De 12V stabilisator

Je hebt in jouw camper een accu en dus denk je dat er een redelijk constante voedingsspanning van 12V gelijkspanning in jouw camper aanwezig is om al die apparaten en LED-verlichting van de noodzakelijke spanning te voorzien. Dat klopt wel, maar zo heel constant is die spanning niet. Als je aan walstroom ligt, zal jouw accu door jouw laadapparaat worden opgeladen; afhankelijk van het soort accu (semi-tractie, deep-cycle, AGM of GEL) en de laadkarakteristiek van de lader bedraagt de laadspanning iets tussen de 13,7 en de 14,7 Volt. Hm, dat is wel een beetje meer dan ongeveer 12 Volt! En een volle AGM-accu kan ook zomaar 13,7 V (i.p.v. de maximale 12,7 van een gewone loodaccu) afgeven. Heb je een zonnepaneel op jouw dak, dan regelt de laadregelaar ook het laden van de accu. En ook die geeft dan een spanning af van ergens tussen de 13,7 en de 14,7 Volt.

Van gecompliceerde apparaten in een goedkopere uitvoering is bekend dat zij de ingangs-voedingsspanning niet stabiliseren. Heb je dus een goedkope(re) TV dan is de kans groot dat die jouw voedingsspanning niet stabiliseert tot een nette 12 V gelijkspanning, maar er gewoon op vertrouwd dat jij die nette spanning aanlevert. Zo ook mijn led TV FLD2222BK12 (zie afbeelding) En zoals we boven zagen is dat niet altijd het geval. Helaas moet je al thuis zijn in de elektronica en het ook aandurven om jouw TV open te schroeven om te zien of er een spannings-stabilisator ingebouwd zit. Hetzelfde geldt voor jouw eventuele satelliet-decoder/ontvanger, dvd-speler enz. En stel dat je een apparaat hebt dat 9V nodig heeft en een interne voeding gebruikt en het het toestel 5A gebruikt. Dat betekent dat de interne voeding 12-9 = 3V * 5A = 15W aan warmte geeft. Als dit toestel op een AGM accu wordt aangesloten met 14,4V dan moet aan warmte 14,4-9= 5,4V * 5A= 27W worden afgevoerd; heeft dat apparaat een koelblok dat op 20W berekend is (en dat is al 33% meer dan verwacht noodzakelijk bij 12V) dan valt die 27W dissipatie zeker buiten de specificaties van de fabrikant en het apparaat kan en zal het defect raken. Dus denk niet er staat 12V op dus dat kan ook op een 12V accu en heel vaak is bij AGM-accu de werkelijke spanning veel hoger.

Maar ook heel simpele onderdelen kunnen soms niet tegen een iets verhoogde 12Volt voedingsspanning. Zo is er LED-verlichting die het doen als de voedingsspanning maar ergens dus de 10V en 35 V ligt, maar er zijn ook LED-lampjes die het begeven als de spanning boven de 13 V uitkomt. En hier geldt al helemaal dat je dat meestal niet op de verpakking kunt zien. Er staat gewoon 12V= op! Wanneer een 12V led lamp aangesloten wordt op een hogere spanning, zal de led feller gaan branden en daardoor warmer worden dan goed voor hem is. LED heeft maar 1 echte vijand en dat is warmte: zodra een led te warm wordt zal de levensduur, afhankelijk van hoeveel warmer dan toegestaan door de led fabrikant, instorten. Je zult dan zien dat de led na korte tijd al beduidend minder licht gaat geven en op een gegeven moment helemaal niets meer.

Tel je de waarde van die 12V apparaten bij elkaar op, dan heb je al snel iets van € 500,- aan jouw accuspanning hangen. Misschien moet je dan overwegen om een spannings-stabilisator aan te schaffen. Ze zijn op de markt verkrijgbaar vanaf 5 A (60 Watt) tot 20 A (250 Watt). De prijs varieert van € 25,- tot € 50,-
Ik heb er één van € 25,- in mijn camper hangen voor mijn 35 Watt TV (en dat is een niet zo goedkope Finlux met ingebouwde DVD-speler en juist daarom toch maar zo’n klein bedrag geïnvesteerd in de stabilisator) en mijn 3 Watt satelliet-ontvanger. Mijn LED-lampjes zijn allemaal 12 – 30 Volt, dus daar hoeft geen stabilisator voor te hangen.

laatstelijk gewijzigd: 3 april 2018