Moet ik de Airco bijvullen?

Moderne campers hebben veelal een air-conditioner, kortweg airco, aan boord. Er zijn bedrijven die adverteren met het bijvullen van de dakairco’s op campers. Is dat echt nodig?

Airco’s in campers wijken fundamenteel af van airco’s in motorvoertuigen; die laatste soort hebben rubberen slangen en slangklemmen waardoor vloeistof weglekt. Er wordt uitgegaan van een verlies van 4-5% per jaar, zodat na 10 jaar nog maar grofweg de helft van het koelmiddel aanwezig is en de motor-airco wel moet worden bijgevuld. De garagehouder controleert over het algemeen de werking van de airco bij de onderhoudsbeurten en zal aangeven of de airco moet worden bijgevuld. Daartoe meet hij met een manometer de inwendige druk.

De airco in campers (op het dak of in de bank) is een volkomen gesloten systeem. Af fabriek wordt deze airco eenmaal gevuld en de leidingen hermetisch gesloten. Tenzij er voorwerpen van buiten in de airco doordringen (takken van bomen bijvoorbeeld) gaat zulk een airco nooit lekken en verdwijnt er nooit koelvloeistof. Deze airco’s hebben, in tegenstelling tot motor-airco’s géén vulnippels om koelvloeistof toe te voegen.

Het antwoord is dus ondubbelzinning: een dakairco of bankairco in een camper hoeft nooit te worden bijgevuld. De aanbieding van bedrijven om dat te doen is pure volksverlakkerij.

laatstelijk gewijzigd: 14 oktober 2018

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.