Monteer een goede accu-bewaker

Inleiding

Jouw accu in de camper is een kostbaar bezit en soms krijgt die het flink te verduren, vooral als je ook nog een omvormer 12v-230V hebt aangebracht; die willen nog wel eens flink wat stroom trekken uit jouw accu. Om jouw accu een lang leven te gunnen zijn er stelregels opgesteld, voor elk type accu (deep-cycle loodzuur, GEL of AGM) verschillend; doel van die regels is om voor jouw accu een gemiddelde leeftijd te halen van 1200 Life- Cycles. Dit kan als je hem niet te ver te ontlaadt. In de onderstaande grafiek zie je de verhouding tussen het aantal mogelijke Life-Cycles en de mate van stelselmatige ontlading (DOD=Depth of Discharge – mate van ontlading) in de grafiek in kleur weer gegeven (30%, 50%, 80% en 100%):

Let wel: het gaat hier om een stelselmatige ontlading tot die diepte. Ontlaad je een accu een keer tot 70 % dan is dat nog niet fataal als je hem maar direct daarna weer oplaadt.
Hoever een accu ontladen is kun je grofweg aflezen aan de poolspanning in onbelaste staat (dus zonder een verbruiker aangesloten!):

Bedenk wel dat een accu geen elektrisch apparaat is (waarvan je de elektrische eigenschappen zoals vermogen, weerstand e.d.) prachtig kunt meten, maar in feite een chemische fabriek is die stroom levert. De uitkomst van een incidentele meting geeft dan ook alleen een indicatie; wil je het echt weten in welke toestand jouw accu verkeert, dan zul je een accu-monitor moeten aansluiten, maar ja die kost een paar lieve duiten.

Bescherming tegen een te diepe ontlading

Je moet jouw accu dus beschermen tegen een te diepe ontlading en daarvoor is een accubewaker een uitstekend hulpmiddel. Deze accu-bewaker zet je tussen de plupool van de accu en alle gebruikers. Als nu de accu te ver ontladen dreigt te worden, hetgeen de accubewaker meet aan de hand van de accuspanning, dan schakelt het af; geen enkele verbruiker krijgt meer stroom en alles gaat uit! Goede accubewakers laten tevoren een waarschuwing horen, zodat je eventueel maatregelen kunt nemen, want één van de vervelende bijkomstigheden bij een algehele stroomuitval is dat jouw vorstventiel open gaat en jouw drinkwater dus wegvloeit!

Een nadeel van de standaard accubewakers is dat deze eerst in werking treden bij een vast ingestelde spanning van de accu: meestal 10,7 V, anderen zoals die op de foto kun je een waarde meegeven tussen de 9,8V (sic!) en 11,3 V. Kijk je even naar de tabel hierboven dan treedt die “bewaker” op als de accu geheel of voor 90% is ontladen. Veel te laat!!.

Waar moet je op letten?

Overweeg je een accubewaker aan te schaffen dan moet die naar mijn mening voldoen aan de volgende eigenschappen:

  • het maximale te schakelen vermogen moet overeenkomen met de som van alle apparaten die jij aan de accu hebt aangesloten. Wanneer jij dus maximaal 480 Watt vraagt (40A) dan moet jouw accubewaker die stroomsterkte ook kunnen schakelen.
  • de spanning waarop de accubewaker in werking moet treden moet instelbaar zijn tussen 12V en 11,7 V. Dan kun je er voor zorgen dat een deep-cycle accu niet verder wordt ontladen tot voor 50% en een GEL of AGM accu niet verder dan voor 70%. Voor de genoemde accu’s zijn dat de veilige marges, er vanuit gaande dat een dergelijke diep-ontlading niet stelselmatig voorkomt.
Welke accu-bewakers voldoen daar aan?

Tot mijn grote spijt moet ik erkennen dat er niet zo heel veel accubewakers overblijven die aan die eigenschappen voldoen. Er zijn maar een paar merken die daar aan voldoen:

Victron Battery Protect 100 € 75,-
Samlex BG40 € 70.-
Mastervolt Battery Watch € 207,50
Xenteq SBP 24060 € 79,95

laatstelijk gewijzigd: 30 maart 2019

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op