Omvormers 12V-230V

Inleiding

Veel camperaars denken dat ze een omvormer nodig hebben (een apparaat dat de 12 V gelijkspanning van de accu omzet in 230 V wisselspanning zoals je die thuis uit het stopcontact krijgt). Vaak omdat ze de video-camera willen opladen, hun telefoon-oplader alleen geschikt is voor 230V of omdat ze hun Senseo mee willen nemen. Op internet en bij warenhuizen zien ze omvormers te koop staan, in prijs variërend van enkele tientjes tot honderden Euri. En welke moet je dan hebben? Om je te helpen bij de keuze òf je wel een omvormer wil en zo ja, welke dan, is deze pagina geschreven.

Wat is een omvormer?

Omvormers heb je in verschillende betekenissen. Elk apparaat dat van een spanning een andere spanning maakt is in feite een omvormer. Zo is de DC-DC Step 12V-24V een omvormer, net zoals jouw laadapparaat voor de smartphone, die van 230V wisselspanning een mooie 5v USB-spanning maakt. Maar de term “omvormer” wordt meestal gebruikt voor een apparaat die van jouw accu-spanning van 12 V gelijkspanning een 230V wisselspanning maakt. Langs elektronische weg wordt een blokgolf geproduceerd die met behulp van heel veel elektronica tot een sinus wordt gevormd. Als dit helemaal gelukt is, spreken we van een echte sinus-omvormer (omvormer van de klasse 1), is dit maar ten dele gelukt, dan wordt het een gemodificeerde sinus-omvormer (klasse 2) en tot slot maakt de hobbyist zelf meestal een blokgolf omvormer (klasse 3).

De blokgolf-omvormer komt in de handel niet meer voor omdat onze tegenwoordige elektronica daar absoluut van stuk gaat. Veel beter is het echter niet geworden, want de meest verkochte omvormers zijn de gemodificeerde sinus-omvormers omdat die nog tamelijk goedkoop zijn. Deze omvormers zijn goed te gebruiken als je daar verlichting op wilt aansluiten; wil je ook gevoelige elektronica daarmee van voeding voorzien dan kom je echter al snel in de problemen. Ik zal het niet al te technisch maken, maar die blauwe lijn bestaat eigenlijk uit heel veel harmonische golfjes die samen die lijn vormen. Het zijn die harmonische golfjes die spelbreker zijn. Je kunt je voorstellen dat een apparaat het niet fijn vindt om 100 maal per seconde aan en uit te worden gezet (en dat gebeurt echt, weliswaar afhankelijk van de gebruikte elektronische componenten, maar toch). Spoelen en transformatoren geven een prachtige inductiespanning terug (en dat is niet de bedoeling!) en elco’s zijn in een milliseconde volledig opgeladen. Effecten die we eigenlijk helemaal niet moeten willen. Hieronder is die gemodificeerde sinus grafisch opgenomen.

In feite ligt de gemodificeerde sinus dichter bij een echte blokgolf dan bij een sinus!!
Tot slot het laatste plaatje van een gemodificeerde sinus omvormer in de praktijk op een oscilloscoop. Duidelijk zie je de golfjes als piekjes boven de lijn. Ze zijn maar klein maar op de nullijn komen ze ook voor en juist daar veroorzaken ze de grootste schade!

Uit de grafiek kun je eigenlijk al afleiden waarom echte sinusomvormers zo veel duurder zijn: het kost heel veel moeite om van die blauwe lijn de rode lijn te maken.

Heb je wel een omvormer nodig?

De eerste vraag die je je eigenlijk moet stellen is deze: heb je wel een omvormer nodig? Vroeger waren alle apparaten gebaseerd op gebruik van de 220 V wisselspanning. In de toen vooruitstrevende elektrische apparaten zoals een radio en Tv zaten buizen (de leken noemden die “lampen” omdat ze inderdaad een klein beetje roodachtig licht gaven) die werkten met een anode-spanning van 230 V of meer. Met de komst van de transistor in de jaren zestig veranderde dat; transistoren en de nadien ontwikkelde Intergrated Circuits (ic’s) werken met een lage gelijkspanning (van 2 tot 15 V). Toen kwamen ook de eerste batterij gevoede apparaten op, waarvan de transistor-radio wel de bekendste werd.

