Dek het VIN af!

Het dievengilde wordt steeds slimmer! Probeerden ze vroeger met een breekijzer en/of schroevendraaier nog wel eens in te breken, tegenwoordig is het gebruik van jammers en skimmers geen uitzondering meer. Voor je het weet hebben ze jouw afstandbediening inderdaad op afstand gekopieerd, openen ze op die manier jouw camperdeur en nemen ze jouw fototoestel, video-camera en laptop mee of nog erger, jatten ze jouw hele camper. Nu ook de anti-diefstal-blokkering voor hen geen verrassingen meer inhouden als ze eenmaal de code van jouw voertuig weten, doe je er verstandig aan om jouw Voertuigidentificatienummer “geheim” te houden. Waarom?

Het Voertuigidentificatienummer oftwel het VIN

Het voertuigidentificatienummer, ook bekend als het chassisnummer, is het internationale identificatienummer van een voertuig. Het chassisnummer is een reeks van 17 tekens die voor iedere auto uniek is. In Nederland is deze zogenaamde VIN code gekoppeld aan het kenteken dat word uitgegeven door de Rijksdienst van het Wegverkeer.

Afbeelding van kentekencheck.info

Ons zegt dit nummer niet zo veel, maar “slimme” jongens achterhalen met dit nummer welke standaard-maatregelen ter voorkoming van diefstal er in dit voertuig zijn aangebracht. En net zo als ik in jouw computer kan inbreken als ik weet wel merk en vooral welke processor van welk type is gebruikt, is de potentiële professionele dief al snel een stap verder als hij de beschikking heeft over het VIN. Bovendien kan hij – en dus iedereen – een sleutel laten namaken als hij de beschikking heeft over het VIN; meer heeft hij in de Oekraïne niet nodig om de sleutel geleverd te krijgen (en in nog een heleboel andere staten in Europa). Kortom: dek jouw VIN af met een sticker als die vanaf de buitenkant aan de bestuurszijde net onder de voorruit zichtbaar is.
Zie ook infopolitie.nl

Afbeelding uit kentekencheck.info

Oorspronkelijk gemaakt: 4 februari 2020