Truma Combi 4&6: Kabelboom vervangen

Een tijdje terug kreeg een mede-camperaar deze foutmelding: “aansloopspanning magneetspoel 2 kW te hoog”. Hij ging naar zijn dealer terug maar die kon hem wegens drukte even niet helpen; wel kon die meegeven dat de kabelboom dan vervangen moest worden wegens een breuk in de mantel en dat vervanging daarvan rond € 800,- ging kosten, waarvan ruim € 200,- voor de kabelboom zelf. Nou het blijkt dat je het zelf kunt, maar je moet wel absoluut verstand van techniek hebben en géén twee linkerhanden!

De foutcode:


Het begint bij het elektrisch schema:

Boven zie je de 20-voudige stekker en bij de aansluitingen 12 tot en met 17 de aanduidingen “magneetspoel hoog” en “magneetspoel laag”.
Deze beide magneetspoelen bedienen de brander in de stand laag (2 kW) of hoog (4 kW). Als deze spoelen niet meer werken krijgt de brander geen gas en houdt de Truma het voor gezien. Op de afbeelding hiernaast zie je de uitgebouwde gasmagneetklep met links en rechts de kernen voor de onderscheidenlijke magneetspoelen.

Hieronder zie je de complete kabelboom van de 20-voudige stekker (Foto van Jasicamp, camperonderdelen)

Hier de afbeelding waarbij de magneetspoelen over de kernen van de gasmagneetklep zijn bevestigd.

Nu kan het geheel weer ingebouwd worden. Onze camperaar was voor de Kabelboomset Combi 6 (E) nr. 34020-00239 de somma van € 225,- kwijt, maar zijn Truma doet het weer! Knap staaltje werk.

Opgesteld: 23 april 2022