Omvormers 12V-230V

Inleiding

Veel camperaars denken dat ze een omvormer nodig hebben (een apparaat dat de 12 V gelijkspanning van de accu omzet in 230 V wisselspanning zoals je die thuis uit het stopcontact krijgt). Vaak omdat ze de video-camera willen opladen, hun telefoon-oplader alleen geschikt is voor 230V of omdat ze hun Senseo mee willen nemen. Op internet en bij warenhuizen zien ze omvormers te koop staan, in prijs variërend van enkele tientjes tot honderden Euri. En welke moet je dan hebben? Om je te helpen bij de keuze òf je wel een omvormer wil en zo ja, welke dan, is deze pagina geschreven.

Wat is een omvormer?

Omvormers heb je in verschillende betekenissen. Elk apparaat dat van een spanning een andere spanning maakt is in feite een omvormer. Zo is de DC-DC Step 12V-24V een omvormer, net zoals jouw laadapparaat voor de smartphone, die van 230V wisselspanning een mooie 5v USB-spanning maakt. Maar de term “omvormer” wordt meestal gebruikt voor een apparaat die van jouw accu-spanning van 12 V gelijkspanning een 230V wisselspanning maakt. Langs elektronische weg wordt een blokgolf geproduceerd die met behulp van heel veel elektronica tot een sinus wordt gevormd. Als dit helemaal gelukt is, spreken we van een echte sinus-omvormer (omvormer van de klasse 1), is dit maar ten dele gelukt, dan wordt het een gemodificeerde sinus-omvormer (klasse 2) en tot slot maakt de hobbyist zelf meestal een blokgolf omvormer (klasse 3).

De blokgolf-omvormer komt in de handel niet meer voor omdat onze tegenwoordige elektronica daar absoluut van stuk gaat. Veel beter is het echter niet geworden, want de meest verkochte omvormers zijn de gemodificeerde sinus-omvormers omdat die nog tamelijk goedkoop zijn. Deze omvormers zijn goed te gebruiken als je daar verlichting op wilt aansluiten; wil je ook gevoelige elektronica daarmee van voeding voorzien dan kom je echter al snel in de problemen. Ik zal het niet al te technisch maken, maar die blauwe lijn bestaat eigenlijk uit heel veel harmonische golfjes die samen die lijn vormen. Het zijn die harmonische golfjes die spelbreker zijn. Je kunt je voorstellen dat een apparaat het niet fijn vindt om 100 maal per seconde aan en uit te worden gezet (en dat gebeurt echt, weliswaar afhankelijk van de gebruikte elektronische componenten, maar toch). Spoelen en transformatoren geven een prachtige inductiespanning terug (en dat is niet de bedoeling!) en elco’s zijn in een milliseconde volledig opgeladen. Effecten die we eigenlijk helemaal niet moeten willen. Hieronder is die gemodificeerde sinus grafisch opgenomen.

In feite ligt de gemodificeerde sinus dichter bij een echte blokgolf dan bij een sinus!!
Tot slot het laatste plaatje van een gemodificeerde sinus omvormer in de praktijk op een oscilloscoop. Duidelijk zie je de golfjes als piekjes boven de lijn. Ze zijn maar klein maar op de nullijn komen ze ook voor en juist daar veroorzaken ze de grootste schade!

Uit de grafiek kun je eigenlijk al afleiden waarom echte sinusomvormers zo veel duurder zijn: het kost heel veel moeite om van die blauwe lijn de rode lijn te maken.

Heb je wel een omvormer nodig?

De eerste vraag die je je eigenlijk moet stellen is deze: heb je wel een omvormer nodig? Vroeger waren alle apparaten gebaseerd op gebruik van de 220 V wisselspanning. In de toen vooruitstrevende elektrische apparaten zoals een radio en Tv zaten buizen (de leken noemden die “lampen” omdat ze inderdaad een klein beetje roodachtig licht gaven) die werkten met een anode-spanning van 230 V of meer. Met de komst van de transistor in de jaren zestig veranderde dat; transistoren en de nadien ontwikkelde Intergrated Circuits (ic’s) werken met een lage gelijkspanning (van 2 tot 15 V). Toen kwamen ook de eerste batterij gevoede apparaten op, waarvan de transistor-radio wel de bekendste werd. In de 80-er jaren van de vorige eeuw werden ook de eerste LCD-TV’s ontwikkeld, waardoor een spanning van 40.000 V voor de kathodestraalbuis (die uit de 230V~ werd gehaald) ook niet langer meer nodig was.

