Hoe Google, KPN en sommige streamingsdiensten het verminderen van dataverbruik blokkeren

Ga jij met jouw camper op reis door Europa dan weet je dat je zuinig moet zijn op het gebruik van data via Internet. Jouw bundel ‘onbeperkt dataverbruik’ in eigen land geldt niet buiten de landsgrenzen, ondanks dat reklame-jongens met de slogan “roam like at home” je anders willen doen geloven. Kijk maar eens op deze pagina, waar het allemaal netjes wordt uitgelegd. En denk je uiteindelijk de juiste draai gevonden te hebben, dan gooien de Providers weer roet in het eten, of anders doet Google dat wel even.

Chromecast Google TV

De Chromecast Google TV is de nieuwste loot aan de Chromecast-boom. Uitgekomen in 2022, was het de eerste Chromecast waarop je het dataverbruik kon verlagen door een lagere resolutie te kiezen. Namen de vorige versies de maximum resolutie van het aangesloten TV-toestel als maat (in mijn geval 1920 x 1080, zijnde Full HD), vanaf de versie 3 kon je de resolutie instellen op 8K, 4K, Full HD, HD-ready, en SD, of in termen van verticale pixels 4320p, 2160p, 1080p, 720p en 480p En dat kan een reuze verschil maken: op Full HD koste een uurtje TV kijken 3 GB, op SD blijft daar nog maar 800 MB van over, dus een reductie van het dataverbruik van 75%.
Daar heeft Google met haar update in 2023 een grote streep doorgezet: Je kunt in Instellingen -> Beeldscherm & Geluid -> Resolutie nog steeds uit die verschillende resoluties kiezen, maar als je 480p durft aan te klikken en wilt opslaan komt Google met deze mededeling:

Je bent nu dus veroordeeld voor 4K (16 Gb/uur), FHD (3 GB/uur) of HD (1,2 GB/uur). In de VS is daarover al onmiddellijk de pleuris over los gebroken, maar dat heeft (nog) geen zoden aan de dijk gezet.

KPN iTV app

KPN kende in zijn KPN iTV+ app de mogelijkheid om te kiezen voor een hoge resolutie (FHD), normaal (HD) of laag (SD). In maart 2024 kwam KPN met zijn update, waarbij de resolutie niet meer te kiezen valt, maar waar sprake is van een zogenaamde ‘adaptive bitrate’. Hierbij wordt de bandbreedte en CPU-capaciteit van een gebruiker in realtime gedetecteerd en de kwaliteit van de mediastream wordt dienovereenkomstig aangepast. Heb je dus een snelle verbinding en een snelle CPU, dan kiest de app voor een hogere resolutie. En voor het geval je denkt “weet je wat, ik trek mijn oude iPad 2 met iOS 6 uit de kast”, helaas: KPN iTV+ vereist iOS 12 of hoger (en voor niet Apple, Android 7.0 of hoger). Op mijn iPad wordt in ieder geval FHD gekozen met 3 GB/uur aan data.
Ik vrees dat KPN zijn iTV+ app als inverdien-model ziet. Ga je naar het buitenland dan ben je zo door de maximale 75 GB heen die KPN op zijn duurste mobiel-abonnement aanbiedt. Je kunt dan wel bijkopen: 1,5 GB (hé, dat is precies 30 minuten TV-kijken. Toeval??) voor € 1,99. Voor 2,5 uur TV kijken (de lengte van een leuke film, inclusief reklame) ben je dan € 9,95 kwijt; sommige bioscoopkaartjes zijn goedkoper.

Streaminsdiensten

Ik ben maar heel even in het bezit geweest van een abonnement op een streamingsdient, in dit geval Discovery+. Helaas moest ik vaststellen dat ook zij ‘adaptive bitrate’ toepassen hetgeen resulteert in een dataverbruik van 3GB per uur. Je kunt je voorstellen dat ik dat niet aanvaardbaar achtte, vandaar dat ik het weer beëindigd heb. Wel heb ik daar melding van gemaakt en zij hebben mij ook geantwoord:

Bij NLZiet kun je wel de resolutie instellen

Een omgekeerde tendens zie je bij NLZiet. NLZiet, het online platform voor live weergave en het on demand tot een week (en voor sommige programma’s veel langer) terugkijken, van bijna alle Nederlandstalige televisieuitzendingen, ging op 12 juni 2014 van start. Tot een paar jaar geleden vond streaming standaard plaats in HD-resolutie, maar toen, na afschaffen van de roaming-kosten door de Europese Commissie, het gebruik van internet in het buitenland meer tot de mogelijkheden begon te horen, hebben zij het aanbod in meerdere resolutie’s hoe langer hoe meer uitgebreid. Nu kun je kiezen uit Automatisch, Hoog, 1080p, 720p, 576p, 396p, 324p en 252p; daarmee kun je het verbruik van 3 GB/uur op 1080p terug brengen naar 250 MB/uur op 252p. Let op: Standaard staat de resolutie bij elke zender(!) op automatisch na het starten van de app. Wil je dus een zender op een tagere resolutie zien, dan moet je dat, na het starten van de stream (dus zender kiezen en starten), apart aangeven: klik op de drie puntjes en kies jouw resolutie. Ga je naar een andere zender: opnieuw resolutie kiezen. Het is een beetje verwarrend en daarom is er op het NLZiet-forum al gevraagd om ‘resolutie-kiezen’ ook in de profiel-instellingen op te nemen, zodat je die dan maar één keer hoeft aan te geven. Daarvoor is echter een software-wijziging voor nodig en dat kan even duren.

(Oorspronkelijk opgesteld: 14 april 2024) Laatstelijk gewijzigd: 20 juni 2024