Onbeperkt Internet in Europa

Onbeperkt internet; we kunnen bijna niet meer zonder. Even op de app “World Around Me” kijken om te zien welke bijzonderheden er in de directe omgeving zijn, even een bakker of supermarkt “om de hoek” zoeken, daar dachten we 10 jaar geleden nog niet aan, maar nu vragen camperaars zich af of ze de schotel niet van het dak kunnen halen en voortaan via internet TV kunnen kijken. Voordat we daar aan toekomen heb je wel een snelle verbinding nodig met een behoorlijk bandbreedte en die is niet overal bereikbaar, niet via de kabel/glasvezel(typisch Nederlands!) en niet via GSM:

(Embedded foto van Europese Rekenkamer

Tot op de dag van vandaag laat breedband-dekking in Servië en Montenegro nog te wensen over en kun je ook in Spanje, Noorwegen, Zweden, Schotland, Frankrijk en Italië nog gebieden tegen komen waar je slecht tot geen bereik hebt. Wil je weten hoe het precies zit in het land waar je naar toe wit: Zie deze site: https://www.nperf.com/en/map/NL/-/-/signal/

Wat verbruik je aan data gemiddeld per activiteit

Om je een idee te geven wat je aan data verbruikt heb ik onderstaand een lijstje opgenomen met het gemiddeld verbruik aan data per maand, en voor activiteiten die heel veel data verbruiken per uur. Let op: het zijn gemiddelden die verzameld zijn door DSTNY onder haar klanten, een bedrijf gespecialiseerd in Business Communications. Ben je een fervent gamer dan zul je veel meer data verbruiken. De genoemde data zijn in Megabyte. Opvallend bijvoorbeeld is de digitale krant, die 3 GB in een maand opslokt; daarbij heb je dagelijks de ‘papieren’ krant digitaal tot jouw beschikking, terwijl als je naar de website van de krant gaat je met 600 MB uit de voeten kunt. Nog zuiniger zijn de headlines van berichten van Nu.nl, waarbij je dan af en toe alleen een bericht bekijkt dat jouw interesse heeft.

Wat kost een uurtje TV kijken via internet?

Aan onbeperkt internet zul je eigenlijk alleen behoefte hebben in jouw camper als je via internet TV wilt kijken. Het verbruik is afhankelijk van de kwaliteit van de uitzending. De kwaliteit van Video-beelden meten we af aan het aantal horizontale lijnen waaruit het beeld is opgebouwd. Dit begint bij 234p en loopt via 720p (HD-ready) naar 2160p (4K). Het verbruik-lijstje bij die formaten ziet er als volgt uit:

Een uurtje TV kijken op HD kwaliteit (1080p) kost 3 GB per uur, HD-ready formaat (720p) kost nog altijd 1,2 GB en schakel je terug naar het “oude” SD (480p) dan ben je toch nog 800 MB per uur kwijt.
Om daar een beetje aan tegemoet te komen hebben sommige TV-apps van de provider een mogelijkheid om bij 3G/4G/5G de beeldkwaliteit aan te passen naar een lager niveau (vaak hoog – middel – laag, soms aan de hand van pixels) om op die manier data te besparen. Zo kun je bij die apps soms het verbruik terugbrengen naar 250 MB per uur. KPN iTV app kende de instellingen hoog (1080p), midden (720p) en laag (480p), maar in de update van maart 2024 voor iOS (de iPad dus) hebben ze die mogelijkheid gemakshalve weggelaten! Nu wordt adaptive bitrate gehanteerd (resolutie aan de hand van de bandbreedte) en als je nu dus TV kijkt via een MiFi, blaast KPN iTV er in een uur 3 GB doorheen; lekker aantrekkelijk voor de verkoop van hun Buitenland Bundel zullen ze gedacht hebben, want is jouw data op dan kun je 1,5 GB bijkopen voor € 1,99. Kun je voor € 4,00 toch maar weer mooi een uurtje TV-kijken (sic!). In hun web-versie (dus gewoon via de browser) kun je wel de kwaliteit kunt instellen op 1080p, 720 en max 432p. In de praktijk blijkt dat je op die laatste resolutie nog steeds bijna 800 MB per uur kwijt bent.

