De vuile was doen

Sta je op een camping dan is dat meestal niet de vraag: je gebruikt de wasmachine (en bij regen ook de droger) van de camping. Maar hoe doe je dat als je bijna nooit op een camping staat?

De Paardenvoerton

Bij de Boerenbond (in België bij de keten Aveve) zijn zogenaamde afsluitbare paardenvoertonnen te koop van 6 liter tot wel 40 liter. Die van 26 liter is nog handzaam en niet te groot. Deze ton doet normaal dienst als wasmand voor de vuile was. Wanneer die redelijk vol zit doe je, vlak vóórdat je gaat rijden, er water van de juiste temperatuur in (afhankelijk van de soort was, maar iedereen die normaal de was doet weet dat!), waspoeder er bij, afsluiten en op de douche neerzetten. Nu rij je naar de volgende camperplaats/wilde plek of iets van dien aard. Het schommelen tijdens het rijden heeft hetzelfde effect als het draaien van de trommel in de wasmachine thuis; na aankomst op de volgende stopplaats is de was gedaan! Nog even een paar keer spoelen en je kunt de schone was ophangen.

De hand-wasnachine

Bij de gespecialiseerde kampeerwinkels zijn kleine hand-wasmachines te koop. Dit is een mini-wasmachine die met de hand wordt aangedraaid. Omdat het vat vacuum wordt afgesloten ontstaat er door het warme water ontstaat, net zoals bij de paardenvoerbak, een hogere druk in het vast waardoor het wasmiddel beter in de vezels doordringt.
De capaciteit is meestal 1 tot 2 kg. Deze werken eender als de paardenvoerton hierboven, alleen moet je nu zelf aan de slinger draaien om de “trommel” rond te draaien. De capaciteit is kleiner als die van de voerton, dus eigenijk alleen geschikt voor de echt kleine tussendoor was. Bij Obelink en De Wit in Schijndel zijn ze te koop voor € 45,-

Kleine camper-wasmachine

Er zijn kleine wasmachines voor caravans, campers en éénpersoon-huishoudens te koop. Vaak hebben ze een capaciteit van 2,5 kg droge was. Het elektrisch vermogen ligt rond de 180 Watt en ze draaien op 230 V wisselstroom; ik ben ze nog niet tegengekomen op 12 V en dus zul je, in voorkomende gevallen ook een omvormer in jouw camper moeten hebben om op camperplaatsen zonder voorzieningen of in het wild de wasmaschine te kunnen gebruiken. Ook hier geldt, omdat er geen verwarmingselement in zit: zelf met water vullen van de juiste temperatuur. Op alle types die ik heb gezien zit een timer (tot maximaal 15 minuten) en de ervaring leert dat je tweemaal de maximale timertijd nodig hebt om de was schoon te krijgen. Daarna kun je spoelen (ook automatisch met de timer) en de was is schoon. Op de foto de Mestic MW-100, te koop voor € 47,50 bij Obelink

De Openbare Wasmachines bij Supermarkten

In Frankrijk heb ik ze voor het eerst gezien: grote, bijna industriële wasmachines met een capaciteit tot wel 18 kg in een overdekte “wasplaats” bij de grote supermarkten Intermarché, Leclerc en Carrefour. Ze komen hoe langer hoe meer voor en ook in Spanje en Duitsland zijn ze al gesignaleerd. Voor een paar Euri kun je daar de grote was doen. Wij gebruiken die voor onze lakens, dekbed-overtrekken en spijkerbroeken. Lekker handig want er zitten ook drogers bij en ondertussen doe je bij de Supermarkt de boodschappen. De was is na ongeveer 40 minuten klaar. Op de foto de Laverie Automatique bij de Intermarché in Hyeres. De prijs (in 2018): € 4,00 voor 8 kg, € 6,00 voor 13 kg en € 8,00 voor 18 kg. Drogen: 2 minuten € 2,00. Wil je weten of er één in jouw buurt is? Kijk op de algemene site van de supermarkt naar keuze, als voorbeeld die van de Intermarché.

Sinds een aantal jaren is Revolution Laundry op de markt; een keten van wasmachines en drogers van klein (5 kg) tot groot (18 kg) die in heel Europa bij supermarkten en tankstations hun stekje hebben gevonden en nog steeds meer uitbreiden.

Het drogen van de schone was

Als je de was zelf hebt gedaan en dus niet op een camping of een openbare wasserette bij een supermarkt, dan zit je natuurlijk met de natte was in jouw handen. Schijnt de zon en het is droog dan is dat geen probleem: je zult ongetwijfeld een wasrek bij je hebben.

Mocht het regenen dan kun je er voor kiezen om het droogrek af te dekken met een regenhoes. Deze speciale kunststof hoes ventileert en kun je over het droogrek spannen. Ze zijn er in verschillende maten; op de foto de kleine, maar je hebt ze ook die tot bijna op de grond reiken. Zo droogt de was ondanks dat het regent; uit ervaring weten we dat het dan wel veel langer duurt dan wanneer de wind door de was blaast, maar alla, je hebt vakantie, nietwaar.

(Oorspronkelijk opgesteld: 17 juni 2018) Laatstelijk gewijzigd: 4 maart 2023