Gps Tracker inbouwen

Een GPS tracker is een apparaatje dat gebruik maakt van het GPS/GSM/GPRS-netwerk om de locatie te bepalen en bekend te maken. GPS trackers zijn meestal erg klein, zodat je ze makkelijk kunt plaatsen of inbouwen. Op elk gewenst moment kunt je de locatie van de gps tracker opvragen. De trackers zijn meestal nauwkeurig tot op vijf meter en om jouw camper terug te vinden lijkt me dat ruim voldoende. Tevens zorgt een track and trace volgsysteem voor gemoedsrust, iets dat niet geheel onbelangrijk is! Het volgsysteem maakt gebruik van een ingebouwde GPS ontvanger die constant in verbinding staat met de GPS satellieten om de juiste positie te bepalen. De gevonden locatie wordt opgeslagen of doorgestuurd. Dit doorsturen kan op twee manieren: via SMS naar een telefoon of via het internet naar een server, die deze locatie dan weer op de server opslaat. Voor het versturen van die date over het internet is maar heel einig data nodig (per keer niet meer dan het imei nummer van de tracker, bijvoorbeeld 3552678922568, en de coördinaten, bijvoorbeeld 50.846874, 4.352156; de Grote Markt te Brussel) Juist vanwege die zeer kleine hoeveelheid aan data (56 byte, inclusief controlebits!) heeft de tracker genoeg aan GPRS dat inmiddels toch wel over heel de wereld beschikbaar is. Je hebt dus naast de tracker ook een sim-kaart nodig als deze niet is ingebouwd.

Wat kan een gps tracker volgen?

Een GPS tracker wordt gebruikt in vrijwel alle situaties waarbij het nodig is om iets te traceren en is werkzaam zolang het GPS, GSM of GPRS netwerk functioneert. Een goede verbinding met deze netwerken is daarom van belang bij het plaatsen. Zelfs als deze netwerken tijdelijk niet bereikbaar zijn, sturen de meeste GPS trackers de meldingen en locaties zodra het bereik is hersteld. De mogelijkheden zijn ongekend en de GPS trackers zijn vaak klein genoeg om goed te verstoppen.

Zelf heb ik een tracker gekocht bij Aliexpress voor een tientje. Het is er één van het type GT02A en die zijn heel wijd verbreid beschikbaar. Samen met een SIM-kaartje van KPN voor € 2,50 ben je voor nog geen € 15,- klaar. Wil je de handleiding van de GT02A inzien, klik dan hier. De tracker is door Alie aangemeld op een chinese site om hem te kunnen volgen (zie hieronder voor meer info op dit punt) maar ja, mijn Chinees is niet zo goed, dat ik me daar senang bij voel.

De stroomopname van deze GPS tracker is slechts 22 mA, waardoor deze per dag ongeveer 500 mAh uit jouw accu trekt. Dat is echter toch nog wel zoveel dat hij, als je helemaal verder niets gebruikt, een 100 Ah accu in vier maanden tot de helft leeg trekt. Ik heb er daarom ook nog een schakelaar tussen gezet: kan ik de voeding onderbreken als de camper binnen op stal staat. (en ja natuurlijk, het schakelaartje is wel heel moeilijk te vinden!)

Twee manieren om te volgen

Er zijn twee manieren om jouw camper te volgen als je daar behoefte aan hebt:

  • via SMS. Zodra jij een SMS’je naar jouw tracker stuurt, antwoordt hij onmiddellijk met de coördinaten waar hij zich bevindt, de snelheid en de koers waarmee hij beweegt;
  • via een server die de positie op een kaart weergeeft. Er zijn vele websites beschikbaar die dit voor jou uitvoeren. Zie hieronder een klein lijstje
  • Alle trackers kun je zo instellen dat hij regelmatig, als hij in beweging is, de positie doorgeeft (bijvoorbeeld elke 5 seconden, elke minuut enzovoorts). Daarvoor gebruikt hij dan de GPRS-verbinding naar de server (je zou anders gek worden van de sms’jes). Als je hiervoor kiest, moet je wel op jouw sim-kaartje ook data activeren! Je hebt dan ongeveer 200 MB per maand nodig als je elke minuut van de dag de coördinaten doorgeeft. En niet vergeten om op de boot jouw tracker uit te zetten: als hij dan gebruik zou maken van het netwerk van de boot (dat hij als een telefoonprovider aanziet!!) vlieg je door jouw tegoed heen.
Gratis GPS-servers die geschikt zijn voor de Chinese Tracker van Aliexpress:

Bij Trackme.lk kan het zijn dat je één van de volgende alternatieve poorten moet kiezen in plaats van 5001 (5002,5006,5013,5023 of 5036). Hetzelfde geldt voor GPS-trace.com waar soms poort 20774 vervangen moet worden door 20351. De reden hiervan is dat de chinese kloon soms niet echt een kloon is, maar een clown.
GPS-trace.com is de enige server die ook fencing gratis aanbiedt (je zet als het ware een hek om jouw geparkeerde camper en als hij door dat hek rijdt krijg je een melding).

Hier het kaartje dat GPSWOX genereert; het adres waar de camper nu staat heb ik maar even weggestreept. Overigens kun je helemaal inzoomen tot op luciferdoosjes-niveau (als je begrijpt wat ik bedoel).

Hoe sluit je de GPS-tracker aan?

De meest gestelde vraag is natuurlijk niet hoe je de GPS-tracker zo onzichtbaar mogelijk in bouwt; dat spreekt voor zich, want je wilt niet dat de dief jouw tracker simpelweg uit het raampje gooit. Wel speelt de vraag: op de huishoud-accu of op de startaccu? Welnu, ik heb een Schaudt Elektroblok in mijn camper liggen die, als de motor is gestart en de dynamo stroom levert, de huishoud-accu en de start-accu aan elkaar koppelt door middel van een scheidingsrelais, waardoor onder het rijden beide accu’s woren opgeladen. Hierdoor kan ik (en jij waarschijnlijk ook, want bij jou laadt de huishoud-accu ook op onder het rijden) de tracker aan de huishoud-accu hangen. Als die dan in de winter op stal staat met een afgekoppelde huishoudaccu krijgt die tracker geen stroom en kan hij ook de start-accu niet leeg trekken. De tracker is dus uitgeschakeld, maar……. Als de motor wordt gestart, komt het interne 12V van de camper wel onder spanning te staan, start de GPS-tracker ook op en begint te werken. Wordt jouw camper uit de stalling gestolen dan geeft hij dat signaal door! En totdat de motor gestart wordt is de tracker doodstil en dus ook niet traceerbaar.

Tot slot:

Heb je een Raspberry? Dan kun je die ook als server inrichten. De benodigde software kun je hier downloaden.

laatstelijk gewijzigd: 16 maart 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op