Ik kreeg verschillende mailtjes met de vraag of je twee TV’s op één schotel kunt aansluiten. De vraag of dat kan is helemaal afhankelijk wat je wilt: twee aparte TV’s waarbij je op de één naar bijvoorbeeld NPO 1 kijkt en de tweede waarop je naar de Duitse ARD 1 wilt kijken (twee zenders op verschillende satellieten), of je wilt kijken naar twee verschillende programma’s op dezelfde satelliet (NPO 2 en Canvas bijvoorbeeld), of je wilt op twee TV’s naar hetzelfde programma kijken (RTL 7 bijvoorbeeld). Maar voordat we daaraan toekomen even een heel klein beetje theorie.
De normale situatie: één schotel, één decoder/receiver, één TV
De signalen van de satelliet zijn voor de Nederlandstalige zenders bijna allemaal gecodeerd; dat betekent dat jouw ontvanger (hetzij een apart kastje, dan wel jouw tuner van de TV) de gecodeerde signalen via een decoder (smartcard of CI+-module) zichtbaar moet maken. Deze “zichtbare” signalen worden dan naar het scherm van jouw TV gestuurd. Wissel je van de ene zender op de ene satelliet naar een zender op een andere satelliet, dan zal meestal jouw schotel verdraaid moeten worden om zich naar die nieuwe satelliet te richten. Alleen als je een Duo-LNB hebt, een kop bestaande uit twee LNB-ontvangers (meestal Astra 1 en 3, soms Hotbird 13 en Eutelsat 9) dan kun je met één stand van de schotel toch naar twee zenders kijken.
Twee zenders op twee verschillende satellieten
Wil je naar twee verschillende zenders op twee verschillende satellieten tegelijkertijd kijken dan zul je een schotel moeten hebben met een Duo-LNB (twee koppen), waardoor je die éne schotel op hetzelfde moment naar twee satellieten kunt laten kijken. Welke twee satellieten dat zijn is afhankelijk van de grootte van de schotel en de daaruit voortvloeiende afstand tussen de twee LNB-koppen. Met andere woorden: het is heel systeem bepaald. Zo heb je Duo-LNB’s voor 80 cm schotels die zowel Astra 2 als Astra 3 tegelijktijd kunnen ontvangen, weer andere alleen voor Astra 1 en Astra 2 en weer andere alleen voor Eutelsat 9 en Hotbird 13 enz.
Wil je naar twee verschillende zenders kijken dan zul je ook twee tuners/ontvangers moeten hebben; nu hoeft dat niet zo’n probleem te zijn, want de meeste moderne TV’s hebben zo’n satelliet-ontvanger ingebouwd: een Tuner die DVB-S2 signalen kan ontvangen. Je zult dan wel een DUO-LNB Twin moeten hebben: die uitgang Twin slaat op twee afzonderlijke uitgangen, waar je dus twee afzonderlijke ontvangers op aan kunt sluiten.
Maar met twee ontvangers en een Duo-LNB-Twin ben je er soms nog niet! Zijn de signalen van beide zenders versleuteld, dan heb je voor de ontvangst van beide een decoder nodig (een smartcard of CI+-module). Vaak kun je die wel tegen een gereduceerde prijs van de provider (CanalDigitaal c.q. Joyne krijgen) en hoef je dus niet tweemaal het volle abonnement te betalen.
Ik kan je nu al wel verklappen dat nagenoeg geen enkele camperbouwer een Duo-LNB-Twin op de schotel installeert met van daaruit ook twee coax-kabels, dus wil je dit dan is enige zelfwerkzaamheid wel geboden; maar natuurlijk zijn er ook schotel installateurs die die taak graag van jou willen overnemen tegen betaling.
Twee verschillende zenders op dezelfde satelliet
Iets eenvoudiger is het tegelijkertijd ontvangen van twee verschillende zenders op dezelfde satelliet. Je kunt dan volstaan met een Single LNB TWIN. De kop hoeft immers maar één satelliet te zien, maar moet die signalen wel tweemaal, voor elke TV apart – ter beschikking stellen. Je hebt nog wel twee tuners (al dan niet ingebouwd in de TV) en wellicht ook een extra decoder (smartcard of CI+-module) nodig als beide zenders gecodeerd zijn.
Sommige handige Harries denken dat je dat ook wel moet kunnen op één aansluiting op de LNB, door deze dan aan een splitter te hangen. Helaas: de helft van de transponders (met ongeveer 10 zenders) op een satelliet is horizontaal gepolariseerd en de andere helft verticaal. Een horizontale polarisatie wordt aan de LNB kenbaar gemaakt door 13V aansturing, de verticale door 18V aansturing. Wat denke je wat er gebeurt als de LNB tegelijkertijd zowel 13V als 18V voor zijn kiezen krijgt. Vertaald naar jou als bestuurder: wat gebeurt er als je op hetzelfde moment zowel linksaf als rechtsaf wilt slaan?
Dezelfde zender op twee TV’s
Dit is verreweg de eenvoudigste variant, vooropgesteld dat je een aparte satelliet-onvanger/decoder hebt. In dat geval hoef je namelijk alleen het signaal van de decoder naar de ene TV te splitsen in tweemaal hetzelfde signaal: een gewone HDMI-splitter voldoet dan. In feit heb je dan twee HDMI-kabeltjes van elke TV één naar de splitter lopen en die gaan dan samen naar de decoder.
Heb je géén aparte satelliet-ontvanger maar doe je het met de ingebouwde tuner in de TV, dan kun je alleen maar op dezelfde naar het programma op de andere TV kijken als hierboven beschreven bij twee verschillende zenders op één en dezelfde satelliet. Dat je dan “toevallig” op dezelfde zender afstemt is slechts bijzaak.
Laatstelijk bijgewerkt: 20 maart 2020