Inleiding
Bijna overal worden in campers, caravans, boten en stacaravans kunststof douchebakken gebruikt zonder vezelversterking. Door veroudering kunnen deze bakken gaan scheuren, waardoor lekkage ontstaat. De lekkage ontstaat vaak bij de afvoer, of in de hoeken. Vervangen van de bak is vaak geen eenvoudige klus, waarvoor soms zelfs wanden moeten worden verwijderd. Het is echter ook mogelijk de douchebak te repareren. Voordat je aan de reparatie begint moet je het juiste materiaal kiezen en dat hangt er vanaf van welk materiaal jouw douchebak is gemaakt: polyester of ABS (Acrylonitril-butadieen-styreen). ABS is eenvoudig te spuitgieten en levert een glad en stevig aanvoelend plastic op. Bij verwerken zoals verwarmen, 3D-printen en boren komt een kenmerkende licht onaangename geur vrij. Hieraan kun je herkennen of jouw bak van polyester (iets ruwer, zeker aan de onderkant) gemaakt is of van ABS.
Op ABS hecht polyester niet! Deze bak moet je dan ook repareren met epoxyhars.
En durf je het zelf niet aan maar wil je liever de douchebak door de vakman laten repareren? Vroeger kon dat bij de Duitse firma Wagner Kunststofftechnik: 46446 Emmerich am Rhein, Telefon 0172/2684879,maar helaas bestaat die niet meer. Dit bedrijf, https://caravan-docs.de/ , schijnt zijn opvolger te zijn, maar een bevestiging heb ik nog niet gekregen. In Nederland zijn er twee bedrijven die zich bezig houden met polyester-reparatie: Van Gurp Polyester in Vollenhoven (Ov) en Koers Polyestertechniek in Nieuwleusen, die kunnen dat ook. Klik hier voor een voorbeeld (de foto is van Erwin Suthof in Campertechniek).
Er is nog een derde mogelijkheid: behandeling met uretaanpolymeer, een keiharde kunststoflaag van 2 mm dik die voor stevigheid en waterdichtheid zorgt. Hier kun je het document downloaden. Ben je handig dan kun je het zelf doen; de coating kun je onder andere bij deze webshop verkrijgen. Wil je het niet zelf doen dan kun je naar een daartoe gespecialiseerd bedrijf. Één van die bedrijven is Dutch Bull Campers in Moerdijk; de gegevens (adres, telefoonnummer en e-mail) staan in het document.
Eigenschappen polyester:
- Goedkoop
- Eenvoudiger en sneller aan te brengen
- Penetrante geur tijdens aanbrengen
- Meer materiaal benodigd
- Primer benodigd
Eigenschappen epoxy:
- Geen primer nodig
- Vrijwel geurloos
- Hechting op veel materialen
- Kleinere laagdikte
- Minder materiaal benodigd
Reparatie in polyester:
Polyester geeft een penetrante geur af tijdens het aanbrengen. Als er tijdens het uitvoeren van de reparatie in de camper gewoond wordt, overweeg dan het gebruik van epoxy.
Werkwijze
- Ondergrond stabiliseren. Als de douchebak doorveert omdat aan de onderzijde een ondersteuning is gebroken of weggerot, moet dit wel eerst aangepakt worden.
- Maak de douchebak zeer goed schoon, bijvoorbeeld met water en ammonia.
- Verwijder het doucheputje, en maak hieronder ook goed schoon.
- Schuur de douchebak met schuurpapier korrel 120
- Hechtprimer G4 aanbrengen
- Na minimaal 30 minuten en maximaal 12 uur een laag polyester en glasvezelmat aanbrengen. Voor kleine, goed ondersteunde bakken kan volstaan worden met een glasvezelmat van 450 gram/m2. Voor grotere en minder goed ondersteunde douchebakken kan tot 3x 450 gr/m2 glasvezelmat gebruikt worden.
Werk vervolgens af met een glasmat 225 gr/m2. Dit geeft een wat fijnere structuur aan het oppervlak.
Na uitharding naar wens afwerken
Benodigd per vierkante meter:
Hechtprimer: 250 gr/m2
1 m2 glasvezelmat 450 gr/m2 tot 3 m2 450 gr/m2
1 kg polyester (bij gebruik van 1x 450 gr/m2 glasvezelmat) tot 3 kg polyester (bij 3x 450 gr/m2 glasvezelmat)
De afwerking:
Voor de afwerking kunt diverse methoden gebruiken.
Afwerken met topcoat:
Afwerken met topcoat is snel en efficient. Het levert een oppervlakte op met een lichte structuur, welke goed is schoon te houden. Topcoat is in zeer veel RAL kleuren beschikbaar. Eventueel kan de topcoat voorzien worden van een antislipkorrel, zodat de vloer minder glad wordt.
Afwerken met lak:
Polyester kan ook met lak worden afgewerkt. Aangezien polyester wat meer structuur heeft dan epoxy is er wel meer plamuur nodig als het geheel strak moet worden. DD lak is de eerste keus wat betreft lak. Deze lak is beschikbaar in hoogglans en in zijdeglans, en in zeer veel RAL kleuren. Ook voor deze lak is een antislippoeder beschikbaar.
Reparatie met epoxy
Epoxy is vrijwel geheel reukvrij en kan derhalve ook gebruikt worden wanneer er in de camper gewoond wordt. Het heeft tevens een betere hechting op materialen zoals metalen, hout, etc.
Werkwijze
- Ondergrond stabiliseren. Als de douchebak doorveert omdat aan de onderzijde een ondersteuning is gebroken of weggerot, moet dit wel aangepakt worden.
- Maak de douchebak zeer goed schoon, bijvoorbeeld met water en ammonia.
- Verwijder het doucheputje, en maak hieronder ook goed schoon.
- Schuur de douchebak met schuurpapier korrel 120
- Vervolgens 3 lagen epoxy en glasweefsel 300 gr/m2 aanbrengen. Eventueel deze ca. 10cm tegen de muren op laten komen. Als de vloer groot is en slecht ondersteund, meer lagen aanbrengen.
- Na uitharding naar wens afwerken.
Benodigd per vierkante meter:
3 m2 glasweefsel 300 gr/m2
1 kg epoxy
De afwerking:
Voor de afwerking kunt diverse methoden gebruiken.
Afwerken met epoxycoating in kleur:
Afwerken met epoxycoating in kleur is snel en efficient. Het levert een oppervlakte op met een zeer lichte structuur, welke goed is schoon te houden. Epoxycoating in kleur is in zeer veel RAL kleuren beschikbaar.
Afwerken met lak:
Epoxy kan ook met lak worden afgewerkt. Het glasweefsel 300 gr/m2 laat een zeer fijne structuur achter. Als deze structuur niet gewenst is kan een laag epoxy over het weefsel gerold worden. Deze zal de structuur vrijwel geheel vullen. Vervolgens kan geschuurd worden, en waar nodig nog met epoxyplamuur bijgewerkt worden. Vervolgens kan met DD lak de bak afgewerkt worden. Deze lak is beschikbaar in hoogglans en in zijdeglans, en in zeer veel RAL kleuren.
Download de handleiding van de NKC
Martien Büchner heeft in april 2009 zijn douchebak gerepareerd en daarvan uitgebreid verslag gedaan met foto’s van de werkzaamheden. Dit verslag kun je hier downloaden.
(Oorspronkelijk opgesteld: 8 januari 2019) Laatstelijk gewijzigd:13 februari 2024