Tips Toilet

Alternatieve vloeistof Ring soepel houden Reserve Lipseal
Toilet-bowl Toiletpapier Glad en schoon toilet
Cassette inwendig reinigen    

Noodoplossing voor chemisch toiletvloeistof

Daar sta je dan, midden in de wildernis en jouw toiletvloeistof is op; en natuurlijk is er tot overmaat van ramp geen kampeerwinkel in de buurt. Hoe los je dat op? Heel simpel: je koopt een pak Biotex blauw, neem daaruit één kopje dat oplost in 500 ml lauw water en vervolgens in jouw cassette gooit. Dit middel neemt de stank weg en helpt bij het afbreken. Sommigen nemen één deel afwasmiddel en drie delen azijn als huismiddeltje. Nu is er in het cassette-toilet voor de afdichting rubber gebruikt en sommige soorten zijn slechts beperkt azijnzuur bestendig. Bij het gebruik van azijn, welke soort dan ook, komt acetaat (het ion CH3COO) vrij en dat gaat verbindingen aan met de rubbersoorten nitrilbutadieenrubber, etheenpropeendieenrubber en natuurlijk rubber. Is de rubberen lip-seal bij jou van dat materiaal gemaakt, dan krijg je op den duur onherroepelijk een lekkende cassette. Weet je zeker dat bij jouw cassette neopreen of fluorrubber is gebruikt, dan kun je dit middel wel toepassen. Kun je niet aan Biotex Blauw komen, dan kun je een mengsel van citroenzuur en afwasmiddel gebruiken in de hierboven aangegeven verhouding; gebruik in geen geval azijn!

Afsluitring Thetford cassettetoilet soepel houden

Jouw cassette van het toilet moet je regelmatig legen; als je dan toch de cassette-tank uit de serviceruimte hebt gehaald om hem te legen, veeg dan ook even met een doekje langs de onderkant van het toilet zelf; daarmee voorkom je de vorming van urine-steen dat op den duur er voor zorgt dat de cassette niet goed meer aansluit en gaat het toilet gaat lekken. De afsluitring in de cassette kun je het beste soepel houden met olijfolie (slaolie mag ook maar olijfolie is iets beter). Schuif het klepje even weg, doe een beetje slaolie op een doekje (of gewoon op je vinger) en wrijf daar de afsluitring mee in. Eén keer per week bij gebruik volstaat.

Neem een reserve Lip-seal mee

Ondanks dat je regelmatig de afsluitring (lip-seal noemt Thetford die ring) insmeert met olie (zie hierboven), sluit die ring op een gegeven moment niet goed meer. Lastig als je in Roemenië staat waar in geen velden of wegen een kampeerartikelen winkel is te vinden, en bovendien, hoe heet dat ding in het Roemeens? Daarom: neem een reserve mee; hij kost nog geen € 15,- en neemt maar heel weinig plaats in. Let wel op: je twee soorten: van vóór juni 2000 en van na die tijd!

Zo houd je een schoon toilet

Het toilet is meestal niet zo fris meer als je het hebt gebruikt voor de grote boodschap, ook al heb je tevoren de klep open gedaan en er wc-papier in gelegd. Vaak moet je er dan even met de borstel door om hem weer fris en schoon te krijgen. In Engeland hebben ze daar de HappyBowl Liner voor ontwikkeld: een biologisch afbreekbaar zakje dat als opvangreservoir dienst doet. De grote boodschap erin, spoelwater erop en dan de klep open, waardoor het zakje met inhoud in de toilet-cassette verdwijnt. Het papier van het zakje is binnen een dag afgebroken en opgelost. Eén verpakking bevat 50 zakjes en kost € 8,- (verzendkosten: € 7,75; 100 zakjes kosten dan bijna € 25,-) . Maar Obelink heeft ze sinds kort ook! Honderd zakjes op een rol en dat voor nog geen tientje.

Welk toiletpapier ?

Er is door Thetford (wie anders) speciaal toiletpapier in de handel gebracht voor het gebruik in haar cassette-toiletten. Volgens Theford zelf is het superzacht en makkelijk oplosbaar toiletpapier, gaat het verstoppingen tegen en is het speciaal ontwikkeld voor mobiele toiletten. Het heeft slechts één ernstig nadeel: het is schreeuwend duur, nl. € 0,75 per rol! Het kan veel goedkoper. Ben je in Frankrijk, gebruik dan het dunne roze toiletpapier, speciaal ontwikkeld voor het gebruik in de septic-tank die nog in veel franse huishoudens wordt gebruikt. Ook het twee-laags toiletpapier van de Lidl is uitstekend geschikt voor het gebruik in het cassettetoilet.
Wil je weten of een ander papier dat ook is? Doe de volgende test: leg wat van dat toiletpapier in een glas met water. Na een uur hand op het glas en een heel klein beetje schudden. Als het oplost (uit elkaar valt) is dat papier geschikt. Veel succes!

Toilet inspuiten met siliconenspray

Wanner je het toilet grondig hebt schoongemaakt moet je de pot aan de binnenkant inspuiten met siliconenspray en daarna goed uitwrijven. Hij gaat niet alleen glimmen, maar wordt ook zeer glad. De grote boodschap glijdt zo heel makkelijk de cassette in zonder sporen achter te laten.

Cassette inwendig reinigen

De cassette zelf is niet uit elkaar te halen (alleen sommige onderdelen kun je er af halen) dus de cassette inwendig schoonmaken gaat heel lastig. Van Vincent Feitsma kreeg ik de volgende tip: vul de cassette met een oplossing van 5 liter water en 3 steradenttabletten. Laat de cassette een weekje staan. Er voila: het meeste vuil is weg, ook de urine-zuur-kristallen. Wellicht nog een keer herhalen voor de laatste restjes, maar dat kan met een minder sterke oplossing. Schrobben niet nodig!
Een ander zweert bij “zwarte lijnolie” verkrijgbaar bij de Aldi als vloerreiniger. Doe een flinke eetlepel in de cassette en een lepel wasverzachter voor de geur. Een liter water er bij en laten staan. Na een dag is jouw cassette weer schoon van binnen.

(Oorspronkelijk opgesteld 1 september 2018) Laatstelijk bijgewerkt: 25 september 2021