Storing in het bedieningspaneel

Centraal in jouw camper hangt, meestal boven de toegangsdeur, een bedieningspaneel waarmee je de voorzieningen in jouw camper regelt. In de basis-uitvoering zet je daar de 12V-installatie mee aan, kun je de pomp aan of uit zetten, meet je de spanning van zowel de huishoud-accu als de start-accu en kun je meten hoeveel drinkwater je nog hebt en hoe vol de vuilwatertank is. De tijd echter dat er allemaal kabeltjes naar jouw paneel liepen, zoals bij het getoonde paneel uit de Hymer uit de vorige eeuw, ligt al ver achter ons. In de nieuwere campers is het een elektronisch schakelbordje geworden met tiptoetsen en LCD-schermpje.

Soms vereist het ‘opstarten’ van het bedieningspaneel een speciale handeling: houdt de aan/uit knop gedurende drie seconden ingedrukt! Beginnende camperaars willen nog wel eens niet lang genoeg het toetsje ingedrukt houden want het is immers iets van een tiptoets. Maar om het ‘per ongeluk’ uit en aanzetten te voorkomen, bouwen sommige camper-ontwikkelaars deze functie in.

Op de keper beschouwd gaat daar niet veel aan stuk en er kan ook niet veel los gaan zitten met slechte verbindingen. Vaak is het een stekker met 8 tot 12 aansluitingen en zit het LCD-schermpje op de printplaat geprikt. De meest voorkomende foutmeldingen zijn:
1. Het LCD-schermpje werkt niet goed meer. Waarschijnlijk maakt het schermpje geen goed contact meer met het voetje op de printplaat. Haal het paneeltje even los, verwijder het LCD-schermpje, borstel de contacten even schoon met een oude tandenborstel en druk het schermpje weer op het voetje.
2. het paneel is schijnbaar helemaal “dood”. In dat geval zijn de twee meest voorkomende oorzaken een stekkertje dat los is gerammeld op de printplaat of de boordspanning van de huishoud-accu is zover gedaald dat de spanning zelfs onvoldoende is om het paneeltje te laten werken. Controleer daarom eerst de spanning van de huishoud-accu met een multimetertje en als die spanning op peil is (11,8V of meer) controleer dan de stekker op de printplaat.

Oorspronkelijk opgesteld: 11 mei 2021