Zelf zonnepaneel plaatsen

Het is echt niet moeilijk om zelf een zonnepaneel op jouw dak te plaatsen. Je hoeft geen twee rechterhanden te hebben, maar je bent wel gewend om doe-het-zelf projecten uit te voeren (anders was je er al helemaal niet aan begonnen om deze pagina te lezen). Tevoren heb je bepaald welke laadregelaar je wilt (PWM of MPPT), hoe groot jouw zonnepaneel moet zijn in vermogen (Wattpiek), waar je je dakdoorvoer wilt plaatsen en tenslotte waar je de laadregelaar en een eventueel display wilt plaatsen. Als je over deze apparaten meer informatie wil, kijk dan op de pagina “Elektrische energie in balans”. Tesamen met de plaats van het zonnepaneel op je dak en de plaats van jouw huishoudaccu’s bepaal je hoeveel meter solar-kabel je nodig hebt. Als je niet ook nog een krimptang voor de MC4-connectoren wilt aanschaffen, doe je er goed aan om èn zonnepanelen te kopen waar de solarkabels al aan zijn bevestigd, tesamen met MC4-connectoren én aan de beide solarkabels (zwart en rood) aan één zijde ook al MC4-connectoren te laten bevestigen, zodat je die eenvoudig aan de kabels van het zonnepaneel kunt bevestigen.
Materiaal-lijst:
1. Zonnepaneel
2. Hoeksteun of spoiler
3. Dakdoorvoer
4. Solar-kabel
5. MC4-connectoren
6. Laadregelaar
7. Kabel-zekering
8. Sikaflex 252

NKC-Video: zonnepaneel plaatsen
Hang de laadregelaar op zijn plaats

Het eerst hang je de laadregelaar op zijn plek. Van daaruit bevestig je de solarkabel van laadregelaar naar de accu. In een solar-systeem moet je altijd de accu als eerste met de laadregelaar verbinden en het zonnepaneel als laatste. Afkoppelen geschiedt in de omgekeerde volgorde: eerst het zonnepaneel van de laadregelaar los koppelen en dan pas de accu. Doe je het andersom dan raakt de laadregelaar de weg kwijt (hij krijgt inkomende stroom maar er is nog geen accu: help!) of erger: hij geeft de geest. Hoewel je de solarkabel zelf niet behoeft af te zekeren, heb ik dat wel gedaan door middel van een kabelzekering. Deze zit vlak bij het punt waar de solarkabel aan de laadregelaar is bevestigd; moet ik het aneel afkoppelen, dan kan dat eenvoudig door de zekering uit te nemen!

Monteer de hoekstukken of spoiler

Plaats het zonnepaneel in de hoekstukken en boor een gat van 3,5 mm door het kunststof en door de aluminium rand van het zonnepaneel. Boor naderhand de gaten in het zonnepaneel op tot 4,5 mm. Gebruik een parker-rvs schroef van 5,0 mm Ø en een lengte van 30 mm. Schroef hiermee het paneel vast aan één hoeksstuk. Doe dit handvast. Doe dit met alle vier de hoekstukken. Als je een spoiler hebt, dan bevestig je de twee spoilers in plaats van de vier hoeksteunen op dezelfde manier.
Als je het zonnepaneel in de lengte op je dak plaatst – dus het langste deel in de rijrichting – dan zou ik adviseren om spoilers te gebruiken. Hierdoor wordt ‘fluiten’ van de rijwind voorkomen. De spoilers staan dan op het kortste deel van het zonnepaneel.

