Webasto en andere

Verwarmingsvarianten

Functioneert jouw kachel niet meer en ben je aan vervanging toe? Grijp dan niet automatisch naar de Truma, maar kijk ook eens naar andere merken. Om je te helpen heb ik er hier vier op een rijtje gezet. De bijbehorende teksten zijn van de producenten zelf, dus als het gevoel bij je opkomt dat er reclame wordt gemaakt, dat kan dan kloppen. Ik heb geen voorkeur (jawel, maar die zeg ik niet).

Truma

Met de Truma Combi 4 boiler/kachel geniet je altijd van dubbel comfort in je caravan of camper. Met alleen de Combi 4 kun je je caravan en camper verwarmen en tevens van warm water voorzien. Het is tevens mogelijk het water te verwarmen zonder dat je de ruimte hoeft te verwarmen en verwarmen van de ruimte is ook mogelijk zonder warm water. Via de vier luchtuitlaten verdeelt de warme lucht zich optimaal in het voertuig. Het CP plus bedieningspaneel wordt meegeleverd bij de Truma Combi 4 boiler/kachel.
De Combi 4 boiler/kachel is zeer zuinig in het verbruik van gas, maar het rendement ligt wel op 97%. De Combi 4 is voorzien van een RVS boiler en het water wordt daardoor beter verdeeld en kan daardoor sneller en gelijkmatiger het water verwarmen.
De Combi 4 boiler/kachel wordt compleet geleverd met binnenthermostaat, bedieningspaneel met 6 meter kabel, Stroomloze aftapkraan FrostControl en haakse fittingen voor waterslangen van 10 mm.

Webasto

U kunt alles krijgen wat een onafhankelijke, vrijheidslievende camperbezitter zich kan wensen: Een gezellig warme cabine, een lange warme douche en heet water voor uw afwas.
De Dual Top Evo is een geïntegreerd lucht-en waterverwarmingssysteem dat cabineverwarming en heet water in alle seizoenen biedt op één enkele brandstof. Het efficiënt werkend systeem met een vermogen van 6 kW is speciaal ontworpen om te worden geïnstalleerd buiten het voertuig voor meer opslagruimte en comfort binnen. De geïntegreerde boiler van 11 liter voorziet u van warm water (40?) tot heet water (70?). De Webasto Dual Top Evo 6 werkt op diesel vanuit uw brandstoftank en je hebt dus geen extra tank nodig.

Eberspacher

Uw caravan of camper efficiënt verwarmd. Hoeveel gasflessen verbruikt u tijdens uw vakantie? Zeker wanneer u gebruik maakt van gasverwarming kan dit aantal behoorlijk oplopen. Dan is uw gasfles telkens binnen no time leeg. Eberspächer biedt met haar standverwarmingen een zeer interessant alternatief. Eberspächer standverwarmingen werken op diesel uit uw voertuigtank. Dankzij het zeer spaarzame verbruik niet alleen een praktische oplossing, maar ook nog eens een stuk voordeliger. De verwarming kunt u bovendien gewoon tijdens het rijden gebruiken, zonder dat er extra componenten nodig zijn. Helaas heeft deze geen warmwatervoorziening en dus hou je een boiler apart.

Planar

Met de Planar 44D (12V/24V) dieselkachel kiest u voor optimaal comfort. De capaciteit is voldoende voor boten van 8,5m tot 12m en alle grote campers. Met de dieselkachel Planar 44D heeft u de mogelijkheid om meerdere ruimtes of hutten te voorzien van een aangenaam warm en comfortabel droog klimaat. De 44D is modulerend en verwarmt snel, veilig en is gemakkelijk te bedienen.
De dieselkachel wordt geleverd met een uitgebreid installatiepakket inclusief uitlaatdemper en twee jaar fabrieksgarantie. De montagebeugel, uitlaatgasdoorvoer, luchtslangen, warme luchtroosters en dergelijke dienen apart te worden besteld. Vanaf nu worden de 2d , 44d en 9d standaard geleverd met het bedieningspaneel PU-5. Dit paneel is een vermogensregeling met de draaiknop regel je een continue vermogen dat afgegeven word door de kachel. Wordt de externe temperatuursensor aangesloten op de kachel dan regelt het paneel de temperatuur tussen de 5° en 30°. Tevens zit er een ventilatiefunctie op het paneel.
Helaas heeft deze ook geen warmwatervoorziening en heb je nog een aparte boiler nodig.

Vergelijkend overzicht Verwarming plus boiler:
Vergelijkend overzicht verwarming:
Een Chinese Planar

En ja, het zou China niet zijn: ze maken deze ook gewoon na. De onderstaande heater is te koop voor nog geen € 175,- inclusief verzendkosten en zou een vervanger zijn voor de Eberspacher Airtronic D4 of de Webasto AT2000.
Verwarmingsvermogen 5kW, Brandstof Diesel, Brandstofverbruik 0,18 – 0,36 ltr/uur, Energieverbruik elektrisch 14-29 Watt, Gewicht 4,6 kg

Maar pas wel op: er bestaat niet voor niets een Facebook groep genaamd: Chinese Diesel Vehicle Air Heaters, Troubleshooting & Parts sale. Sluit je daar gerust bij aan als je overweegt een Chinese kachel aan te schaffen! En lees de volgens Alex Dickhoff geweldige/grappige/trieste verhalen.

Maar als je gekozen hebt voor een Eberspacher of Planar, dan heb je geen boiler meer. Een gasboiler is dan op de plaats van de Truma combi zo geplaatst. Je zou kunnen kiezen voor de Truma B10 (€ 549,-). Due geeft jou 11 liter warm (40⁰) of heet (70⁰). Heb je niet zo’n behoefte aan een grotere boiler, dan zou je de Truma TT2 Therme boiler van 5 liter kunenn kiezen. Deze wordt door de warme lucht van de kachel verwarmd of door 230V.

Dieselverwarming minder geschikt voor wild staan

Hoewel het aantrekkelijk lijkt, verwarmen op de vooral overal verkrijgbare diesel-brandstof, kleeft er een absoluut nadeel aan. De meeste dieselkachels verbruiken tot 5 maal zoveel elektrische energie meer dan gas-kachels. En dat kun je niet opvangen met een zonnepaneel meer of minder: wanneer jouw zonnepaneel maximaal levert (in de zomer), heb je jouw kachel niet aan en wanneer de kachel lustig brandt (in de winter) levert jouw zonnepaneel helemaal niets of bijna niets. De verkopers van de dieselkachels wijzen hier niet op en daar kom je in de eerste winter proefondervindelijk achter. 

Camper Techiek d.d. 25 februari 2023

Er is maar één oplossing voor: elke dag een uurtje of twee rijden en een Cyrix installeren (zie de pagina “Benut de dyname voor 100%“) 
Er is echter één uitzondering: de nieuwste Planar 2D en 4D hebben hun elektriciteitsbehoefte drastisch beperkt tot enkele milliampères in rust en van 6 Watt tot 30 Watt in vol bedrijf. Daarmee is deze op elektriciteitsverbruik te vergelijken met de Truma gas-verwarming.

En wil je meer info over de werking van de dieselverwarming? Kijk dan op deze pagina van deze site.

(Oorspronkelijk opgesteld: 27 augustus 2018) laatstelijk bijgewerkt: 25 februari 2023