Vochtmeting

Als je een nieuwe camper koopt staat er in de garantiebepalingen dat je verplicht bent om elk jaar een vochtmeting te laten doen. Bij sommige merken gaat dat 10 jaar door (zolang geven ze die garantie) maar andere merken houden na vijf jaar daar mee op. Gemiddeld kost een vochtmeting € 75,- tot € 100,- Hoe zo’n vochtmeting in zijn werk gaat kun je hier zien:

Welke vochtmeter heb ik nodig

Is jouw camper al wat ouder en de garantie inmiddels verllopen, dan zou je er ook voor kunnen kiezen om de vochtmeting zelf uit te voeren; zoals je hierboven kon zien is het echt niet razend ingewikkeld. Je hebt alleen de juiste vochtmeter nodig.
Nu zijn er twee soorten in de handel: de zogenaamde destructieve vochtmeter (die heeft twee ‘voel’pinnen die je in het materiaal moet duwen) en de niet-destructieve vochtmeter. De destructieve vochtmeter zie je op de afbeelding hiernaast en is vooral bedoeld voor renovatieprojecten in de bouw. De kosten in de bouwmarkt vanaf € 50,- Hiermee kun je eenvoudig vaststellen waar de vochtaantasting van het materiaal ophoudt, zodat je weet waar je kunt ophouden met breken en vervangen. Dat is nu net (nog) niet de bedoeling van onze vochtmeting in de camper. We willen eerst eens weten of er wel een vochtprobleem is.
Daarom nemen we de non-destructieve vochtmeter, zoals hier links op de afbeelding. Deze werkt met een voeler die op basis van uitgezonden signalen kan bepalen hoeveel vocht er in het materiaal zit; een zogenaamde vochtmeter met capacitieve sensoren. De prijzen van deze vochtmeter beginnen bij € 75,- en lopen door tot ver boven de € 700,- Gelukkig verkoopt Ali ze ook: zie https://nl.aliexpress.com/item/1005003135709340.html en die kost (oktober 2022) € 40,- Die van Ali heeft één klein nadeel: het sensor-oppervlak zit achter tegen de vochtmeter aan, zodat je de meter vlak op het materiaal moet houden. Bij de Europese vochtmeters zit het meetoppervlak op de kop van de meter en dat is iets makkelijker in het gebruik. Toch voldoet naar mijn mening de goedkopere meter van Ali ook goed; het gaat ons immers over de beantwoording van de vraag: heb ik vochtoverlast of niet.

Welke waarden moet ik meten?

Wanneer is er nu sprake van vochtoverlast? Daarvoor gaan we te rade bij de professional, Caisson Elektronik in Duitsland. Die maken een speciale vochtmeter voor de consument, gebaseerd op hun (veel duurdere) professionele vochtmeters en juist voor die consument zit er een meetblaadje bij waarop de toegestane waarden staan. Zij rekenen met hun eigen “Caisson” waarden, maar gelukkig staat er een tabel bij met de procentuele vochtigheid. Voor onze camperwand (gemaakt van ‘soft-wood’) geldt een waarde beneden 20% vocht nog als droog; meet je een waarde boven de 20% (Caisson rekent 22%) dan moet er een belletje gaan rinkelen en zodra de waarde boven 26% vocht (Caisson > 30%) komt is er sprake van een vochtprobleem.

Hulpmiddel: datasheet!

Nu is niet zozeer de exacte waarde van doorslaggevende betekenis (tenzij die hoger is dan 30%!), maar de relatie tot een vorige meting. Om die tendens te kunnen vaststellen is het gebruik van een datasheet heel handig. Daarop kun je de plek op de camper aangeven waar je gemeten hebt en de bijbehorende waarde invullen. De volgende keer zie je dan een toe- of afname van die waarde en dat geeft een indicatie of je naar een vochtprobleem toe gaat of niet. De NKC heeft zo’n datasheet gemaakt en die kun je hier downloaden.

Je meet vooral de plekken op de overgangen tussen dak en wanden en rondom de openingen (ramen, deuren en luiken).

Opgesteld: 23 september 2022