Monteer het zonnepaneel op het dak

Maak het dak schoon en vetvrij op de plaats waar het zonnepaneel moet worden bevestigd. Kies de lokatie zorgvuldig uit, bij voorkeur een locatie die geen schaduw heeft van bijvoorbeeld uw antenne. Plak de bovenkant van het zonnepaneel met een stuk karton af, zodat er geen zonlicht bij het paneel komt; dit voorkomt dat de aansluitdraden al onder spanning/stroom komen te staan.
Voorzie de kunststof hoekstukken of de spoiler van een rups Sikaflex 252 en leg het zonnepaneel waar de hoekstukken/spoiler aan zijn bevestigd op zijn plaats op het dak. Dit werkje kun je het beste met twee personen uitvoeren. Druk het paneel goed aan maar zorg ervoor dat je het niet verschuift. Laat de sikaflex minimaal 24 uur drogen.

Bevestig de dakdoorvoer

Boor het gat voor de dakdoorvoer. Het makkelijkst gaat dat van binnen naar buiten, dan weet je zeker dat het gat op de goede plaatszit. Geleid de solar-kabel door de dakdoorvoer zodat de uiteinden zonder MC4-connecter naar binnen geleid worden en uiteindelijk aan de laadregelaar kunnen worden bevestigd als het geheel kan worden afgemonteerd. Breng op de onderzijde van de dakdoorvoer ook een rups Sikaflex 252 aan, leidt de solar-kabel door het gat naar binnen en druk de dakdoorvoer op de juiste plek op het dak. Laat ook deze 24 uur uitharden. Daarna kit je de randen van de dakdoorvoer nog af met siliconenkit (doorzichtig of wit; gebruik kit die geschikt is voor buiten!) om er zeker van te zijn dat er geen (regen)water naar binnen kan. Bij het zonnepaneel hoeft dit niet, want voor de bevestiging daarvan hebben we geen gaten in het dak gemaakt.

Eindmontage na 24 uur

Draai de schroeven in de hoeksteunen/spoilers nu stevig vast. Je kunt de kabelconnectoren van het zonnepaneel nu verbinden met de connectoren van de kabel die door de dakdoorvoer gaan. Vervolgens kun je ze zonodig op het dak nog bevestigen met kabelzadels, te koop in de bouwmarkt. het teveel aan kabel kun je door de dakdoorvoer naar binnen duwen.
Geleid de kabel binnen naar de de laadregelaar en zet op 10 cm vóór de aansluiting de kabelzekering van 30 A in de rode + kabel. Sluit nu de kabel aan op de laadregelaar. Haal als laatste de afdekking van het zonnepaneel weg. Als je alles goed gedaan hebt, dan laadt het paneel nu jouw accu bij.

Onderhoud

Jouw zonne-energie systeem is vrij van onderhoud, echter dien je wel met enige regelmaat te controleren of uw zonnepaneel nog vrij is van stof en viezigheid.
Wanneer jouw zonnepaneel gereinigd dient te worden kun je het beste als eerste het paneel afspoelen met schoon water. Hiermee verwijder je het grove vuil en zand. Eventueel kun je het paneel daarna afnemen met een schone droge doek. Gebruik nooit een schuursponsje of schuurpad, Jif of andere schuurmiddelen; dit veroorzaakt krassen waardoor de effectiviteit van het paneel sterk terugloopt. Gebruik ook nooit een hoge drukspuit; ook hiermee zandstraalt u het paneel en gaat de kwaliteit sterk terug.

Mocht je later tot de conclusie komen dat één zonnepaneel te weinig is, dan kun je heel eenvoudig een tweede paneel bijplaatsen. De MC4-connectoren van het eerste zonnepaneel zijn eenvoudig los te halen van de kabels uit de dakdoorvoer. Op die laatste kabels plaats je nu een T-stuk (zie foto) en daar kun je nu twee zonnepanelen aan bevestigen. Let er wel op dat je de panelen parallel aansluit, dus de rode kabels bij elkaar aan de rode kabel van de dakdoorvoer en datzelfde met de zwarte kabels. Het tweede paneel plak je nu op het dak op dezelfde manier als het eerste paneel, je bevestigt de kabels en je bent klaar. Let er wel op dat jouw laadregelaar die nieuwe stroomsterkte wel aan moet kunnen!

laatstelijk gewijzigd: 04 februari 2018

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op