Jouw Tracks op Internet

Velen hebben de blogs op internet ontdekt en zijn zelf heel actieve bloggers geworden. Nu willen ze ook vaak hun gereden route op het Internet zetten. Daarvoor zijn verschillende sites en apps beschikbaar, zoals Pindat en Polarsteps. Het nadeel van die apps en sites is dat je gebonden bent aan hun format en je dus jouw vrije geest niet de loop kunt laten. Wil je dat wel, dan heb je wel enige handigheid nodig in het maken van pagina’s op het Internet (enige kennis van HTML die verder reikt dan de basale HTML-kennis is dan wel vereist!). Op deze pagina eerst wat basale uitleg. Helemaal onderaan staat de link naar het 16 pagina’s dikke pdf-je waar je een complete handleiding vindt hoe je dit allemaal voor elkaar kunt krijgen. Mocht het niet lukken, dan mag je me gerust mailen.

Het weblog

De meeste mensen combineren de route met een blog. Mijn advies zou zijn: ga niet zelf een website ontwikkelen waarop jij een blog bijhoudt, met alle voorzieningen (opmerkingen van lezers, automatisch e-mail bij een nieuw blog, zoekfunctie etc. etc.), maar maak gebruik van de vele bog-sites die er zijn:
a. volg mijn reis
b. travel diairies
c. het al genoemde Polarsteps
d. zelf gebruik ik reismee
e. reislogger
f. waar ben jij nu
enzovoorts

De route op kaart op het Internet

Nu kun je op drie manieren jouw route op een kaart op Internet zetten:

  • door gebruik te maken van de Google Maps API (zie hieronder). Deze mogelijkheid heeft maar één beperking: het maximum aantal lagen dat je op de kaart kunt aanbrengen bedraagt 24; meestal wordt één laag gebruikt voor de route, één laag voor campings/camperplaatsen e.d., één laag voor toeristische highlights en dan heb je er nog 21 over. Het aantal punten is onbeperkt: mijn route op Ierland 2019 is meer dan 150.000 punten, het aantal toerische highlights met verklarende tekst en afbeeldingen bedraagt 125, er zijn 37 campings/camperplekken aangegeven etc. etc. Deze aantallen zijn bij normaal gebruik van Google Maps niet mogelijk. Voor het gebruik van Google Maps heb ik een complete handleiding in pdf geschreven die je hier kunt downloaden.
  • door gebruik te maken van Google Maps zelf. Je bent dan iets beperkter dan bij de hierboven beschreven mogelijkheid en kunt misschien niet alles wat je zou willen, maar het is wel heel makkelijk om te doen. Dit is door Guido de Decker in de Facebook groep Camperfriends uitstekend beschreven in zijn document, dat je hier kunt downloaden.
  • door gebruik te maken van Open Street Maps (OSM) en OpenLayers (voor het weergeven van jouw routes en nog veel meer). Voordeel van dat Open-systeem is dat er geen commerciële ‘macht’ achter zit, maar een club van vrijwilligers en je dus nooit met extra kosten kunt worden geconfronteerd. Ik heb in 2025 besloten om afscheid te nemen van Google en ben volledig overgestapt op OSM.
De Open Street Map Methode

Voor de OSM heb je geen bijzondere sleutel nodig; de maps van OSM zijn een publieke zaak en mogen door iedereen gebruikt worden. De opbouw van de web-pagina verschilt niet veel met de google-methode: ook hier gebruik je aparte layers voor de route, camperplaatsen, informatie, fiets- en wandelroutes en wat je nog meer wilt.

En hoe ga je nu te werk

Even vooraf: ik gebruik op deze pagina de termen route en track door elkaar. Een track is een broodkruimelspoor zoals Hans en Grietje in het sprookje gebruikten om terug naar huis te komen. Een route is een opeenvolging van digitale paaltjes. De wandelaar loopt met de GPS van digitaal paaltje naar digitaal paaltje. Een track is simpel en eenvoudig, het kan bijna niet mis. Jouw GPS neemt jouw wandeling op als track. Daarom kom je op het internet ook vaak een track tegen als je een wandeling downloadt. Een route is meer complex, men moet de GPS beter kennen en weten wat men aan het doen is; zo zal de te volgen route van Amsterdam naar Loenen op de Veluwe er voor een auto in de praktijk anders uitzien dan voor een vrachtauto en is onder meer afhankelijk van de instellingen (snel, economisch, wandel, fiets etc.) van de navigatie-toepassing zelf. Een beginner kan het beste starten met het vastleggen van tracks.
Goed, wat heb je nodig:

  1. een eigen stukje op het grote internet, jouw eigen webspace;
  2. een programma om jouw route/track te maken;
  3. een tekstverwerker om jouw track op een HTML-pagina zetten, en tot slot
  4. een beetje software om jouw routepagina op het internet te zetten, een zogenaamde ftp-programma.
Je eigen stukje op het internet

Je hebt al een internet-aansluiting, anders kon je deze pagina niet lezen. Veel internetaanbieders zoals UPC, Ziggo, XS4All, KPN en Tele2 geven je gratis webruimte ter beschikking bij je abonnement. Het voordeel is dat deze serverruimte niks kost en dus is dit een goede plek voor beginners met een simpele hobbysite. Een nadeel is dat bij een overstap naar een andere provider je deze webspace verliest. Dat is vervelend wanneer je site net goed gevonden wordt in zoekmachines zoals Google.