Tegenwoordig werkt bijna alles op die lage gelijkspanning omdat in bijna alle apparaten verfijnde elektronica verwerkt zit: jouw Senseo bijvoorbeeld heeft een uitgebreide printplaat voor de aansturing van jouw kopje koffie (zie afbeelding)

Kortom: in bijna alle apparaten zit ook een omvormer om van de 230 V wisselspanning een lage gelijkspanning te maken. Als voorbeeld mijn TV in de camper. Dat is een combi TV/DVD met 20 inch LCD-beeldscherm. Als je daar 230 V wisselspanning op aansluit wordt die omgezet in een 12 V gelijkspanning. Finnlux brengt dan ook dezelfde TV op de markt met een externe 12V voedingsaansluiting, de FLD 2022BK12.

Als je goed naar jouw apparaten kijkt, dan zul je tot de slotsom komen dat de meeste daarvan gewoon op een lage gelijkspanning werken. Ik doe even een kleine ronde: TV 12V, radio 12V, Smartphone 5V, accu-lader camera 5V, accu-lader laptop 19V, led-verlichting 12V etc. etc.

De meeste omvormers gaan tamelijk zuinig met de energie om: zij hebben een efficiency van ergens tussen de 80% en 90%. Dat betekent dat zo’n 20% (maximaal) aan warmte verloren gaat. Jouw apparaten zetten, zoals we hierboven zagen, meestal 230V wisselspanning weer om in een lage gelijkspanning en daar gaat ook weer zo’n 20% bij verloren aan warmte. Als je dus een apparaat aan een omvormer aansluit, dan verlies je rond de 35% van de energie aan warmte en dat is doodzonde!

Daarom mijn advies: gebruik liever geen omvormer en ga op zoek naar adapters om rechtstreeks gebruik te maken van de aanwezige gelijkspanning van 12 V in jouw camper. Je kunt bijvoorbeeld al jouw USB-apparaten (Smartphone, maar ook heel veel accu-laders werken op USB of 12V) op een USB-stopcontact aansluiten, welk stopcontact op de huishoudaccu is aangesloten. Hiernaast een universele 12V laptop-lader, uitgangsspanning regelbaar tussen 12-24 Volt, verkrijgbaar bij Bol.com voor nog geen € 25,- Zoek je een variant met lagere uitgangsspanning (regelbaar tussen 1,5 V en 9V)? Allekabels.nl heeft die voor nog geen € 15,-

Welke omvormer heb je nodig?

Als je overweegt om een omvormer aan te schaffen, koop dan een echte sinus-omvormer. Laten we hier gelijk heel duidelijk over zijn, feitelijk bestaat er maar één type omvormer en dat zijn de sinus-omvormers. Andere omvormers zijn een “surrogaat” die een beperkte set van elektrische apparaten van 230V kan voorzien. Probleem is, je kan het meestal niet aan de buitenkant zien. Soms zelfs niet op de verpakking!

In zijn algemeenheid kun je stellen dat gemodificeerde sinus omvormers:

  • niet geschikt zijn voor apparaten met een motor (dus ook een pomp). Deze motoren worden veel te warm en de apparaten verbruiken tot wel 30% meer energie dan bij pure sinus omvormers;
  • voor een zware brom zorgen in vele apparaten vooral bij elektrische motoren (föhn, koelkast, vrieskast, pomp, vaatwasser, wasmachine);
  • Elektrische klokjes en/of timers niet goed laten werken;
  • niet goed samen werken met opladers voor batterijen of accu’s, speciaal de opladers voor accu-gereedschap en zogenaamde snel-laders;
  • een brom laten horen bij geluidsapparatuur en tv’s;
  • je het recht op garantie kunnen laten verliezen omdat je het apparaat niet voedt met een normale sinusspanning zoals uit het lichtnet komt.

