MiFi

Op mijn site geef ik aan dat ik zelf een MiFi van Huawei heb met daarin een KPN Prepaid kaartje om daarmee in het buitenland op het internet te kunnen surfen, mijn e-mail in te zien, ook nog eens wat tijd op Facebook door te brengen en eenvoudig te kunnen whatsappen, zonder dat het in de papieren loopt. Maar ja, ondertussen krijg ik wel heel veel berichten in mijn mail-box van camperaars die het niet voor elkaar krijgen om het geheel werkend te krijgen. Vandaar deze kleine uitleg over wat een MiFi is, wat het doet en hoe je het installeert.

Wat is MiFi?

MiFi is een samenvoeging van ‘mobile’ en ‘WiFi’ en betekent zoveel als internet voor onderweg. Om die internetverbinding te krijgen gebruik je een 3G of 4G MiFi router. Je plaatst een SIM-kaart in deze router en vervolgens verbind je via WiFi uw computers, tablets en smartphones met de MiFi router. Je hebt dus een mobiele internetverbinding bij je.

Bijna alle MiFi routers hebben een ingebouwde accu. Het apparaat zelf heeft meestal een USB-poort om hem te configureren. Je profiteert vervolgens van een snelle 3G of 4G verbinding met jouw smartphone, tablet of laptop. Deze apparaten met een ingebouwde accu zijn de echte MiFi routers omdat deze volledig ‘mobiel’ zijn. Een groot voordeel is dat je een MiFi router met ingebouwde accu echt overal mee naartoe kunt nemen, waardoor je altijd een internetverbinding op locatie hebt.

Wat je dus nodig hebt is :

MiFi:
In deze handleiding ga ik uit van een Huawei E5577Cs-321 MiFi 4G Router van rond € 75,- zoals op de afbeelding boven aan deze pagina. In combinatie met een KPN-prepaid kaartje en de bundel “Onbeperkt Online” voegt 4G evenwel niets toe; de snelheid met dit kaartje is immers beperkt tot 128 kbs. Je zou dus kunnen volstaan met een Huawei E5330 (3G router) voor € 45,- Maar omdat je de router ook nog wel eens met een ander kaartje waarop wel een 4G verbinding mogelijk is zou willen gebruiken en om dus meer toekomstbestendig te zijn, ga ik van de 4G-versie uit. Met deze router kun je gemakkelijk Wi-Fi-apparaten verbinding laten maken met het internet. De snelheden die gehaald kunnen worden variëren van 150 Mbps download en 50 Mbps upload snelheid op het LTE-FDD netwerk. Op het 3G netwerk kunnen download snelheden tot 43,2 MBps gehaald worden. De mobiele hotspot ondersteunt gelijktijdig tot maximaal 10 gebruikers, van laptops tot smartphones en tablets.

KPN heeft de mogelijkheid om een prepaid kaartje aan te schaffen voor € 4,99 (met € 10,- beltegoed). Als je deze besteld hebt krijg je die per post toegezonden. Op het kaartje, waarin de sim-kaart bevestigd zit, staat jouw telefoonnummer en de puk-code. Deze sla je op; het telefoonnummer heb je nodig elke keer dat je het prepaid-kaartje wilt opwaarderen. Ik heb het nummer bovendien op een plakkertje echterop de MiFi geplakt, zodat ik in Italië niet naar mijn nummer op zoek hoef.

Om het geheel werkend te krijgen moet je 15 stappen doorlopen:

 • Maak “Mijn KPN” aan.

Ga naar www.kpn.nl, klik op Mijn KPN en kies registreren. Je maakt nu een account aan op KPN.

 • Activeer jouw sim-kaart

Ga naar https://www.kpn.com/service/mobiel/sim-kaart/activeren.htm#/
(opent in een nieuw venster) en activeer jouw sim-kaart.

