Sathero SH-100HD

De Sathero Satfinder SH-100HD is een semiprofessionele satfinder die het accuraat uitrichten van een satellietschotel tot een simpel klusje maakt. Ideaal dus voor op de camping!
Het is de kleinste en snelste Digitale satfinder op de markt met functies die normaal gesproken alleen in dure, professionele satellietmeters te vinden zijn.
Geschikt voor Digitale en HDTV signalen en voorzien van Fast Sweep technologie, LNB kortsluit-beveiliging, Signal Lock audio toon, en helder beeldscherm. Hij is te koop van € 28,- bij Aliexpress tot € 55,- bij DennisDeals Je moet hem wel even zelf programmeren, maar dat moet je ook kunnen omdat transponders veelvuldig wijzigen. Ik ga er vanuit dat je hem bij Aliexpress hebt gekocht, dan is ie helemaal leeg en zul je zul je hem zelf in moeten programmeren.

We downloaden eerst de nodige bestanden

Op de site van sathero vinden we de noodzakelijke software , tools en andere bestanden, nl:
User Manual: De handleiding, alleen in het engels
Operating Software Version ………: De laatste versie van het softwareprogramma
SH-100HD Tools: Het hulpprogramma om de satfinder te kunnen programmeren
TP Europe: De transponderlijst van de satellieten voor Europa. Op hun site staan ook de lijsten voor Noord-Amerika, Zuid-Amerika, het Midden-oosten en Azië
Deze gaan we downloaden. Maak eerst een mapje aan op jouw PC zodat je de bestanden makkelijk terug kunt vinden.

Open nu de TP Europe-file. Hierin staan alle Satellieten die op Europa zijn gericht (35 stuks) met de voor die satellieten behorende transponders (ruim 200).

In de blauwe balk de satellietnaam en daaronder de transpondergegevens. De naam mag je voor de duidelijkheid wijzigen, zolang je het hekje # maar laat staan en de getallen in de kolommen daarnaast niet wijzigt; die getallen hebben namelijk betrekking op de LNB frequenties en als daar niet de juiste staan herkent Sathero jouw LNB niet. De transpondergegeven Longitude, Symbolrate en Polarisatie kun je wijzigen als die gegevens door de provider (bijvoorbeeld CanalDigitaal) zijn gewijzigd. Helaas heb ik moeten vaststellen dat de laatste update-lijst van Sathero (21 mei 2021) helemaal fout is!! Ik heb ze al een berichtje gestuurd, maar ik kreeg als antwoord terug “Pls check: www.lyngsat.com, you can add,delete, edit the TP list”. Ja, dat wist ook wel! Maar goed, daarom heb ik mijn lijstje maar hierboven opgenomen, zodat je de transponders van de daar genoemde satellieten kunt overnemen in het excel-bestandje. Wil je niet zelf het excel-bestandje aanpassen dan kun je de laatste van mij van 22 mei 2021 hier downloaden. Je kunt dan afstellen op 6 satellieten: Eutelsat 5W (Franse zenders), Hotbird 13 (Italiaanse zenders), Astra 1 (Duitse zenders en BVN), Astra 3 (Nederlandse en Belgische zenders), Astra 2 (Engelse zenders) en tenslotte Eutelsat 33E (Zwitserse zenders).
Wil je andere satellieten of toch zelf het excel-bestandje maken: Sathero neemt, zoals gemeld, als uitgangspunt de website Lyngsat Klik op de gewenste satelliet en je krijgt een tabel met alle transponders en hun gegevens (frequentie, systeem, symbol rate, fec, polarisatie etc. etc.)

We gaan nu de bestanden gereed maken om op de satfinder te zetten.

Op de satfinder zelf staan maar twee bestanden: het besturingsprogramma en de lijst van satellieten en transponders, beide in binaire vorm. Hierboven hebben we de satellieten en transponderlijst aangepast, maar dat bestand is in excel en niet binair.

We kunnen dit bestandje binair maken met behulp van het gedownloade programma SH100Tool.exe, dat we helaas alleen op een Windows machine kunnen afspelen. Start dit programma.

Klik op open en geef daar het door jou gewijzigde excel-bestandje van de satellieten aan.

Klik op Save en geeft het bestand de naam “SH100HD TP”

Het bestand is nu opgeslagen onder die naam met als extensie .bin.