Maar er zijn ook andere mogelijkheden: er zijn nog steeds plekken waar je terecht kunt voor een gratis webspace. Je kunt zelf gaan zoeken en voor het gemak heb ik er hier onder een paar opgenomen. Een nadeel hebben die gratis providers wel: er komt vaak reclame bij (maar als je jouw pagina goed maakt is die niet zichtbaar; ik zal je daar bij helpen)

  • L4rge.com (250 MB schijfruimte, 5 GB dataverkeer, Reclame-vrij, PHP, MySQL, CGI, SSI, Ruby, ASP.NET ondersteuning, FTP account);
  • DeDS (alleen voor persoonlijke, niet-commerciële pagina’s. 25 MB, geen reclame, FTP, Adres: http://www.deds.nl/jouwnaam);
  • Woelmuis (1000 MB webruimte, 5 GB dataverkeer, FTP-toegang, Adres: http://jouwnaam.woelmuis.nl, Reclame: 1 banner);
  • Awardspace (200 MB webruimte, 5 GB datalimiet, Uploaden via FTP)

En omdat je alleen jouw tracks/routes op jouw webspace zet heb je niet veel ruimte nodig. Als voorbeeld: al onze grote routes vanaf 1994 staan op Internet. De tracks zijn wat verkleind (de trackpunten liggen wat verder uit elkaar) om het te downloaden bestand niet al te groot te maken. Een volledige versie zou 700 MB groot zijn geweest, nu heb ik aan 170 MB voldoende. Een enkele track met info komt zelden boven 200 kB uit.

Een programma om jouw route/track te maken.

Er zijn ontelbare programma’s die voor jou een route of track maken op basis van twee punten: zeg maar van Amsterdam naar Parijs. Bij sommige kun je dan ook nog aangeven dat je niet over tolwegen wil, maar dan houdt het vaak op. Ikzelf werk al jaren met het duitse programma Routeconverter. Dit is beschikbaar in het Nederlands (in het programma zelf is het gebruikte nederlands goed, op de site is het hopeloos; daar zou ik de engelse versie gebruiken, en je hebt die site maar één keer nodig bij het downloaden). Voordeel van dit programma is dat het OSM zelf gebruikt om de kaarten aan te maken en ook om de tracks daarop te laten zien. Door de route op een punt vast te pakken en te verslepen (dus zeg tussenpunten te maken) kun je de route helemaal persoonlijk maken. En als je helemaal zonder hulp de route wilt maken, dat kan ook: maximaal kun je 1.000.000 trackpunten aangeven (hoeveel tijd heb je? want dat duurt even als je dat met de hand wilt doen).

Twee voorbeelden van de route van Amsterdam naar Parijs : eentje via tolwegen, en de andere binnendoor via Anderlues in Wallonië.

Zoals je ziet is dit bereikt met slechts één tussenpunt; Routeconverter zoekt dan zelf zijn weg (letterlijk).

Je kunt de route ook laten samenstellen voor fietser of voetganger. Het programma is te downloaden op Routeconverter

Ik heb deze laatste route (Amsterdam-Parijs via Anderlues met drie routepunten) als track door Routeconverter laten samenstellen (kies van het hoofdmenu Positielijst en vervolgens “Route naar track converteren”) en dat leverde 10.744 trackpunten op; hoe meer trackpunten, hoe “fijner” de routepunten op de kaart liggen (hoe meer broodkruimeltjes er op de weg liggen om het maar in Hans en Grietjes termen te houden) en hoe gedetailleerder de kaart wordt. Als tegenhanger: hoe groter het bestand zelf wordt. In dit geval is het kml-bestand 425 kB groot.
Vervolgens moet ik het gpx-bestand opslaan en dat doet Routeconverter voor je onder het kopje “Opslaan als”.

GPX-bestand geschikt maken voor OSM

Nu kan OSM helaas niet rechtstreeks GPX-bestanden inlezen, maar zullen de bestanden moeten worden aangepast aan de OSM-’taal’. Daarvoor is een website beschikbaar: Geo-Javawa-webkaart
Je laadt het gpx bestand in en voert het bestand weer – aangepast – uit als een .html bestand (platte tekst). Deze zul je later inbedden in jouw webpagina (zie hieronder).

Jouw track op een HTML-pagina zetten

Nu moet je dit bestand nog laten opnemen in een HTML-pagina die op het Internet zichtbaar wordt. Hiervoor heb ik ook voor de OSM methode een complete handleiding in pdf geschreven die je hier kunt downloaden.

(Oorspronkelijk opgesteld: 8 maart 2018) Laatstelijk bijgewerkt: 14 april 2025