Op onze reis door Schotland hebben we gebruik gemaakt van een abonnement (maandelijks opzegbaar) van Smarty met alleen data voor £ 20,- per maand. We hebben niet overal voldoende breedband internet tot onze beschikking gehad (zie het kaartje hierboven) en desondanks hebben we in één maand tijd 170 GB aan data verslonden.

Apps om de verbindingssnelheid en bandbreedte te beperken: minder dataverbruik

Er zijn apps beschikbaar om jouw dataverbruik te beperken. Voor Android is dat NetThrottle, waarbij je heel duidelijke grenzen kunt aangeven: 128 kbps, 256 kbps, 1 Mbps (iets meer dan 1/2 SD-kwaliteit), 5 Mbps, 15 Mbps of “no Limit”. Bij een IPad kun je de databesparingsmodus voor de WiFi instellen, door naar Instellingen te gaan, WiFi en te klikken op het info icoontje achter de WiFi, waardoor je “databesparingsmodus” kunt aanvinken. Bij de iPad heeft dat tot effect dat waar je eerst 3 GB per uur verbruikte, je in de besparingsmodus nog 800 MB verbruikt. Minpuntje bij Apple is wel dat de stream regelmatig even wordt gepauzeerd (alsof RAM even moet worden opgeschoond) en dat is wel heel hinderlijk.

De ‘goedkoopste’ oplossing voor internet: lokale pre-paid sim-kaarten 

De goedkoopste oplossing om over internet te beschikken is gebruik te maken van de providers in het land waar je bent en van hen een pre-paid sim-kaart betrekken. Uitzoeken welke je moet hebben kan een hele klus zijn. Helaas kan ik je tevoren al wel meedelen dat onbeperkt internet met een pre-paid kaartje niet gaat lukken. Wil je weten wat de andere mogelijkheden zijn, kijk dan op deze site.

Unlimited! De reklame-jongens doen voorkomen dat het kan, maar niets is minder waar.

In 2017 is door de Europese Commissie bepaald dat providers geen roamingkosten meer aan consumenten in rekening mochten brengen. Om de providers te beschermen tegen consumenten die ze daardoor op kosten jaagt, heeft de Commissie tevens bepaalt dat ze paal en perk mochten stellen aan het data-gebruik. En dat hebben (bijna) alle providers gedaan. Niet omdat ze dat leuk vonden, maar omdat ze elkaar nog wel rekeningen sturen voor het gebruik dat vreemde klanten van hun netwerk maken. Dus als jij als klant van KPN gebruik maakt van het netwerk van NOS in Portugal, krijgt KPN daarvoor van NOS de rekening gepresenteerd.

Door de aanhoudende vraag van consumenten en verdergaande technologische ontwikkelingen is er wel een kentering gaande. Hoe langer hoe meer providers bieden ook in het buitenland onbeperkt telefoon-verkeer via het GSM-netwerk aan; niet in de laatste plaats omdat er ook hoe langer hoe meer providers hun vleugels uitslaan naar andere landen. Zie hiernaast het kaartje van Europa waar Vodafone als provider actief is. Unlimited is dan onbeperkt bellen & sms’en.

Voor onbeperkt data-verkeer in het buitenland gelden altijd weer limieten, hetzij omdat ze een echte limiet aan het aantal Bytes stellen, hetzij omdat ze de snelheid verlagen zodra je hun limiet aan data hebt bereikt. Zo heeft KPN een limiet van 75 GB (Super-Internet abbo), Odido (de nieuwe Nederlandse provider, ontstaan uit het samengaan van T-Mobile en Tele2) 35 GB en Vodafone een limiet van 40 GB (80 Gb met de ‘verdubbelaar’ van Ziggo). Een kleine Spaanse provider (xenet.es) schijnt nog wel onbeperkt data in de hele EU aan te bieden, maar als we daar massaal gebruik van gaan maken denk ik dat het zo afgelopen zal zijn.
Je moet echt heel goed opletten, want de reklame-jongens beduvelen je waar je bij staat. De nieuwste provider, Maya, doet het zo:

