Verduisteringsgordijn

Rolcombi’s (het verduisteringsgordijn en horrengaas in één) zijn moeilijk schoon te maken; insecten worden soms “geplet” omdat je het horrengaas opgerold hebt zonder de insecten eerst te verwijderen, er komt stof in het oprolmechanisme en mede daardoor rolt de combi niet goed meer op. En tenslotte: niets heeft het eeuwig leven en dus ook rolgordijnen en horrengaas gaat soms stuk. Daar is maar één remedie tegen: er af halen, schoonmaken c.q. vervangen, opnieuw oprollen en weer terug hangen. Maar ja, hoe doe je dat? Op deze pagina doen we dat haarfijn uit de doeken. Je hebt daarvoor nodig een schroevendraaier en een platbek-tangetje.
Als de beide delen (verduisteringsgordijn en horrengaas) nog kunnen worden opgerold in de cassette, zorg er dan voor dat dit ook geschied is; het werkt makkelijker als ze geheel in de cassette opgerold zitten, maar soms doen ze dat niet meer. Geen nood, het hoeft niet, het werkt alleen makkelijker als het wel zo is.

NKC-Video: Rollo’s weer op spanning brengen
 1. Schroef nu eerst de zijgeleiders (de verticale kunststofdelen) van de wand los. Deze delen zitten niet bij elk type rolgordijn vastgeschroefd; dit is onder meer afhankelijk van de hoogte en het merk.
 2. Schroef nu de onderste cassette van de wand; zodra je deze hebt losgeschroefd kun je de zijgeleiders uit de cassette klikken. Je hebt nu alleen de cassette nog in de hand; Leg die even weg.
 3. Verwijder beide zijgeleiders (bij Dometic kan dan dat, bij Seitz rolgordijnen (nog) niet).
 4. Schroef de bovenste cassette los en haal het geheel van de wand. Bij de Seitz kun je nu ook de zijgeleiders van de cassette af klikken..

   

 5. Je kunt nu bij beide rolmechanismes (soms zitten er nog kunststof afdekkapjes op die moet losschroeven); het doek zit in de ronde stang vast met een pees, die er in geschoven wordt. Die kun je er uit schuiven om een nieuw doek op maat te maken. Eerst moet je wel het doek helemaal afrollen, voordat je hem er uit kunt schuiven. Pas op, want de veer rolt daarna helemaal af! (niet erg; als we het nieuwe doek er in hebben rollen we de veer weer strak op; zie hieronder de nummers 7 en 8). Heb je dat gedaan dan schuif je hem er weer in.
 6. Wil je hem alleen schoonmaken, rol dan het doek uit, maak beide kanten schoon en zuig ook even het binnenwerk met een stofzuiger met fijn mondstuk uit.
 7. Wil je het doek wat strakker gespannen hebben omdat de veer wat slapper wordt, ga dan als volgt te werk. In de ronde buis zit een veer met een spanstaaf; deze spanstaaf wordt aan één zijde op zijn plaats gehouden door een borgplaatje en zit op dezelfde manier vast aan de andere zijde (of bij sommige exemplaren is die daar “geniet”) Zie foto.
 8. Soms zit die spanstaaf geborgd met een plastic kapje (Dometic bijvoorbeeld). Haal het borgplaatje er af en aan de andere kant de nietjes. Pak de spanstaaf met een platbektangetje vast (met de vingers gaat dat niet, daarvoor kun je te weinig kracht zetten en daarmee kun je de veer niet gespannen houden). Haal de rol voorzichtig uit de cassette en houd vooral de spanstaaf met de tang goed vast. Je kunt nu de rol wat verder “oprollen” tegen de kracht van de veer is, waardoor de veer wat verder aangespannen wordt (als alternatief kun je ook de spanstaaf verder “indraaien”; welke methode je kiest is om het even.)
  Zet de rol terug in de cassette, zet de borgkapjes c.q. de borgplaatjes weer terug. Was één zijde geniet, maak dan zelf een klein borgplaatje zoals die aan de andere kant zit en schroef dat er op.
  Monteer het geheel weer in omgekeerde volgorde. Let er daarbij op dat de zijgeleiders hun functie juist uitoefenen: het doek moet daar in een gleuf lopen zodat het strak blijft zitten.

laatstelijk gewijzigd: 07 mei 2018