Onderaan deze pagina is een lijst opgenomen met aparaten die géén problemen hebben met een gemodificeerde sinus-omvormer en apparaten die dat wel hebben.

En er zijn echter wel apparaten die met een gemodificeerde sinus-omvormer geen enkel probleem hebben. Dat zijn er die een SMPS (Switched-Mode Power Supply) aan boord hebben, die onafhankelijk van de ingangsspanning en uitgangsbelasting een stabiele voedingsspanning levert, zoals uit het schema hierboven blijkt. Hèt grote probleem is dat het op geen enkel apparaat dat ik ken aan de buitenkant staat aangegeven en je zult hem dus open moeten maken om te zien of die geregelde voeding daar in zit. We hebben er allemaal wel eentje in huis: hij zit namelijk gegarandeerd in jouw desktop computer.

Welk vermogen heb ik nodig?

Het vermogen van de omvormer is helemaal afhankelijk van de apparaten waarvoor je hem wilt gebruiken. Vaak staat het gevraagde vermogen van zo’n apparaat op het etiket. Op de foto links van een fietsaccu-lader (expres een chinese lader omdat je daar maar moet gokken wat de betekenis is van al die cijfers) staat:
iets: 110-240 V~, 50-60 Hz, 2.0 A MAX
iets anders: 42V=, 1,7 A
Dit kan dan niets anders zijn dan input: 110 V wisselspanning, maximum 2,0 A en output 42 V gelijkspanning, 1,7 A. Je moet altijd kijken naar het input-vermogen van het aan te sluiten apparaat. In dit geval is dat dus 110 x 2 = 220 Watt. Omdat het een acculader is mag je daar ook niet onder gaan zitten; piekstromen komen zeker voor bij een lege accu. Mijn advies zou zijn: hou het vermogen zo laag mogelijk, maar minimaal 10% meer dan het gevraagde vermogen van het aan te sluiten apparaat. In het voorbeeld kom je dan uit op een 250 Watt lader (220 +10% = 242 Watt).
Je zou dan kunnen overwegen om de koningin onder de omvormers aan te schaffen, de Victron Phoenix 375 voor nog geen € 120,- Let bij het aansluiten van de omvormer op de speciale vereisten aan de kabelsoort en -dikte zoals die hieronder worden aangegeven!

En tot slot en ook niet onbelangrijk: kan jouw accu dat vermogen wel aan? Als je een omvormer van 800 Watt aan jouw accu hangt, dan verbruikt die per uur 65Ah. Een 100 Ah accu is dan ten enenmale ongeschikt!! Dan moet je al denken aan 180 Ah tot zelfs wel 240 Ah. Wil hier mee over weten? kijk hier op de pagina over de verschillende soorten accu’s en wat je daar mee kunt.

Waarom is een zware omvormer zo slecht voor mijn accu?

Stel je hebt een accu met een capaciteit van 105 Ah. Die 105 Ah betekent dat deze accu 20 uur lang een stroomsterkte kan leveren van 5,25 A (20 x 5,25 = 105). Dat staat ook op jouw accu. In tegenstelling tot start-accu’s die gebouwd zijn om gedurende korte tijd hoge stroomsterktes te leveren voor de aandrijving van de startmotor, zijn accu’s voor campers (deep-cycle, semi-tractie) er op gebouwd om gedurende lange tijd lagere stroomsterktes te leveren. Als stelregel wordt gehanteerd dat de stroomsterkte maximaal éénvijfde van de capaciteit van de accu mag zijn: een 105 Ah accu mag je dus met 20 A belasten. Maar als je 20A aan de accu onttrekt blijkt hij dat geen 5,25 uur vol te houden (want dat zou weer 105 Ah betekenen), maar slechts iets meer dan 4 uur! Jouw accu-capaciteit is dan blijkbaar afgenomen naar iets minder dan 90 Ah.

