Data-gebruik in het Buitenland

4
(1)
Geen roamingkosten binenn de EU+

Dankzij de EU kunnen consumenten kostenvrij hun telefoon in het buitenland (EU) gebruiken en mogen de providers zoals KPN, Vodafone, Tele2 enzovoorts geen roamingskosten in rekening brengen. Zelf doen ze dat onderling wel, omdat zij immers geen consument zijn en zij hun netwerk niet gratis voor Jan en Alleman ter beschikking willen stellen. Dus als jij met jouw KPN abonnement in Frankrijk via het netwerk van SFR naar huis belt, stuurt SFR een rekening van dat gebruik naar KPN. Er zou niets aan de hand zijn als er ongeveer evenveel Franse gebruikers op het netwerk van KPN zouden zitten. Maar helaas: Noord-Europeanen gaan veel meer, vaker en langer naar Zuid-Europa dan andersom. Het gevolg: de Noord-Europese providers brengen karrenvrachten geld naar de Zuid-Europese providers vanwege ons surfgedrag op het internet en vooral: TV-kijken via internet, zoals Ziggo ons zo graag wil laten doen met haar app (“Overal in Europa TV-kijken via de Ziggo-App”).

En de keerzijde kom je ook tegen. Zit je midden in de Morvan in Frankrijk en kun je maar kiezen uit één provider voor jouw telefoon en MiFi. Oké je kunt bellen en het internet op, maar de verbinding is ontzettend traag. De volgende dag spreek je jouw buurman op de camperplaats en je zegt tegen hem: “Mooie plek alleen is het internet ontzettend traag.” Als antwoord krijg je “Nee hoor, heb ik geen last van. Ik heb gisteren de hele avond TV gekeken via Internet”. Ja dank je de koekoek; nu weet ik waarom ik bijna geen internettoegang had.

Of deze vraag op een camperforum: “Hallo mensen, mijn zoon en ik staan over het algemeen op camperplaatsen met wifi. de jeugd van tegenwoordig he. maar mijn vraag is: hoe kan ik op een openbaar wifi netwerk voor onszelf zoveel mogelijk bandbreedte reserveren? het moet tenslotte snel zijn.”

Quality of Service

In de data- en telecomwereld is de Quality of Service (QOS) een begrip. Met de QOS kan aan een service prioriteit (in snelheid en/of betrouwbaarheid) worden toegekend, waardoor die service boven een ander gebruik voorrang heeft. Op een camping is over het algemeen de ICT kennis van de campinghouder niet bijster hoog; daardoor staat de QOS in de router op de standaardwaarde en dat betekent dat videostreaming voorrang krijgt ten opzichte van ander internet verkeer. Met andere woorden: als jouw buurman TV kijkt moet jij tussen al zijn data door maar zien dat je op Google komt.
Het wordt nog erger als je bedenkt dat videostreaming een enorme dataverslinder is: één uur TV kijken op HD-kwaliteit vraagt 3,5 GB aan data. Iemand die aldus op die internetverbinding naar gestreamde videobeelden zit te kijken trekt alle internetverkeer naar zich toe en laat nauwelijks ruimte voor anderen om ook op het internet naar informatie te zoeken.

Van een goed bedeelde internetsnelheid op de camping van pak en beet 300 Mb/s (en dat kan eigenlijk op dit moment alleen in Nederland en in metropool-achtige steden in het buitenland) blijft met 500 campingplaatsen al niet zo heel veel meer over per camperaar en als er dan ook nog een paar TV over het internet zitten te kijken, knijpen ze de verbinding voor alle anderen wel helemaal dicht.

Eenzelfde verschijnsel kan zich ook voordoen als je niet op een camping met WiFi zit, maar op jouw eigen sim-kaartje in een afgelegen gebied. In dergelijke gebieden (die wij in Nederland niet kennen, omdat we daarvoor te dicht bevolkt zijn) is vaak maar één provider (verplicht) actief en op de éne GSM-mast, waar de lokale bevolking allemaal met zijn mobiele telefoon op zit, daar stort jij je ook op om TV te kijken! Het 4G netwerk is niet gemaakt om grootschalig te gaan streamen en nu vraagt iedereen zich af waarom de onbeperkt data-bundels in het buitenland in één keer niet meer onbeperkt blijken te zijn. En heel soms wordt zo’n dikke nederlandse streamer op zijn vingers getikt door de provider met een beroep op de Fair Use Policy (die in elk contract met de provider staat) en dan is die klant nog verbolgen ook. Hoezo?

En brengt 5G hier mogelijk verandering in?

Nederland staat bovenaan als het gaat om samenleving en digitale economie. De mobiele netwerken in ons land staan bekend als één van de beste ter wereld. In Noord-Groningen loopt sinds 2017 een proef met het snelle 5G-netwerk. De vijfde generatie mobiele netwerken. Dat is waar 5G voor staat. Als opvolger van het huidige 4G netwerk, biedt 5G een nóg snellere en stabielere netwerkverbinding en opent het de deur naar wel heel bijzondere ontwikkelingen. Het 5G netwerk zal zo’n 50 keer sneller zijn dan het huidige 4G netwerk.

Hoewel de NGMN (Next Generation Mobile Networks Alliance) de exacte specificaties nog niet heeft vastgesteld, ligt de minimale downloadsnelheid op 1 Gbps en de minimale reactietijd op 1 milliseconde. Het nieuwe kabinet Rutte III houdt echter op dit moment (15 februari 2018) de beperking op het gebruik van de nieuwste generatie mobiel internet boven de lijn Zandvoort-Coevorden in stand. Dat antwoordt staatssecretaris Mona Keijzer (CDA, Economische Zaken en Klimaat) op Kamervragen van PvdA, CDA, D66 en VVD.

