Vermijd apparatuur op Stand-by

Tegenwoordig wordt er op de meeste apparatuur geen echte aan/uit knop meer gemonteerd, hoofdzakelijk omdat dan de electronica de weg kwijt kan raken. Nu is dat zelden het geval en de nieuwere apparaten hebben een flash-geheugen dat behouden blijft ook al valt de spanning weg. Ondanks dat wordt er uit kostenoogpunt door de producent niet alsnog een aan/uit knop terug op gezet. Thuis is dat niet zo heel belangrijk (tenzij je een echte besparingsfreak bent), maar in de camper gaan al die stand-by apparaten wel een rol spelen. En hieronder zal blijken: niet zo’n kleintje ook.

kolencentraleMaar eerst even naar de thuis-situatie. Waarschijnlijk heb jij thuis een modem staan waarmee je het internet op kunt. Dat kleine apparaatje heeft een verbruik van ongeveer 20 Watt en staat 24 uur per dag, 365 dagen per jaar aan. In dat jaar verbruikt jouw modem 175 kWh oftewel € 35,- aan energie. Maar erger, samen met 5 miljoen huishoudens in Nederland die ook zo’n ding in huis hebben staan (dekkingspercentage van 70%) vreten die 875.000 MWh aan energie op. Om elk huishouden in Europa 24 uur per dag op internet te kunnen toelaten zijn er alleen voor dat kleine kastje 14 kolencentrales van 700 MW nodig. En wat in het groot geldt, geldt ook in het klein.

Ik heb die apparaten die de meeste camperaars wel in hun camper hebben op een rijtje gezet. Sommige daarvan kun je niet uitzetten (of liever gezegd: kun je beter niet uit zetten, zoals het anti-vries-beveiliging van de boiler), maar om je toch een idee te geven heb ik die wel opgenomen. Het lijstje ziet er dan zo uit:

ApparaatVermogenEnergie per 24h

stand-by
TV3 Watt72 Wh
Omvormer (12-230V)3 Watt72 Wh
Satelliet-decoder1 Watt24 Wh
Automatische schotel0,6 Watt14 Wh
Anti-vries beveiliging0,45 Watt11 Wh
USB lader per stuk0,1Watt2,4 Wh
Truma Combi0,02 Watt0,5 WhTotaal
196 WhDieselverwarming5 Watt120 Wh

Bij de gemiddelde camperaar valt er door een simpele aan-uit schakelaar bij de meest voorkomende standby-apparaten te plaatsen 185 Wh per dag te winnen. En als je bedenkt dat er in een 110 Ah deep-cycle-accu maar 396 Wh aan bruikbare energie zit, dan wordt al bijna de helft van die kostbare energie door stand-by apparaten opgeslokt. Bij mij in de camper staat alleen de Truma-Combi op standby en staat ook de anti-vries-beveiliging van mijn boiler altijd aan. Alle overige apparaten (TV, Satellietdecoder/ontvanger, omvormer en 5 USB-laders) staan standaard uit en ik zet die aan als ik ze gebruik.

14 november 2019