En als laatste: trek je 100 A uit de accu, dan blijkt dat de accu na 32 minuten helemaal leeg is! De capaciteit is dan al teruggelopen naar 52 Ah. Zware omvormers onttrekken nog vele male hogere stromen uit jouw accu. Zo zijn er camperaars die een Senseo (1500 Watt) willen gebruiken en daarvoor een 2000 Watt omvormers aanschaffen. Die waarde moet hoger zijn om het rendementsverlies binnen de omvormer te dekken. Om 1500 Watt aan de Senseo te kunnen leveren moet de omvormer 1650 Watt uit de accu halen en dat is ruim 137 A. Bij die stroomsterkte blijkt jouw accu geen capaciteit te hebben van 105 Ah maar slechts 40Ah start-capaciteit!!!! Vandaar dat zwaardere omvormers absolute ondingen zijn voor accu’s. De beveiliging van de omvormer wegens te lage accuspanning treedt al na 12 minuten gebruik in (en als je geluk hebt leeft jouw accu dan nog; vaak echter ook niet!).

Wil je voorkomen dat jouw accu wordt mishandeld en je wilt toch jouw Senseo meenemen? Reken dan even met me mee. Stel je hebt 140 Ah accu’s in jouw camper liggen (hoeveel, daar komen we nog op terug). Daar mag je dus een stroom ter grootte van 28 A aan onttrekken wil je de accu niet mishandelen. Je had 137 A nodig en dat worden dan dus 5 accu’s van 140 Ah. Samen is dat 185 kg aan gewicht (en een dikke € 1100,- aan accu-kosten); leuk voor een paar kopjes koffie per dag!

Hoe sluit ik mijn omvormer aan?

Je kunt jouw omvormer op twee manieren aansluiten:

  • omvormers met een laag-vermogen: op een 12V sigaretten-plug; hou er dan wel rekening mee dat de meeste sigaretten-pluggen in de camper zijn afgezekerd op 10A en dat betekent dat de omvormer niet zwaarder mag zijn 120 Watt (in de auto is de sigarettenaansteker-plug meestal gezekerd met 20 A)
  • rechtstreeks op de huis-houd accu (doe voor de zekerheid altijd een zekering in de + leiding).

Als je de omvormer rechtstreeks aansluit houdt dan ook rekening met de dikte van de aansluitdraden. Hoe groter het vermogen (en ik heb omvormers in campers gezien van wel 3000 Watt) hoe meer stroom er door de aansluitdraden gaat (bij 3000 Watt is dat 250 A) en hoe dikker de draad moet zijn.

De formule daarvoor: Diameter kabel=(2 x lengte aansluitdraad in meters x stroomsterkte x 0,0175)/0,6. In ons voorbeeld moet de kabel, als de aansluitdraad 2 meter is, dus een minimale doorsnede hebben van 15 mm2.

Tot slot: koop een omvormer met een aan/uit schakelaar en monteer hem zo dat je hem makkelijk aan en uit kunt zetten. Veel mensen denken dat zolang je er geen apparaat op aansluit, de omvormer ook geen stroom verbruikt. Dat is niet waar: als de aan/uit schakelaar op aan staat, dan staat de omvormer “standby”. Alle elektronica werkt en verbruikt stroom. De vermogens-transistoren die er in zitten hoeven weliswaar weinig werk te doen en worden dus ook niet al te warm, waardoor de koelventilator nog niet aan hoeft. Dit vatten sommigen op als het feit dat de omvormer geen stroom verbruikt.

De Victron Phoenix 12/180VA bijvoorbeeld verbruikt in standby iets meer dan 3 Watt; dat is gelijk aan het continu laten branden van drie led-spotjes in de camper! Deze Victron is uitvoerig getest door welke-kiezen-kopen.nl. Ik heb de belangrijkste delen van deze test hieronder overgenomen (omdat pagina’s op deze website geregeld vervangen worden door tests met andere apparaten).