In Europees verband wordt gesproken over de uitrol van nieuwe 5G netwerken in specifieke steden. In Nederland zal waarschijnlijk gekozen gaan worden voor een landelijke uitrol van 5G netwerken, denkt het Ministerie van Economische Zaken. In 2019 vindt een grote frequentieveiling plaats. Tijdens deze veiling wordt zowel bestaand- als nieuw frequentiespectrum geveild. Er zal onder andere nieuw spectrum in de 700 MHz band geveild gaan worden. Dit frequentiespectrum zal waarschijnlijk deels of geheel gebruikt gaan worden voor 5G netwerken.

In het 5G netwerk wordt de QOS ingezet op (in aflopende prioriteit):

  • navigatie (hoofdzakelijk met het oog op de zelfrijdende auto)
  • hulpdiensten als politie, ambulance en brandweer;
  • professionele data diensten;
  • diensten aan de particuliere consument, met data-streaming als laagste prioriteit.
    In het 5G-metwerk hangt dus de TV stream-kijkende internetgebruiker aan – wat de Brabanders zo treffend noemen – de achterste mem. Met het oog daarop is het nog maar de vraag of TV via Internet wel zo’n vlucht zal nemen als menigeen denkt.
Brengt de nieuwe compressietechniek H.265 voor video hier verandering in?

H.265 is een videocodec ook wel de HEVC (High Efficiency Video Codec) videocodec genoemd. De technologie die de doorbraak van video in 4K-resolutie mogelijk moet maken. H.265 is de opvolger van de bestaande H.264 / MPEG4 AVC standaard, die we inmiddels wel dé videostandaard van dit moment mogen noemen. H.265 (HEVC) ondersteunt zelfs al 8K ultra-high-definition video en een resolutie tot 8192 x 4320 pixels. De nieuwe HEVC/H.265 heeft niet alleen hogere resolutie maar het doel van H.265 is 50% minder bandbreedte bij gelijkblijvende beeldkwaliteit in vergelijking met H.264. De compressietechniek kent verschillende niveaus al naar gelang de resolutie.
Ten opzichte van het aloude MPEG-2 uit 1994 is die bandbreedte bij gelijkblijvende kwaliteit met een factor 8 afgenomen. Het addertje onder het gras is natuurlijk de gelijkblijvende kwaliteit; inmiddels hebben we HD, UHD, 4K en binnenkort zelfs 8K in huis. En hoeveel bandbreedte vragen die verschillende kwaliteiten nu met de nieuwste H.265 compressie-techniek? Zie dit lijstje:

Als je dit vergelijkt met de huidige benodigde bandbreedte1) (op 1080p is dat 15 Mbs tegen 12 Mbs bij H.265) dan valt de winst bitter tegen. En bovendien: de consument is dadelijk verwend met 4K en wil dat dan ook graag op vakantie. Dan is alle voordeel weer in duigen!

Een andere benadering van “onbeperkt internet”

KPN heeft daarom besloten om geen bundels meer aan te bieden waarmee je onbeperkt in het buitenland kunt surfen; 50 Gb is nu het maximum van het grootste abonnement dat tijdelijk verlaagd is van € 105,- naar € 79,- per maand; ga je daar boven dan blijf je het internet op kunnen, alleen met een verlaagde snelheid van 128 kbs. Wil je dat niet, dan kun je aanvullend data kopen: € 7,99 per 1 Gb!

Nu lijkt 50 Gb veel en als je alleen op internet surft, mail kijkt, what’sapped en dergelijke dan is dat ook zo. Zelfs radio luisteren kan dan nog redelijk zonder dat je jouw bundel opslokt. Maar voor TV kijken ligt dat even heel anders. Op SD kwaliteit (720p) kost een avondje TV-kijken zo maar 8 Gb en dan ben in een week door jouw bundel van 50Gb heen. Op HD kost dat zelfs het dubbele aan data per uur.

De toon die KPN heeft gezet begint nu navolging te krijgen. Ik denk dat over een jaar alle providers op die manier met het data-gebruik in het buitenland om zullen gaan en dan wordt TV kijken via internet een kostbare zaak, tenzij je op een camping staat met een sterke WiFi.

Voor het zover is een vriendelijk verzoek

Als je in het buitenland tegen een slechte verbinding aanloopt of dat nu komt omdat je hem met zijn allen op de camperplek/camping moet delen of dat er maar één provider is, beperk dan jouw data-gebruik. Verdeel het beetje “water” dat er is, zodat iedereen zijn dorst kan lessen. Dit heeft alles te maken met sociaal gedrag, misschien een beetje aangewakkerd door FUP en QOS.
Jouw medecamperaars zullen je er dankbaar voor zijn (misschien zelfs zonder het te weten).

Oplossing: koop een prepaid-simkaartje in het land waar je verblijft.

Wil je toch een aanzienlijke hoeveelheid data gebruiken op vakantie, dan zou je kunnen overwegen om in het buitenland een pre-paid sim-kaartje te kopen. Hou er rekening mee dat in sommige landen (Spanje, Frankrijk en andere) een ID-bewijs moet overleggen bij de aanschaf van een prepaid-kaartje. Welke je in welke land het beste kunt kiezen kun je op deze site vinden.

laatstelijk gewijzigd: 19 mei 2018

Hoe nuttig was deze informatie?

Het spijt ons dat de infformatie niet niuttig was.

Reageer op deze pagina

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

  Subscribe  
Abonneren op