Aircooler, werkt het?

Je staat op het punt om naar het diepe Zuiden te vertrekken en dan bedenk je dat het daar wel erg heet is. En dus ga je nog als last-minute op zoek naar verkoeling. Een normale ventilator blaast jouw zweetdruppels niet weg dus je gaat voor het grotere werk: je ziet een advertentie van een aircooler, maar wat is dat eigenlijk? en hoe werkt ie? En tot slot: werkt het ook echt?

Wat is een Aircooler?

Een aircooler of luchtkoeler is een apparaat dat op basis van verdamping iets koelere lucht de ruimte in blaast vergeleken met een ventilator. Bij een aircooler of luchtkoeler is het niet mogelijk een gewenste temperatuur in te stellen. Het is vaak wel mogelijk om de ventilatiestand aan te passen. Je kiest voor een aircooler als je op zoek bent naar iets meer verkoeling dan een ventilator je te bieden heeft en je de temperatuur in de ruimte met maximaal 3 graden Celsius wilt verlagen.

Hoe werkt de Aircooler?

De aircooler werkt volgens het natuurkundig principe dat verdamping energie kost die aan de omgeving wordt onttrokken. Daardoor daalt die omgevingstemperatuur. Iedereen heeft zo’n “apparaat” bij zich! Het menselijk lichaam reageert op warmte door te zweten; die verdampt en daar is energie voor nodig die aan jouw lichaam wordt onttrokken. Jouw lichaam koelt op die manier af. Maar ook in jouw camper zit al zo’n apparaat: de koelkast. Die werkt ook op dat natuurkundig verschijnsel. Bij de koelkast zit er echter daarnaast ook weer een condensator in (die weer warmte oplevert; bij condensatie komt warmte vrij) zodat het vochtgehalte niet wijzigt. Die warmte moet worden afgevoerd naar buiten anders wordt de koeling daardoor teniet gedaan.

In de luchtkoeler zit rol vloei-papier dat van boven naar beneden rond blijft draaien. Onderin loopt die door een waterreservoir waarbij het vloeipapier dus wordt vol gezogen. Op weg naar boven passeert die rol een ventilator die het papier “droog” blaast. Die lucht wordt dus kouder door de verdamping van het water en het is die koudere lucht die je voelt. De maximale “winst” bij dit soort verkoeling is 3⁰ C. Die lucht is ook vochtiger, omdat die de waterdamp bevat, afkomstig van het vloeipapier. Anders dan bij de koelkast wordt die vochtige lucht niet opgevangen en dus wordt die de camper ingeblazen. Afhankelijk van de grootte van het het apparaat gaat het daarbij om 0,5 tot 2,5 liter per uur!

En werkt het ook echt?

Uit tests is geleken dat een aircooler werkt. Dat kan eigenlijk ook niet anders: natuurkundige wetten bedriegen je immers niet. Wel heeft een aircooler drie nadelen:

1. de maximale temperatuurwinst bedraagt 3⁰ C. (en bij echt tropische temperaturen is dat niet veel);
2. je vult de ruimte per uur met 0,5 tot 2,5 liter water;
3. hij maakt tamelijk veel lawaai (in vergelijking met een ventilator); de geluidsproductie ligt zo rond de 50 dB(A). In vergelijking tot een airco is hij wel behoorlijk stil!

Als je hem gebruikt, dan adviseer ik je om tenminste een raam open te zetten om de waterdamp kwijt te kunnen, anders druipt het water na wat langer gebruik van de wanden omlaag.

laatstelijk gewijzigd op 28 mei 2018