Review/test/ervaring met de Victron Phoenix 12/180 en 24/180 omvormer (inverter)

De Victron Phoenix 12/180 (die identiek is aan de 24/180 alleen werkt die op 24 Volt) is de kleinste inverter die de Nederlandse omvormer producent Victron levert. Victron is niet alleen bekend in Nederland maar ver daarbuiten. Men levert jarenlang zeer robuuste en stabiele producten tegen een aantrekkelijke prijs.

De omvormer heeft een 220 Volt aansluiting gebaseerd op de Schuko (een duur wordt voor een “normaal stopcontact met randaarde”) standaard. Naast de 220 Volt aansluiting zit een schakelaar met drie standen: aan, uit en remote. Onder deze schakelaar zit een meerkleuren ledje, die de status van de omvormer weergeeft en daaronder een klein kroonsteentje voor het remote contact. Uit de achterzijde van de omvormer komt een tweelingsnoer (rood/zwart) die aangesloten moet worden op de 12 Volt met een lengte van 1,5 meter en is afgemonteerd op een sigarettenaansteker steker. Je kan deze dus meteen in je auto op de sigarettenaansteker aansluiten. Aan de achterzijde bevinden zich openingen in het metaal voor de ventilator

Conclusie en oordeel
Zoals we al verwachtten, Victron omvormers zijn gebouwd als een tank. De eigenaren van Victron producten weten dit inmiddels, deze apparatuur is haast niet stuk te krijgen. Deze “werkelijke sinus” omvormer werkte zoals je dit van een goede omvormer mag verwachten. Hij levert het maximale vermogen wat gespecificeerd is. Wij konden maar één negatief aspect ontdekken, dat is de ventilator. Deze maakt nog al wat geluid (als hij aanslaat). Liefst hadden we gezien dat Victron een stil(ler) type gebruik en deze ook proportioneel geregeld wordt. De gebruikte ventilator valt uit de toon met de “Victron beleving” die kwaliteit uitstraalt. Daarmee is de ventilator niet slecht, maar Victron zou naar onze mening aandacht moeten besteden aan de geluidsproductie.

Desondanks kunnen we deze inverter, zonder voorbehoud, van harte aanbevelen! Het is haast ongelooflijk hoe goedkoop Victron zo’n robuuste inverter kan leveren. Overigens, mocht je de prijzen van omvormers aan het vergelijken zijn, realiseer dan dat dit een “werkelijke sinus” omvormer is. Dat is iets heel anders dan de “gemodificeerde sinus” (modified sinus) omvormers die tegen afbraakprijzen overal worden aangeboden. In de veel gevallen kan je zo’n gemodificeerde sinus omvormer niet gebruiken of in het ergste geval maakt hij zelf de aangesloten apparatuur kapot!

Rendement
De Phoenix omvormers hebben een mooi rendement. Bij dit 180 Watt model is het rendement zo’n 87%. Dat houdt in dat wanneer de omvormer bijvoorbeeld 100 Watt energie levert deze uit de accu zo’n 13% meer energie verbruikt en dus ongeveer 115 Watt verbruikt aan de accu zijde. Die 15 watt wordt in de omvormer omgezet in warmte. Vandaar ook de kleine ventilator. Zou de elektronica in de omvormer te warm worden dan zal de ventilator voor extra verkoeling zorgen. De ventilator slaat bij niet al te zware belasting niet aan en dan is de omvormer doodstil. Wordt de omvormer zwaar belast dan slaat op een gegeven moment de ventilator aan en is dan zeer nadrukkelijk hoorbaar.

