van de site 4k-uhd.nl .

Resolutie, of te wel hoe fijn zijn de puntjes

Bij SD, HD enzovoorts gaat het om de resolutie van de opgebouwde beelden: uit hoeveel puntjes (pixels) is een afbeelding horizontaal en verticaal opgebouwd. Voor SD is dat 720 x 576, voor HD 1280 X 720, Full HD 1920 x 1080, Ultra HD 3840 x 2160, 4K (High-Vision) 4096 x 2160 en tot slot Super High Vision 7680 x 4320 pixels. En waarom heet High-Vision nu 4K? Simpelweg omdat 1K in de binaire wereld 1024 bytes is en 4K bijgevolg 4096, het aantal horizontale pixels. Maar helaas, de reklame-jongens maken er weer een zooitje van want die bedenken weer iets (micellair water en hyaluronzuur om maar eens iets te noemen) wat leuk klinkt; zij hebben Ultra HD voor het gemak omgedoopt tot 4K met als argument dat die resolutie namelijk 4 maal groter is dan HD. Dat argument klopt, maar waarom ze dan Super High Vision 8K noemen, terwijl die 4 maal groter is dan 4K is mij weer een volkomen raadsel. Die had dan 16K moeten heten.

De verhouding tussen SD, Full HD, 4K Ultra HD en 8K Ultra HD volgens de reklame-jongens
Wanneer heeft 4K meerwaarde?

Oké, 4K heeft een resolutie die vier maal zo groot is als die van Full HD. Maar wanneer zie je dat nu? Om dat verschil te kunnen zien moet je:
* of een heel groot scherm aanschaffen, of
* heel dicht bij jouw scherm gaan zitten.
Hoe groter de tv, hoe verder weg je gaat zitten om prettig tv te kunnen kijken. Natuurlijk verschillen mensen daar behoorlijk in, maar uit onderzoek van de Nederlandse Consumentenbond naar de beste televisies blijkt het verband tussen een gemiddelde comfortabele kijkafstand en de verschillende beeldformaten als volgt te zijn:

(Embedded foto van artelectronics.nl

En dan nu naar onze camper. Daar zitten wij op nog geen twee meter van het beeldscherm en dus hebben we daar een 20″ TV. Wij zijn bijgevolg de gemiddelde Nederlander die dan in ieder geval een scherm groter dan 32″ niet meer prettig TV kijken vindt. En heeft dan een 4K beeldresolutie nog zin? Voor de beantwoording van die vraag kijken we naar onderstaande grafiek van 4k-UHD.nl:

Als je dus net als wij een 20 inch scherm hebt, dan wordt 4K pas zichtbaar als je op minder dan een meter van jouw scherm zit, maar dat vinden wij niet prettig. Uit de grafiek blijkt ook dat jouw scherm in de camper al minstens 40 inch groot moet zijn wil de betere kwaliteit van 4K zichtbaar zijn. Voor thuisgebruik gaat men er over het algemeen van uit dat pas bij een 60 inch scherm je een voordeel hebt. Ik zou zeggen: doe er jouw voordeel mee.

Laatstelijk bijgewerkt: 17 februari 2020