De provider Maya heeft een prepaid e-sim op de markt gebracht waarbij je met één simkaart in heel Europa voor internet (data) terecht kunt. Esim (of e-sim) is een afkorting van ’embedded sim’, en is in het leven geroepen om als opvolger te dienen voor de wereldwijd gebruikte plastic simkaart. Een e-sim doet in feite hetzelfde, maar zit ingebouwd in je telefoon. Het kaartje bevat alle gegevens die je toestel nodig heeft om verbinding te maken met een netwerk. De ingebouwde simkaart is gemaakt door GSMA, een overkoepelende organisatie voor smartphoneproviders wereldwijd. Jouw telefoon moet dus een ‘ingebouwde’ kaart hebben om een e-sim te kunnen installeren. En wat in jouw telefoon kan, kan ook in een MiFi: er bestaan dus ook al MiFi’s met een e-sim.
De prijzen varieren van € 5,- voor 30 dagen met 1GB als data via € 23,- voor 30 dagen met 10 GB tot € 46,- voor 30 dagen unlimited. Zie https://maya.net/plans/europe#pricing Maar ook hier een addertje onder het gras!! Unlimited is weliswaar echt unlimited: er is géén Fair Use Policy en het netwerk is 5G/4G/LTE, maar als je in 30 dagen meer verbruikt dan 30 GB dan val je terug van 5 Mbps (megabit per second) naar 1 Mbps; toch nog wel redelijk snel – je zou TV kunnen kijken op max 360p – maar dan kun je verder op dat moment niet ook nog even jouw email controleren. Als MiFi zou je kunnen kiezen voor de Sunhans Shfiel40 MiFi, verkrijgbaar voor € 165,- o.a. bij https://internationalsim.nl/sunhans-esim-4g-mifi-shfiel40-wit.html

Ook KPN kent een echte Unlimited databundel in de EU (dus echt onbeperk!), maar daarvan is de snelheid 64 kbps en dat is nog niet voldoende om radio luisteren. En stel dat je die 64 kbps ook vol benut, elke seconde van de dag, 7 dagen in de week, dan maak je in een maand 20 GB aan data op (64 kilobit per seconde is (60x60x24x64)/(8*1000)=692 MB per dag)
Nu is er langzamerhand een kentering gaande bij de providers. Door de grotere vraag naar Unlimited data door reizigers (en dan met name door camperaars) in alle landen van Europa en door de concurrentie van Starlink (zie hieronder) komen er hoe langer hoe meer providers die Unlimited Data voor Europa aanbieden (zie hieronder). Natuurlijk kun je besluiten om in het land waar je bent een sim-kaart te kopen van een lokale provider, waar je wel voldoende data op hebt; dat is bij kortdurend verblijf wel wat omslachtig maar desalniettemin ook nogelijk. Wil je dat, dan biedt deze site uitkomst: alle prepaid sim-kaartjes van alle landen met de prijzen, data-bundels, voor- en nadelen.

Ultieme andere mogelijkheden
Starlink

Aan Starlink heb ik een hele pagina apart gewijd. Voor € 359,- aan apparatuur en € 59,- per maand heb je de beschikking over onbeperkte data met een hoge verbindingssnelheid tot wel 200 Mbps. Het grote nadeel vind ik dat het wel een energieslurper is met gemiddeld 1180 Wh per dag; daarmee wordt vrij staan wel een hele uitdaging. Een tweede nadeel is dat het nog steeds een schotel is die vrij zicht nodig heeft op (een deel van) de satellietbaan, waardoor in het dicht bos je geen verbinding zult hebben. Wil je de nieuwste ontwikkelingen weten op dit punt, ga dan naar deze pagina.