Tegenwoordig werkt bijna alles op die lage gelijkspanning omdat in bijna alle apparaten verfijnde elektronica verwerkt zit: jouw Senseo bijvoorbeeld heeft een uitgebreide printplaat voor de aansturing van jouw kopje koffie (zie afbeelding)

Kortom: in bijna alle apparaten zit ook een omvormer om van de 230 V wisselspanning een lage gelijkspanning te maken. Als voorbeeld mijn TV in de camper. Dat is een combi TV/DVD met 20 inch LCD-beeldscherm. Als je daar 230 V wisselspanning op aansluit wordt die omgezet in een 12 V gelijkspanning. Finnlux brengt dan ook dezelfde TV op de markt met een externe 12V voedingsaansluiting, de FLD 2022BK12.

Als je goed naar jouw apparaten kijkt, dan zul je tot de slotsom komen dat de meeste daarvan gewoon op een lage gelijkspanning werken. Ik doe even een kleine ronde: TV 12V, radio 12V, Smartphone 5V, accu-lader camera 5V, accu-lader laptop 19V, led-verlichting 12V, Desktop PC 3,3V etc. etc.

De meeste omvormers gaan tamelijk zuinig met de energie om: zij hebben een efficiency van ergens tussen de 80% en 90%. Dat betekent dat zo’n 20% (maximaal) aan warmte verloren gaat. Jouw apparaten zetten, zoals we hierboven zagen, meestal 230V wisselspanning weer om in een lage gelijkspanning en daar gaat ook weer zo’n 20% bij verloren aan warmte. Als je dus een apparaat aan een omvormer aansluit, dan verlies je rond de 35% van de energie aan warmte en dat is doodzonde!

Daarom mijn advies: gebruik liever geen omvormer en ga op zoek naar adapters om rechtstreeks gebruik te maken van de aanwezige gelijkspanning van 12 V in jouw camper. Je kunt bijvoorbeeld al jouw USB-apparaten (Smartphone, maar ook heel veel accu-laders werken op USB of 12V) op een USB-stopcontact aansluiten, welk stopcontact op de huishoudaccu is aangesloten. Hiernaast een universele 12V laptop-lader, uitgangsspanning regelbaar tussen 12-24 Volt, verkrijgbaar bij Bol.com voor nog geen € 25,- Zoek je een variant met lagere uitgangsspanning (regelbaar tussen 1,5 V en 9V)? Allekabels.nl heeft die voor nog geen € 15,-

Ik geef altijd het volgende plastische voorbeeld: het gebruik van een omvormer in een camper, waarbij je van 12V= een spanning van 230V~ maakt om die aan te sluiten op een apparaat dat intern die 230~V weer omvormt naar een 12V= (of nog minder), lijkt op jouw rit met de auto van Arnhem, via Rotterdam naar Nijmegen, terwijl je ook gewoon rechtstreeks via de A325 kunt. Je ‘verknoeit’ veel brandstof (je hebt ‘dubbel’ rendementsverlies, eerst door van 12V 230V te maken en vervolgens weer door van 230V naar 12V te gaan).

Welke omvormer heb je nodig?

Als je overweegt om een omvormer aan te schaffen, koop dan een echte sinus-omvormer. Laten we hier gelijk heel duidelijk over zijn, feitelijk bestaat er maar één type omvormer en dat zijn de sinus-omvormers. Andere omvormers zijn een “surrogaat” die een beperkte set van elektrische apparaten van 230V kan voorzien. Probleem is, je kan het meestal niet aan de buitenkant zien. Soms zelfs niet op de verpakking!