Stilstand verbruik
We hebben gekeken wat de stilstandverliezen zijn van deze Victron Phoenix 12/180 omvormer. We hebben de Ampère meter in serie opgenomen tussen accu en omvormer. In de uit stand verbruikt de omvormer geen stroom. Zelfs niet een heel klein beetje. De accu zal dus niet langzaam leeglopen als de omvormer “echt” uit staat. Daarna hebben we de omvormer aangezet maar zonder dat we deze belastte op de 220 Volt zijde. We meten dus nu hoeveel stroom de omvormer zelf gebruikt om te kunnen functioneren. Dit blijkt 0,26 Ampère te zijn (0,13 A bij het 24 Volt model). Een kleine berekening leert ons dat deze omvormer een stilstand verlies heeft van 12 Volt x 0,26 A = 3,12 Watt. Dat is een zeer nette waarde, we kunnen zelfs stellen, in vergelijking met andere omvormers, zeer laag. Het leert je wel dat als je de inverter voor een wat langere tijd niet gebruikt, je deze beter uit kan zetten. Anders zal deze de accu langzaam ontladen zonder dat je daar profijt van hebt.

Geluid
De omvormer maakt een vrijwel onhoorbaar geluid. Je moet met je oor heel dicht bij de kast brengen en dan hoor je een heel klein bromgeluidje. Dit geluid neemt vrijwel niet toe wanneer meer vermogen uit de omvormer onttrokken wordt.

Ventilator
De Phoenix omvormer heeft een zelfdenkende ventilator. Die gaat alleen maar draaien als de temperatuur in de omvormer te hoog wordt. In de testperiode waarbij we vermogen trokken rond de 50-100 Watt sloeg de ventilator niet aan. Pas toen we de omvormer met het haast maximale toelaatbare vermogen gingen belasten ging de ventilator draaien. We trokken toen zo’n 170 Watt uit de omvormer. Voordat de ventilator aansloeg werd de Victron Phoenix 12/180 omvormer een beetje warmer maar niet enorm veel. Na een aantal minuten sloeg de ventilator aan. En toen kwam een teleurstelling. We hebben Victron erg hoog zitten voor het gebruik van robuuste onderdelen en uitgekiende ontwerpen, maar een geluidarm ventilatortje kon er niet van af, jammer. De ventilator sloeg aan en ging meteen, op maximaal vermogen draaien/ventileren. De ventilator is dus niet proportioneel geregeld, want dan wordt het toerental van de ventilator geregeld naar de koeling die het apparaat nodig heeft. De ventilator maakte, vinden wij, veel geluid. Dat wil je niet in de nacht in je slaapkamer, caravan of camper horen (hoewel die kans klein is want in de nacht zal je weinig apparatuur aan hebben staan). De ventilator is het enige negatieve wat we aan deze Victron Phoenix omvormer kunnen ontdekken.

Remote
We schreven al dat de omvormer, gelijk aan iedere andere omvormer een stilstand verbruik (eigen verbruik) heeft. Wanneer de omvormer niet gebruik wordt is het heel verstandig de omvormer uit te zetten. Dat kan met de schakelaar op de omvormer, maar vaak is de omvormer ergens “diep” weggewerkt. Dan is het onhandig om de omvormer uit te zetten. Dan komt de “remote” aansluiting van pas. Sluit een tweelingsnoer (hoeft niet dik te zijn) aan op het kroonsteentje waar “remote” bij staat en aan de andere zijde van de kabel, die best lang mag zijn, een schakelaar aan en plaats deze schakelaar op een gemakkelijk te bereiken plaats. Markeer de schakelaar met een duidelijk opschrift wat de uit en aan stand is. We hebben het stroomverbruik gemeten tussen de accu en de omvormer waarbij de omvormer in de “remote” stand stond, waarbij de omvormer door de remote schakelaar niet ingeschakeld was. Natuurlijk zal er een hele kleine stroom lopen maar wij konden het niet meten. Zo klein was deze stroom. Conclusie: je kan de remote schakelaar gebruiken om de omvormer dagenlang uit te zetten zonder dat dit je accu zal ontladen. De zelfontlading van de accu zal veel hoger zijn dat de benodigde stroom voor deze “remote” schakelaar.