Travel Vision IPTV

Door het bedrijf Travel-Vison wordt een IPTV (Tv via Internet) mogelijkheid aangeboden. Daarbij krijg je een dak-antenne geleverd en een IPTV-router. Deze router verbruikt voor de TV-beelden 600 MB per uur. De installatie kost in aanschaf € 1695,-, kent een jaarlijks abonnement van €99,- voor 20 Nederlandse zenders en aanvullend ben je € 2,50 per GB aan data kwijt. Omdat in de brochure’s niet duidelijk is of dat alleen voor andere data dan voor TV geldt heb ik die vraag maar even aan ze gesteld. Hun antwoord was “Ja dat klopt inderdaad, als u via mobiel internet gaat werken dan heeft u altijd data nodig. (Net als bij uw telefoon) Bij mobiel IPTV kunt u prepaid data aankopen, zodoende betaalt u alleen wat u verbruikt.Met vriendelijke groet,Travelvision bv”. Die data mag je dan wel overal voor gebruiken. Nu is 1 Gb net niet voldoende voor 2 uur TV kijken, dus kost TV kijken je dan iets meer dan €1,- per uur. Ja, het is wel onbeperkt in Europa, maar gelet op het kostenplaatje ……… maak zelf je keuze.

Holafly, My Private Hotspot, Spainsur, Proximus, Connectpls en Tiekom

Langzamerhand beginnen er hoe langer hoe meer providers te komen die toch echt Unlimited in Europa aanbieden, omdat ze deze niche in de markt, vaak veroorzaakt door camperaars, ontdekt hebben en bovenal natuurlijk de concurrentie ondervinden van Starlink. Was er begin dit jaar nog maar één, nu kan ik er al zes melden:

Holafly biedt sinds kort een onbeperkt pre-paid e-simkaartje aan (voor elk continent een apart pre-paid); voor Europa kost 30 dagen dan € 69,-. Géén roamingskosten, géén FUP, thetering is toegestaan dus hij past ook in een MiFi met e-sim-mogelijkheid. Dat laatste is dan de enige beperking: hij is niet beschikbaar als fysiek sim-kaartje

Private Hotspot biedt onbeperkt internet aan in de EU, EER, Groot-Brittanië en Zwitserland voor € 168,- voor 4 weken (28 dagen). Het is pre-paid, dus het stopt automatisch. Veel goedkoper is Spainsur, maar daar gaat het dan om 300 GB voor één maand voor € 65,- ; nu zul je wel veel moeite moeten doen om in één maand 300 GB op te maken, dus dat is nagenoeg hetzelfde als onbeperkt.

De vierde is Proximus Deze Belgische provider heeft vanaf 1 januari 2024 zijn Onbeperkt Internet abonnement gewijzigd. In België is onbeperkt evenals bij Spainsur 300 GB geworden en kom je daar boven dan blijft internet beschikbaar tegen een lagere snelheid van 512 Kbps, hun ‘oude’ limiet van 40 GB voor de EU is nu ook opgetrokken naar die 300 GB. Op dit moment geldt nog een aanbieding van € 34,99 per maand gedurende 6 maanden, daarna wordt het reguliere tarief van € 49,99 in rekening gebracht.

De vijfde is Connectpls, een Engelse provider, die een sim-only abonnement met Unlimited Data kent voor £ 59,- (€ 69,21) voor Europa (m.u.v. Bosnië-Herzegovina, Servië, Kosovo, Montenegro, Albanië, Noord-Macedonië en Griekenland!). Je kunt het abonnement op elk moment stop zetten.

