Regulier onderhoud

Heb je een tweedehands camper gekocht, zit er geen onderhoudsboekje en geen handleiding bij. Jammer (eigenlijk moet je daar bij de aankoop om vragen, wil je wat minder het risico lopen om een kat in de zak te kopen), maar hoe zit dan nu met de reguliere vervanging van onderdelen? Wanneer is dat bij jou aan de beurt? Dit verschilt per motor/uitvoering dus een éénduidig antwoord is daar niet op te geven. Het enige wat je hier op deze pagina aantreft zijn richtlijnen, gemiddelden.

Algemeen (Fiat Ducato):
Distributie-riem
(Embedded afbeelding van © NKC)

De richtlijnen lopen sterk uiteen. Fabrikanten nemen de kilometerstand en de leeftijd van de auto als maatstaf. Zo hanteert bijvoorbeeld Fiat bij de Ducato modellen vanaf 2002 tot januari 2006 een vervangingsinterval van 4 jaar of 120.000 kilometer. Voor de modellen van voor 2002 geldt een interval van 3 jaar of 120.000 kilometer.

Renault hanteert bijvoorbeeld voor de nieuwe 2,5 liter Masters een interval van 5 jaar of 120.000 kilometer. Ford informeerde dat bijvoorbeeld voor de 2,5 liter Transit, model 2000, een interval van 5 jaar of 90.000 kilometer wordt gehanteerd. Veel kampeerauto’s rijden echter niet zoveel kilometers en komen dan ook meestal in aanmerking voor de vervangingsinterval op leeftijd.

Het kan ook nodig zijn dat de distributieriem eerder aan vervanging toe is. Denk bijvoorbeeld aan bedrijfsomstandigheden met korte ritten en met veel stops en starts of het rijden in de woestijn met veel zandkorrels in de lucht. Ook de onderhoudstoestand van de motor speelt een niet te onderschatten rol bij de levensduur van de distributieriem. Lekkende motorolie of koelvloeistof op de riem kunnen deze sterk verzwakken. De riem is dan zeker aan vervanging toe.

De kosten voor het vervangen van een riem met de bijbehorende onderdelen liggen tussen de € 500,00 en de € 900,00. Maar: mocht jouw distributieriem het tijdens het rijden geven, dan blaas je jouw motor op en moet die in 90 van de 100 gevallen geheel worden vervangen. De kosten van het plaatsen van een ruilmotor zijn vele malen hoger en kunnen oplopen tot zo’n € 3.000,00 tot € 6.000,00.

Regulier onderhoud Fiat Ducato (volgens fabrikant):

laatstelijk gewijzigd: 27 oktober 2018