In zijn algemeenheid kun je stellen dat gemodificeerde sinus omvormers:

  • niet geschikt zijn voor apparaten met een motor (dus ook een pomp). Deze motoren worden veel te warm en de apparaten verbruiken tot wel 30% meer energie dan bij pure sinus omvormers;
  • voor een zware brom zorgen in vele apparaten vooral bij elektrische motoren (föhn, koelkast, vrieskast, pomp, vaatwasser, wasmachine);
  • Elektrische klokjes en/of timers niet goed laten werken;
  • niet goed samen werken met opladers voor batterijen of accu’s, speciaal de opladers voor accu-gereedschap en zogenaamde snel-laders;
  • een brom laten horen bij geluidsapparatuur en tv’s;
  • je het recht op garantie kunnen laten verliezen omdat je het apparaat niet voedt met een normale sinusspanning zoals uit het lichtnet komt.

Onderaan deze pagina is een lijst opgenomen met aparaten die géén problemen hebben met een gemodificeerde sinus-omvormer en apparaten die dat wel hebben.

En er zijn echter wel apparaten die met een gemodificeerde sinus-omvormer geen enkel probleem hebben. Dat zijn er die een SMPS (Switched-Mode Power Supply) aan boord hebben, die onafhankelijk van de ingangsspanning en uitgangsbelasting een stabiele voedingsspanning levert, zoals uit het schema hierboven blijkt. Hèt grote probleem is dat het op geen enkel apparaat dat ik ken aan de buitenkant staat aangegeven en je zult hem dus open moeten maken om te zien of die geregelde voeding daar in zit. We hebben er allemaal wel eentje in huis: hij zit namelijk gegarandeerd in jouw desktop computer.

Welk vermogen heb ik nodig?

Het vermogen van de omvormer is helemaal afhankelijk van de apparaten waarvoor je hem wilt gebruiken. Vaak staat het gevraagde vermogen van zo’n apparaat op het etiket. Op de foto links van een fietsaccu-lader (expres een chinese lader omdat je daar maar moet gokken wat de betekenis is van al die cijfers) staat:
iets: 110-240 V~, 50-60 Hz, 2.0 A MAX
iets anders: 42V=, 1,7 A
Dit kan dan niets anders zijn dan input: 110 V wisselspanning, maximum 2,0 A en output 42 V gelijkspanning, 1,7 A. Je moet altijd kijken naar het input-vermogen van het aan te sluiten apparaat. In dit geval is dat dus 110 x 2 = 220 Watt. Omdat het een acculader is mag je daar ook niet onder gaan zitten; piekstromen komen zeker voor bij een lege accu. Mijn advies zou zijn: hou het vermogen zo laag mogelijk, maar minimaal 10% meer dan het gevraagde vermogen van het aan te sluiten apparaat. In het voorbeeld kom je dan uit op een 250 Watt lader (220 +10% = 242 Watt).
Je zou dan kunnen overwegen om de koningin onder de omvormers aan te schaffen, de Victron Phoenix 375 voor nog geen € 120,- Let bij het aansluiten van de omvormer op de speciale vereisten aan de kabelsoort en -dikte zoals die hieronder worden aangegeven!

NU moet je ook nog aandacht hebben voor de technische kant van de omvormers. Een 375 Watt omvormer kan soms een piekvermogen aan van 700 Watt (kan dus kortstondig veel meer leveren in verband met de opstart-stroom van bijvoorbeeld motoren), maar continu bijvoorbeeld slechts 350 Watt. Dit soort gegevens staat altijd in de technische specificaties. Dus als je een omvormer zoekt voor een apparaat dat 250 Watt nodig heeft, kijk dan altijd in de technische specificaties. En om het nog wat moeilijker te maken: velen denken dat Volt x Ampere (VA) gelijk staat aan Watt. Dat is alleen zo voor een zogenaamde Ohmse belasting. Beter is om uit te gaan van 0,7 (helft wortel 2) van V x A. Dus als op het apparaat staat 110 V, 1,5A dan is het schijnbaar vermogen 110 x 1,5= 165 Watt, en mag je uitgaan van het werkelijk vermogen van 165 x 0,7 = 115 Watt In dit plaatje wordt het wat duidelijker:

Afbeelding uit: https://fortop.nl/knowledge/white-papers/cos-phi-blindstroom-compensatie/

En tot slot en ook niet onbelangrijk: kan jouw accu dat vermogen wel aan? Als je een omvormer van 800 Watt aan jouw accu hangt, dan verbruikt die per uur 65Ah. Een 100 Ah accu is dan ten enenmale ongeschikt!! Dan moet je al denken aan 180 Ah tot zelfs wel 240 Ah. Wil hier mee over weten? kijk hier op de pagina over de verschillende soorten accu’s en wat je daar mee kunt.