Koppel nu de satfinder aan jouw computer met behulp van de USB-kabel. Open verkenner op de PC en wacht even totdat de satfinder wordt herkend. Omdat de satfinder géén extern opslagmedium is, zul je in Verkenner geen enkel bestand op de Sathero zien; het programma en de binaire lijst worden direct in de geheugenchip van de sathero opgeslagen. Ga in Verkenner nu naar de Satfinder en sleep het besturingsprogramma “20131126114526_929.bin” (of welk ander nummer de meest recente inmiddels heeft) en “SH-100HD TP.bin” naar de Sathero. Als ze gekopieerd zijn antwoord de Sathero met “Complete” in zijn scherm. Je bent nu klaar.
Pas op: Voor het geval je denkt “even kijken wat er nu op de Sathero staat” kom je bedrogen uit: verkenner geeft helemaal geen inhoud op de Sathero. Dat hoort zo, maak je niet ongerust. Zodra je de Sathero op de sat-receiver aansluit met de coax=kabel zul je zien dat alle gewenste data er op staan.

Hoe werkt de Sathero SH-100 HD

1 = aansluiting naar de ontvanger/decoder
2 = USB-poort aan de zijkant voor communicatie met PC
3 = aansluiting LNB van de schotel
4 = scherm
5 = LEDjes ter indicatie van 12V, 18V, 22K en LOCK
6 = Bevestig keuze en spring naar volgend menu-item (volgorde Satelliet, LNB, Transponder, Signaal)
7 = scroll door de lijst (up – links – en down – rechts -)

Er zijn 4 Menu-items:
Satelliet: de namen van de satellieten zoals die in jouw TP-lijst (zie boven) voorkomen
LNB: de algemene LNB gegevens, bijvoorbeeld 9750/10600
Transponder: de gegevens van de transponder behorende bij de gekozen satelliet (bijvoorbeeld 3782V2965)
Signaalsterkte en Signaal-ruis-verhouding: niet instelbaar, dat zijn de waarden van de afstemming (als extra informatie boven de kwaliteit-balk op het scherm; zie foto)

Sluit de Sathero aan volgens dit schema:


Zet de ontvanger/decoder aan en de Sathero gaat ook nu ook werken (hij krijgt de benodigde stroom van de ontvanger).
Toets 6 is een toets met twee functie’s: je bevestigt er de keuze mee en je springt naar het volgende item in de volgorde Satelliet, LNB, Transponder. Omdat er maar vier menu-items zijn is er niet voor gekozen om ook een pijltjes-terug toets in te bouwen. Heb je fout gekozen: druk dan maximaal drie keer op de toets om weer van voor af aan te kunnen beginnen.

Selecteer met de toets 7 de juiste satelliet (omhoog-omlaag met links-rechts) en bevestig keuze met toets 6;
Selecteer vervolgens met 7 de juiste LNB-configuratie (meestal 9750/10600) en bevestig met toets 6;
Selecteer nu met toets 7 de gewenste transponder (bijvoorbeeld 11739V29900) en bevestig toetst 6..

Zet de elevatie van de schotel ongeveer op de juiste hoek en draai nu de schotel langzaam van oost naar west. Zodra de satelliet wordt gevonden klinkt er een piepje dat snel wordt opgevolgd met een hele serie piepjes al naar gelang de afstelling op de satelliet beter wordt. Heb je het maximum bereikt, zet dan de draairichting van de schotel handvast en stel de elevatie bij. Ook hier tot het maximum. Tenslotte kan het zijn dat je de LNB nog iets moet verdraaien (tegen de klok in of met de klok mee). Ook dit doe je tot het maximum is bereikt. Controleer nu nog even of de ontvangst optimaler wordt als je de draairichting nog wat bijstelt. Uiteindelijk zet je de schotel vast in de gekozen positie.

Naast de piepjes zie je ook de meter in het scherm uitslaan en saat er achter hoe goed de ontvangst is op een schaal van 100.

Hier afbeeldingen van mijn sathero afgestemd op (van linksboven naar rechtsonder) Astra 1 (85%), Astra 3 (69%), Astra 2 (82%) en Eutelsat 9 (62%).

Makkelijker aan- en afkoppelen

Ik heb de f-connectoren van mijn sathero er uit gedraaid en vervangen door de verloopstekker “F-naar-coax”: male aan LNB-zijde en female aan receiver-zijde.
Ook aan de camperkant heb ik op de F-connector een verloop gezet (F-naar-Coax-male). Met twee coax-kabels van 10 meter lang, elk met een female en male-coax-stekker, en een klein kabeltje aan de schotel van 1 meter met een coax female stekkertje kan ik nu alle kabels heel eenvoudig aan elkaar koppelen en ook voor het afstellen van de schotel mijn sathero er even tussen zetten en kan ik mijn schotel wel tot 20 meter van de camper vandaan opzetten.

De aansluiting op de Sathero

De aansluiting aan de camper bij de waterinlaat (zowel DVB-T2 als Satelliet)

laatstelijk gewijzigd: 26 oktober2018