 • Als je dat gedaan hebt, ga je weer naar jouw “Mijn KPN” en koppel je de simkaart (het telefoonnummer) aan jouw account. Vanaf nu kun je de kaart opwaarderen, het gratis beltegoed er op zetten, een bundel kiezen etc.
 • In Mijn KPN ga je naar prepaid (het groene blokje hierboven) en je klikt op Opwaarderen. In het volgende scherm kies je “Naar mobiel Prepaid Opwaarderen”. Nu kun je een bedrag in een veelvoud van € 10,- aanklikken en via iDeal betalen. Jouw tegoed wordt onmiddellijk opgewaardeerd, maar om het te kunnen zien moet je vervolgens even uit- en weer opnieuw inloggen.
 • Je klikt nu op “Overzicht” in de groene menubalk en je kunt dan een bundel kiezen. Kies voor “Onbeperkt Online” als je de bundel na 31 dagen automatisch wilt laten stoppen, of voor “Zorgeloos Online” als je jouw bundel, mits er voldoende beltegoed op jouw sim-kaart staat, na 31 dagen automatisch wilt verlengen. Deze automatische verlenging kun je op elk gewenst moment weer stopzetten; als je langer dan 31 dagen gebruik wilt maken van deze sim-kaart dan is Zorgeloos Online aan te bevelen.
 • Op jouw sim-kaart staat de standaard de pincode 0000; jouw Huawei heeft liever een sim-kaart zonder pincode. Op elke smartphone kun je de pincode uitzetten. Hoe, dat is sterk afhankelijk van het type smartphone. Ik leg het hieronder uit voor een Iphone:
  • • Open ‘Instellingen’
  • • Navigeer naar ‘Telefoon’
  • • Tik hier op ‘Simpincode’
  • •Schakel nu de Simpincode uit.
 • Doe nu de simkaart in de Huawei:
 • Zet de Huawei MiFi aan.
 • Ga naar uw netwerkinstellingen van uw computer en maak verbinding met het Wifi signaal van uw Mifi. (wachtwoord van het netwerk bevindt zich aan binnenkant deksel van uw mifi)
 • Nadat u verbinding heeft gemaakt met de Mifi wordt u automatisch doorgestuurd naar uw Huawei Mifi inlogpagina. Gebeurd dit niet open dan uw internetbrowser en ga naar de inlogpagina via 192.168.1.1
 • U komt vervolgens in uw beheerscherm van uw Mifi. Klik op login en vul vervolgens de standaard login gegevens in van uw Mifi (Username: admin / Password: admin)
 • APN Instellingen aanpassen: Elke provider maakt gebruik van eigen APN instellingen (gegevens om op het internet te komen) Het is belangrijk dat u deze aanpast voor een goede werking van het internet.
 • Vul nu in:
  • Bij Profielnaam: KPN
  • APN: Portalmmm.nl
  • UserName:
  • Password:

Op de site van KPN staat dat je als APN het woord internet moet invoeren. In Nederland werkt dat inderdaad, maar in het buitenland niet! Ze (KPN) weten het, maar passen het op de site nog steeds niet aan, ondanks vele verzoeken daartoe, ook op hun eigen forum! Maar goed, Portalmmm.nl werkt óók in Nederland, dus.

Nu heeft KPN onlangs haar gegevens weer gewijzigd. Ze maakt daarbij onderscheidt tussen 3G, 4G (beide abonnementen) en prepaid. Hiervoor gelden nu (sinds 26 juli 2018) de volgende gegevens:

Ik heb nog geen tijd gehad om deze gegevens in het buitenland te testen, dus “don’t blame the messenger”.

 • Zet Data roaming AAN:
 • Wi-Fi network (SSID) naam en/of wachtwoord aanpassen: Uw Huawei Mifi wordt geleverd met een Standaard SSID naam (netwerknaam) en wachtwoord. De standaard settings staan aan de binnenzijde van uw Huawei Mifi. Indien u dit wilt aanpassen, kunt u dat als volgt doen

Nu ben je helemaal klaar!

Hoe zet ik het apparaat aan/uit? Druk de knop in die zit aan de meest rechtse kant van het zwarte balkje van op de voorzijde van de MiFI om het apparaat aan of uit te zetten.

Op het apparaat waarmee u het internet op wil zoekt u nu naar Mobiele Netwerken; in de lijst komt u uw Huawei tegen onder de naam die u onder 15 hierboven hebt aangegeven. Klik daar op en vul het door u gekozen wachtwoord in. U hebt nu verbinding.

GSM-banden in de wereld

Er zijn wereldwijd 38 GSM-banden in gebruik en daarvan zijn er bij die specifiek op één continent worden gebruikt, zoals band 12,13 en 17 alléén in Noord-Amerika en band 11 zelfs alléén in Japan. Nu worden de meeste MiFi’s gemaakt voor één continent. Bijgevolg kun je jouw Europese MiFi niet meenemen naar de Verenigde Staten, want daar zal hij het niet doen, in tegenstelling tot jouw telefoon die het meestal wel blijft doen. Hieronder zie je de verdeling van de beschikbare GSM-banden over de verschillende continenten en/of landen. Klik op de afbeelding zodat die in een nieuw venster opent; als je daarna nog een keer op de afbeelding klikt wordt die vergroot weergegeven (afhankelijk van de browser en het gebruikte computer-systeem).

laatstelijk gewijzigd: 9 december 2019