ABS plastic onderdelen repareren met Lego

Gaan we met Lego blokjes plastic onderdelen repareren? Ja dat kan! De meeste kunststoffen zoals PVC (Plyvinylchloride) kun je prachtig verlijmen maar helaas gaat dat feestje niet op voor ABS (Acrylonitril-Butadieen-Styreen) en PP (PolyPropeen). Dit betekent dat als je bijv. ergens een klein lipje hebt afgebroken je eigenlijk haast “verplicht” zou zijn om het hele onderdeel weg te gooien. Soms kun je proberen het met proptplast te maken (kijk hier voor mijn tip daar over) Echter… ABS en PP vallen wel te verlijmen, maar niet met lijm. Zowel ABS als PP zijn thermoplasten; dat wil zeggen dat het materiaal smelt als je het verhit, en uithardt als het weer afkoelt. Mocht je slechts een piepklein stukje moeten repareren (bijvoorbeeld een afgebroken lipje) dan kun je proberen de twee breukvlakken met een soldeerbout te smelten en zo je reparatie te doen. Zorg echter dat je ABS en PP nooit mengt; dat werkt niet. De verschillende kunststofsoorten hechten namelijk niet aan elkaar. Bovendien: ABS als PP wordt heel week als je het verwarmd en valt dus niet te “boetseren”; voor vormbehoud of vorm-recreatie moet je dus wel een mal hebben. Om die reden laat ik deze warm-methode maar voor wat die is. ABS en PP lost op in Aceton, maar beter zelfs nog in MEK (Methyl Ethyl Ketone); die laatste stof is te verkrijgen in de betere verfwinkel (niet de Praxis, Gamma of zoiets) of hier te bestellen. Omdat het een stof is die op de lijst van gevaarlijke stoffen staat (als oplosmiddel) is de maximale hoeveelheid te vervoeren door de koeriersdiensten 1 liter! Je mag MEK alleen gebruiken in uitstekend geventileerde ruimten en de stof is zeer licht ontvlambaar!

Benodigdheden

Je hebt de volgende materialen nodig:

  • ABS (Acrylonitrile butadiene styrene) materiaal, dus wat legoblokjes
  • Aceton of nog beter MEK (methyl ethyl ketone)
  • Spateltje of plamuur mes (iets breder dan de scheur die je wilt repareren)
  • Glazen potje met een deksel (jampotje bijvoorbeeld)
  • Schuurpapier of een dremel met een schuur tooltje
  • Kniptang of zaagje of een stevig stanley mes

Neem je ABS materiaal naar keuze (Lego blokje(s), Duplo blokjes, 3D filament of anders) en knip/zaag het in kleine stukjes. Hoe kleiner het is, hoe sneller het oplost. Doe je materiaal in het glazen potje en gooi er een scheutje aceton of MEK bij. Een stevige eetlepel is in veel gevallen voldoende, maar zorg er wel voor dat alles onder de vloeistof staat, anders lost het niet op. Hoe meer oplosmidddel je gebruikt, des te dunner word je ”pasta”. Sluit het potje af en laat het een paar uren of een nacht staan. Tussentijds even roeren kan ook bevorderend werken. Als de pasta te dun is, laat je wat oplosmiddel verdampen of voeg je extra ABS toe.

Maak de scheuren goed schoon met schuurpapier of een dremel, zorg dat je op het kale plastic zit. Als je een V groef schuurt over de lengte van de scheur vergroot je het oppervlak in contact met de pasta en is de kans op een volledige hechting/samensmelting groter. Breng de pasta aan op de scheur met de spatel en fixeer de reparatie. Als de scheur tijdens het uitharden kan werken dan is de kans groot dat je reparatie mislukt. Laat 24 uur uitharden. De pasta is volledig uitgehard als alle oplosmiddel uitgedampt is en je ”lijmnaad” hard aanvoelt.

Je kunt de reparatie aan twee kanten uitvoeren. Als je de pasta aan de buitenzijde wat ”bol” aanbrengt kun je de kap naderhand vlak schuren en heb je geen plamuur nodig. Om een beeld te krijgen van de verschillende diktes pasta kun je onderstaande video nog bekijken.

Laatstelijk bewerkt: 20 januari 2020

Geef jouw reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.