Waarom is een zware omvormer zo slecht voor mijn accu?

Stel je hebt een accu met een capaciteit van 105 Ah. Die 105 Ah betekent dat deze accu 20 uur lang een stroomsterkte kan leveren van 5,25 A (20 x 5,25 = 105). Dat staat ook op jouw accu. In tegenstelling tot start-accu’s die gebouwd zijn om gedurende korte tijd hoge stroomsterktes te leveren voor de aandrijving van de startmotor, zijn accu’s voor campers (deep-cycle, semi-tractie) er op gebouwd om gedurende lange tijd lagere stroomsterktes te leveren. Als stelregel wordt gehanteerd dat de stroomsterkte maximaal éénvijfde van de capaciteit van de accu mag zijn: een 105 Ah accu mag je dus met 20 A belasten. Maar als je 20A aan de accu onttrekt blijkt hij dat geen 5,25 uur vol te houden (want dat zou weer 105 Ah betekenen), maar slechts iets meer dan 4 uur! Jouw accu-capaciteit is dan blijkbaar afgenomen naar iets minder dan 90 Ah.

En als laatste: trek je 100 A uit de accu, dan blijkt dat de accu na 32 minuten helemaal leeg is! De capaciteit is dan al teruggelopen naar 52 Ah. Zware omvormers onttrekken nog vele male hogere stromen uit jouw accu. Zo zijn er camperaars die een Senseo (1500 Watt) willen gebruiken en daarvoor een 2000 Watt omvormers aanschaffen. Die waarde moet hoger zijn om het rendementsverlies binnen de omvormer te dekken. Om 1500 Watt aan de Senseo te kunnen leveren moet de omvormer 1650 Watt uit de accu halen en dat is ruim 137 A. Bij die stroomsterkte blijkt jouw accu geen capaciteit te hebben van 105 Ah maar slechts 40Ah start-capaciteit!!!! Vandaar dat zwaardere omvormers absolute ondingen zijn voor accu’s. De beveiliging van de omvormer wegens te lage accuspanning treedt al na 12 minuten gebruik in (en als je geluk hebt leeft jouw accu dan nog; vaak echter ook niet!).

Wil je voorkomen dat jouw accu wordt mishandeld en je wilt toch jouw Senseo meenemen? Reken dan even met me mee. Stel je hebt 140 Ah accu’s in jouw camper liggen (hoeveel, daar komen we nog op terug). Daar mag je dus een stroom ter grootte van 28 A aan onttrekken wil je de accu niet mishandelen. Je had 137 A nodig en dat worden dan dus 5 accu’s van 140 Ah. Samen is dat 185 kg aan gewicht (en een dikke € 1100,- aan accu-kosten); leuk voor een paar kopjes koffie per dag!

Rendement en stroom-opname in rust

Hieronder de tabel van de bekende merken pure sinusomvormers met hun vermogen, rendement en ruststroom:

Merk en typevermogenrendementin rust
IVT SW300300W88%3,6W
IVT SW600600W88%4,2W
IVT SW12001200W88%10,8W
IVT SW20002000W88%18W
HQ-PURE150/12150W85%7,8W
HQ-PURE300/12300W85%7,2W
HQ-PURE600/12600W85%9,6W
HQ-PURE1KW/12100W85%14,4W
Mastervolt AC Master 12/300300W90%7 of 4W
Mastervolt AC Master 12/500500W90%7 of 4W
Mastervolt AC Master 12/700700W90%9 of 4,5W
Mastervolt Mass Sine 12/800W800W92%5,6 of 0,8W
Mastervolt Mass Sine 12/1200W1200W92%5 of 0,5W
Mastervolt Mass Sine 12/2000W2000W92%6 of 0,6W
Steca AJ275-12200W93%2,4 of 0,3W
Steca AJ1000-121000W93%10 of 0,7W
Victron Phoenix 12/180175W87%2,6W
Victron Phoenix 12/350300W89%3,1W
Victron Phoenix 12/800700W91%6 of 1W
Victron Phoenix 12/12001000W92%8 of 2W
Victron Phoenix C12/12001000W92%8, 5 of 2W
Victron Phoenix C12/16001300W92%8, 5 of 2W
Victron Phoenix C12/20001600W92%9, 7 of 3W
Victron Phoenix C12/30002500W93%15, 10 of 4W
Waeco PocketPower TSI102120W90%9,6W
Waeco SinePower MSI212150W90%7,2W
Waeco SinePower MSP162150W90%14,4W
Waeco SinePower MSP352350W90%14,4W
Waeco SinePower MSP702700W90%14,4W
Waeco SinePower MSI912900W92%2,4W
Waeco SinePower MSP10121000W93%7,8W
Waeco SinePower MSP15121500W90%16,8W
Waeco SinePower MSI18121800W92%2,4W
Waeco SinePower MSP20122000W90%27,6W
Waeco SinePower MSP25122500W90%27,6W