De laatste is Tiekom. Bas en Bianca van de website “Vrolijk op reis” hebben met deze provider goede ervaringen en die wil ik graag delen. Zij zeggen het volgende op hun site:
“Om een abonnement af te sluiten en de simkaart te bestellen, moet je het contact formulier invullen. Benoem in dit contactformulier de actiecode ‘Vrolijk op Reis’ om gebruik te maken van de €4,- korting per maand. Camino van Tiekom neemt dan contact met je op via de mail. Bij de mail zit in de bijlage het ‘costumer details form’. Deze moet je invullen en terugsturen. Daarnaast moet je ook een foto van je identiteitsbewijs toevoegen. Dit laatste is overigens heel normaal wanneer je een telefoon abonnement afsluit.
Ze geven aan dat het ongeveer 10 dagen kan duren voordat je de simkaart binnen hebt. Uiteindelijk duurde het bij ons slechts 5 dagen. Je krijgt ook een trackingscode via de mail. We kregen 2 simkaartjes opgestuurd, maar er wordt er maar 1 geactiveerd. De ander dient alvast als reserve, voor het geval er een technische storing is of je er 1 kwijtraakt.Zodra je de simkaart daadwerkelijk wilt gaan gebruiken stuur je Tiekom een mailtje. Ze vragen dan om de ICC code (de code bij de streepjescode die begint met 89) van het kaartje dat je wilt activeren. Bij ons was dit dezelfde werkdag nog geregeld. Het contact is in het Engels en liep bij ons heel soepel. We kregen steeds snel en duidelijk antwoord op onze vragen.”
Een paar opmerkingen uit de reviews:
1) Je kunt jouw datagebruik op geen enkele manier controleren op jouw Data SIM – via hun website, USSD, SIM Toolkit-app, eigen applicatie, niets. Elke keer dat u uw verbruik wilt weten, moet u een ticket openen bij de servicebalie, wat super vervelend is. De meeste apps voor de MiFi’s (zoals TP-Link en Huawei) bieden wel de mogelijkheid om de hoeveelheid data bij te houden, dus een echt probleem hoeft dat niet te zijn.
2) Het dataverbruik wordt elke maand om middenacht van de 18e op de 19e gereset. Toch heb je een dienst die je betaalt van de eerste tot en met de laatste dag van de maand. Je moet dus even op de 1e van de maand en op,18e van de maand jouw totaal verbruik opschrijven wil je het bijhouden; beetje omslachtig en vraag mij niet waarom.
3) Hun website ziet eruit als een mislukt middelbareschoolproject dat halverwege het semester is verlaten. Ach, ik heb toch al altijd een hekel gehad aan die gelickte ICT-reklame-jongens, dus wat mij betreft oké.
4) Ze zijn onlangs begonnen met het filteren van sportstreamingwebsites zoals livetv.sx en al zijn afgeleiden door het niet-gecodeerde (dus http://) webverkeer om te leiden naar een lijst met hardgecodeerde IP’s naar een sinkhole-server van hen, die de http 451 fout retourneert. SSL-webverkeer kunnen ze op die manier niet herkennen en dus ook niet onderscheppen: https://tv.kpn.nl (de KPNiTV-site) blijft het wel gewoon doen en dat geldt ook voor de website van Ziggo en CanalDigitaal.
Vandaag (13 februari 2024) heb ik contact met Tiekom opgenomen om toezending van de 400GB EU-datasimkaart. Ik kreeg hem een week later binnen; op 1 maart 2024 heb ik hem geactiveerd (APN: movistar.es ID: MOVISTAR en wachtwoord: MOVISTAR). Op onze reis naar en door Hongarije dit jaar (eind april tot begin juni) hebben we bijna 150 GB verslonden met een gemiddelde downloadsnelheid van 40 Mbps in Hongarije (zelfs in het afgelegen Bükk-gebergte). De verbinding blijft in stand, ondanks dat ik met deze sim-kaart nog nooit voet op Spaanse bodem gezet; Tiekom kent dan ook niet de verplichting om tenminste na 3 maanden terug te keren naar het ‘eigen’ land, zoals veel andere providers dat wel doen.

Weet jij er ook nog eentje meer?

Natuurlijk is het voor mij lastig om alle ontwikkelingen bij te houden, vooral op het punt van elektronische communicatie want daar gaan de ontwikkelingen wel heel snel. Weet jij nog een provider waarbij je zonder abonnement ook echt unlimited data-internet in de EU tot je beschikking krijgt, mail het dan even naar mij, dan kan ik die hier ook vermelden.


(Oorspronkelijk opgesteld: 05 september 2023) Laatstelijk gewijzigd: 18 juni 2024