Moet ik de Airco bijvullen?

Moderne campers hebben veelal een air-conditioner, kortweg airco, aan boord. Er zijn bedrijven die adverteren met het bijvullen van de dakairco’s op campers. Is dat echt nodig?

Airco’s in campers wijken fundamenteel af van airco’s in motorvoertuigen; die laatste soort hebben rubberen slangen en slangklemmen waardoor vloeistof weglekt. Er wordt uitgegaan van een verlies van 4-5% per jaar, zodat na 10 jaar nog maar grofweg de helft van het koelmiddel aanwezig is en de motor-airco wel moet worden bijgevuld. De garagehouder controleert over het algemeen de werking van de airco bij de onderhoudsbeurten en zal aangeven of de airco moet worden bijgevuld. Daartoe meet hij met een manometer de inwendige druk.

De airco in campers (op het dak of in de bank) is een volkomen gesloten systeem. Af fabriek wordt deze airco eenmaal gevuld en de leidingen hermetisch gesloten. Tenzij er voorwerpen van buiten in de airco doordringen (takken van bomen bijvoorbeeld) gaat zulk een airco nooit lekken en verdwijnt er nooit koelvloeistof. Deze airco’s hebben, in tegenstelling tot motor-airco’s géén vulnippels om koelvloeistof toe te voegen. Desondanks kom je nog steeds grote onzin tegen op het internet, zelfs van professionals. Zo zegt https://www.loodgieter-expert.nl/airco-bijvullen/ op zijn site: “Ondanks dat het een gesloten systeem betreft, daalt het vloeistof niveau met de tijd door onder andere verdamping.” Oh ja?? Waar blijft dat “verdampte” koelmiddel dan?

Het antwoord is dus ondubbelzinning: een dakairco of bankairco in een camper hoeft nooit te worden bijgevuld. Mijn Dometic Frshjet 1700, op het dak geplaatst in 2004, doet het nu (2021) na 17 jaar nog uitstekend en er is nooit “onderhoud” aan gepleegd. De aanbieding van bedrijven om dat te doen vind ik pure volksverlakkerij.

Maar het kan natuurlijk wel zo zijn dat jouw airco defect raakt. In dat geval is er een bedrijf dat bij je aan huis komt om hem te repareren:

(Oorspronkelijk opgesteld:: 14 oktober 2018) Laatstelijk gewijzigd: 9 september 2023