Als je naar deze lijst kijkt dan moeten je wel twee dingen opvallen: het rendement ligt bij allemaal zo rond de 90% (waardoor 10% van de kostbare energie uit jouw accu als warmte verloren gaat) en, misschien nog erger, met uitzondering van de beide Steca’s en drie Mastervolts ligt de stroomopname in rust van 2,4 Watt tot 27,6 Watt (en gemiddeld rond de 4 Watt). Dat is in mijn geval de complete binnenverlichting (alle leds) van mijn camper aan gedurende 24 uur op alle dagen, voor niets, nada, noppes.
Dus sluit je een omvormer aan, zet er dan altijd een echte schakelaar bij (of koop er één met een echte aan/uit schakelaar).
Er zijn een paar omvormers op de markt (Victron en NDS) die de mogelijkheid hebben om de omvormer op afstand aan c.q. uit te zetten. Op de victron zit daar een aansluiting op voor een externe schakelaar. Bij de NDS zul je die uitgang zelf moeten maken van een RJ-stekkertje: het gaat om de verbinding tussen 2 en 3 van de RJ-uitgang. Wanneer die met elkaar verbonden zijn gaat de omvormer aan, verbreek je de verbinding tussen 2 en 3 dan gaat de omvormer uit (met dank aan Paul Doeven).
Bedenk daarbij ook dat de gemiddelde camper huishoud-accu van 100 Ah voor slechts een waarde van € 0,07 aan elektrische energie in zich bergt, terwijl je thuis met het grootste gemak uit een enkele wandcontactdoos op een dag voor € 2,50 aan stroom trekt. Zie mijn pagina “Wat levert mijn accu maximaal?”.

Hoe sluit ik mijn omvormer aan?

Je kunt jouw omvormer op twee manieren aansluiten:

  • omvormers met een laag-vermogen: op een 12V sigaretten-plug; hou er dan wel rekening mee dat de meeste sigaretten-pluggen in de camper zijn afgezekerd op 10A en dat betekent dat de omvormer niet zwaarder mag zijn 120 Watt (in de auto is de sigarettenaansteker-plug meestal gezekerd met 20 A)
  • rechtstreeks op de huis-houd accu (doe voor de zekerheid altijd een zekering in de + leiding).

Als je de omvormer rechtstreeks aansluit houdt dan ook rekening met de dikte van de aansluitdraden. Hoe groter het vermogen (en ik heb omvormers in campers gezien van wel 3000 Watt) hoe meer stroom er door de aansluitdraden gaat (bij 3000 Watt is dat 250 A) en hoe dikker de draad moet zijn.

De formule daarvoor: Diameter kabel=(2 x lengte aansluitdraad in meters x stroomsterkte x 0,022)/0,6. In ons voorbeeld moet de kabel, als de aansluitdraad 2 meter is, dus een minimale doorsnede hebben van 16 mm2.

Tot slot: koop een omvormer met een aan/uit schakelaar en monteer hem zo dat je hem makkelijk aan en uit kunt zetten. Veel mensen denken dat zolang je er geen apparaat op aansluit, de omvormer ook geen stroom verbruikt. Dat is niet waar: als de aan/uit schakelaar op aan staat, dan staat de omvormer “standby”. Alle elektronica werkt en verbruikt stroom. De vermogens-transistoren die er in zitten hoeven weliswaar weinig werk te doen en worden dus ook niet al te warm, waardoor de koelventilator nog niet aan hoeft. Dit vatten sommigen op als het feit dat de omvormer geen stroom verbruikt.