Parallel schakelen van omvormers voor het leveren van meer vermogen?
Dit type omvormer kan je absoluut niet parallel schakelen aan de 220 Volt zijde (het zogenaamde “tandem” schakelen) om een groter vermogen te kunnen leveren! Dit tandem schakelen kan wel met de Victron Multiplus (compact) en Quattro omvormers. Levert de omvormer te weinig vermogen dan zit er niets anders op dan een omvormer te kopen met een groter vermogen. Biedt de oude aan op Marktplaats, die zijn nog veel waard!

Overig
Tijdens het testen op haast maximaal vermogen, toen we zo’n 170 Watt uit de omvormer trokken, werd de rood/zwarte accu kabel die vast aan de inverter zit voelbaar warmer, maar niet verontrustend. Een schatting was dat de draden ongeveer 35 graden Celsius werden en dat is ruim beneden de maximale temperatuur die zo’n kabel mag hebben i.v.m. smelten. Dus ook daar krijgt Victron een dikke voldoende. Op het moment van die meting zal er zo’n 228 Watt uit de accu getrokken zijn (rekening houdend met het rendement rond de 87%) en stroomde omgerekend zo’n 228 Watt / 12 Volt = 19 Ampère door de 12 Volt kabel. Dat zijn best flinke stromen, en dit is nog maar een heel klein omvormertje. Je ziet dus, bij omvormers is het heel verstandig zeer dikke koper aders te kiezen voor de accu aansluiting. Dit schrijven we vooral mocht je van plan zijn de kabel van een inverter te verlengen. Wanneer je dat inderdaad van plan bent lees dan meer over het berekenen van de dikte van de accukabels.

laatstelijk gewijzigd: 14 april 2018

Lijst van toegestane apparaten aan pure sinus en gemodificeerde sinus omvormers

Gemodificeerde
sinus-omvormer

Auto polijstmachine
BoorhamerBoormachine
Camcorder
Decoupeerzaag
Eierkoker
Electrische kookplaat
Filterkoffieapparaat
Freesmachine
Gloeilampen
Haardroger
Halogeenstraler
Handcirkelzaag
Handstofzuiger
Heggeschaar
Hete lucht verwarming
Kettingzaag
Koelkast (absorber)
Koffiemolen
Lijmpistool
Lintzaag
Magnetron
Mini bakoven
Mixer
Naaimachine
Schijnwerper (Halogeen )
Soldeerbout
Spaarlamp
Stofzuiger
Strijkijzer (eenvoudig)
Telefoonlader
TL Verlichting met electronische starter
Waterkoker

Sommige van de onderstaande apparaten, afhankelijk van merk
Digitenne tuners, satelliettuners etc.
Laptop
LCD TV/Plasma
Personal Computer
Pomp

Zuivere
sinus-omvormer

Airco (compressor)
Dremel (-achtige)
Electrische tandenborstel (spoeltjes in lader branden bij andere omvormers door)
Flitser
HiFi-set (gemodiceerde sinus geeft brom in de luidsprekers)
Koelkast met compressor (denk ook aan opstartvermogen van tot wel 10 maal het gemiddelde vermogen!)
Koffieautomaat (Espresso/Cappuccinomachine)
Professionele studioflitser
Padkoffieapparaat, o.a.Senseo, Nespresso
Pomp
Snellader voor fiets, boormachine etc.
TV, oud met lichtbuizen
Xbox
Digitenne tuners, satelliettuners etc.
Laptop
LCD TV/Plasma
Personal Computer
Pomp

 

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

4
Reageer op deze pagina

2 Comment threads
2 Thread replies
0 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
nieuwste oudste
Abonneren op
j.bron

Hoeveel vermogen moet een… Lees verder »

Karel

Beste … (zocht tevergeefs… Lees verder »