Een mede- camperaar meldde mij het volgende: “Afgelopen winter stonden wij met onze camper op een camperplek in La Marina (Elche). Omdat Marokko gesloten was voor reizigers e.d. stonden in heel Spanje ook veel Fransen, die normaliter naar Marokko gaan. Wat mij opviel was dat deze camperaars veelal een spanningsregelaar tussen de walstroom en de camper hadden aangesloten. Dit zouden ze doen om het verschil in spanningspieken op te vangen. Bij sommigen schakelde de koelkast geregeld om naar gas of schakelde uit. Vooral nieuwere campers zouden daar gevoeliger voor zijn. Misschien kun je daar eens aandacht aan besteden?” Nou bij deze!
Nu ken ik alleen niet zo heel veel apparaten die een echt constante voedingsspanning nodig hebben; de TV, Satelliet-tuner/decoder en de koelkast zijn de meest in het oog springende. De koelkast verbruikt circa 200 Watt, TV en satelliet-ontvanger/decoder samen maximaal 60 Watt. Jouw acculader heeft niet echt een constante voedingsbron nodig, de uitgaande laadspanning en -stroom wordt door de lader zelf gestabiliseerd, onafhankelijk van een fluctuerende ingangsspanning.
Welke voedingsregelaar heb ik nodig?
De eerste vraag die opkomt is natuurlijk welke spanningssregelaar (AVR oftewel Automatic Voltage Regulator in het Engels) heb ik nodig? Het gaat immers alleen maar om die apparaten die zelf geen SMPS (Switched-Mode Power Supply) aan boord hebben. Het eerste wat je doet is de apparaten in kaart brengen die je wilt bedienen. Dat heeft ook te maken met een prijskaartje: een AVR tot 2,5 kW (10 A) is nog te betalen, daarboven worden ze heel prijzig. En als het maar één of twee apparaten zijn, dan kun je besluiten om niet het hele 230V circuit aan die AVR vast te knopen maar die maximaal 2 apparaten. In dat geval zal deze (1000 Watt) een uitkomst kunnen bieden. Dat heeft bovendien als voordeel dat je hem binnen in de camper kunt zetten; de meeste AVR’s die voor een redelijke prijs te koop zijn, zijn immers niet waterdicht, een vereiste als je buiten de camper de spanning zou willen laten stabiliseren.
(Oorspronkelijk opgesteld: 2 september 2022) Laatstelijk gewijzigd: 14 maart 2023