De Victron Phoenix 12/180VA bijvoorbeeld verbruikt in standby iets meer dan 3 Watt; dat is gelijk aan het continu laten branden van drie led-spotjes in de camper! Deze Victron is uitvoerig getest door welke-kiezen-kopen.nl. Ik heb de belangrijkste delen van deze test hieronder overgenomen (omdat pagina’s op deze website geregeld vervangen worden door tests met andere apparaten).

Moet ik mijn omvormer aarden?

En veel gehoorde vraag is of je de 230V aansluitingen van een omvormer ook moet voorzien van een aarding. De fout die veel mensen maken is dat ze denken dat de aarde door de elektriciteitsleverancier wordt verzorgd. Neen, de aarding van de 230V-installatie geschiedt door de eigenaar van de installatie zelf. Vaak is door de huiseigenaar (of door de bouwer als onderdeel van de bouwopdracht) een koperen buis in de grond geslagen en daar is jouw aarde mee verbonden. En nu zie je onmiddellijk het probleem: bij een camper gaan we dus geen koperen buis in de grond slaan om een aarding te realiseren. Wettelijk hoeft dat ook niet: de norm (NEN1010 voor de kenners) geldt niet voor mobiele installaties. Dat is maar goed ook, want anders mocht je in jouw camper alleen kabels met een vaste kern gebruiken en die breken nogal snel in een voortdurend bewegende camper door metaalmoeheid. Het antwoord is dus éénduidig: neen, we gaan onze omvormer niet aarden. Je gebruikt dus in de camper voor jouw 230V gedeelte van de omvorming een zwevende aansluiting (de “aarde” is dan verbonden met het kastje van de omvormer, hetgeen intern door de omvormer zelf wordt geregeld).

En dan zie je ook meteen de volgende beperking: je mag de stroom dus NIET gebruiken buiten het voertuig! Wil je dat wel, dan is een zogenaamde isolatiebewaker noodzakelijk. Isolatie-bewakers worden toegepast in voertuigen wanneer vanuit het voertuig stroom word gehaald om buiten de auto werkzaamheden te verrichten. De isolatie-bewaker zet een extra signaal op de spanningvoerende leidingen en dat wordt continu gemeten. Als het heengaande signaal anders is dan het terugkerende signaal schakelt de protector direct de spanning uit.Een zwevende aarde werkt niet buiten het voertuig, vandaar dat je dan wel bent aangewezen op deze oplossing. Isolatie-bewakers zijn niet goedkoop: reken op een bedrag tussen de € 300,- en € 600,-, afhankelijk van de capaciteit.

 Een waarschuwing voor de Chinese omvormers

Op aliexpress vind je een paar hele pagina’s met omvormers, te beginnen met € 18,00 als prijs en oplopend tot ver boven de € 200,-. En als je naar de specificatie’s kijkt kan het niet op: 3000 Watt voor nog geen €68,00!
Maar ja, hoewel ze zeggen “Modified Sinus Wave, suitable for sensitive electronics” blijft het een gemodificeerde “blokgolf” omvormer. Daarnaast geldt: je hebt het vermogen wat ie kan leveren en je hebt de Chinese vermogens. Die laatste moet je altijd met een enorme korrel zout nemen. Die 3000 Watt wordt in de specificaties zelfs 6000 Watt Piekvermogen (= 500 A uit jouw accu!) terwijl van de beveiliging wordt gezegd dat die optimaal is: “in use fully protected, overtemperature protection”. Dat geloof ik graag: als de omvormer te heet wordt vliegt die in de brand en dan houd de electronica het vanzelf voor gezien. Perfecte beveiliging! Mijn advies (hoewel ook ik gadgets bestel bij Ali….) is: blijf er van weg, niet doen voor apparaten die een degelijk keurmerk absoluut nodig hebben, al was het maar voor jouw eigen veiligheid.

Review/test/ervaring met de Victron Phoenix 12/180 en 24/180 omvormer (inverter)

Zoals we al verwachtten, Victron omvormers zijn gebouwd als een tank. De eigenaren van Victron producten weten dit inmiddels, deze apparatuur is haast niet stuk te krijgen. Wij konden maar één negatief aspect ontdekken, dat is de ventilator. Deze maakt nog al wat geluid (als hij aanslaat). De Phoenix omvormers hebben een mooi rendement. Bij dit 180 Watt model is het rendement zo’n 87%. Dat houdt in dat wanneer de omvormer bijvoorbeeld 100 Watt energie levert deze uit de accu zo’n 13% meer energie verbruikt en dus ongeveer 115 Watt verbruikt aan de accu zijde. Die 15 watt wordt in de omvormer omgezet in warmte. Vandaar ook de kleine ventilator.
We hebben gekeken wat de stilstandverliezen zijn van deze Victron Phoenix 12/180 omvormer. We hebben de Ampère meter in serie opgenomen tussen accu en omvormer. In de uit stand verbruikt de omvormer geen stroom. Zelfs niet een heel klein beetje. De accu zal dus niet langzaam leeglopen als de omvormer “echt” uit staat. Daarna hebben we de omvormer aangezet maar zonder dat we deze belastte op de 220 Volt zijde. We meten dus nu hoeveel stroom de omvormer zelf gebruikt om te kunnen functioneren. Dit blijkt 0,26 Ampère te zijn (0,13 A bij het 24 Volt model). Een kleine berekening leert ons dat deze omvormer een stilstand verlies heeft van 12 Volt x 0,26 A = 3,12 Watt.

En welke omvormer hebben wij?

Wij hebben de Victron Phoenix 375 omvormer vlakbij de accu gemonteerd die één wandcontactdoos in de keuken bedient; daartoe moeten we de Victron wel aan zetten als we hem nodig hebben. Dat ene stopcontact wordt echter alléén gebruikt:
1. om, indien nodig, een muggenstekker te laten werken om ‘s avonds ongedierte te verdrijven dat ongewild de camper is binnengedrongen, of
2. de staafmixer in de keuken te kunnen gebruiken, of
3. de fietsaccu op te laden, maar dat gebeurt alleen als de dynamo de huishoud-accu bijlaadt, dus onder het rijden.

(Opgesteld: : 24 december 2018) laatstelijk gewijzigd: 05 juli 2023

Lijst van toegestane apparaten aan pure sinus en gemodificeerde sinus omvormers

Gemodificeerde
sinus-omvormer

Auto polijstmachine
BoorhamerBoormachine
Camcorder
Decoupeerzaag
Eierkoker
Electrische kookplaat
Filterkoffieapparaat
Freesmachine
Gloeilampen
Haardroger
Halogeenstraler
Handcirkelzaag
Handstofzuiger
Heggeschaar
Hete lucht verwarming
Kettingzaag
Koelkast (absorber)
Koffiemolen
Lijmpistool
Lintzaag
Magnetron
Mini bakoven
Mixer
Naaimachine
Schijnwerper (Halogeen )
Soldeerbout
Spaarlamp
Stofzuiger
Strijkijzer (eenvoudig)
Telefoonlader
TL Verlichting met electronische starter
Waterkoker

Sommige van de onderstaande apparaten, afhankelijk van merk
Digitenne tuners, satelliettuners etc.
Laptop
LCD TV/Plasma
Personal Computer
Pomp

Zuivere
sinus-omvormer

Alle apparaten van de gemodificeerde sinus en bovendien:
Airco (compressor)
Dremel (-achtige)
Electrische tandenborstel (spoeltjes in lader branden bij andere omvormers door)
Flitser
HiFi-set (gemodiceerde sinus geeft brom in de luidsprekers)
Koelkast met compressor (denk ook aan opstartvermogen van tot wel 10 maal het gemiddelde vermogen!)
Koffieautomaat (Espresso/Cappuccinomachine)
Professionele studioflitser
Padkoffieapparaat, o.a.Senseo, Nespresso
Pomp
Snellader voor fiets, boormachine etc.
TV, oud met lichtbuizen
Xbox
Digitenne tuners, satelliettuners etc.
Laptop
LCD TV/Plasma
Personal Computer
Pomp